ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Πάλη για δωρεάν υγεία και πρόνοια
  • Μαχητική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Αθήνας σωματείων από έξι νοσοκομεία και δυο ιδρύματα πρόνοιας
  • Σύσκεψη σωματείων τη Δευτέρα στον «Ευαγγελισμό», ώρα 2.30 μ.μ.

Ηταν μια πορεία με μεγάλη μαζικότητα και παλμό
Ηταν μια πορεία με μεγάλη μαζικότητα και παλμό
«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, για δωρεάν υγεία ενότητα και πάλη» και «Εξω οι εταιρίες απ' τα νοσοκομεία, δώστε λεφτά για την υγεία», ήταν η μαχητική απάντηση των εργαζομένων στα νέα σχέδια της κυβέρνησης για την περαιτέρω εκχώρηση τομέων των δημόσιων νοσοκομείων.

Χτες στο κέντρο της Αθήνας διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι έξι νοσοκομείων και δύο ιδρυμάτων πρόνοιας. Κοινός τόπος ήταν η ανάγκη περαιτέρω συντονισμού: Ετσι τη Δευτέρα (2.4.2001) θα γίνει σύσκεψη σωματείων στο Δώμα του «Ευαγγελισμού», για περαιτέρω αποφάσεις.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αύξηση 25% στο βασικό μισθό για την κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών και άμεση χορήγηση επιδόματος 100.000 δραχμών το μήνα τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στην πρόνοια. Απαίτησαν επίσης να ενταχθεί το επάγγελμα των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, να διατηρηθούν τα κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, να μη μειωθούν οι συντάξεις και να μην περικοπεί το εφάπαξ.

Η συγκέντρωση

Στις 9 το πρωί οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού», του «Αγιου Σάββα», του «Θριάσιου» Ελευσίνας, του «Ιπποκράτειου», του «Αγλαΐα Κυριακού», του Δημοτικού Νοσοκομείου «Ελπίς», του «Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας», του Κέντρου Βρεφών «Η Μητέρα» συγκεντρώθηκαν στο Πολεμικό Μουσείο.

Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»
Οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό»
Στις σύντομες ομιλίες των εκπροσώπων των ταμείων επισημάνθηκε ότι η κυβέρνηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση των τομέων των νοσοκομείων «απ' τα κάτω».

«Δώστε λεφτά για την υγεία, έξω τα ράντζα απ' τα νοσοκομεία» και «Κάτω τα χέρια απ' τα ταμεία, δώστε λεφτά για πρόνοια - υγεία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν οι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της πορείας που ξεκίνησε με προπομπό το πανό του «Ευαγγελισμού»: «Δημόσια δωρεάν υγεία. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ενταξη στα Βαρέα - Ανθυγιεινά. Αυξήσεις τώρα», αλλά και... με μια διμοιρία των ΜΑΤ.

Ακολουθούσαν τα πανό των εργαζομένων του «Θριάσιου» που είχαν μια ιδιαίτερα μαζική και δυναμική παρουσία στη χθεσινή πορεία, των εργαζομένων του νοσοκομείου «Ελπίς» και των φορέων της πρόνοιας, αλλά και των εργαζομένων του «Αγιου Σάββα»: «Προσλήψεις, κίνητρα και ευαισθησία, να γίνει πιο καλή η νοσηλεία».

Κατά τη διάρκεια της πορείας οι εργαζόμενοι μοίραζαν ενημερωτικό φυλλάδιο στους πολίτες της Αθήνας, στο οποίο αναφέρονται τα αιτήματά τους, αλλά και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την εικόνα διάλυσης και εγκατάλειψης που δίνουν τα νοσοκομεία.

«Φτάνει πια η κοροϊδία, δώστε λεφτά για πρόνοια - υγεία» και «Δώστε αυξήσεις στο βασικό μισθό, εδώ και τώρα νοσοκομειακό» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ολιγόλεπτων στάσεων που έκαναν μπροστά στη Βουλή και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Οι εργαζόμενοι στην πρόνοια
Οι εργαζόμενοι στην πρόνοια
Λίγο αργότερα, οι διαδηλωτές έφτασαν στο υπουργείο Υγείας. Εκεί, κλούβες, διμοιρίες των ΜΑΤ και άνδρες των ειδικών δυνάμεων είχαν αποκλείσει την πρόσβαση στην οδό Αριστοτέλους και το κτίριο του υπουργείου, προκαλώντας την αγανάκτηση των διαδηλωτών, οι οποίοι κατήγγειλαν την κυβερνητική τρομοκρατία φωνάζοντας «Αίσχος», αλλά και συνθήματα: «Εσείς με ΜΑΤ και με τρομοκρατία, εμείς με το λαό για δωρεάν υγεία», «Οι υγειονομικοί δεν είναι τρομοκράτες, μαζί με το λαό και τους εργάτες».

Οι εκπρόσωποι των σωματείων επιδίωξαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να αντιμετωπίσουν, κατά την προσφιλή τακτική της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας απέναντι στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, την άρνηση. «Οταν κάναμε πορεία ένας ένας, ακόμα και το μικρότερο αριθμό διαδηλωτών δεχόταν κάποιος εκπρόσωπος της πολιτικής ηγεσίας να συναντηθεί μαζί μας. Τώρα που όλοι μαζί ενωμένα διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, δε δέχονται ούτε καν αυτή τη συνάντηση», υπογράμμισε στους συγκεντρωμένους ο Ηλ. Σιώρας πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».

Παράλληλα, ο Η. Σιώρας και οι εκπρόσωποι των σωματείων των άλλων νοσοκομείων κάλεσαν σε συντονισμό και ενοποίηση του αγώνα των εργαζομένων όλων των νοσοκομείων, αφού και από τη σύσκεψη των νοσοκομείων που έγινε στα γραφεία της ΠΟΕΔΗΝ προέκυψε η ανάγκη του κοινού αγώνα, που προκύπτει και από τα αιτήματα που είναι ουσιαστικά κοινά για όλους τους χώρους.

Στα πλαίσια αυτά η γενική συνέλευση του «Ευαγγελισμού» εξουσιοδότησε το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων να προχωρήσει σε συντονισμό δράσης με χώρους που έχουν τα ίδια αιτήματα, με ταυτόχρονο κάλεσμα προς την ΠΟΕΔΗΝ να συντονίσει πανελλαδικά τις διεκδικήσεις.

Οι εργαζόμενοι παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το υπουργείο Υγείας φωνάζοντας συνθήματα και διαλύθηκαν, αφού ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέους αγώνες.

  • Πορεία στο υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν χτες και οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ. Για σήμερα έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 9 π.μ. στη Χαριλάου Τρικούπη και πορεία στο υπουργείο Υγείας.
  • Σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι του «Θριάσιου» πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας από τις 12 μ. - 3 μ.μ. και συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα.
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κόβουν την πίστωση στα φάρμακα

Ο ασφαλισμένος θα πληρώνει ολόκληρη την αξία στο φαρμακείο και στη συνέχεια θα εισπράττει το ποσό που του αντιστοιχεί από το ασφαλιστικό ταμείο

Στην πληρωμή των φαρμάκων απ' την τσέπη τους οδηγούνται οι ασφαλισμένοι εφτά μεγάλων ταμείων απ' την Κυριακή 1.4.2001, καθώς οι φαρμακοποιοί σταματούν την επί πιστώσει χορήγηση των φαρμάκων, όπως ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Η απόφαση για την αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει ισχύει για τα ταμεία ΤΕΒΕ, ΟΓΑ, ΗΣΑΠ, ΤΣΜΕΔΕ, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πανεπιστημιακή Λέσχη και Πάντειο Πανεπιστήμιο. Παρόμοιες αποφάσεις, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη του ΦΣΑ, έχουν πάρει οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι όλης της Μακεδονίας, της Κρήτης και της Πάτρας. Οι ασφαλισμένοι αυτών των ταμείων θα πληρώνουν μετρητοίς ολόκληρη την αξία των φαρμάκων και στη συνέχεια θα εισπράττουν απ' τον ασφαλιστικό τους οργανισμό το ποσό που εγκρίνουν.

Η κατάληξη σε αυτή τη δραματική κατάσταση για ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού - όπως οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι και οι φτωχοί - είναι αποτέλεσμα των πολλαπλών επινοήσεων της κυβέρνησης να μετακυλήσει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης απευθείας στις τσέπες των δικαιούχων, στο όνομα δήθεν της περιστολής της σπατάλης.

Προσφάτως «ενεργοποιήθηκε» το Προεδρικό Διάταγμα του 1975, βάσει του οποίου αλλάζει ριζικά ο τρόπος εξόφλησης των λογαριασμών των φαρμακείων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τώρα με τη νέα ρύθμιση, στο νέο ΠΔ (67/2000), πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν επιτρέπουν, ακόμα και σε Ταμεία που θέλουν να πληρώσουν, να προβούν στην εξόφληση των χρεών τους προς τα φαρμακεία.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, για να πληρωθεί ένα ένταλμα, θα πρέπει πρώτα να υπογραφεί από τον πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος όμως αρνείται να το υπογράψει, εάν προηγουμένως δεν ελεγχθούν όλες οι συνταγές. Ο έλεγχος όμως πιθανόν να διαρκέσει δύο χρόνια. Οπότε, τότε θα γίνει και η εξόφληση των χρεών Ασφαλιστικών Ταμείων.

Κι ενώ ο ασφαλισμένος μπορεί να εισπράξει αμέσως απ' τον ασφαλιστικό οργανισμό το ποσό που του αντιστοιχεί, δεν μπορεί να κάνει το ίδιο και ο φαρμακοποιός προσκομίζοντας τα ίδια παραστατικά: Ο φαρμακοποιός δηλαδή πρέπει να μπει στη διαδικασία του Ελεγκτικού Συνεδρίου που μπορεί να κρατήσει και δυο χρόνια. Ετσι και αυτή η «κατά μόνας» εξόφληση - και η αποφυγή μέσω των συλλογικών συμβάσεων των φαρμακευτικών συλλόγων - αποτελεί την ιδεολογική προετοιμασία και «εκπαίδευση» για τις συναλλαγές μέσω των ιδιωτικών ασφαλίσεων, που οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης.

Ηδη αρκετά Ασφαλιστικά Ταμεία, ποντάροντας στη διάταξη αυτή, καθυστερούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τα φαρμακεία. Στην Αττική τα χρέη ξεπερνούν τα δύο δισ. δραχμές.

Ετσι ακόμα και ταμεία, όπως το ΤΕΒΕ, που έχουν τα χρήματα να πληρώσουν, δεν μπορούν να το κάνουν. Βέβαια, έχουν ευθύνη και οι διοικητές των Ταμείων που άφησαν το θέμα να συρθεί σε αυτή την παράλογη κατάσταση. Ακόμα και οι διοικήσεις των φαρμακευτικών συλλόγων θα έπρεπε να συγκροτήσουν ένα ευρύ μέτωπο αντίστασης και όχι να χρησιμοποιούν ως μόνο μέσο πίεσης τον ασφαλισμένο.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν πράγματα που αποδείχνουν ότι στο όνομα των περικοπών των δαπανών χρησιμοποιούνται οι πιο παράλογες και αντιφατικές οδηγίες:

  • Απορρίπτονται συνταγές στις οποίες η συμμετοχή των ασφαλισμένων που έχει αναγράψει ο θεράπων γιατρός δε συμφωνεί με την πάθηση!!!
  • Απορρίπτονται συνταγές για τον ως άνω λόγο ακόμα και αν αυτές είναι θεωρημένες από Ελεγκτή ιατρό των Ταμείων!!!
  • Απορρίπτονται συνταγές που περιέχουν φάρμακα τα οποία δε συμβαδίζουν με την ειδικότητα του ιατρού!!!
  • Απορρίπτονται συνταγές που περιέχουν φάρμακα τα οποία το κάθε Ταμείο απαιτεί διαφορετικές διεκπεραιώσεις, οι οποίες δεν προβλέπονται από το ΠΔ 67/2000 και οι οποίες δεν αφορούν το επάγγελμά μας!!!
  • Απορρίπτονται συνταγές επειδή κάποιο από τα αναγραφόμενα φάρμακα (και όχι η πάθηση) δε δικαιολογεί το μηδενικό ή μειωμένο ποσοστό συμμετοχής!!!
  • Στο ΙΚΑ υπάρχει ελεγκτής γιατρός Ανευ Ειδικότητας που ελέγχει ειδικευμένους! Κι όταν τέθηκε το θέμα στην υποδιοικητή, δόθηκε η απάντηση της προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
  • Τα ταμεία σταμάτησαν τη χορήγηση των νέων εμβολίων για τη μηνιγγίτιδα, μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας ότι δεν υπάρχει επιδημία μηνιγγίτιδας.

«Αρνούμαστε να κάνουμε κοινωνική πολιτική για μια ανάλγητη κυβέρνηση χωρίς κοινωνικό πρόσωπο», δήλωσαν οι φαρμακοποιοί.

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Αρχίζουν στα 15 με κάνναβη

Μελέτη της «Στροφής» για τα χαρακτηριστικά των 450 εφήβων που προσέγγισαν το Κέντρο Συμβουλευτικής του προγράμματος το 1999

Στιγμιότυπο από εκδηλώσεις για τα 11 χρόνια ζωής της «Στροφής»
Στιγμιότυπο από εκδηλώσεις για τα 11 χρόνια ζωής της «Στροφής»
Θραύση κάνουν στους εφήβους η ηρωίνη και η κάνναβη, καθώς αποτελούν τις κύριες ουσίες χρήσης και μάλιστα σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Η παραπάνω διαπίστωση, αλλά και η αναγκαιότητα για την επέκταση των προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της χρήσης στους εφήβους προκύπτουν από μελέτη της «Στροφής», του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ για εφήβους χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών και τις οικογένειές τους.

Η μελέτη παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά των ατόμων που προσέγγισαν το 1999 το Κέντρο Συμβουλευτικής Εφήβων της «Στροφής», που λειτουργεί στο Δικαστήριο Ανηλίκων Αθήνας και αφορά σε 450 εφήβους.

Ο μέσος όρος προσέλευσης στη «Στροφή» ήταν τα 18 χρόνια, ωστόσο η χρήση αρχίζει πολύ νωρίτερα. Σύμφωνα με τη μελέτη, παραπάνω από το 60% των εφήβων είχαν την πρώτη τους επαφή με τις παράνομες ψυχοτρόπους ουσίες έως την ηλικία των 15 ετών. Το 70% ξεκίνησαν τη χρήση με κάνναβη κατά μέσο όρο στα 14,5 χρόνια τους, ενώ το 25% ξεκίνησαν τη χρήση με εισπνεόμενες ουσίες κατά μέσο όρο στα 13 τους χρόνια.

Το 53% των αγοριών και το 32% των κοριτσιών, που προσέγγισαν τη «Στροφή», είχαν την κάνναβη ως κύρια ουσία χρήσης-κατάχρησης-εξάρτησης, ενώ το 31% των αγοριών και το 52% των κοριτσιών είχαν ως κύρια ουσία χρήσης την ηρωίνη. Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης της κύριας χρήσης ήταν τα 15,5 χρόνια ενώ για την ηρωίνη ήταν τα 16 χρόνια, για την κάνναβη τα 14,5 και για τα κατασταλτικά χάπια τα 15 χρόνια. Σχεδόν το 70% των νέων έκαναν παράλληλη χρήση και δεύτερης ουσίας, ενώ σχεδόν το 60% έκαναν χρήση και τρίτης ουσίας. Τα κατασταλτικά χάπια είναι η πιο διαδεδομένη δευτερεύουσα ή και τριτεύουσα ουσία χρήσης.

Η χρήση συνδέεται άμεσα και με την πρόωρη διακοπή του σχολείου. Από τους συνολικά 450 εφήβους που προσέγγισαν τη «Στροφή» μόνο το 36% πήγαιναν σχολείο. Παραπάνω από τους μισούς είχαν διακόψει το σχολείο κατά μέσο όρο στα 15,9 χρόνια τους, ενώ το 25% των αγοριών και το 16% των κοριτσιών είχαν ως ανώτερο επίπεδο ολοκληρωμένης εκπαίδευσης το δημοτικό.

Σε ό,τι αφορά στην οικογενειακή κατάσταση, το 90% των χρηστών ζούσε με τους γονείς του, το 60% και με τους δύο, ενώ το 30-40% είχε χωρισμένους γονείς. Σχεδόν το 80% ανέφεραν ότι κανένας από τους γονείς ή τα αδέρφια τους δεν είχε κάποιο πρόβλημα ψυχολογικό, κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών ή αλκοόλ. Το 6% των εφήβων ανέφερε χρήση ουσιών από τον πατέρα. Το αντίστοιχο ποσοστό για την κατάχρηση αλκοόλ απ' τον πατέρα φτάνει το 10%. Επίσης, το 17% περίπου των νέων ανέφεραν χρήση ουσιών από τον αδερφό ή την αδερφή.

Πάντως, το 96% των εφήβων που προσέγγισαν τη «Στροφή» ήταν καπνιστές, παραπάνω από το 70% έκαναν χρήση αλκοόλ ενώ το 14% των αγοριών και 12% των κοριτσιών κατανάλωνε πάνω από δυο ποτά ημερησίως τον τελευταίο μήνα.

Τέλος, η παραβατικότητα που προκύπτει από τη χρήση φανερώνεται από τη μελέτη, η οποία δείχνει ότι παραπάνω από το 60% των αγοριών και το 40% των κοριτσιών είχαν στο παρελθόν συλληφθεί για κάποιο αδίκημα, ενώ σχεδόν το 89% είχαν από μια έως και πέντε συλλήψεις. Επίσης, το 7,5% των αγοριών και το 3,3% των κοριτσιών δήλωσαν ότι έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για κάποιο αδίκημα.

Συναυλίες του «18 Ανω» και της «Διάβασης»

Το «18 Ανω» οργανώνει αύριο το βράδυ στο «Παλλάς» εκδήλωση για να συνδράμει τους απόμαχους ηθοποιούς της Ελλάδας και τους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας.

Η εκδήλωση έχει δύο μέρη: Στις 9 μμ θα δώσει συναυλία η Μαρία Φαραντούρη με τους Berliner Instrumentalisten από τη Γερμανία και την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Jocelyn Smith.

Πριν τη συναυλία, στις 6 μμ, η θεατρική ομάδα της Κοινωνικής Επανένταξης του «18 Ανω» θα παρουσιάσει το αντιπολεμικό έργο του Ιρβιν Σόου «Θάψτε τους Νεκρούς», που αποτελεί καταγγελία της φρικαλεότητας του πολέμου και ταυτόχρονα ένα μήνυμα για την αξία της ζωής.

Τα έσοδα αυτής της βραδιάς θα δοθούν στο Σωματείο Συνταξιούχων Ηθοποιών και στην Επιτροπή Αλληλεγγύηςστους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας.

  • Συναυλία στο «Παλλάς», με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών και με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και τη στήριξη του Ανοιχτού Προγράμματος για Χρήστες Ουσιών «Διάβαση», διοργανώνει ο Σύλλογος Οικογένειας του προγράμματος, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας της «Διάβασης».

Στη συναυλία, που θα γίνει τη Δευτέρα 2 Απρίλη 2001 και ώρα 8.30 μ.μ., συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Παντελής Θαλασσινός, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λένα Αλκαίου, Κώστας Θωμαΐδης, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Θεοδοσία Στίγκα και Νότης Μαυρουδής.

Πριν τη συναυλία θα προβληθεί δεκάλεπτη ταινία μικρού μήκους, στην οποία θα παρουσιάζεται το έργο που επιτελεί η «Διάβαση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ