ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αυξάνεται το όριο αποζημίωσης στο «φιλικό διακανονισμό»

Αυξάνεται από 1,2 σε 2 εκατ. δραχμές το ανώτατο ποσό αποζημίωσης που θα καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες για υλικές ζημιές από τροχαία ατυχήματα στους ιδιοκτήτες οχημάτων που υπογράφουν δήλωση «φιλικού διακανονισμού». Η σχετική απόφαση, την οποία ανακοίνωσε χτες η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, αποσκοπεί στην αύξηση του αριθμού των ιδιοκτητών οχημάτων που θα κάνουν χρήση του συστήματος «φιλικού διακανονισμού». Η αύξηση του ορίου, θα ισχύσει από την 1η Απρίλη και σύμφωνα με την ΕΑΕΕ καλύπτει ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% των τροχαίων. Παράλληλα, ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιριών που συμμετέχουν σ' αυτό το σύστημα αποζημίωσης ανέρχεται σε 39 μετά την ένταξη τεσσάρων ακόμα εταιριών. Συνολικά οι 39 εταιρίες έχουν πάνω από το 94% των ασφαλισμένων ιδιοκτητών οχημάτων.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο «φιλικός διακανονισμός» περιλαμβάνει την κοινή δήλωση των εμπλεκομένων στο ατύχημα οδηγών - και μόνο στις περιπτώσεις που πρόκειται για δύο οχήματα - επί τόπου και την αποζημίωση του θιγόμενου οδηγού από τη δική του ασφαλιστική εταιρία. Στην πραγματικότητα, με πρόσχημα την καλύτερη και ταχύτερη αποζημίωση των οδηγών, με το σύστημα αυτό πολλοί ασφαλισμένοι θα οδηγηθούν σε λίγες μεγάλες και με υψηλά ασφάλιστρα εταιρίες, που έχουν «καλό όνομα» πιστεύοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πάρουν χωρίς ταλαιπωρία τα χρήματα που δικαιούνται.

H λιτότητα εκτίναξε στα ύψη τις πιστωτικές κάρτες

Αποκαλυπτικά τα επίσημα στοιχεία της ΕΤΕ για το πλαστικό χρήμα και τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών

Η μακροχρόνια πολιτική μονόπλευρης λιτότητας, που έπληξε τα λαϊκά εισοδήματα, έστειλε στην αγκαλιά των τραπεζών εκατοντάδες χιλιάδες νέους πελάτες, οι οποίοι προσπάθησαν να αντισταθμίσουν τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου με πλαστικό χρήμα. Αδιάψευστος μάρτυρας τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας για τις πιστωτικές κάρτες και τα διάφορα δάνεια που χορήγησε η ίδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο τέλος του 2000 οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών της Εθνικής έφτασαν στις 630 χιλιάδες από 330 χιλιάδες στα τέλη του 1998, αυξήθηκαν δηλαδή σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90%. Ταυτόχρονα οι απαιτήσεις της (δηλαδή τα δάνεια που είχε χορηγήσει) από τη συγκεκριμένη κατηγορία πελατείας έφτασαν σε 180 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση κατά 50% (!). Είναι γνωστό ότι ο δανεισμός αυτής της μορφής είναι και ο πλέον επαχθής καθώς τα επιτόκια φτάνουν σε 16% και είναι τα υψηλότερα από κάθε άλλη κατηγορία.

Εξίσου αποκαλυπτικά της ζοφερής για τους εργαζόμενους πραγματικότητας είναι και τα στοιχεία για τα καταναλωτικά δάνεια: Μέσα στο 2000 οι νέοι δανειολήπτες της Εθνικής έφτασαν τις 339 χιλιάδες (από 205 χιλιάδες το 1999), δηλαδή μέσα σ' ένα χρόνο παρουσίασαν ρυθμό αύξησης μεγαλύτερο από 65%. Οι εκταμιεύσεις καταναλωτικών δανείων στη διάρκεια του 2000 έφτασαν σε 173,5 δισ. δρχ. από 106,9 δισ. το 1999 με άνοδο 62,3%.

Τέλος, τα στεγαστικά δάνεια στις 31-12-2000 διαμορφώθηκαν σε 1,261 τρισεκατομμύρια δραχμές με ετήσια αύξηση 17,2%. Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά το μερίδιο αγοράς της στη «λιανική τραπεζική» σε περίπου 40%, ποσοστό που, σύμφωνα με την ίδια, βρίσκεται σε αντιστοιχία με το μερίδιο αγοράς που κατέχει στο σύνολο των καταθέσεων. Σε σύγκριση με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, προκύπτει ότι το μερίδιο της Εθνικής στη στεγαστική πίστη είναι 48% και στα καταναλωτικά δάνεια 11,8%. Πάντως τα τελευταία χρόνια το μερίδιό της στα στεγαστικά δάνεια παρουσιάζει μείωση, καθώς στο συγκεκριμένο τομέα έχουν εισέλθει και άλλες τράπεζες.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΙΛΚΙΣ- ΠΕΛΛΑΣ
Μαχητική η χτεσινή συγκέντρωση στα Γιαννιτσά

Καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει στα αιτήματά τους μέχρι την Τρίτη και θα ζητήσουν συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη

Αποφασισμένοι να αντιπαλέψουν ενωμένοι και αγωνιστικά την πολιτική αφανισμού, που ακολουθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των εντολών της ΕΕ, δήλωσαν οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς και της Πέλλας, οι οποίοι χτες το πρωί πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας-προμήνυμα των διαθέσεών τους. Η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία έξω από το Δημαρχείο Γιαννιτσών και οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων περιοχής Νομών Πέλλας και Κιλκίς. Εκεί όλοι μαζί αποφάσισαν, μια επιτροπή εκπροσώπων τους να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και να ζητήσει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος θα βρίσκεται στην πόλη αύριο Σάββατο. Παράλληλα, έδωσαν περιθώριο στο υπουργείο Γεωργίας να απαντήσει στα αιτήματά τους μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Οι κτηνοτρόφοι απαιτούν:

  • Να καταργηθούν οι περιορισμοί στα επιδοτούμενα αιγοπρόβατα και στο αγελαδινό γάλα και ειδικά στα επιλέξιμα να καταβάλλεται τουλάχιστον το 80% των 12.500 δρχ. που έχει καθοριστεί από τον κανονισμό.
  • Να μπει φραγμός στην ασυδοσία και να απαγορευτούν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές τυριών, γάλακτος και κρέατος, ιδιαίτερα ενόψει του Πάσχα. Προειδοποιούν πως αν και το Πάσχα πέσουν οι τιμές κάτω από τις 1.700-1800 δρχ. το κιλό στα αμνοερίφια, αυτό θα σημάνει την ταφόπλακα της ντόπιας αιγοπροβατοτροφίας.
  • Τιμές στο γάλα με βάση το κόστος παραγωγής και της ζωής: Μίνιμουμ 370 δρχ. για το πρόβειο, 280 για το κατσικίσιο, 180 για το αγελαδινό.
Η συγκέντρωση

Οι κτηνοτρόφοι, συγκροτημένα, με πορεία, κατευθύνθηκαν στην πλατεία, όπου τους περίμεναν συνάδελφοί τους από το Κιλκίς αλλά και από τα γύρω χωριά. Με μια φωνή διαδήλωναν: «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι». Με το πανό αναρτημένο πάνω σε καλάμια ενημέρωναν τον κόσμο πως «οι κτηνοτρόφοι παλεύουν ενάντια στη βιολογική μετάλλαξη των καταναλωτών».

Ενώ ένα άλλο πανό, που κρεμάστηκε στα κάγκελα του δημαρχείου, διατύπωνε το αίτημα: «Οχι στον αφανισμό της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Χριστάκης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κτηνοτρόφων Πέλλας-Κιλκίς, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι συλλόγων και συνεταιρισμών από 13 χωριά.

«Πληρώσαμε ακριβά τα προγράμματα και τα "οράματα" των κυβερνήσεων, που ούτε μας ωφέλησαν μα ούτε και μας αφορούν. Πιάσαμε πάτο. Πιο κάτω δεν έχει. Η περιοχή μας ερημώνει εξαιτίας αυτών των πολιτικών. Αγρότες, κτηνοτρόφοι, υπάλληλοι, επαγγελματίες. Ολοι φτάσαμε στα όριά μας. Καλούμαστε όλοι να μπούμε μπροστά και ενωμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα», ανέφερε μεταξύ άλλων, και κατέληξε: «Ο αγώνας δεν τελείωσε. Τώρα αρχίζει».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών Ν. Μυλοτόπου, Γρίβας, Πέλλας, οι πρόεδροι των δύο Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας. Επίσης, οι δήμαρχοι Γιαννιτσών και Κύρου, ενώ μηνύματα συμπαράστασης έστειλαν βουλευτές, ο νομάρχης, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Δυτικού Λαγκαδά και Παραλίμνιων Δήμων Λαγκαδά, η ΣΕΑ Αγροτών και Κτηνοτρόφων Λαγκαδά και Β. Χαλκιδικής και το Συνδικάτο Ροδακινοπαραγωγών Πέλλας-Ημαθίας «Μαρίνος Αντύπας». Με ψήφισμά του το Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών σημειώνει πως τα προβλήματα των κτηνοτρόφων αφορούν όλη την κοινωνία και συντάσσεται με τα αιτήματά τους.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ
Κυβερνητική «αισιοδοξία» για τις τιμές

Αισιόδοξη, για την εξέλιξη των τιμών στην πασχαλινή αγορά, δηλώνει η υφυπουργός Ανάπτυξης, Μ. Αποστολάκη. Την αισιοδοξία της ότι οι τιμές θα κινηθούν «ομαλά» εξέφρασε χτες δημόσια η υφυπουργός, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους της αγοράς κρέατος. Ωστόσο, η ίδια αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει λόγο για συγκεκριμένες τιμές, που το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρεί «ομαλές», ενώ οι καταναλωτές ήδη αγοράζουν το κατσίκι στις 3.000 δρχ. το κιλό από τα συνοικιακά κρεοπωλεία.

Συγκεκριμένα, για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χτες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών, του Σωματείου Κρεοπωλών Αθήνας, χονδρεμπόρων κρέατος, καθώς και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ).

Οπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της υφυπουργού, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με εισαγωγές αμνοεριφίων από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ να συγκρατήσει τις τιμές και την επίπτωσή τους στον τιμάριθμο. Η ίδια υποστήριξε ότι υπάρχει αυξημένη παραγωγή φέτος, ενώ ο καιρός ευνοεί και τη συγκράτηση των τιμών στα οπωροκηπευτικά.

ΔΙΩΡΥΓΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Σε ιδιώτες για... 30 χρόνια

Και η Διώρυγα Κορίνθου, παραδόθηκε από την κυβέρνηση Σημίτη, στη ληστρική εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου για... 30 ολόκληρα χρόνια. Χτες, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ότι η κυβέρνηση υπέγραψε «σύμβαση παραχώρησης» της Διώρυγας Κορίνθου με την εταιρία «SEA CONTEINERS», χωρίς όμως να γνωστοποιηθεί και το περιεχόμενο της σύσκεψης, καθώς θα διαφαινόταν πως πρόκειται για μια ακόμη σύμβαση αποικιοκρατικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιώτης που θα αναλάβει την εκμετάλλευση της Διώρυγας Κορίνθου, θα καταβάλει σαν «ενοίκιο» το 10% των μεικτών κερδών του με ελάχιστο εγγυημένο τίμημα για τον πρώτο χρόνο 153 εκατ. δραχμές, το οποίο θα φτάσει τα 844 εκατ. δραχμές το 30ό έτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ