ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παιχνίδια με τις... συχνότητες

Η αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς εν μια νυκτί, με πρόσχημα τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών. Ηδη πολλοί από τους «κομμένους» ραδιοφωνικούς σταθμούς έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ενώ διοργανώνουν και εκδηλώσεις συμπαράστασης.

Ο υπουργός Τύπου για να δικαιολογήσει τις διαδικασίες της τελευταίας στιγμής, εμμένει στο «επιχείρημα» του, μιλώντας περί δημοσίου συμφέροντος και περί νομιμότητας στο ραδιοφωνικό τοπίο. Ενα τοπίο που για χρόνια εσκεμμένα αφηνόταν ανεξέλεγκτο από την κυβέρνηση και σιγά σιγά μέσα στη ζούγκλα της παρανομίας φύτρωσαν δεκάδες ραδιοφωνικοί σταθμοί. Ο υπουργός Τύπου μάλιστα προκλητικά έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι δε χορηγούσε τις άδειες, προκειμένου μέχρι και την τελευταία στιγμή να μπορούν να εκπέμπουν όλοι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Η βεβιασμένη ενέργεια των υπουργών Τύπου και Μεταφορών να κλείσουν μέσα σε κλάσμα δευτερολέπτου 66 ραδιοφωνικούς σταθμούς και μάλιστα μη τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες ήταν φυσικό να προκαλέσει αντιδράσεις. Ο υπουργός Τύπου αφού με νομικά τερτίπια πίεσε το ΕΣΡ ν' αναλάβει την ευθύνη των «υποδείξεων» τώρα, έχει το πρόσχημα να ρίχνει το μπαλάκι στο ΕΣΡ. Δε χάνει την ευκαιρία στις δηλώσεις του και στις εμφανίσεις τους σε τηλεοπτικές εκπομπές και δελτία ειδήσεων, να τονίζει ότι η απόφαση των προτάσεων για τους οκτώ ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα λειτουργήσουν προσωρινά στο μεταβατικό στάδιο είναι του ΕΣΡ και όχι δική του.

Το κλείσιμο των 66 ραδιοφωνικών σταθμών, ήταν επόμενο να γίνει και πεδίο πολιτικής διαμάχης. Τη «σημαία» την έχει υψώσει η ΝΔ που «παλεύει» για την πολυφωνία, καταδικάζει το κλείσιμο και συμβάλλει στις κινητοποιήσεις - εκδηλώσεις των ραδιοφωνικών σταθμών που κόπηκαν με τη συνδρομή και της ΟΝΝΕΔ!

Πυρά, όμως, για τον τρόπο που «επιτεύχτηκε» η νομιμότητα δέχεται ο υπουργός Τύπου και από βουλευτές και στελέχη του κόμματός του. Το ίδιο συμβαίνει και με τον υπουργό Μεταφορών Χ.Βερελή για το θέμα των 28 συχνοτήτων. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Δασκαλάκης. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αμφισβήτησε τον αριθμό των 28 συχνοτήτων, λέγοντας ότι δεν αποδεικνύεται από ανεξάρτητες μελέτες αλλά από απόφαση του υπουργείου Μεταφορών. Θέτει επίσης ερωτήματα για την απόφαση του ΕΣΡ να υποδείξει τους οκτώ, με υπαινιγμούς κομματικών παρεμβάσεων, για μεθοδεύσεις και για ομοφωνίες που είναι θεμιτές, «αλλά όταν μπορεί να υπονοούν ή να υποκρύπτουν μια διαπραγμάτευση» τότε η ομοφωνία γίνεται «διαβλητή».

Το «παιχνίδι» και τα «παζάρια» παίζονται και στον αριθμό των συχνοτήτων. Είναι γνωστό ότι οι συχνότητες αποτελούν δημόσια περιουσία και όλα αυτά τα χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης, «αρπάζονται» ανεξέλεγκτα από ιδιώτες, ενώ γνωστές είναι και οι αγοραπωλησίες που έχουν γίνει. Η ΕΙΙΡΑ υποστηρίζει ότι υπάρχουν 35 συχνότητες, ενώ άλλοι ειδικοί που βγαίνουν σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς άγγιξαν τον αριθμό των 60. Για 35 συχνότητες μιλά και η ΝΔ, η οποία μάλιστα «καθοδήγησε» και τα μέλη του ΕΣΡ που έχουν αντιπολίτευση να προτείνουν εκτός από τους οκτώ και άλλους οκτώ ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Ο Δημήτρης Ρέππας, και χτες, υποστήριζε ότι ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι «κατηγορηματικός ότι οι διαθέσιμες συχνότητες είναι κατ' ανώτατο αριθμό 28». Η ΕΙΙΡΑ αντίθετα με χτεσινή επιστολή της προς τον υπουργό Τύπου, επικαλούμενη μελέτες καθηγητών του ΕΜΠ και τεχνικών της, επαναλαμβάνει ότι οι συχνότητες που μπορούν να διατεθούν είναι 35. Στην επιστολή της η ΕΙΙΡΑ ισχυρίζεται ότι συμμερίζεται την προσπάθεια του υπουργείου Τύπου να μπει τάξη στο χάος που επικρατούσε. Εκφράζει όμως την ανησυχία της, για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και οι «νομικές περιπλοκές που αυτά μπορούν να προκαλέσουν». Ζητά από τον υπουργό Τύπου να εξετάσει τις «εκδοθείσες πράξεις», ώστε να «θεραπευτούν με τυχόν απαιτούμενες περαιτέρω ενέργειες της διοίκησης, οποιαδήποτε νομικά ελαττώματα έχουν πιθανώς εμφιλοχωρήσει».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ετοιμάζουν αγωνιστική υποδοχή στον Ρομάνο Πρόντι

Σήμερα το απόγευμα φτάνει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται για τα 20 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ. Και με την ευκαιρία, ο «ευαίσθητος» εκπρόσωπος των χωρών που υπέγραψαν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, εξαιτίας των οποίων υπήρξαν χιλιάδες θύματα άμαχοι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, θα εγκαινιάσει το πρωί του Σαββάτου έκθεση φωτογραφίας σχετική με την παιδική εργασία.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, θα είναι οι ομιλητές στην εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με θέμα: «Ελλάδα και Ευρώπη: Τα 20 επόμενα χρόνια». Ομως, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης και της χώρας άρχισαν να κατανοούν ποιο είναι το μέλλον και πως ο ρόλος που έχουν επιφυλάξει για τη χώρα μας κάθε άλλο παρά ταιριάζει στις προσδοκίες και τα οράματα του λαού της. Το βίωσαν μέσα στην προηγούμενη 20ετία της λιτότητας, της ανεργίας, της φτώχειας, του αυταρχισμού και του πολέμου.

Γι' αυτό και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών ετοιμάζονται να τον «προϋπαντήσουν» και να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στις επιλογές της ΕΕ, που τους καταδικάζει στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Που τους οδηγεί σε ξεκλήρισμα και συμβάλλει στην εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Οι πολίτες είδαν τη λυκοσυμμαχία της πλουτοκρατίας της Ευρώπης, στο όνομα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να βομβαρδίζει άμαχους, και τώρα βλέπουν τον «τρομονόμο» προ των θυρών. Αποκαλύπτεται πως πίσω από τα μεγαλόστομα περί ισότιμων σχέσεων στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, σταδιακά οδηγούμαστε σε ένα ολιγομελές διευθυντήριο, που θα παίρνει τις αποφάσεις. Βλέπουν πως αυτοί που τάχα θα αποτελούσαν τους εγγυητές της προάσπισης των εθνικών συμφερόντων, δεν εγγυώνται τα σύνορα της χώρας μας και διχοτομούν την Κύπρο.

Αυτοί λοιπόν που δηλώνουν πως πασχίζουν για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, είναι οι ίδιοι που επιδιώκουν με κάθε τρόπο την αλλαγή των συνόρων στη Βαλκανική πυροδοτώντας έναν πιθανό γενικευμένο πόλεμο.

Τον εκπρόσωπο, λοιπόν, όλων αυτών θα τιμήσει αύριο ο Δήμος Θεσσαλονίκης με απόφαση των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και το ίδιο επιδιώκει - σύμφωνα με πληροφορίες - να πράξει και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης. Προσβάλλοντας βάναυσα τα αισθήματα του λαού της πόλης, που αντιστάθηκε ηρωικά στη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο θανάτου των ιμπεριαλιστών και κέντρο εξόρμησης για τα οικονομικά και πολιτικά τους σχέδια.

Στο Συνέδριο του ΚΚ Αρμενίας

Για το Ερεβάν της Αρμενίας αναχώρησε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τους Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και Ελισαίο Βαγενά, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στο 35ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Αρμενίας.

Πέντε συν δύο ακόμη προσφυγές για τις κεραίες

Αλλοι πέντε εκπρόσωποι ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώ στη διένεξη με τις κεραίες προστέθηκαν χτες και δύο φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμος Αχαρνών και η Κοινότητα των Θρακομακεδόνων.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν χτες οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί «Μέλλον», «Ατλαντίς», «Πειραιάς», «Κάρμα» και «Ράδιο Ενα», ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις του υπουργού Τύπου και του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, ο Δήμος Αχαρνών και η Κοινότητα Θρακομακεδόνων ζητούν την ακύρωση και αναστολή των σχετικών αποφάσεων για οριστική εγκατάσταση των κεραιών στη θέση «Αέρας» της Πάρνηθας. Η συζήτηση της προσφυγής καθορίστηκε να συζητηθεί στις 18 Σεπτέμβρη 2001 στην επταμελή σύνθεση του Δ` Τμήματος του ΣτΕ.

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η απόφαση για εγκατάσταση των κεραιών στην Πάρνηθα είναι παράνομη, γιατί δεν υπάρχει έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, έγκριση από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας μελέτης ραδιοεκπομπών για τις κεραίες, χωροταξική προέγκριση από την αρμόδια υπηρεσία, καθώς και η θέση του Οργανισμού Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ