ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Μάρτη 2001
Σελ. /40
«Διευκολύνοντας το ΠΑΣΟΚ»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ακόμα και οι φιλικές προς τη Ρηγίλλης εφημερίδες δεν πιστεύουν ότι η ΝΔ θα πάρει τις επόμενες εκλογές, αφού η τελευταία είναι ο καλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης. Ο «Ελεύθερος Τύπος», για παράδειγμα, στο χτεσινό κύριο άρθρο του δε διστάζει να διαπιστώσει ότι η ΝΔ «διευκολύνει το ΠΑΣΟΚ» να αποφεύγει το πολιτικό κόστος των επιλογών του και επικαλείται ως παράδειγμα τη «χρηματιστηριακή μπλόφα του 2000» που, όπως υποστηρίζει, εξασφάλισε την οριακή και μεγάλης πολιτικής σημασίας εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ. Γιατί δεν αντέδρασε η ΝΔ; Ιδού τι γράφει ο «ΕΤ»: «Πολλοί βουλευτές της ΝΔ δεν αντέδρασαν έγκαιρα, προτιμώντας να μεγαλώσουν το χαρτοφυλάκιό τους, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο ορισμένων δηλώσεων "πόθεν έσχες". Αλλωστε, ισχυροί παράγοντες της ΝΔ έχουν προχωρήσει σε προσωπικές συνεννοήσεις με κρατικούς "μάνατζερ", τραπεζίτες που έστησαν απίθανα χρηματιστηριακά παιχνίδια και επιχειρηματικούς παράγοντες με συμβολή στη θεωρία και πρακτική της "φούσκας"». Κατά τα λοιπά, η ηγεσία της ΝΔ θα πασχίζει σήμερα από το βήμα του συνεδρίου να πείσει ότι διαφέρει από το ΠΑΣΟΚ, ότι είναι πολέμιος της διαφθοράς και των διαπλεκομένων και άλλα τέτοια αστεία. Ούτε τους δικούς τους δεν μπορούν να κοροϊδέψουν.

Ο... τολμηρός πρωθυπουργός...

«... είναι, επίσης, ανάγκη να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αποφασιστικά τις υστερήσεις που έχουμε σε πολλούς τομείς. Οπως είναι ανάγκη να βελτιώσουμε την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε τις νέες συνθήκες της Κοινωνίας της Πληροφορίας». Τα παραπάνω είναι απόσπασμα από τις χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, μετά το τέλος της Κυβερνητικής Επιτροπής. Εμείς σε δύο λέξεις θα σταθούμε: στις «υστερήσεις» και την «ικανότητα». Οι δύο αυτές λέξεις αναφέρθηκαν κατά κόρον στην προχτεσινή εφ' όλης της ύλης «επίθεση» των βιομηχάνων για την κυβέρνηση, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι «υστερεί», αφήνοντας ταυτόχρονα και υπονοούμενα για την ικανότητα της κυβέρνησης. Χτες επίσης, αρκετές εφημερίδες είχαν «χτυπημένες» στην πρώτη τους σελίδα τις «οξείες παρατηρήσεις» των βιομηχάνων προς την κυβέρνηση. Τα είδε και ο πρωθυπουργός και έσπευσε την επόμενη μέρα να αναγνωρίσει τα λάθη του. Το καλύτερο θα ήταν να τους ζητήσει και... συγνώμη. Το πήρε το μήνυμα ο κ. Σημίτης.

Υ.Γ. Προς διοίκηση ΣΕΒ: Γιατί διαμαρτύρεστε ότι η κυβέρνηση σας έχει παραγκωνισμένους; Ούτε μια μέρα δεν πέρασε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να σας δώσει δίκιο. Είδατε «τόλμη» η κυβέρνηση;

... και οι «φιλεύσπλαχνοι» βιομήχανοι

«... να πάνε στην Παιδεία, να πάνε στην Υγεία, να πάνε κάπου που θα πιάσουν τόπο», έλεγε προχτές ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος για το 1 τρισεκατομμύριο δραχμές που υποτίθεται ότι θα κόψει η κυβέρνηση από το εξοπλιστικό πρόγραμμα μαμούθ προκειμένου να ενισχύσει τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Και είναι να αναρωτιέται κανείς, πώς κι έγιναν ξαφνικά τόσο... φιλεύσπλαχνοι οι βιομήχανοι και κόπτονται για την Παιδεία και την Υγεία. Κόπτονται και πολύ μάλιστα. Κάνοντας λόγο για την Παιδεία, δεν αναφέρονται βέβαια σε μια δημόσια, πραγματικά δωρεάν και προς όφελος του λαού Παιδεία, αλλά στη «διά βίου κατάρτιση», τα κάθε είδους επιδοτούμενα σεμινάρια, τα ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια και μια «δημόσια» εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στα δικά τους μέτρα. Σε ό,τι αφορά δε, την υγεία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Καιρό τώρα, ακονίζει τα μαχαίρια της η «ιδιωτική πρωτοβουλία», ορεγόμενη τον τεράστιο αυτό τομέα, καθώς η κυβερνητική πολιτική απαξιώνει καθημερινά τα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας γενικότερα. Κι όπως πάντα, δε θέλουν μόνο να αναπτύξουν τις «επενδυτικές ιδέες» τους, αλλά και να το κάνουν με χρήμα του δημοσίου. Αλλωστε, αυτό γινόταν πάντα. Το κράτος φρόντιζε για τα λεφτά και τις κάθε είδους διευκολύνσεις και προνόμια. Οι βιομήχανοι έβαζαν τις... ιδέες και το... ρίσκο.

Τα κοινωνικά...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΣ ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙ κάποιος, τέλος πάντων, γιατί εμείς τώρα να πιστέψουμε ότι θα καταπολεμήσει τη φτώχεια αυτός που τόσα χρόνια φροντίζει για τη συνεχή, ποσοτική και ποιοτική αύξησή της! Φυσικά, στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνησή του αναφερόμαστε, που μας μιλάνε για κοινωνική πολιτική και ανάπτυξη!

Αλλωστε, τι να την κάνει την ανακατανομή πόρων των κρατικών δαπανών, όταν ούτως ή άλλως για τους λεγόμενους κοινωνικούς τομείς (υγεία-παιδεία-κοινωνική ασφάλιση-πολιτισμό-αθλητισμό κλπ.) είναι όχι απλά ανεπαρκείς αλλά ελάχιστοι; Οσο και να ανακατανείμεις κάτι που δεν είναι αρκετό, δε μεγαλώνει. Ασε που καθόλου δεν ξεκαθάρισε για το τι ανακατανομή μιλάει...

Γιατί, αν οι τάδε πολυεθνικές, που θα «τα έτρωγαν» από το «Γιουροφάιτερ» και τις εξοπλιστικές δαπάνες, θα «φάνε» κάτι λιγότερο και θα «φάνε» περισσότερο κάποιες άλλες από την «πίτα» των Ολυμπιακών Αγώνων, αυτό είναι άλλη υπόθεση. Μια φορά, το μεγάλο κεφάλαιο δε θα βγει χαμένο.

«ΕΠΕΣΕ σαν βόμβα η είδηση και τη μετέδωσαν όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία!». Ετσι εισάχθηκε χτες στο δελτίο των 8 μ.μ. του ΜΕΓΚΑ μια διεθνής είδηση και βέβαια παγώσαμε, περιμένοντας στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα πολύνεκρο πυρηνικό δυστύχημα!

Τελικά για την εγκυμοσύνη της Νικόλ Κίντμαν επρόκειτο, (ηθοποιός είναι αυτή) και το διαζύγιό της με τον Τομ Κρουζ (ηθοποιός είναι κι αυτός) και επανήλθαμε στη θέση μας.

Πιο ήρεμα αυτά τα πράγματα, βρε παιδιά. Πιο ήρεμα!

ΤΗ διαφημίζουν κιόλας την εισαγωγή του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο και μάλιστα με δαπάνη των φορολογούμενων (ουσιαστικά)! Φαίνεται πως, εκεί στην κυβέρνηση, νομίζουν ότι ο κόσμος έχει ακόμη μεγάλη εκτίμηση στο «ναό» της Σοφοκλέους!

Δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες μικροεπενδυτές, που «κάηκαν», όχι απέξω δεν περνάνε αλλά ούτε από τους παράλληλους δρόμους; Από φόβο το έχουν πάρει!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Κυνηγοί «επικηρυγμένων»

Στο «Φαρ Ουέστ», εκτός των «φρουρών του νόμου» - τους σερίφηδες και τους ρέιντζερς, κυρίως - υπήρχαν και οι «κυνηγοί επικηρυγμένων». Ηταν, συνήθως, αποτυχημένοι καουμπόηδες, ή απελπισμένοι χρυσοθήρες, ή και «μετανοημένοι» παράνομοι, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για να κυνηγούν σε όλη την αμερικάνικη επικράτεια κακοποιούς που είχαν επικηρυχτεί και για τη «δουλιά» τους πληρώνονταν «με το κεφάλι». Ο χαρακτήρας τους, αλλά και το «κυνήγι» του οικονομικού οφέλους, τους έκανε πιο επίμονους, πιο σκληρούς, πιο άγριους, πιο αδίστακτους και, εν πολλοίς, πιο αποτελεσματικούς από τους σερίφηδες και τους ρέιντζερς, ενώ, στις περισσότερες περιπτώσεις, προτιμούσαν να σκοτώνουν παρά να συλλαμβάνουν ζωντανά τα «θηράματά» τους. Οι «κυνηγοί επικηρυγμένων» δεν ήταν μόνο «ο φόβος και ο τρόμος» των παρανόμων, αλλά και οι πιο συχνοί και επικίνδυνοι «σαματατζήδες» των «σαλούν», αφού με το παραμικρό «τραβούσαν πιστόλι» κι «όποιον πάρει ο χάρος».

Η κυβέρνηση φαίνεται να θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «Φαρ - Ουέστ», που «πλημμύρισε» από αλλοδαπούς κακοποιούς - πολλοί είναι «επικηρυγμένοι», όχι γιατί υπάρχουν αποδείξεις, ή έστω ενδείξεις εγκληματικής δράσης κι ενοχής, αλλά επειδή είναι λαθρομετανάστες - για την αντιμετώπιση των οποίων δεν αρκούν οι συνοριοφύλακες, η αστυνομία και οι άλλες διωκτικές αρχές του κράτους, αλλά χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί κι ένα είδος σύγχρονων «κυνηγών επικηρυγμένων». Το ρόλο αυτό θ' αναλάβει «ειδικό Σώμα», που δημιουργείται μετά την ψήφιση, προχτές βράδυ από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αιφνιδιαστικής τροπολογίας στη Βουλή. Σύμφωνα με εξηγήσεις του «αρχισερίφη» της κυβέρνησης και «κάπτεν Κούπερ» του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, οι «ειδικοί φρουροί» που θα προσληφθούν πολύ σύντομα - 900 φέτος, άλλοι τόσοι του χρόνου κι έπεται συνέχεια - θα έχουν καθήκον να κυνηγούν σ' όλη την Ελλάδα τους λαθρομετανάστες.

Τα πρώτα «θηράματα» των «κυνηγών» του Μ. Χρυσοχοΐδη θα είναι οι λαθρομετανάστες και, γενικότερα, οι αλλοδαποί. Αυτό είναι το πρόσχημα. Γιατί χρειάζονται προσχήματα στήριξης της καταστολής. Και βεβαίως εύκολα το «κυνήγι» μπορεί να επεκταθεί εναντίον κι άλλων «κακοποιών», όπως, π.χ., των «αγροίκων» αγροτών που «καταλύουν τη δημόσια τάξη», αποκλείοντας τους δρόμους, ή των «τρομοκρατών» του αντιΝΑΤΟικού, αντιπολεμικού, φιλειρηνικού κινήματος που «απειλούν ακόμα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις» της «νέας τάξης». Τούτα δεν είναι προϊόντα της φαντασίας κάποιου. Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, μιλώντας στη Λάρισα πριν την ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή - ο «Ρ» σχολίασε σχετικά στο φύλλο της περασμένης Κυριακής - αποκάλυψε ότι μερικοί από τους 900 «ειδικούς φρουρούς» που θα προσληφθούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο και άλλων ξένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη χώρα μας.

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι, εν προκειμένω, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η λαθρομετανάστευση, ούτε γενικότερα το πρόβλημα της εγκληματικότητας στη χώρα μας. Και η απόφαση για τη σύσταση και συγκρότηση ενός Σώματος «πραιτοριανών» εντάσσεται στην πολιτική που σκοπεύει στην εμπέδωση κλίματος αστυνομοκρατίας, αυταρχισμού και τρομοκράτησης, ώστε να σταματήσουν οι λαϊκές αγωνιστικές αντιδράσεις κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και της ολοσχερούς και άνευ όρων «παράδοσης» της Ελλάδας στην «ασφυκτική αγκάλη» των ιμπεριαλιστών «συμμάχων» και «εταίρων» της. Αλλά αυτή η πολιτική είναι άκρως επικίνδυνη για το λαό μας και την πατρίδα μας και χρειάζεται όλοι ν' αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα καλά και συμφέροντα...

Για τα καλά και συμφέροντα φροντίζουν οι φαρμακοβιομήχανοι, οι οποίοι, προκειμένου να εκβιάσουν για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων και ενόψει του νέου δελτίου τιμών, που αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Απρίλη για 250 περίπου σκευάσματα, αφήνουν να διαρρεύσουν πληροφορίες για μεταφορά της παραγωγής φαρμάκων στην Τουρκία.

Μάλιστα, προσδιορίζουν και τον τρόπο (με τη μέθοδο του φασόν), που ντόπιοι βιομήχανοι σκοπεύουν να αναθέσουν σε μονάδες της γειτονικής χώρας την παραγωγή φαρμάκων, τα οποία, στη συνέχεια, θα τα εισάγουν, προκειμένου να πάρουν μεγαλύτερη τιμή από αυτήν που έχουν ως εγχωρίως παραγόμενα. Βλέπετε, η «παγκοσμιοποίηση» παρέχει μπόλικες δυνατότητες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ