ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Συνεχίζονται οι δωρεάν κινηματογραφικές προβολές

Από την ταινία «Ολγα»
Από την ταινία «Ολγα»
Συνεχίζεται από τον δήμο Ικαρίας ο κύκλος κινηματογραφικών προβολών με ελεύθερη είσοδο για όλους, στον δημοτικό κινηματογράφο Αγίου Κηρύκου. Με αυτήν του την πρωτοβουλία, ο δήμος ανοίγει ένα παράθυρο σε αξιόλογα κινηματογραφικά έργα, προσφέροντας ταυτόχρονα μια πολιτιστική ανάσα, αφού άποψή του είναι ότι κάθε μορφή τέχνης πρέπει να φτάνει στο λαό, ως ξεχωριστός τρόπος ανθρώπινης έκφρασης, αλλά και ως μέσο διαπαιδαγώγησης και διασκέδασης.

Η πρωτοβουλία αυτή της δημοτικής αρχής, σε συνδυασμό με την προσπάθεια αναβάθμισης του κινηματογράφου (π.χ. νέο προβολικό σύστημα), αποδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει ένας δημοτικός κινηματογράφος, κόντρα στη ραγδαία εμπορευματοποίηση και την πολιτιστική υποταγή. Ταυτόχρονα, παραχωρείται δωρεάν η χρήση του δημοτικού κινηματογράφου δύο φορές τη βδομάδα σε όσους συλλόγους ενδιαφέρονται π.χ. Κινηματογραφική Λέσχη - Συλλόγους Γονέων κ.λπ., για την παρουσίαση ενός παράλληλου προγράμματος προβολών.

Το πρόγραμμα προβολών, με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ, έχει ως εξής:

Παρασκευή 25 Αυγούστου: «Η φαμίλια» (2015)

Σάββατο 26 Αυγούστου: Προβολή από Γ' Λυκείου

Κυριακή 27 Αυγούστου: «Αποκάλυψη τώρα» (1979)

Δευτέρα 28 Αυγούστου: «Η μυστική λέσχη» (2015)

Τρίτη 29 Αυγούστου: Προβολή από Γ' Λυκείου

Τετάρτη 30 Αυγούστου: «Paterson» (2016)

Πέμπτη 31 Αυγούστου: «Stringless» (2016 ντοκιμαντέρ)

Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη: Το Φεστιβάλ της Δράμας ταξιδεύει... στην Ικαρία

Σάββατο 2 Σεπτέμβρη: Το Φεστιβάλ της Δράμας ταξιδεύει... στην Ικαρία

Κυριακή 3 Σεπτέμβρη: «Οταν πετούν οι γερανοί» (1958)

Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη: «Πάση θυσία» (2016)

Τρίτη 5 Σεπτέμβρη: Προβολή από μαθητές Λυκείου

Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη: «Η κόκκινη χελώνα» (2016)

Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη: «Forget me not» (2014)

Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη: Θεατρική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου»

Σάββατο 9 Σεπτέμβρη: «Γιαγιάδες», «Ρούτβας», «Ψωμί κι αλάτι» (2016)

Κυριακή 10 Σεπτέμβρη: «Ο μεγάλος δικτάτωρ» (1940)

Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη: «Ο νεκρός» (1995)

Τρίτη 12 Σεπτέμβρη: «Τα σημάδια του ουρανού» (2016)

Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη: «Potiche» (2011)

Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη: «Machuca» (2005)

Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη: «Ολγα» (2004)

Σάββατο 16 Σεπτέμβρη: «Η Διεθνής» (2006)

Νέα ταφικά μνημεία στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη περίοδος της συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στα Αηδόνια Νεμέας, στις 29 Ιούλη 2017, με τη διερεύνηση τάφων που ήταν ήδη γνωστοί από πέρυσι, ενώ ταυτόχρονα εντοπίστηκαν και μελετήθηκαν νέα ταφικά μνημεία.

Η έρευνα αποκάλυψε το στόμιο και το δρόμο ενός μνημείου στο μεσαίο νεκροταφείο, όπως επίσης έφερε στο φως δύο νέους θαλαμοειδείς τάφους. Μάλιστα, ο ένας τάφος βρέθηκε κάτω από παχύτατες επιχώσεις με κατάλοιπα της αρχαϊκής περιόδου, των ύστερων ρωμαϊκών και των μεσοβυζαντινών χρόνων. Πρόκειται για ένα σημαντικότατο μνημείο, που μαρτυρεί την ιστορική αλληλουχία των εποχών στον αρχαιολογικό χώρο των Αηδονιών και η συστηματική ανασκαφή του έρχεται, με αυτόν τον τρόπο, να αποκαταστήσει σημαντικά κενά στην ιστορική έρευνα που έχουν χαθεί οριστικά με τη χρόνια λαθρανασκαφική δραστηριότητα που έπληξε άλλα μνημεία των Αηδονιών.

Το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών είχε ανακαλυφθεί και λεηλατηθεί από αρχαιοκάπηλους στις δεκαετίες του 1970 και 1980 και κτερίσματα των ταφών κατέληξαν στα δίκτυα του διεθνούς παράνομου εμπορίου αρχαιοτήτων. Το 1993 επαναπατρίσθηκε ο Θησαυρός των Αηδονιών, ενός μοναδικού αρχαιολογικού συνόλου, που εκτίθεται σήμερα μαζί με τα ανασκαφικά ευρήματα του νεκροταφείου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νεμέας.

«Τσάρλι Τσάπλιν» επί σκηνής

Το βραβευμένο έργο του Daniel Colas «Τσάρλι Τσάπλιν», μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε στο Παρίσι, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο θέατρο «Ακροπόλ», τον Οκτώβρη του 2017, σε μετάφραση του Αντώνη Γαλέου και σκηνοθεσία του Πέτρου Ζούλια.

Στο έργο ξεδιπλώνεται όλο το παρασκήνιο της μυθιστορηματικής ζωής του αγαπημένου σε όλη την υφήλιο αλητάκου «Σαρλώ», που στιγμάτισε την εξέλιξη του παγκόσμιου κινηματογράφου. Ο Τσάρλι Τσάπλιν ξεκίνησε ως ένα πάμπτωχο ορφανό παιδί του δρόμου, για να εξελιχθεί σε έναν διάσημο και πάμπλουτο καλλιτέχνη παγκόσμιας αναγνώρισης. Η ζωή του ήταν γεμάτη αντιθέσεις, ανατροπές, έρωτες, με στοιχεία ενός τρελού παραμυθιού.

Στην παράσταση, που ακροβατεί μεταξύ κωμωδίας και δράματος, ο ρόλος του πολυαγαπημένου Σαρλώ εναλλάσσεται με αυτόν του αληθινού προσώπου που τον υποδύθηκε, του Τσάπλιν. Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης μεταμορφώνεται τον ομώνυμο ρόλο, με τα δύο αυτά γοητευτικά, αλλά τόσο αντίθετα πρόσωπα.

Η Μαρίνα Ψάλτη ερμηνεύει τη μητέρα του, ενώ η Τζένη Θεωνά τις τρεις από τις νεαρές γυναίκες της ζωής του. Ο Χρήστος Σπανός κρατά το ρόλο του αδελφού του, Σίντνεϊ, που είχε σημαντική επιρροή στη ζωή και στην καριέρα του Τσάπλιν. Ο Σωκράτης Πατσίκας ερμηνεύει τον Μακ Σένετ, τον παραγωγό του Hollywood, που πρώτος ανακάλυψε το ταλέντο του νεαρού Τσάρλι. Τέλος, ο Γιώργος Κωνσταντίνου συμμετέχει, παίζοντας τον διάσημο για τις ίντριγκες και το πολιτικό παρασκήνιο, αρχηγό του FBI, Χούβερ.

Η παράσταση μάς μεταφέρει στην ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής με τα σκηνικά της Μαίρης Τσαγκάρη, τα κοστούμια της Παναγιώτας Κοκκορού, χορογραφίες της Αννας Αθανασιάδη, μουσική του Παναγιώτη Αυγερινού και φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου.

Φεστιβάλ Κολωνού

Ο Λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα
Ο Λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα
Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του δήμου Αθηναίων διοργανώνει το Φεστιβάλ Κολωνού από 7 έως 24 Σεπτέμβρη.

Tην αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει η πολυσυζητημένη κωμική όπερα του Jacques Offenbach «Η ωραία Ελένη», που παρουσίασε πέρσι ο Οργανισμός για πρώτη φορά σε δική του παραγωγή. Μία πλειάδα γνωστών λυρικών καλλιτεχνών με τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Οικονόμου, περιμένουν το αθηναϊκό κοινό για τέσσερις μοναδικές παραστάσεις (7, 9, 10 & 12/9).

Η πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μωριά προς τη νέα γενιά αποτυπώνεται στη μουσική παράσταση του Σταμάτη Κραουνάκη «8 Οκτωβρίου 1838. Ο λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα» με την Ελένη Ουζουνίδου (23/9), ενώ η βιωματική ιστορία του ίδιου του Βιζυηνού «Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη με την Ιωάννα Παππά στις 20/9. Η «Μητρόπολη» του Αργύρη Πανταζάρα σηματοδοτεί τις έννοιες της μνήμης και της λήθης, της φυγής και της άφιξης, με αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες (17/9), ενώ ένα μεθυστικό πανηγύρι πάνω στην υπέροχη ιστορία του Οιδίποδα παρουσιάζει η ομάδα «Ιδέα» στην παράσταση «Το δέντρο του Οιδίποδα» σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη (19/9).

Το παζλ των εκδηλώσεων συμπληρώνεται με την Αγγελική Τουμπανάκη και τους Buzz Bastardz σε μία world jazz συναυλία (15/9), τη συνάντηση του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής δήμου Αθηναίων με 4 νέες φωνές, τους Σαββέρια Μαργιολά, Βαλερία Κουρούπη, Νίκο Ξύδη και Βαγγέλη Δούβαλη (21/9) και τη Big Band δήμου Αθηναίων σε διασκευές pop, rock και soul επιτυχιών με τους Σοφία Στρατή, Αντώνη Δόμινο και Νικόλα Ραπτάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ