ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Παρέμβαση για το σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων σε αίμα

Το σοβαρό πρόβλημα των ελλείψεων σε αίμα, που λαμβάνει εντονότερες διαστάσεις κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Οι ελλείψεις σε αίμα και στα παράγωγά του συνεπάγονται μια σειρά αρνητικές επιπτώσεις για τη λειτουργία των νοσοκομείων και τους ασθενείς, όπως είναι η αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων, οι δυσκολίες να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν στις εφημερίες, καθώς και οι θεραπείες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών.

Το Σωματείο στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το πρόβλημα που παρατηρείται «είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σ' αυτό τον τομέα, τόσο στο πεδίο της εκπαίδευσης - διαπαιδαγώγησης του πληθυσμού στις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντικής προσφοράς (αίματος, οργάνων κ.λπ.), όσο και στο πεδίο της οργάνωσης λήψης και διάθεσης, μέσω π.χ. των τμημάτων αιμοδοσίας στα δημόσια νοσοκομεία». Ιδιαίτερα όσον αφορά το τελευταίο, υπογραμμίζει πως «οι ελλείψεις σε προσωπικό (και μάλιστα, εξειδικευμένο) και οι υπόλοιπες δυσλειτουργίες (ελλείψεις σε υλικά, τρόπος λήψης - διάθεσης κ.ά.) δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν μόνο με το φιλότιμο και την αυτοθυσία των συναδέλφων στις μονάδες και τους σταθμούς αιμοδοσίας».

Σχολιάζει ακόμα πως οι πρόσφατες διακηρύξεις περί... συνολικής αναμόρφωσης του συστήματος αιμοδοσίας αποτελούν «κενό γράμμα στο βαθμό που δεν αλλάζουν κατεύθυνση οι κυβερνητικές πολιτικές που εξακολουθούν εδώ και χρόνια να αντιμετωπίζουν το αίμα ως ένα ακόμη πεδίο επιχειρηματικής δράσης ενισχύοντας μάλιστα, με τις πρακτικές τους τη διαδικασία της αγοραπωλησίας - εισαγωγών αίματος».

«Ως υγειονομικοί δεν αρκούμαστε στις καταγγελίες των ασκούμενων πολιτικών και στην επισήμανση της δυσλειτουργίας των τμημάτων, τις ελλείψεις και την υποχρηματοδότηση, αλλά καλούμε τους συναδέλφους σε σταθερή προσφορά αίματος δείχνοντας και έμπρακτα την άδολη αλληλεγγύη μας προς τους ασθενείς μας», σημειώνει το Σωματείο και καταλήγει: «Συνεχίζουμε τον αγώνα ανάδειξης του κρίσιμου αυτού θέματος, με τη διεκδίκηση για κάλυψη όλων των αναγκών σε εξειδικευμένο προσωπικό - ούτως ώστε τα Τμήματα Αιμοδοσίας να λειτουργούν σε 24ωρη βάση - σε υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και έμπρακτα μέτρα για την ενίσχυση ενός κινήματος αλληλεγγύης - προσφοράς αίματος».

Αιμοδοσία από το Εργατικό Κέντρο στα Γιάννενα

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει τη Δευτέρα 28/8 το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, από τη 1 μ.μ. έως τις 8 μ.μ., στην έδρα του Εργατικού Κέντρου (Γιοσέφ Ελιγιά 7) από κλιμάκιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. «Η εθελοντική αιμοδοσία εντάσσεται στην προσπάθεια να ανακουφιστούν οι μεγάλες ανάγκες που προέκυψαν στο νομό», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, και συνεχίζει: «Η συγκέντρωση αίματος είναι πραγματική ανακούφιση για τον πάσχοντα και τους συγγενείς του όταν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης και το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία της πόλης δεν μπορούν να στέκουν αμέτοχα στις εκκλήσεις των νοσοκομείων. Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους και τους ανέργους, καλούμε όλη την πόλη να στηρίξει την προσπάθεια της εθελοντικής αιμοδοσίας. Να ενημερώσουν όλα τα μέλη τους με στόχο να αυξηθεί η προσφορά».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Απαιτεί μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

Αναδεικνύει την αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» από την ένταση της εκμετάλλευσης

Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων απαιτεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), με αφορμή και τα εργατικά «ατυχήματα», που, όπως επισημαίνει, πληθαίνουν στο Ηράκλειο και σχετίζονται με τον Τουρισμό, τον Επισιτισμό και τα Ξενοδοχεία.

Η Επιτροπή σημειώνει ότι κάθε μέρα εργαζόμενοι «λυγίζουν κάτω από το βάρος της δουλειάς, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, όπως ο 18χρονος συνάδελφος που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα πριν λίγες μέρες στον Αμπελούζο, σχολώντας μετά από 13 ώρες δουλειάς! Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι συνάδελφισσα καμαριέρα που δουλεύει σε μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο στη Σταλίδα λιποθύμησε πριν μερικές μέρες νωρίς το πρωί περιμένοντας το λεωφορείο του ξενοδοχείου για να πάει στη δουλειά και μπροστά στα μάτια εκατοντάδων συναδέλφων σε πιάτσα ξενοδοχοϋπαλλήλων στην 62 Μαρτύρων. Δεκάδες άλλα περιστατικά με λιποθυμίες συναδέλφων έχουν αναφερθεί, ειδικά τον τελευταίο μήνα που οι ρυθμοί της δουλειάς στον κλάδο χτυπάνε "κόκκινο"».

«Τα εκατομμύρια που βγάζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και πανηγυρίζουν για αυτά βγαίνουν από το ιδρώτα και απ' ό,τι αποδεικνύεται και... το αίμα των εργαζομένων, από την άγρια εκμετάλλευση της εργατικής μας δύναμης», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα και υπογραμμίζει: «Φτάνει πια! Οι εργαζόμενοι πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα. Δεν μπορούμε να δουλεύουμε κάτω από τέτοιες συνθήκες και να παίζουμε τη ζωή μας για ένα κομμάτι ψωμί! Ηρθε η ώρα να διεκδικήσουμε συνθήκες δουλειάς που να αντιστοιχούν στις σύγχρονες ανάγκες μας, που να επιτρέπουν την αναπλήρωση της εργατικής μας δύναμης, να εξασφαλίζουν την ξεκούραση.

Να διεκδικήσουμε ακόμα πιο μαχητικά, ακόμα πιο οργανωμένα:

-- 8ωρο, 5ήμερο, 40ωρο με 2 συνεχόμενα ρεπό, με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

-- Υποχρεωτικότητα, επέκταση σε όλη τη χώρα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης, που να εξασφαλίζει μισθούς, ωράρια, επιδόματα.

-- Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ένταξη και άλλων ειδικοτήτων.

-- Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη κι ανασφάλιστη δουλειά.

-- Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς».

ΚΚΕ
Ερώτηση στη Βουλή για το εργατικό δυστύχημα στο ορυχείο Καρδιάς

Να διερευνηθούν οι αιτίες του θανατηφόρου εργατικού ατυχήματος στις 19/8 στο ορυχείο Καρδιάς και να αποδοθούν οι ευθύνες, να στηριχτεί η οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου και να ληφθούν μέτρα για την υγεία και ασφάλεια σε κάθε χώρο δουλειάς, απαιτεί μεταξύ άλλων το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος οι βουλευτές του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Στην Ερώτηση σημειώνεται ότι οι ευθύνες για το δυστύχημα «βαραίνουν την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όπως και οι προηγούμενες, ακολουθεί την πολική της ΕΕ, πολιτική της ιδιωτικοποίησης - "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι: Εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, γερασμένο προσωπικό εξαιτίας της πολιτικής στις συντάξεις (οδηγεί εργαζόμενους να παραμένουν σε μεγάλη ηλικία στη δουλειά), προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με αποτέλεσμα την έλλειψη εμπειρίας, όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων που αποσπούν την προσοχή των εργαζομένων, απλήρωτη δουλειά για μήνες στις εργολαβίες, μισθοί πείνας σε εργολαβίες και οκτάμηνα, ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας στις εργολαβίες, οχήματα όχι καλά συντηρημένα, εξοπλισμός παρωχημένος, όπως και έλλειψη προσωπικού στους μηχανισμούς ελέγχου του κράτους, κ.ά.

Ολοι αυτοί οι παράγοντες, που σκοπό έχουν το κέρδος, οδηγούν σε εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Η εργατική τάξη έχει πληρώσει και πληρώνει βαρύ φόρο αίματος όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική».

Στη συνέχεια, ερωτώνται οι υπουργοί «ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

-- Να διερευνηθούν οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποδοθούν οι ευθύνες. Να στηριχτεί η οικογένεια του αδικοχαμένου εργαζόμενου.

-- Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.

-- Κατάργηση των εργολαβιών και του δουλεμπορίου. Αμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα.

-- Την ενίσχυση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας (ΕΜΒΕ) σε επιστημονικό - τεχνικό προσωπικό και την ανάλογη υλικοτεχνική υποδομή, καθώς και την ταυτόχρονη ενίσχυση της περιφερειακής διεύθυνσης του ΣΕΠΕ Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου μέσα και από συστηματικούς ελέγχους να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζόμενους των ορυχείων».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν επίσης «σε ποια φάση βρίσκεται η συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Χαρακτηρισμού Εργατικών Ατυχημάτων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Στάσεις εργασίας και συνελεύσεις την Τρίτη

Σε στάσεις εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου «Αργος» και «Ευρώπη» την Τρίτη 29/8. Μετά τη μαζική κινητοποίηση προχτές Πέμπτη έξω από το υπουργείο Εργασίας και την 24ωρη απεργία στην «Ευρώπη», οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους με στάσεις εργασίας και συνελεύσεις. Συγκεκριμένα, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας έχει προκηρύξει στάσεις εργασίας από τα μεσάνυχτα έως τις 2 π.μ. και από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ., κατά τη διάρκεια των οποίων θα γίνουν συγκεντρώσεις των εργαζομένων (στη 1 π.μ. και στις 11 π.μ., αντίστοιχα, στις εγκαταστάσεις της «Ιριδας»). Στις συνελεύσεις θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα όλες οι εργασίες μεταφέρθηκαν στο πρακτορείο «Αργος», ενώ οι εργοδότες μεθοδεύουν την πτώχευση της «Ευρώπης». Το σωματείο υπερασπίζεται όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως το «Αργος», εφόσον συγκεντρώσει τη δραστηριότητα των δύο μέχρι πρότινος πρακτορείων, πρέπει να διατηρήσει και τις θέσεις εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ