ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαίος ο διακριτός πόλος του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος

Χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ προς το 35ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Αρμενίας

Στο Ερεβάν της Αρμενίας βρίσκεται αντιπροσωπεία του ΚΚΕ από τους Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ και Ελισαίο Βαγενά, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, όπου συμμετέχει στις εργασίες του 35ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Αρμενίας. Στο χαιρετιστήριό της προς το Συνέδριο, η ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα παρακάτω:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό προς τους συνέδρους του 35ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αρμενίας.

Οι κομμουνιστές της Ελλάδας με ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στη χώρα σας και τον αγώνα των κομμουνιστών της Αρμενίας, που αναπτύσσεται σε δύσκολες συνθήκες, στη νέα κατάσταση που διαμορφώθηκε από την αντεπανάσταση. Τον αγώνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων της Αρμενίας, για τη σοσιαλιστική προοπτική της χώρας σας.

Το συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια περίοδο που εξελίσσεται σε μεγαλύτερη ακόμη έκταση και βάθος η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. Στην οικονομία, στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική πολιτική, στο πολιτικό σύστημα, στον ιδεολογικό, πολιτιστικό τομέα. Διαμορφώνονται νέοι, πιο στυγνοί όροι εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, με νέα συστήματα απασχόλησης, με εκτεταμένη ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, κι ακόμη με την πλήρη κατάργηση άλλων κοινωνικών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα στη θέση του Διεθνούς Δικαίου που είχε διαμορφωθεί μεταπολεμικά, κάτω από την πίεση της ΕΣΣΔ, την ισχύ του σοσιαλιστικού συστήματος, του διεθνούς εργατικού κινήματος, των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων των λαών, επιβάλλεται ένα νέο Δίκαιο, με βασική έκφραση το λεγόμενο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που επιδιώκει την πλήρη νομιμοποίηση των ανοιχτών ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τον πόλεμο και την επιδρομή εναντίον ανεξάρτητων κρατών, την αλλαγή συνόρων, τη διαμόρφωση κρατών - προτεκτοράτων με προσχήματα που κατασκευάζει ο ιμπεριαλισμός.

Το ΝΑΤΟ αναδείχνεται σε παγκόσμιο τρομοκράτη, ενώ η ΕΕ εκτός από χωροφύλακας των συμφερόντων της πλουτοκρατίας στην Ευρώπη, εξελίσσεται σε παγκόσμιο χωροφύλακα και ανταγωνίζεται τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ. Οπως δείχνει και το πρόσφατο παράδειγμα της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν κάθε μορφή αντίστασης στα σχέδια τους. Κάνουν προσπάθειες ν' απλώσουν τα «πλοκάμια» τους στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, στη χώρα σας, στο Αζερμπαϊτζάν, παντού, για να ελέγξουν την περιοχή της Κασπίας.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Οπως θα γνωρίζετε μια από τις περιοχές στην οποία παρατηρείται νέα φάση όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων για την κατανομή των αγορών, τον έλεγχο των δρόμων, του πετρελαίου και τη διατήρηση ή κατάκτηση της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας είναι και η περιοχή των Βαλκανίων, όπου οι ιμπεριαλιστές ανοιχτά επεμβαίνουν στα εσωτερικά των χωρών της περιοχής, προκαλούν προστριβές, διαμελίζουν κράτη, ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις για να προωθήσουν την κυριαρχία τους.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να παίζει ενεργό ρόλο για λογαριασμό των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε όλα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, χρησιμοποιεί όλα τα αναγκαία μέσα, από την ολομέτωπη ιδεολογική επίθεση, έως και την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής, για να περάσει νέα αντιδραστικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, να εμποδίσει την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος.

Σ' αυτές τις συνθήκες το ΚΚΕ, με τις Αποφάσεις του πρόσφατου 16ου Συνεδρίου του, κατέθεσε στην ελληνική κοινωνία την πρόταση του για τη συγκρότηση ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού Μετώπου πάλης, στο οποίο θα επιδιώκει να συγκεντρωθούν όλες εκείνες οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας που έχουν τη θέληση να αντιπαλέψουν την πολιτική των ιμπεριαλιστών και των μονοπωλίων. Ενα Μέτωπο, που το Κόμμα μας φιλοδοξεί στην προοπτική του ν' ανοίξει το δρόμο της λαϊκής εξουσίας, της λαϊκής οικονομίας, της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη χώρα μας.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Το Κόμμα μας εκτιμά ότι σ' αυτές τις διεθνείς συνθήκες ιδιαίτερο ρόλο καλείται να παίξει το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα, που παρά την πρόοδο, παραμένει οργανωτικά και ιδεολογικά κατακερματισμένο. Ολο και πιο αναγκαία γίνεται η διαμόρφωση σε όλον τον κόσμο ενός διακριτού πόλου του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος. Αυτός θα στηρίζεται στην επικαιρότητα του μαρξισμού - λενινισμού, την υπεράσπιση του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Ο πόλος αυτός δεν μπορεί παρά να στηρίζεται σε μια επεξεργασμένη στρατηγική των κομμουνιστικών κι εργατικών κομμάτων με στόχο την ενίσχυση του διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, της επαναστατικής διαδικασίας, για την ανατροπή της δικτατορίας των μονοπωλίων και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση γίνεται προσπάθεια να συνεισφέρουν οι καθιερωμένες πια συναντήσεις των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα κι αλλού, η έκδοση του «Ενημερωτικού Δελτίου των Κομμουνιστικών Κομμάτων» σε δύο γλώσσες, αλλά και η δημιουργία του ενημερωτικού κόμβου ΣΟΛΙΤΝΕΤ στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ. Πρόκειται για κοινές πρωτοβουλίες, στις οποίες συμμετέχουν ήδη πάνω από 50 Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο. Πάντοτε θα θυμόμαστε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές είχαν από την πρώτη στιγμή την αποδοχή και υποστήριξη του αξέχαστου συντρόφου μας Σεργκέι Μπανταλιάν και του ΚΚ Αρμενίας.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του 35ου Συνεδρίου του Κόμματος σας κι εκφράζουμε τη σιγουριά μας ότι το ΚΚΑ και στο μέλλον θα συνεχίσει τις προσπάθειές του στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης κι ενίσχυσης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος στην Αρμενία και στον κόσμο.

Αθήνα 26/3/2001

Η ΚΕ του ΚΚΕ

ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Τιμή στους νεκρούς ήρωες - αγωνιστές του Νομού Ηλείας

Τους νεκρούς της Ηλείας που έπεσαν για τη λευτεριά της πατρίδας και την προκοπή του λαού την περίοδο 1941-1950 τίμησαν χτες βράδυ σε εκδήλωση που έγινε στη βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας.

Με τις φωτογραφίες των νεκρών αγωνιστών να δεσπόζουν στο χώρο, η χτεσινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μία έντονα συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, που κορυφώθηκε όταν διαβάστηκαν μερικά από τα 500 περίπου ονόματα των νεκρών.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια ακούστηκε το «Επέσατε θύματα». Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από επίπονη και πολύχρονη προσπάθεια, μέλη και οπαδοί του Κόμματος κατάφεραν να συλλέξουν σχεδόν όλα τα ονόματα από τους νεκρούς αγωνιστές, τον τόπο καταγωγής, το χρόνο, το χώρο και την αιτία θανάτου τους.

«Και μία από μένα 73, κύριε πρόεδρε»

Πολλές και συγκλονιστικές οι ιστορίες των αγωνιστών που αναφέρθηκαν στην εκδήλωση. Ολες τους τραγικές μα συνάμα ηρωικές. Ο Πέτρος Παρασκευόπουλος μάς διηγήθηκε μία απ' αυτές και συγκεκριμένα το τέλος του Νίκου Γκότση, συνταγματάρχη του Δημοκρατικού Στρατού, και των συντρόφων του.

«Το στρατοδικείο μετά τη λήξη της ακροαματικής διαδικασίας καταδίκασε σε 72 φορές σε θάνατο τον Νίκο Γκότση, 15 φορές το Λεωνίδα Κωνστανταράκο και 16 φορές το Γιώργο Παπαϊωάννου. Διακόπτοντας τον πρόεδρο ο Γκότσης πρόσθεσε: "Και μία από μένα 73, κύριε πρόεδρε". Οταν οι τρεις ήρωες οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα ύψωσαν σε γροθιά το δεξί τους χέρι και βροντοφώναξαν "Ζήτω το ΚΚΕ!", "Ζήτω ο ΔΣΕ!", "Ζήτω η ελευθερία!"».

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Θεοφιλάτος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου-Κεφαλονιάς και Ζακύνθου του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε:

«Φίλοι και φίλες, κάθε λαός γράφει την ιστορία του για λευτεριά, ανεξαρτησία και προκοπή με τους αγώνες και το αίμα του. Μετά το έπος της Αλβανίας, που ο λαός έδωσε το πρώτο χτύπημα στο φασισμό του Μουσολίνι, έγραψε τη μεγάλη εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, παρότι η επίσημη αστική ηγεσία τον παρότρυνε να δεχτεί τη μοίρα του και τον ραγιαδισμό και να υποταχθεί στους φασίστες του Χίτλερ και του Μουσολίνι. Ετσι, μετά την κατάληψη της χώρας από τη φασιστική πανούκλα, όλοι αυτοί οι κύριοι, άλλοι παρέδωσαν τη χώρα, με την προδοσία του Τσολάκογλου κλπ., άλλοι έφυγαν στο εξωτερικό, άλλοι πήγαν στα σπίτια τους και άλλοι συνεργάστηκαν ανοιχτά με τους κατακτητές. Υπολόγισαν ότι όποια και αν ήταν η έκβαση του πολέμου θα ήταν πάλι στο σβέρκο του λαού».

Λογάριασαν χωρίς τους κομμουνιστές

Αναφερόμενος στην εποποιία της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ο Ν. Θεοφιλάτος σημείωσε πως «λογάριασαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, χωρίς τους αγωνιστές του λαού, που ήταν οι κομμουνιστές με το κόμμα τους, το ΚΚΕ. Οσοι κατάφεραν να γλιτώσουν από το φασίστα Μεταξά και τους Μανιαδάκηδες και δεν πρόλαβαν να τους παραδώσουν στους Γερμανούς, όσοι δραπέτευσαν από τα ξερονήσια, δεν έχασαν ούτε στιγμή. Αμέσως προχώρησαν στη συγκρότηση του αθάνατου ΕΑΜ. Προσπάθησαν να πάρουν όλοι μέρος, και τα αστικά κόμματα ακόμα, και οι πρώην διώκτες τους, αν και αυτοί, όπως είναι γνωστό, αρνήθηκαν στους κομμουνιστές να πάνε στο μέτωπο και τράβηξαν το δρόμο που λέμε παραπάνω. Τέλος, το ΕΑΜ το συγκρότησαν 2-3 μικρά κόμματα της Αριστεράς. Συμμετείχαν όμως και σειρά άλλοι πατριώτες, όπως εδώ στην περιοχή σας ο μητροπολίτης Αντώνιος, που ήταν και ο πνευματικός ηγέτης της Αντίστασης στο Μοριά».

Καταλήγοντας ο ομιλητής κάλεσε όλους «στο μέτωπο και στον αγώνα», σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η καλύτερη τιμή σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους, όπως ο Νίκος Μπελογιάννης και όλοι οι αγωνιστές».

Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλείας της ΠΕΑΕΑ.

Συγκέντρωση της ΚΟΒ Παγκρατίου

Η ΚΟΒ Παγκρατίου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση αύριο Κυριακή 1η Απρίλη, στην ταβέρνα «Το χωριό» (Ζηνοδότου 1, πλατεία Υμηττού), στις 11 π.μ., όπου θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του Κόμματος επ' αυτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ