ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Πρόσω ολοταχώς οι «μηχανές» του αγώνα

Εντατικές οι προετοιμασίες για την πανελλαδική απεργία των οικοδόμων στις 5 Απρίλη και τα συλλαλητήρια, με κεντρικό αυτό του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος στις 6μ.μ. την ίδια μέρα

Η πανελλαδική 24ωρη απεργία των οικοδόμων στις 5 Απρίλη ενάντια στις προωθούμενες από την κυβέρνηση ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και τα συλλαλητήρια που οργανώνονται την ίδια μέρα σε πολλές περιοχές της χώρας, με κεντρικό αυτό του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος στις 6μ.μ., θα δώσουν ένα πρώτο ισχυρό πλήγμα στην αντιασφαλιστική επίθεση.

Στη συγκέντρωση της Αθήνας καλεί και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας.

Στον Πειραιά, το συλλαλητήριο θα αρχίσει με συγκέντρωση έξω από το ΥΕΝ το μεσημέρι της Πέμπτης 5 Απρίλη και θα τελειώσει το βράδυ της ίδιας μέρας. Πολύμορφες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης από την Κυριακή 1 Απρίλη, από Επιτροπές Αγώνα και Συντονιστικά Σωματείων και Συνδικαλιστών, με κορύφωση στις 5 Απρίλη. Στη μάχη έχουν ριχτεί και οι οργανώσεις του ΚΚΕ, ώστε να δημιουργηθεί ισχυρό μέτωπο αντίστασης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της Κοινωνικής Ασφάλισης στα χέρια τους. Να απαιτήσουν να μην κατατεθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή, να καταδικάσουν το «διάλογο - απάτη» και ενωμένοι με άνεργους, νέους, επαγγελματοβιοτέχνες, να διαδηλώσουν στην πλατεία Κάνιγγος, αντιστεκόμενοι και στα νέα μέτρα ενάντια στον εχθρό - λαό, όπως είναι το νομοσχέδιο του τρομονόμου και της απαγόρευσης των διαδηλώσεων.

Βόρεια Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη συνεχίστηκαν και χτες οι εξορμήσεις και περιοδείες που πραγματοποιούν κλιμάκια στελεχών της Προοδευτικής Κίνησης Ξενοδοχοϋπαλλήλων και της Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία της Κοινωνικής Ασφάλισης, σε ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, για μαζική συμμετοχή στο πανεργατικό συλλαλητήριο για την κοινωνική ασφάλιση που πραγματοποιείται στις 5 του Απρίλη στις 7μ.μ. μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στην Καβάλα θα γίνει, επίσης, συγκέντρωση στις 5 Απρίλη, ενώ τη Δευτέρα 2 Απρίλη, το απόγευμα, στο ξενοδοχείο ΓΑΛΑΞΙΑΣ πραγματοποιείται σύσκεψη φορέων, με στόχο τη διεύρυνση της Συντονιστικής Επιτροπής. Στην Αλεξανδρούπολη που πραγματοποιείται επίσης συλλαλητήριο την ίδια μέρα, γίνονται περιοδείες σε αγορές, συνοικίες και χώρους δουλιάς.

Θεσσαλία

Πυρετός προετοιμασίας για την επιτυχία των συλλαλητηρίων υπεράσπισης της κοινωνικής ασφάλισης, που θα γίνουν την Πέμπτη 5 Απρίλη, επικρατεί στη Θεσσαλία. Υστερα από τις αποφάσεις για τη διοργάνωση συλλαλητηρίων που είχαν ληφθεί σε Λάρισα, Βόλο και Τρίκαλα, σχετική απόφαση πήρε σε συνεδρίασή της και η Επιτροπή Αγώνα Καρδίτσας.

Στα Τρίκαλα χτες νωρίς το πρωί εργαζόμενοι του νομού, εκπρόσωποι των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων, ύστερα από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία και προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου της για δύο ώρες καταγγέλλοντας την κυβερνητική επιχείρηση κατεδάφισης του κοινωνικο - ασφαλιστικού συστήματος. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι την Πέμπτη στις 8μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στη Λάρισα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30μ.μ. στην πλατεία Ταχυδρομείου. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας που διοργανώνει το συλλαλητήριο σήμερα καλεί σε σύσκεψη την Επιτροπή Αγώνα για τον παλλαϊκό χαρακτήρας της κινητοποίησης.

Το παλλαϊκό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί στις 7μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Το ΚΚΕ μπροστάρης στην πάλη

Οι οργανώσεις του Κόμματος στην περιοχή διοργανώνουν καθημερινές και πολύμορφες εκδηλώσεις, πρωτοστατώντας στην ανάπτυξη του αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση

Με επιτυχία δίνουν τη μάχη για την Κοινωνική Ασφάλιση οι κομμουνιστές της Θεσσαλίας. Οι οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή οργανώνουν τη δουλιά τους, με στόχους την πλατιά και ουσιαστική ενημέρωση εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων. Την οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης κι όλου του λαού για την απόκρουση της κυβερνητικής επίθεσης. Την προβολή των θέσεων του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση και το Λαϊκό Μέτωπο, τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία. Για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αλλά και για τα περαιτέρω συζητούμε με εργατικά στελέχη του ΚΚΕ από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς.

Ο Γιώργος Λούμας, γραμματέας της Αχτίδας Εργατοϋπαλλήλων Μαγνησίας, επισημαίνει ότι οι προσπάθειες των κομμουνιστών βρίσκουν απήχηση κι ανταπόκριση, αναφερόμενος στα λεγόμενα κορυφαίου στελέχους άλλης συνδικαλιστικής παράταξης που συμμετείχε σε σύσκεψη και ο οποίος δήλωσε: «Σήμερα έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις για να γίνουν πράξη οι προτάσεις του ΚΚΕ.» Ο Γ. Λούμας τονίζει ότι παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η κατάσταση που υπάρχει στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου, η δουλιά προχωράει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, είναι πλατιά η συμμετοχή συνδικαλιστών στην Επιτροπή Αγώνα, έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις, ενώ ικανοποιητικά προχωρά η συλλογή υπογραφών για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης.

Πλούσια δράση επέδειξε και η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη Λάρισα. Σ' αυτή αναφέρεται ο Πάρις Λιόλιος, υπεύθυνος για την εργατική δουλιά του Γραφείου τηςΝομαρχιακής Επιτροπής, καταμετρώντας πάρα πολλές περιοδείες, επαφές, συσκέψεις και μαζικές συγκεντρώσεις. Κομματικά κλιμάκια - με τη συμμετοχή του βουλευτή Τ. Τσιόγκα και του ευρωβουλευτή Γ. Πατάκη - επισκέφτηκαν πάνω από 15 μεγάλα εργοστάσια, πολλά μικρότερα και 120 συνολικά χώρους εργασίας, ενώ γίνονται εξορμήσεις του «Ριζοσπάστη» και μοιράστηκαν, σ' όλο το νομό, πάνω από 20.000 ενημερωτικά φυλλάδια του ΚΚΕ. Σημαντική είναι και η συνδικαλιστική, κοινωνική, πολιτική πλατύτητα της συμμετοχής στη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα.

Εξορμήσεις, με τον «Ρ» και με ενημερωτικό υλικό υλικό του Κόμματος, σε βιοτεχνίες, δήμους, συνεταιρισμούς, δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, στο νοσοκομείο κι αλλού, πραγματοποίησαν οι κομμουνιστές των Τρικάλων, ενώ διοργάνωσαν πλήθος συσκέψεων και συγκεντρώσεων. Σημαντικό βήμα είναι η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα με εκπροσώπους του εργατικού, του αγροτικού και του κινήματος των ΕΒΕ, ενώ με επιτυχία έγιναν οι μέχρι τώρα κινητοποιήσεις. Ο Δημήτρης Αρμάγος, γραμματέας της Αχτίδας Εργατοϋπαλλήλων, τονίζει ότι «η επίθεση της κυβέρνησης για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και, γενικότερα, η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, συναντά σοβαρές αντιστάσεις από την πλειοψηφία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων».

Εντονο είναι το ενδιαφέρον των εργαζομένων και, γενικότερα, του λαού της Καρδίτσας για τις θέσεις του ΚΚΕ σχετικά με την Κοινωνική Ασφάλιση, τονίζει ο Γιώργος Αγγέλου, γραμματέας της Αχτίδας Εμποροϋπαλλήλων κι αναφέρεται στην επιτυχία που είχαν οι περιοδείες, οι συσκέψεις και οι συγκεντρώσεις του Κόμματος στην πόλη και στις επαρχίες του νομού. Υπογραμμίζει ακόμα τις δυνατότητες που υπάρχουν για την παραπέρα ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος, όπως δείχνει η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα.

ΚΚΕ
Εκδηλώσεις και περιοδείες

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ για την παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Σήμερα 31 Μάρτη: Στη Δεσφίνα Φωκίδας, στις 7 το απόγευμα, σε καφενείο της πλατείας, θα μιλήσει ο Γ. Ιωσηφίδης, γραμματέας της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ.

Κυριακή 1 Απρίλη

Στο δημαρχείο Ελληνικού, στις 10.30 το πρωί, με ομιλητή τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Αργυρούπουλη στο θέατρο του 5ου Δημοτικού Σχολείου, στις 11 το πρωί, με ομιλητή τον Δ. Αγκαβανάκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Στην Πεύκη, αίθουσα του 3ου Συνοικιακού Συμβουλίου, στις 11 το πρωί, με ομιλητή τον Γ. Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Πρέβεζα, ξενοδοχείο «ΔΙΩΝΗ», στις 7.30 το απόγευμα, με ομιλητή τον Γερ. Αραβανή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δευτέρα 2 Απρίλη

Στο δημαρχείο Υμηττού και ώρα 7 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Ν. Ιωνία στον κινηματογράφο ΑΣΤΕΡΑ (πίσω από τον ΟΤΕ), στις 7 το απόγευμα, με ομιλητή τον Δ. Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περιοδεία στη ΔΕΗ Ασπροπύργου, στις 7.30 το πρωί, με τον Δ. Κουμπούρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Σήμερα, Σάββατο, η ΚΟΒ Γιάννουλης διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση, στις 8.30 μ.μ., στο καφενείο ΘΑΝΟΥ, με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ.

Συσκέψεις του Σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού

Σε σύσκεψη καλεί όλους τους νέους του κλάδου, το Σωματείο Επισιτισμού Τουρισμού Αθήνας, σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία του, Γλαύστωνος 3 (7ος όροφος) στην πλατεία Κάνιγγος. Θέματα της σύσκεψης θα είναι η λήψη πρωτοβουλιών για δυνάμωμα του Σωματείου με νέους αλλά και οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό. Επίσης, το Σωματείο διοργανώνει σύσκεψη για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, την Τρίτη στις 11 το πρωί στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών, Κάνιγγος 17, με θέματα τις ανατροπές που επιχειρούνται στην κοινωνική ασφάλιση αλλά και τις εργασιακές σχέσεις.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Να συγκληθεί άμεσα η Εκτελεστική της ΠΝΟ

Την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ζητούν οι διοικήσεις της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών ΕΝ και της Πανελλήνιας Ενωσης Κατώτερων Πληρωμάτων Μηχανής, ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», για να συζητήσουν τις πολύ σοβαρές και επικίνδυνες για τους ναυτεργάτες εξελίξεις, οι οποίες αφορούν:

  • Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Ακτοπλοΐα και τις αντιδραστικότερες αλλαγές που ικανοποιούν όλες τις εφοπλιστικές απαιτήσεις
  • Την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία και την ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα που η κυβέρνηση και η ΕΕ συζητούν και προωθούν σε βάρος των Ελλήνων ναυτεργατών, και
  • Την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που καταπατούνται κατάφωρα.

Για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, καταλήγει η ανακοίνωση, επιβάλλεται η οργάνωση συντονισμένων και με άλλους κλάδους αγωνιστικών - απεργιακών κινητοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ