ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Κυβερνητική «φιέστα» με πρόσκληση βιομηχάνων

Πρόκληση για τους χιλιάδες άνεργους και τους εργαζόμενους της περιοχής η χτεσινή επίσκεψη των Τ. Γιαννίτση και Χρ. Πρωτόπαππα

Να εξωραΐσουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των χιλιάδων ανέργων και των εργαζομένων της Μαγνησίας, επιχείρησαν ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης και ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας, που επισκέφθηκαν χτες το Βόλο, ύστερα από πρόσκληση των βιομηχάνων. Με την παρουσία τους στο νομό, όπου το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ξεπερνάει το 28%, επιχείρησαν να «διαφημίσουν» το «εκσυγχρονιστικό» εργασιακό «μοντέλο» της κυβέρνησης, που ανατρέπει πλήρως τις εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα, ως μέσο που δήθεν οδηγεί στο δρόμο της «ανάπτυξης». Τον υπουργό και τον υφυπουργό Εργασίας καλοδέχτηκαν εκτός από τους βιομήχανους και οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, ακολουθώντας πιστά τη «γραμμή» της ταξικής συνεργασίας.

Χτες το βράδυ ο Τ. Γιαννίτσης, μιλώντας στο «δείπνο εργασίας» του Συνδέσμου Βιομηχάνων της περιοχής, μεταξύ των άλλων, εξέφρασε την εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη κατεδάφιση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, ισχυριζόμενος ότι «η διατήρηση των σημερινών τάσεων θα έχει μείζονες επιπτώσεις». Αναφέρθηκε επίσης σε μέτρα για την «ενίσχυση» της απασχόλησης.

Τους όρους αυτούς είχε εξειδικεύσει, νωρίτερα, το πρωί ο υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας στη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου και, μεταξύ των άλλων, προβλέπουν την περαιτέρω «προικοδότηση» της εργοδοσίας, μέσω νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας. Στη συνέχεια, αμφισβητώντας τη συνεχή αύξηση της ανεργίας, είπε ότι μειώθηκε σε σχέση με τα προηγούμενα 20 χρόνια, υπεραμύνθηκε της ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ και ανακοίνωσε τη δημιουργία 50 ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας, τη λειτουργία των οποίων θ' αναλάβει μία από τις δύο πολυεθνικές εταιρίες που έχουν δηλώσει σχετικό ενδιαφέρον... Αναφερόμενος ο Χρ. Πρωτόπαππας στη μερική απασχόληση είπε ότι δεν μπορεί ν' απαγορευτεί, καθώς υπάρχει σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

Στη συνάντηση του υφυπουργού Εργασίας με τη διοίκηση του ΕΚΒ, η μοναδική φωνή αντίστασης που ακούστηκε ήταν του εκπροσώπου της ΔΑΣ Τ. Τριανταφυλλάκου, ο οποίος επισήμανε πως η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει βαθιά αντεργατικό και αυταρχικό χαρακτήρα και δεν παίρνει διορθώσεις, επισημαίνοντας ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θ' αγωνιστεί μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ για την απόκρουση και την ανατροπή της.

Ο υφυπουργός Εργασίας συναντήθηκε και με το νομάρχη Μαγνησίας Π. Σκοτινιώτη, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να υπογραφούν στο νομό περισσότερα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης» για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας.

Την παρουσία των Τ. Γιαννίτση και Χρ. Πρωτόπαππα στο Βόλο, κατήγγειλαν με ανακοινώσεις τους η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο συνδικαλιστικός τομέας της ΝΕ του ΔΗΚΚΙ, η Οργάνωση Βόλου της Κομμουνιστικής Ανανέωσης.

«ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ»
Αυταρχισμός δίχως όρια

Διώκει δύο εργαζόμενους, επειδή αντιστάθηκαν στην αυθαιρεσία, προσπαθεί να στείλει «μήνυμα» στους υπόλοιπους, θα επιστρέψει την πρόκληση ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων

Με τρομοκρατικές «αγωγές» απαντά η εργοδοσία του καταστήματος «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» στον αγώνα των εργαζομένων του καταστήματος για «ανθρώπινο» ωράριο εργασίας και συνολικά για την τήρηση των εργατικών και ασφαλιστικών τους κατακτήσεων. «Θύματα», αυτή τη φορά, της ασυδοσίας του «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ» είναι δυο εργαζόμενοι, οι οποίο και απολύθηκαν, γιατί «σήκωσαν κεφάλι», απαιτώντας να εφαρμοστούν τα δικαιώματά τους. Η εταιρία με αγωγή που κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ζητά την προσωπική κράτηση διάρκειας 12 μηνών των εργαζομένων, να καταβάλουν έκαστος το ποσό των 50.000.000 δραχμών, καθώς και την καταβολή 1.000.000 δραχμών, αν στο μέλλον «συνεχίσουν να ενοχλούν την εταιρία».

Με την ενέργεια αυτή η εργοδοσία του «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ», εκτός από την προσπάθεια τρομοκράτησης των δυο εργαζομένων, επιδιώκει να ανακόψει την «αγωνιστική φορά» που έχουν συνολικά οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα, που το προηγούμενο διάστημα με τις κινητοποιήσεις του, προσπάθησε να σταματήσει την επιδίωξη της εταιρίας να παραβιάσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. Φανερό είναι, άλλωστε, από την ίδια την αγωγή που κατέθεσε, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «... στο ίδιο παραπάνω επίδικο χρονικό διάστημα και ενώ ακόμη δεν είχε εκδοθεί η παραπάνω δικαστική απόφαση σχετικά με το δεύτερο αντίδικο, μεθοδεύτηκαν και οργανώθηκαν από το δεύτερο αντίδικο, ο οποίο παρότρυνε και πρωτοστατούσε, αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις αγνώστων (!) ατόμων έξω από το κατάστημα της εταιρίας μας. Στις συγκεντρώσεις αυτές οι αντίδικοι και τα άλλα άγνωστα (!) άτομα παρακώλυσαν την είσοδο των πελατών και τη λειτουργία του κεντρικού καταστήματος...»!

Τον αυταρχικό κατήφορο στον οποίο επιδίδεται η εργοδοσία του «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ», μη έχοντας άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει την όλο και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Καλεί δε τους εμποροϋπαλλήλους να δώσουν αποφασιστική απάντηση με την ψήφο τους στις εκλογές του συλλόγου που διεξάγονται αυτές τις μέρες.

«Η εργοδοσία - τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση - έχοντας τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής προσπαθεί με τη μέθοδο της συκοφαντίας, της εξόντωσης αλλά και με τα τεράστια κέρδη της, να περιστείλει τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και να μετατρέψει τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τη νεολαία που εργάζεται εκεί σε ραγιάδες. Από πότε οι εργαζόμενοι που παλεύουν για τα εργατικά δικαιώματα χαρακτηρίζονται επικίνδυνοι και πρέπει να τους επιβληθούν περιοριστικά μέτρα «για να τους αποτρέψουν να προβούν σε τέλεση αξιόποινων πράξεων;».

Η ανακοίνωση καταλήγει: «εργοδοσία - κυβέρνηση αλλά και οι πολιτικοί εκφραστές των ολίγων ευημερούντων γελιούνται αν νομίζουν ότι με τη βία και την καταστολή των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων μας θα μας επιβάλλουν ένα ανελεύθερο καθεστώς. Εμείς δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε τους συναδέλφους, δε θα λυγίσουμε, θα συνεχίσουμε την πάλη εναντίον του "τρομονόμου", της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, εναντίον της κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος. Δηλώνουμε και προς την εταιρία ότι αυτή η νέα πρόκληση της δε θα μείνει αναπάντητη».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Απάντηση με δυνατό σωματείο

Κάλεσμα σε όλους τους εμποροϋπαλλήλους να ψηφίσουν ταξικά και αγωνιστικά, ενισχύοντας το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στις εκλογές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για την ανάδειξη νέας διοίκησης - ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 4 Μάρτη - απευθύνει σε ανακοίνωση η παράταξη. Η ΔΑΣ καλεί επίσης τους εμποροϋπαλλήλους να δυναμώσουν με την ψήφο τους ακόμα περισσότερο το σύλλογο και να παλέψουν μαζί για το δικαίωμα στη δουλιά. Οι αρχαιρεσίες γίνονται από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.

Στην ανακοίνωση, η ΔΑΣ καταγγέλλει ακόμα την απόφαση του εκπροσώπου του μεγάλου κεφαλαίου, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ), για επέκταση του ωραρίου σε όλα τα καταστήματα της οδού Ερμού, από το πρωί ως το βράδυ (9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.). Παράλληλα, καταγγέλλει πως επιχειρούν ακόμη μια φορά την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, έχοντας στο πλευρό τους την κυβέρνηση που τους ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση των σχεδίων τους.

«Στα σχέδιά τους οι μεγαλέμποροι βρίσκουν ένθερμους συμπαραστάτες, την ίδια την κυβέρνηση που κατά καιρούς δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της να ανοίξει τον δρόμο για την απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας, όσο και το Δήμο Αθηναίων που θα υποστηρίξει έμπρακτα την πρωτοβουλία του ΣΕΛΠΕ, με φιέστες στο πεζοδρόμιο της Ερμού», επισημαίνει η ΔΑΣ.

Πρόταση για τους συμβασιούχους

Την τακτοποίηση όλων των συμβασιούχων επιμελητών είσπραξης του ΤΕΒΕ και του ΤΑΕ με συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, προτείνει με ομόφωνη απόφαση του το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελμάτων (ΤΕΒ, ΤΑΕ, ΤΣΑ), προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη και τον υφυπουργό Δημόσιας Διοίκησης Λ. Τζανή. Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Οργανισμού προτείνει την τροποποίηση του άρθρου 17 του νόμου 2839/2000, ώστε να μετατραπεί η σύμβαση των εργαζομένων από έργου σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα, στην αιτιολογική έκθεση επισημαίνει, ότι όλοι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και είναι απαραίτητοι για τα επόμενα χρόνια.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πανελλαδική 48ωρη απεργία

Σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα δημόσιων σχολείων, στις 5 και 6 του Απρίλη, εξαιτίας των εξευτελιστικά χαμηλών αμοιβών που παίρνουν και της προκλητικής στάσης της κυβέρνησης που τις αντιμετωπίζει, όχι ως εργάτες αλλά ως εργολάβους. Επιπλέον, στις 5 του Απρίλη θα γίνει πορεία διαμαρτυρίας από το ΕΚΑ προς τα υπουργεία Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης.

Τα αιτήματα των εργαζόμενων είναι: Αλλαγή εργασιακού καθεστώτος με μετατροπή των συμβάσεών τους από έργου σε εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου. Αναπροσαρμογή των αμοιβών τους σε ετήσια βάση και αυξήσεις 15% για το 2001. Ακόμη, αμοιβή για έντεκα μήνες και να πληρώνονται την αίθουσα με βάση το εμβαδόν της, καθώς και χορήγηση εκλογικού επιδόματος.

Πλατιά σύσκεψη διοργανώνει η ΕΣΑΚ Λογιστών, την Τρίτη, στα γραφεία της ΕΣΑΚ στην Αθήνα, Σόλωνος 130, 3ο όροφος, στις 6 το απόγευμα, με θέμα, επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τους λογιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ