ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Συντονισμένη αντίσταση στα ανθυγιεινά σχέδια

Σύσκεψη των σωματείων των εργαζομένων στα νοσοκομεία και την πρόνοια τη Δευτέρα στον «Ευαγγελισμό», ώρα 2.30 μ.μ.

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των εργαζομένων την περασμένη Πέμπτη
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των εργαζομένων την περασμένη Πέμπτη
Συντονισμένη απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για τη συρρίκνωση του δημόσιου συστήματος υγείας - πρόνοιας και την παραπέρα εκχώρηση τομέων των νοσοκομείων στην επιχειρηματική δραστηριότητα ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και τα ιδρύματα πρόνοιας της Αττικής.

Το πρώτο βήμα συντονισμού και ενοποίησης του αγώνα έγινε στην κοινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) στις 21.3.2001 όπου αποφασίστηκε και η προχτεσινή κινητοποίηση, στην οποία πήραν μέρος οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός», «Αγιος Σάββας», «Αγλαΐα Κυριακού», «Ιπποκράτειο», «Ελπίς» και «Θριάσιο» Ελευσίνας μαζί με τους εργαζόμενους στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ) και το Κέντρο Βρεφών η Μητέρα.

Μέσα από την κινητοποίηση -αλλά και την άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να συναντηθεί με τους εργαζόμενους- προέκυψε η ανάγκη της συνέχειας, αλλά και του παραπέρα συντονισμού της δράσης.

Ετσι με πρωτοβουλία του σωματείου των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» θα γίνει σύσκεψη τη Δευτέρα (2.4.2001) στις 2.30 μ.μ. στο Δώμα του νοσοκομείου, όπου θα εξεταστεί η περαιτέρω πορεία. Αλλωστε υπάρχει και η γενική συνέλευση των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» που εξουσιοδότησε το ΔΣ του σωματείου να προχωρήσει σε συντονισμό δράσης με χώρους που έχουν τα ίδια αιτήματα, με ταυτόχρονο κάλεσμα προς την ΠΟΕΔΗΝ να συντονίσει πανελλαδικά τις διεκδικήσεις.

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στην πρόνοια που πήραν μέρος στην κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης. Επίσης προσκαλεί και όλα τα σωματεία των εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα ιδρύματα πρόνοιας στην Αττική.

Το πλαίσιο που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αύξηση 25% στο βασικό μισθό για την κάλυψη των πραγματικών τους αναγκών και άμεση χορήγηση επιδόματος 100.000 δραχμών το μήνα. Επίσης ζητούν να ενταχθεί το επάγγελμα των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, να διατηρηθούν τα κεκτημένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, να μην αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης, να μη μειωθούν οι συντάξεις και να μην περικοπεί το εφάπαξ.

Στην πρωτοβουλία για συγκρότηση επιτροπής αγώνα με άλλα σωματεία και συνδικαλιστές που θα αγωνιστούν για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών κατακτήσεων των εργαζομένων συντάσσεται και το σωματείο των εργαζομένων του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι».

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων του «Αγιοι Ανάργυροι» καταγγέλλει την αντιδημοκρατική και αντισυνδικαλιστική πρακτική που ακολουθεί η ΠΑΣΚΕ και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Στ. Κουτσιουμπέλης, με τη συναίνεση των παρατάξεων ΔΑΚΕ και Υγειονομική Πρωτοβουλία, κατά στελεχών της ΕΣΑΚ Υγειονομικών. Επισημαίνει τέλος, ότι η μόνη ρεαλιστική πρακτική για την αντίσταση στον αντιλαϊκό κατήφορο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι ο αγώνας και όχι η φίμωση θέσεων, απόψεων ή προτάσεων άλλων παρατάξεων.

Στο «Θριάσιο»

Οι εργαζόμενοι του «Θριάσιου» πραγματοποίησαν χτες τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 μ.-3 μ.μ. Αντιπροσωπεία τους πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα, όπου και επέδωσε ψήφισμα στο νομάρχη σχετικά με τα προβλήματα του νοσοκομείου και τα αιτήματα των εργαζομένων.

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο επικεφαλής της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Δυτικής Αττικής, Αντώνης Χοροζάνης, ο οποίος τόνισε ότι τα προβλήματα των εργαζομένων του νοσοκομείου πρέπει να γίνουν υπόθεση όλων των κατοίκων της περιοχής.

Πέρα από τα κοινά αιτήματα που έχουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία που ήδη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι του «Θριάσιου» ζητούν την κατάρτιση νέου οργανισμού του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, κάλυψη των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό αλλά και κάλυψη των αδειών μητρότητας. Τέλος, ζητούν να σταματήσει η διγλωσσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου, τα οποία τονίζουν ότι πρέπει να λειτουργούν μόνο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

  • Συγκέντρωση στη Χαριλάου Τρικούπη έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του ΠΙΚΠΑ. Οι εργαζόμενοι επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη και στη συνέχεια έκαναν πορεία στο υπουργείο Υγείας.
ΑΧΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ
Παλλαϊκή αντεπίθεση τώρα

«Οι τελευταίες κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο χώρο της Υγείας-Πρόνοιας αναδεικνύουν τα οξύτατα προβλήματα που υπάρχουν. Η ανησυχία και ο προβληματισμός των εργαζομένων είναι δικαιολογημένα, οι αγώνες δίκαιοι και επιβεβλημένοι, γιατί απορρέουν από την αντιλαϊκή-νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αχτίδα Υγείας-Πρόνοιας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. «Οι αγώνες, συνεχίζει η ανακοίνωση, πρέπει να συνεχιστούν, να ενταθούν, να πάρουν βαθύτερα χαρακτηριστικά. Να διευρύνουν και ενισχύσουν την ενότητα ανάμεσα σ' όλους τους εργαζόμενους. Ετσι ώστε να ανταποκρίνονται στο μέγεθος και στην ένταση των προβλημάτων. Η επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-ολιγαρχίας δεν είναι συνηθισμένη. Πρόκειται ουσιαστικά για έφοδο κατά του λαού, των νέων, των εργαζομένων. Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις έχουν ως κίνητρο την ένταση της εκμετάλλευσης, τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Ο ανταγωνισμός, που επικαλούνται, δεν αποτελεί αντικειμενική ανάγκη όλης της κοινωνίας, αλλά συμφέρον ενός μικρού μέρους της κοινωνίας, της ολιγαρχίας.

Καμιά αυταπάτη!!!Η προώθηση των συμφερόντων τους προϋποθέτει την αφαίρεση των δικών μας δικαιωμάτων.

Αντικαθιστούν το ανεπαρκές δημόσιο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας με ένα πλήρως εμπορευματοποιημένο σύστημα αγοράς υπηρεσιών. Προσπαθούν να ανατρέψουν πλήρως το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις».

Και η ανακοίνωση καταλήγει με την προτροπή: «Να μην αφήσουμε να χαθεί άλλος χρόνος» και να παλέψουμε:

  • Για δημόσια δωρεάν ισότιμη και αναβαθμισμένη Υγεία-Πρόνοια για όλους. Ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών.
  • Για δημόσια καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, που θα εξασφαλίζει τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Για δημόσια και δωρεάν Παιδεία.
  • Για σταθερή δουλιά, με αποδοχές, που να καλύπτει τις ανάγκες.
  • Για την αντιμετώπιση του αυταρχισμού και του περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων.
  • Για ειρήνη στα Βαλκάνια. Να φύγει το ΝΑΤΟ από την περιοχή.
ΕΣΑΚ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας

«Κάθε στιγμή αναμονής υπονομεύει ζωτικά δικαιώματά μας. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τις δυνάμεις της αντίστασης και του αγώνα. Δεν μπορεί να περιμένουμε τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, την ΠΟΕΔΗΝ, που έχουν αποδείξει ότι δε θέλουν να αντισταθούν. Γιατί συμφωνούν με την κατεύθυνση των μέτρων. Στην "καλύτερη" περίπτωση προωθούν τον αφοπλισμό και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων, προβάλλοντας "ειδικές ρυθμίσεις". Οταν η κυβέρνηση προχωράει σε πλήρη και καθολική ανατροπή, σπέρνουν τις αυταπάτες της ξεχωριστής "ρύθμισης", διαδικασία που γνωρίζουν ότι από χέρι είναι χαμένη».

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ Υγείας-Πρόνοιας, για να τονίσει: «Οάσεις σε εργασιακή έρημο δεν υπάρχουν. Τώρα πρέπει να παρθούν αυτές οι πρωτοβουλίες από όλους όσοι είναι διατεθειμένοι να παλέψουν, για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα και οι παραλλαγές τους. Εμείς δεν εξουσιοδοτούμε κανένα να παζαρέψει μέσα από τους κοινωνικούς διαλόγους-απάτη ζωτικά συμφέροντα και δικαιώματα. Οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-"ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ" έχουν την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η λογική του "μικρότερου κακού" και της συναίνεσης στα κυβερνητικά μέτρα έχει μετατρέψει τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΔΗΝ, από όργανα πάλης των εργαζομένων, σε παραρτήματα των κυβερνητικών και εργοδοτικών επιδιώξεων. Αντί να μπουν επικεφαλής και να οργανώσουν τους αγώνες, προωθούν το συμβιβασμό, στο όνομα του εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Αυτά τα συνδικαλιστικά όργανα δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Επειδή δε θέλουν. Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας. Συγκροτήστε παντού Επιτροπές Αγώνα. Επιτροπές που θα ενημερώνουν, θα διευκολύνουν τη δράση, θα προωθούν την ενότητα και το συντονισμό όλων των κλάδων, όλων των εργαζομένων».

Οι στόχοι της πάλης που προτείνει η ΕΣΑΚ Υγείας-Πρόνοιας είναι:

  • Δημόσιο Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δωρεάν, ισότιμο και αναβαθμισμένο για όλους
  • Δημόσιο, καθολικό, υποχρεωτικό ασφαλιστικό σύστημα, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες
  • Αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των αυταρχικών μέτρων
  • Σχέση εργασίας μόνιμη και σταθερή, με αποδοχές σύμφωνα με τις ανάγκες
  • Ειρήνη στα Βαλκάνια, κόντρα στις επιταγές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
ΦΑΡΜΑΚΑ
Υποσχέσεις Φαρμάκη για αλλαγή του Διατάγματος

Δυο μέρες πριν την αναστολή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει σε εφτά ασφαλιστικά ταμεία που ανακοίνωσαν οι κατά τόπους Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκης δηλώνει ότι θα τροποποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα που έχει προκαλέσει τη μη πληρωμή των φαρμακοποιών απ' την εκτέλεση των συνταγών.

Πριν τη δήλωση του υφυπουργού είχε προηγηθεί και ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Είχε ανακοινώσει ότι όλοι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της χώρας προχωρούν από την Κυριακή 1η Απρίλη σε αναστολή της χορήγησης με πίστωση φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία που καθυστερούν αδικαιολόγητα τις εκκαθαρίσεις των λογαριασμών των φαρμακείων. Παράλληλα, ο ΠΦΣ καλούσε την κυβέρνηση να πάρει εκείνες τις αποφάσεις που θα επιλύσουν οριστικά και θεσμικά το πρόβλημα έτσι ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των χιλιάδων ασφαλισμένων.

Από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκο Φαρμάκη και αναφορικά με τις διαμαρτυρίες και αντιδράσεις των Φαρμακοποιών για καθυστέρηση εξόφλησης των λογαριασμών φαρμάκων ορισμένων Ασφαλιστικών Οργανισμών και για θέματα εφαρμογής του Π.Δ/τος 67/2000 που καθορίζει τις υποχρεώσεις γιατρών, φαρμακοποιών και Ασφ. Οργανισμών, ανακοινώνονται τα εξής:

Ο Ν. Φαρμάκης δήλωσε ότι προωθεί τροποποίηση του Π.Δ/τος που καθορίζει τις υποχρεώσεις γιατρών, φαρμακοποιών και Ασφαλιστικών Οργανισμών, ώστε οι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί να καταβάλλουν στους φαρμακοποιούς με πρόχειρο λογιστικό έλεγχο όπως και μέχρι τώρα και ανεξάρτητα από το χρόνο οριστικού ελέγχου και εκκαθάριση των λογαριασμών αυτών, το συνολικό πληρωτέο ποσό μέσα στο προβλεπόμενο από το Διάταγμα χρονικό διάστημα.

Αργά το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΦΣ Δ. Βαγιωνάς δήλωσε στο «Ρ» ότι ισχύει η απόφαση για αναστολή, τονίζοντας ότι η τροποποίηση του ΠΔ πρέπει να ορίζει ρητώς την εξόφληση των χρεών των Ταμείων εντός ενός μηνός. Από κει πέρα πρέπει να ανοίξει διάλογος με τον ΠΦΣ για τη διευθέτηση ορισμένων εκκρεμοτήτων στην εκτέλεση των συνταγών κατέληξε ο Δ. Βαγιωνάς.

Επιμόρφωση οδοντοτεχνιτών του ΙΚΑ

Επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα: «Ολική και μερική οδοντοστοιχία», διοργανώνει από τις 23 - 27 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη το Ιδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ). Στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν υπάλληλοι των κλάδων ΤΕ και ΔΕ Οδοντοτεχνιτών.

Παιδιατρικό συμπόσιο στη Λάρισα

Αρχισε χτες το 1ο Παιδιατρικό Συμπόσιο Κεντρικής Ελλάδας στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Το Συμπόσιο, που θα λήξει αύριο Κυριακή, οργανώνεται από Επιτροπή με επικεφαλής τον Ν. Σκεντέρη, επίκουρο καθηγητή Παιδιατρικής, διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα

Στις συλλογικές συμβάσεις της ΑΔΕΔΥ παρέπεμψε τις αυξήσεις που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος, κατά στη χτεσινή συνάντησή του με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Οσον αφορά τα ειδικά κλαδικά αιτήματα, ο υπουργός δεν έδωσε καμιά συγκεκριμένη απάντηση, εκτός από αόριστες και νεφελώδεις υποσχέσεις περί ικανοποίησης και χωρίς να το κατονομάσει αιτήματος.

Οσον αφορά τις προσλήψεις, ο Αλ. Παπαδόπουλος μίλησε για 5.000 το 2002, αλλά δε δεσμεύτηκε ότι θα είναι μόνιμοι υπάλληλοι.

Συναυλίες θεραπευτικών κοινοτήτων

Το «18 Ανω» οργανώνει σήμερα το βράδυ στο «Παλλάς» εκδήλωση για να συνδράμει τους απόμαχους ηθοποιούς της Ελλάδας και τους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας.

Στις 9 μμ θα δώσει συναυλία η Μαρία Φαραντούρη με τους Berliner Instrumentalisten από τη Γερμανία και την Αμερικανίδα τραγουδίστρια Jocelyn Smith.

Πριν τη συναυλία, στις 6 μμ, η θεατρική ομάδα της Κοινωνικής Επανένταξης του «18 Ανω» θα παρουσιάσει το αντιπολεμικό έργο του Ιρβιν Σόου «Θάψτε τους Νεκρούς». Τα έσοδα αυτής της βραδιάς θα δοθούν στο Σωματείο Συνταξιούχων Ηθοποιών και στην Επιτροπή Αλληλεγγύηςστους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας.

  • Συναυλία, επίσης στο «Παλλάς», με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου και τη στήριξη του Ανοιχτού Προγράμματος για Χρήστες Ουσιών «Διάβαση», διοργανώνει ο Σύλλογος Οικογένειας του Προγράμματος.

Στη συναυλία, που θα γίνει τη Δευτέρα 2 Απρίλη 2001 και ώρα 8.30 μ.μ., συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Παντελής Θαλασσινός, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Λένα Αλκαίου, Κώστας Θωμαΐδης, Μιλτιάδης Πασχαλίδης, Θεοδοσία Στίγκα και Νότης Μαυρουδής.

Πριν τη συναυλία θα προβληθεί δεκάλεπτη ταινία μικρού μήκους, στην οποία θα παρουσιάζεται το έργο που επιτελεί η «Διάβαση» στα δέκα χρόνια λειτουργίας της.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Επιτυχία του «Ενιαίου Αγωνιστικού Μετώπου Υγειονομικών»

Το ψηφοδέλτιό του συγκέντρωσε 10% των ψήφων

Σημαντική αύξηση των ψήφων και εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος πέτυχε το «Ενιαίο Αγωνιστικό Μέτωπο Υγειονομικών» (ΕΑΜΥ) στις εκλογές του ΣυλλόγουΕργαζομένων στο Νοσοκομείο«Χατζηκώστα» στα Γιάννενα.

Το ψηφοδέλτιο του ΕΑΜΥ, που στήριξε η ΕΣΑΚ, κέρδισε το 10% των ψήφων και πήρε μια έδρα στο ΔΣ, μια έδρα στην ΠΟΕΔΗΝ, τέσσερις έδρες στο νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και δύο στο περιφερειακό συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ. Το ΕΑΜΥ δεν είχε εκπροσώπηση σε κανένα όργανο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η ΔΣΕ - υποστηρίχτηκε απ' την ΠΑΣΚΕ - έχασε το ένα τρίτο της δύναμής της σε ψήφους, δύο έδρες στην ΠΟΕΔΗΝ και μία στο ΔΣ. Οι άλλες δύο παρατάξεις έμειναν σχεδόν στις ίδιες έδρες.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Ψήφισαν 725 (το 1999 ψήφισαν 742) και τα έγκυρα ήταν 696.

Η ΕΑΜΥ πήρε 70 ψήφους και μία έδρα (από 11 ψήφους). Η ΔΣΕ πήρε 236 ψήφους και 3 έδρες (από 327 και 4 έδρες}. Η ΕΝΥ πήρε 227 ψήφους και 3 έδρες (από 215 και 3 έδρες). Η ΑΚΕ 163 ψήφους και 2 έδρες (από 168 και 2 έδρες)

Για την ΠΟΕΔΗΝ ψήφισαν 660 (έναντι 685 το 1999) και έγκυρα ήταν 632 ψηφοδέλτια. Η ΕΑΜΥ 50 ψήφους (έναντι 10) και μια έδρα (δεν είχε καμία το 1999). Η ΔΣΕ πήρε 232 ψήφους (έναντι 307) και πέντε έδρες (είχε εφτά). Η ΕΝΥ πήρε 179 (έναντι 201) και τέσσερις έδρες (είχε τέσσερις). Η ΑΚΕ πήρε 170 (έναντι 141) και τρεις έδρες (είχε τρεις).

Γ. ΝΑΝΟΣ
«Ν' αναδείξουμε την ανάγκη συσπείρωσης»

Ο Γιώργος Νάνος, γραμματέας της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας του ΚΚΕ, δήλωσε στο «Ριζοσπάστη» για την πρωτοβουλία τα εξής: «Οι αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας παίρνουν πλέον τη μορφή της εφόδου της κυβέρνησης στις λαϊκές ανάγκες και δικαιώματα. Ο νόμος για την Υγεία που ήδη ψηφίστηκε, ο προωθούμενος, αντίστοιχα, για την Πρόνοια, η πρόσφατη εξαγγελία για το σύστημα προμηθειών των νοσοκομείων μέσα από Ανώνυμες Εταιρίες, είναι επιμέρους ρυθμίσεις ενός γενικότερου σχεδίου που εντάσσει την Υγεία - Πρόνοια στους νόμους της αγοράς. Εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό ανατροπής του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Η Αχτίδα Υγείας - Πρόνοιας συνεχίζοντας την προηγούμενη πολιτική δράση, σχεδίασε και ξεκινάει την υλοποίηση ενός πλατιού πολιτικού ανοίγματος στους χώρους, τις επόμενες μέρες, ξεκινώντας από την Κυριακή με το "Ριζοσπάστη" και την ανακοίνωση της Αχτίδας. Στόχος είναι η ενημέρωση των εργαζομένων, η αποκάλυψη της πολιτικής της κυβέρνησης και των άλλων δυνάμεων που κινούνται στις κατευθύνσεις αυτών των μέτρων».

Και η δήλωση καταλήγει: «Να αναδείξουμε την ανάγκη συσπείρωσης, ενότητας και αντεπίθεσης. Να αναδείξουμε ότι οι αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο μας πρέπει να ενταθούν, να αποκτήσουν στέρεη βάση, οικοδομώντας συνολική αντιπαράθεση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Οτι μαζί με τις διεκδικήσεις πρέπει να γίνουν και αυτές οι πολιτικές διεργασίες απαγκίστρωσης από αυτά τα κόμματα, η παράλληλη ενίσχυση του ΚΚΕ ώστε να ενισχύεται η οικοδόμηση προϋποθέσεων για το Μέτωπο».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΕΥΠΙΚΑ
Κέρδισε έδρα η Πανεπιστημονική

Μετά από πολύχρονη απουσία από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ) επανεκλέχτηκε στο ΔΣ εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών ΙΚΑ, στις εκλογές που έγιναν την περασμένη Πέμπτη για την ανάδειξη ΔΣ του ΣΕΥΠΙΚΑ και εκπροσώπων για την ομοσπονδία (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).

Πρόκειται για την τρίτη φορά που προκηρύχτηκαν εκλογές αφού το προηγούμενο ΔΣ - την πλειοψηφία είχε η ΔΑΚΕ και συμμετείχαν η ΠΑΣΚ και εκπρόσωπος των συμβασιούχων - δεν είχε καταφέρει δυο φορές να κάνει εκλογές και είχε διοριστεί αντίστοιχα δυο φορές από τα δικαστήρια.

Στις εκλογές ψήφισαν από τους 1.800 εγγεγραμμένους γιατρούς 725, ενώ βρέθηκαν 723 έγκυρα ψηφοδέλτια.

  • Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών ΙΚΑ πήρε 60 ψήφους, μια έδρα για το ΔΣ και δυο για την ομοσπονδία.
  • Η ΔΗΚΙ πήρε 255 ψήφους, τέσσερις έδρες για το ΔΣ και εννέα για την ομοσπονδία.
  • Η ΔΑΚΕ πήρε 185 ψήφους, τρεις έδρες για το ΔΣ και έξι για την ομοσπονδία.

(Οι παρατάξεις ΔΗΚΙ και ΔΑΚΕ στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία).

  • Η ΠΑΣΚ πήρε 131 ψήφους, δυο έδρες για το ΔΣ και τέσσερις για την ομοσπονδία.
  • Η Ανεξάρτητη Κίνηση Συμβασιούχων Ιατρών (ΑΚΣΙ) που εκφράζει τους συμβασιούχους γιατρούς που ήταν εγγεγραμμένοι - από το 1994 και έκτοτε, δεν εγγράφονται στο σύλλογο οι συμβασιούχοι γιατροί - πήρε 82 ψήφους, μια έδρα για το ΔΣ και τρεις έδρες για την ομοσπονδία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ