ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προγραμματίζουν - σχεδιάζουν το πλιάτσικο στη ΝΑ Ευρώπη

Ξεκίνησε χτες στη Θεσσαλονίκη το 8ο Φόρουμ για τη ΝΑ Ευρώπη, που διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας και από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο

Γρηγοριάδης Κώστας

«Δε φτάνουν πια οι νουθεσίες και τα ημίμετρα. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών στις προοπτικές της αγοράς της ΠΓΔΜ και της ευρύτερης περιοχής».

Με αυτά τα λόγια ο Β. Τακάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), έδωσε το στίγμα των επιταγών των Ελλήνων, αλλά και ξένων βιομηχάνων προς την ελληνική κυβέρνηση και τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, στο πλαίσιο των εργασιών του 8ου Φόρουμ για τη ΝΑ Ευρώπη, που ξεκίνησε χτες στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνεται σήμερα. Προηγούμενα είχε τονίσει πως είναι ευθύνη της διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, να ξεκαθαρίσουν εξ αρχής ότι δε θα ανεχθούν να αιματοκυλιστεί μια ειρηνική χώρα, με άμεσο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Και αυτό σε αντίφαση με το ερώτημα που προηγούμενα διατύπωσε: «Μήπως τελικά θα ήταν ευκολότερο να είχε επιτραπεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία, να εκδημοκρατιστεί χωρίς να διαμελιστεί, χωρίς να χαραχτούν νέα σύνορα, χωρίς να δημιουργηθούν νέα κράτη, χωρίς να χρεοκοπήσει η πλέον αναπτυγμένη οικονομία των πρώην κομμουνιστικών χωρών της ΝΑ Ευρώπης, παραμένοντας πολυεθνική, αλλά δημοκρατική;».

Οι εργασίες του φετινού 8ου Φόρουμ πραγματοποιούνται παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Ζίζιτς, του προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, αλλά και δεκάδων άλλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Αμερικής. Αντικείμενό του, η πορεία των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης προς την ΕΕ και διοργανώνεται από το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κώστα Σημίτη, με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ιβάν Κόστοφ.

Στο πλαίσιο του 8ου Φόρουμ, που φέτος για πρώτη φορά γίνεται με την παρουσία και εκπροσώπων της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης (σήμερα θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Ζ. Ζίζιτς), περιγράφηκαν οι στόχοι και οι τρόποι δράσης των ιμπεριαλιστών και των εκπροσώπων τους, για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διείσδυση στην αναδυόμενη περιφερειακή αγορά της ΝΑ Ευρώπης. Μιας αγοράς 11 χωρών, συνολικού πληθυσμού 136 εκατ. κατοίκων (35,8% του συνόλου της ΕΕ), με γεωγραφική θέση στρατηγικής σημασίας. Μιας περιοχής, που, όπως σημειώθηκε, αποτελεί περιοχή στρατηγικής σημασίας στους τομείς των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών και της ενέργειας μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής.

Σημειώθηκε απ' όλους ως σημαντική θετική εξέλιξη η αλλαγή που έγινε στη Γιουγκοσλαβία «προς την κατεύθυνση εκδημοκρατισμού της χώρας», ενώ στα σημαντικά αρνητικά καταγράφηκε η κρίση στην ΠΓΔΜ και το κλίμα αστάθειας που φέρνει στην περιοχή. Γενικότερα, το φετινό φόρουμ γέρνει περισσότερο προς την κατεύθυνση της πολιτικής παρά της οικονομικής παρέμβασης. Αυτό αναδεικνύεται και μέσα από τις πολιτικοοικονομικές δράσεις που αναφέρθηκαν, στο όνομα της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων και φυσικά ως απάντηση στις σχετικές εκκλήσεις των εκπροσώπων των βαλκανικών χωρών που συμμετέχουν στις εργασίες.

«Για να πετύχουμε το στοίχημα της ανασυγκρότησης, πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, με ευελιξία και με μεγαλύτερη γενναιοδωρία σε ό,τι αφορά τους πόρους», είπε ο ΥΜΑΘ Γ. Πασχαλίδης. Και πρόσθεσε πως πρέπει στην επόμενη διάσκεψη δωρητών το φθινόπωρο να συγκεντρωθούν περισσότερα κεφάλαια και με ταχύτερους ρυθμούς να προχωρήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων ανασυγκρότησης. Μάλιστα σημείωσε την ανάγκη επέκτασης της δράσης της υπηρεσίας Ανασυγκρότησης πέραν του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας και σε άλλες χώρες της Βαλκανικής. Επίσης προανήγγειλε τη δημιουργία ενός γραφείου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη, ενισχυτικά για την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης (2001-2005), στο πλαίσιο του οποίου αρχικά προβλέπεται η διάθεση εθνικών πόρων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Και κατέληξε: «Διαμορφώνουμε ένα κοινό μέτωπο κατά της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, του εξτρεμισμού».

Ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, αφού για άλλη μια φορά περιέγραψε τα αντικίνητρα που υπάρχουν στις χώρες της περιοχής για τη γρήγορη προώθηση των ξένων επενδύσεων (εκδημοκρατισμός ακόμη προς κατάκτηση, αδιαφάνεια, διαφθορά, γενικότερα αναχρονιστικό θεσμικό και πολιτικό πλαίσιο), κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα την εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, ώστε τα 500 εκατ. δολ., που πρόκειται να διαθέσει, να φέρουν άμεσα πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Απάντηση έλαβε λίγο αργότερα από τον ΥΠΕΘΟ Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος ανέφερε πως στο εγγύς μέλλον θα υπογραφούν με τις αποδέκτριες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι διμερείς συμφωνίες, που θα επιτρέψουν την ενεργοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση της περιοχής.

«Το μέλλον ανήκει μόνο σε αυτούς που το προετοιμάζουν», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ζαφειρόπουλος, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, διευκρινίζοντας πως «η αγορά της ευρύτερης ΝΑ Ευρώπης εμφανίζει χαρακτηριστικά αναδυόμενης περιφερειακής αγοράς. Δεν ανταποκρίνεται όμως στον απαιτούμενο βαθμό ενσωμάτωσης». Παρουσιάζοντας το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στα σχέδια ενσωμάτωσης των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στην ΕΕ, σημείωσε την καθοριστική συμβολή της και στην προσπάθεια πολιτικής σύγκλισης. Αποκάλυψε, τέλος, όμως, πως οι βαλκανικές χώρες με ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6,5% θα χρειαστούν τουλάχιστον 60 χρόνια για να φτάσουν στο 75% του τότε διαμορφωμένου επιπέδου ανάπτυξης των 15 χωρών της ΕΕ.

Στη συζήτηση για την πρόοδο των ελληνικών, κοινοτικών και αμερικανικών πρωτοβουλιών στη ΝΑ Ευρώπη, παρουσιάστηκε ο φετινός προϋπολογισμός (490 εκ. ευρώ) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης. Από αυτά τα 285 θα κατευθυνθούν στο Κοσσυφοπέδιο, τα 170 στη Σερβία, και 35 στο Μαυροβούνιο.

Στο μεταξύ σημαντική έλλειψη κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων στα κράτη της ΝΑ Ευρώπης διαπίστωσε ο πρόεδρος του αμερικανικού φορέα «Overseas Private Investment Corporation» (OPIC) Κ. Ρόμπερντσον και προκειμένου να αναστραφεί αυτό, κάλεσε τις εθνικές κυβερνήσεις να παράσχουν χρηματοδότηση και στήριξη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Ο OPIC έχει εντοπίσει 60 βιώσιμα επενδυτικά προγράμματα στην περιοχή, τα οποία αν υλοποιηθούν, το ύψος του επενδυμένου κεφαλαίου θα ξεπεράσει το 1 δισ. δολ. Επίσης μίλησε για την πρωτοβουλία τεχνολογικής συνεργασίας στα Βαλκάνια, με αιχμή το αμερικανικό επιτελείο στην Ελλάδα. Και διευκρίνισε πως ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί εφαλτήριο για τις επενδυτικές τους δράσεις στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ο. Ζίμενς σημείωσε πως «για να έρθει ο ιδιωτικός τομέας στην περιοχή, πρέπει να λυθούν θέματα διαφθοράς, να υπάρξει χρηστή διακυβέρνηση και να υιοθετηθούν πολιτικές για την προαγωγή των ξένων επενδύσεων».

Τέλος, η Ε. Λαμπράκη, διευθύντρια του Γραφείου του Συμφώνου Σταθερότητας στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η χώρα μας, αλλά και η ΕΕ για τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και αφορούν στην τροποποίηση του τραπεζικού συστήματος, τη δημιουργία όρων εμπορίου, την ενδυνάμωση των κρατικών θεσμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Οι σημαντικότερες εξ αυτών (αφορούν κρατικούς θεσμούς και καταπολέμηση διαφθοράς) είναι οι διασκέψεις που στοχεύουν στη χρηματοδότηση σχεδίων στον τομέα του εκδημοκρατισμού, της επιστροφής των προσφύγων, έργων υποδομής, καθώς και για την αστυνομική και στρατιωτική ασφάλεια.

Στο πλαίσιο των σημερινών εργασιών θα πραγματοποιηθούν έξι workshops για τους κλάδους: βιομηχανία, κατασκευές - ενέργεια, εμπόριο - μεταφορές, κοινωνική διάσταση, χρηματιστηριακές αγορές - τραπεζικές υπηρεσίες, πληροφορική και τηλεπικοινωνίες. Στα workshops θα συμμετάσχουν δέκα υπουργοί και υφυπουργοί από τα κράτη της ευρύτερης περιοχής και επιχειρηματίες.

Οι στόχοι και τα ανταλλάγματα

«Πολιτικός και οικονομικός στόχος της κυβέρνησης είναι να απεμπλακούμε από το παρελθόν και να κατακτήσουμε τη δημοκρατική λειτουργία της χώρας». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τους στόχους της κυβέρνησής του ο Μ. Λάμπους, αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Γιουγκοσλαβίας.

Παρουσιάζοντας τα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, σημείωσε πως κατάφεραν τη σταθεροποίηση του νομίσματος και ολοκλήρωσαν τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος με τη βοήθεια του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Εντός του 2001 αναμένεται βασικός πληθωρισμός 10% και αύξηση του ΑΕΠ κατά 5%. Επίσης, σημαντική ανάκαμψη της γεωργικής παραγωγής και σχεδιάζεται υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος κατά 15%.

Στα θετικά παρουσίασε και μια σειρά μέτρα στο πλαίσιο προσαρμογής της γιουγκοσλαβικής αγοράς στις απαιτήσεις των ξένων επενδυτών. Ετσι ανακοίνωσε πως θα μειωθεί σε 9% από 50% που είναι σήμερα, το ποσοστό προστατευτισμού και μια σειρά άλλες αλλαγές σε επίπεδο θεσμικό, διαρθρωτικό κλπ. Για να γίνουν όμως αυτά, απαιτείται «γενναιόδωρη στήριξη από πιστωτές και δωρητές», είπε για να καταλήξει απευθύνοντας το εξής μήνυμα: «Χρειάζονται επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για αξιόπιστους και καλούς συνεργάτες. Μόνο η οικονομική συνεργασία θα επιφέρει ανάπτυξη και πρόοδο στην περιοχή».

Πάντως, άρχισαν ήδη να φαίνονται τα ανταλλάγματα που εισπράττει η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση από τη «συνετή» συμπεριφορά της. Μέσα στον Απρίλη θα γίνει και πάλι μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ήδη ξεκίνησαν οι διαδικασίες ένταξής της στον ΠΟΕ (σε 2 χρόνια πλήρες μέλος) και μέσα στο Μάη αναμένεται να υπάρξει διαγραφή μέρους των χρεών της, το οποίο ανέρχεται σε 12,2 δισ. δολ.

«Προοδεύει» και η ΠΓΔΜ

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ μέχρι στιγμής έχει ιδιωτικοποιήσει τις 1.586 από τις συνολικά 1.726 επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Γεγονός που όπως φαίνεται την καθιστά κατάλληλη για να υπογράψει (9 Απρίλη) πρώτη τη συμφωνία Σταθεροποίησης και Ενωσης με την ΕΕ.

Κλειδί όμως για την παραπέρα «οικονομική ανάπτυξη» της γείτονος μπορεί να αποτελέσει το Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από το οποίο θα εισρεύσουν στη χώρα 83,03 εκατ. δολ. Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ, Μ. Φετάι, σημειώνοντας πως τα ελληνικά κονδύλια αιμοδοτούν σε πρώτη φάση έργα και παρεμβάσεις στους τομείς των οικονομικών και κοινωνικών υποδομών.

Σύμφωνα άλλωστε και με στοιχεία, πάνω από 5.500 εταιρίες έχουν συσταθεί στην περιοχή με τη συμμετοχή Ελλήνων. Μόνο στα Σκόπια, οι ελληνικές επιχειρήσεις προσφέρουν εργασία σε περισσότερους από 5.500 ανθρώπους.

Σε δεύτερο στάδιο, σύμφωνα με τον Μ. Φετάι, ελληνικά κεφάλαια θα κατευθυνθούν στον παραγωγικό τομέα, με βάση μια λίστα προτεραιοτήτων που θα συγκροτήσει η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με εκείνη της ΠΓΔΜ. Τέλος, ο Μ. Φετάι, έκανε γνωστό πως εντός του 2000 η χώρα επιτάχυνε τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της κατά 5% και αύξησε τις άμεσες ξένες επενδύσεις στα 155 εκατ. δολ.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
«Παράδεισος» τα μετα-σοσιαλιστικά Βαλκάνια!

Ο πόλεμος και οι σφαγές αποκαλούνται... έξοδος «από την άγονη απομόνωση»! Οι σχέσεις εξάρτησης και πολεμικής αντιδικίας μεταξύ των κρατών λέγονται... έξοδος από το καθεστώς «των ανελεύθερων σχέσεων»! Η οικονομική αποτελμάτωση των βαλκανικών χωρών και η δυστυχία των λαών τους λέγεται... «αποκατάσταση της δημοκρατίας»!

Τα παραπάνω είναι ένα - μικρό μόνο - δείγμα των αθλιοτήτων (σ.σ.: περί αθλιοτήτων πρόκειται) που ακούστηκαν χτες από το στόμα του πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τελευταίου στο «8ο ετήσιο βαλκανικό φόρουμ» με θέμα «Η πορεία της οικονομίας, οι προοπτικές και η συνεργασία στα Βαλκάνια», που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Από την αρχή κιόλας της ομιλίας του Κ. Σημίτη εκείνο που δέσποζε στην τοποθέτησή του ήταν το αντικομμουνιστικό μένος του ανδρός, που σε συνδυασμό με επιχείρηση αποτίμησης στην οποία προέβη των εξελίξεων στα Βαλκάνια, από τα γεγονότα του '89 και εντεύθεν, συνιστά ένα εκρηκτικό μείγμα που μόνο ως «μαύρη αντίδραση» μπορεί να χαρακτηριστεί.

«Με την πτώση του τείχους του Βερολίνου άρχισε η επανένταξη των χωρών της Βαλκανικής στη διεθνή οικονομία, μετά από μια μακρόχρονη και άγονη απομόνωση» (!), ήταν τα πρώτα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού. Οσο για τις σχέσεις μεταξύ των βαλκανικών κρατών, όπως αναπτύχθηκαν μεταπολεμικά, ο Κ. Σημίτης διαπίστωσε ότι «δεν ήταν ελεύθερες» (σ.σ.: σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα, προφανώς!) αφού, όπως ισχυρίστηκε «ήταν ελεγχόμενες και εξαρτώμενες από πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων».

Ας σημειωθεί ότι αμέσως μετά ο Κ. Σημίτης ξεδίπλωσε επί μακρόν την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, που, υπό τον τίτλο «εθνικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης των Βαλκανίων» αποσκοπεί, όπως ο ίδιος ομολόγησε, «στην ενεργό ανάμειξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε τομείς που διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα» στην περιοχή. Αυτή η πολιτική, η πολιτική του πλιάτσικου, δηλαδή, είναι φυσικά προτιμότερη για τον Κ. Σημίτη από την πολιτική αμοιβαίου οφέλους που ακολούθησαν οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες των Βαλκανίων με την Ελλάδα μετά τον πόλεμο...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ονειρεύεται έφοδο τεχνολογιών (μόνο;) προς τον Καύκασο

Το όραμα, «να γίνει η χερσόνησος που ζούμε μια όαση ευημερίας. Να μην ξεπηδά πια από το βαλκανικό κουτί της Πανδώρας μίσος και αίμα, αλλά ειρήνη για τους λαούς, συνεργασία για τους ηγέτες, κέρδη για τους επιχειρηματίες, ευημερία για τους πολίτες», περιέγραψε με τα παραπάνω λόγια ο πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, μιλώντας χτες το μεσημέρι στο 8ο φόρουμ στη Θεσσαλονίκη. Ενώ παράλληλα απεύθυνε έκκληση προς όλους να γίνουν πρωταγωνιστές στην κοινή προσπάθεια για ειρήνη, δημοκρατία, ασφάλεια και σταθερότητα στα Βαλκάνια, διευκρινίζοντας ότι «κεντρικός και απαράβατος όρος της συνολικής στάσης της ΝΔ, είναι το απαραβίαστο των συνόρων».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του πρότεινε να δημιουργηθεί μια νέα υπηρεσία διεθνούς συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, να ιδρυθεί ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο για τις βαλκανικές χώρες στη Θεσσαλονίκη και να δημιουργηθεί τεχνολογικό πάρκο στη Βόρειο Ελλάδα.

Παρουσιάζοντας το όραμα της ΝΔ για το ρόλο της Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη πρέπει να αποτελέσει «εφαλτήριο επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, αλλά και στρατηγείο σταθερότητας και κοινής ανάπτυξης». «Να μεταβάλουμε τη ΝΑ Ευρώπη, σε τεχνολογικό και διαδικτυακό κέντρο της Ευρώπης, για την έφοδο των νέων ευρωπαϊκών τεχνολογιών προς την περιοχή του Καυκάσου», είπε. Και υπογράμμισε πως μέχρι τότε, για την εδραίωση της συνεργασίας και την αύξηση των ρυθμών της οικονομικής ανάπτυξης στην περιοχή, πρέπει να υπάρξει, άμεση καταδίκη και παρεμπόδιση κάθε πράξης βίας και διασφάλιση της συνοριακής και πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Σημίτης νίκησε τον... Σημίτη

Τελικά, είναι τέτοια η εμπάθεια, είναι τέτοιος ο αντικομμουνισμός του ανδρός, που στην προσπάθειά του να εμφανιστεί ως «ιστορικός εκτιμητής» των εξελίξεων στα Βαλκάνια, καταντά να οδηγείται στην ιστορική γελοιότητα.

Για τον κ.Σημίτη φυσικά ο λόγος, ο οποίος χτες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο βαλκανικό φόρουμ στη Θεσσαλονίκη, συναγωνίστηκε τον... εαυτό του. Και νίκησε... Διότι ο αντικομμουνισμός του κ.Σημίτη μόνο με τον αντικομμουνισμό του... κ.Σημίτη μπορεί να συγκριθεί. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, την εξήγηση που έδωσε τον Απρίλη του '99 στην Ουάσιγκτον, για να δικαιολογήσει την υπογραφή του κάτω από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ; «Οι Ελληνες απεχθάνονται τις ξένες επεμβάσεις» είχε πει τότε, διότι τη δεκαετία του '40 «το ΚΚΕ προσπάθησε να καταλάβει την εξουσία με τη βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης, της Βουλγαρίας και της Γιουγκοσλαβίας»! Αυτά είχε πει τότε! Και ως εκ τούτου έβαλε την υπογραφή του κάτω από το νέο δόγμα, για να μας σώσει το ΝΑΤΟ από τις ξένες - «κουμμουνιστογενείς» - επεμβάσεις...

***

Χτες ο κ.Σημίτης επανήλθε. Αυτή τη φορά, πάντως, έδειξε ότι δε σέβεται τίποτα. Γιατί οι πάντες γνωρίζουν ότι επί σχεδόν 50 χρόνια σοσιαλισμού στα Βαλκάνια, οι μόνοι που απομονώθηκαν ήταν οι ιμπεριαλιστές, ήταν τα παιχνίδια του ολέθρου και η υπόθαλψη των εθνικισμών. Αυτά απομονώθηκαν για κοντά 50 χρόνια. Οι πάντες γνωρίζουν ότι αμέσως μετά το '89 όλα αυτά επέστρεψαν στην περιοχή. Αλλά ο κ.Σημίτης έχει άλλη άποψη: Με την πτώση του σοσιαλισμού, όπως ισχυρίστηκε, η περιοχή εξήλθε από τη «μακρόχρονη και άγονη απομόνωση»! Και τούτα λέγονται τη στιγμή που τα Βαλκάνια φλέγονται! Λέγονται τη στιγμή που για μια ολόκληρη δεκαετία τα Βαλκάνια εκείνο που βιώνουν δεν είναι άλλο από τη... «γόνιμη» - κατά τον κ.Σημίτη - συμβίωση με τα βομβαρδιστικά και τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου!

***

Οι σχέσεις μεταξύ των κρατών των Βαλκανίων, την εποχή του σοσιαλισμού, «δεν ήταν ελεύθερες», συνέχισε ο κ.Σημίτης! Πράγματι... Δεν υπάρχει μεγαλύτερη «ελευθερία» από τη σημερινή. Πρόκειται για την «ελευθερία» να σκοτώνουν οι Αλβανοί τους Σέρβους, οι Σέρβοι τους Αλβανούς, οι Κροάτες τους Βόσνιους, οι μουσουλμάνοι τους ορθόδοξους, οι ορθόδοξοι τους μουσουλμάνους και όλους μαζί να τους σκοτώνουν οι ΝΑΤΟικοί...

Αυτή είναι η αίσθηση της ιστορίας που έχει ο κ.Σημίτης. Δε μας κάνει εντύπωση. Είναι απόλυτα συνεπής με την πολιτική του. Πολιτική συνενοχής και συνευθύνης για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού στα Βαλκάνια.


Ν.Μπ..

Στο επίκεντρο των συζητήσεων η κρίση στην ΠΓΔΜ

Η κρίση στην ΠΓΔΜ βρέθηκε στο επίκεντρο των απογευματινών εργασιών του 8ου φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου ο Ρώσος πρεσβευτής, Μ. Μποτσάρνικοβ, κατήγγειλε τις περίπου 90 ομάδες με 5.000 άνδρες του πρώην UCK, που έχουν αναλάβει δράση στο εσωτερικό της FYROM και επηρεάζονται από εγκληματικά στοιχεία, που έχουν κάλυψη από διάφορες εσωτερικές εθνικιστικές τάσεις, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τον αλβανικό πληθυσμό που επιθυμεί να ζήσει ειρηνικά.

Για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβάνοφ, σημείωσε ότι οι χώρες της περιοχής θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην υπογραφή ενός δεσμευτικού νομικά κειμένου, με κοινά αποδεκτές υποχρεώσεις, που να συνάδουν με τις βασικές αρχές των διεθνών σχέσεων, οι οποίες προκύπτουν απευθείας από τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών, την Τελική Πράξη του Ελσίνκι και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Ασφαλείας. Το κείμενο αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει το απαραβίαστο των συνόρων, την ισότητα των κρατών, το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, τη μη χρήση απειλής βίας και την πρόληψη δράσης παραστρατιωτικών και τρομοκρατικών ομάδων.

Από την πλευρά του, ο Γιουγκοσλάβος ΥΠΕΞ, Γκ. Σβιλάνοβιτς, πρότεινε την εγκαθίδρυση ενός ενιαίου περιφερειακού συστήματος ασφαλείας στα Βαλκάνια. Ενώ σημείωσε πως στην ατζέντα μιας συνάντησης κορυφής, θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται θέματα όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο πρεσβευτής της FYROM στην Αθήνα, κ. Αρσόφσκι, γνωστοποίησε πως όλα τα μεγάλα κόμματα της FYROM, συμπεριλαμβανομένου και του αλβανικού κόμματος, καταδίκασαν τους εξτρεμιστές και ζήτησαν την πάταξή τους. «Η αλβανική μειονότητα έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τα δικαιώματά της μέσα από τους υφιστάμενους θεσμούς», είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση της χώρας του έχει λάβει όλα τα μέτρα για την υπέρβαση της πρόσφατης κρίσης και επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της ότι θα προωθήσει τα δικαιώματα των πολιτών της μειονότητας.

Την εκτίμηση ότι οι ηγεσίες των βαλκανικών κρατών θα πρέπει να εντείνουν τις μεταξύ τους επαφές, χωρίς, όμως, την παρουσία κυβερνήσεων τρίτων χωρών, διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος, πρώην υπουργός Εξωτερικών. Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να βάλει το χέρι βαθιά στην τσέπη», για να υποστηρίξει οικονομικά το Σύμφωνο Σταθερότητας, στην προσπάθειά του να επιταχύνει την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ