ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Αγώνας κόντρα στην ανεργία

Μαζική και δυναμική συγκέντρωση στο Μαντούδι για στήριξη των ανέργων και τη σωτηρία της «ΒΙΟΜΑΓΝ»

Από τη συγκέντρωση στο Μαντούδι
Από τη συγκέντρωση στο Μαντούδι
Αγωνιστικό μήνυμα έστειλαν με τη μεγάλη συγκέντρωσή τους, το Σάββατο το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο του Μαντουδίου, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες και μικροεπαγγελματίες. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ανεργίας των Δήμων Κηρέως, Νηλέως και Ελυμνίων, διεκδίκησαν μέτρα προστασίας για τους άνεργους και να μη διαλυθεί η επιχείρηση «ΒΙΟΜΑΓΝ» (συγκρότημα πρώην Σκαλιστήρη), η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης.

Στη συγκέντρωση εκφράστηκε έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική και τις συνέπειές της στην περιοχή. Ακόμη και φιλοκυβερνητικοί δήμαρχοι αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν πολιτικές ευθύνες για την πορεία της «ΒΙΟΜΑΓΝ», κάτω από τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Τσουκαλάς, πρόεδρος του σωματείου Ανέργων και Εργαζομένων στις Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, ο οποίος αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες ζωής χιλιάδων ανέργων εξαιτίας της αντεργατικής πολιτικής, και κάλεσε τους συγκεντρωμένους και όλο το λαό να απορρίψουν αυτούς που παίζουν με το πόνο τους.

Θερμό, αγωνιστικό, ταξικό χαιρετισμό «σε παλιούς γνώριμους στον αγώνα», μετέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αφού έχει παρακολουθήσει από κοντά, όπως είπε, την ίδρυση του σωματείου των ανέργων και τους πρόσφατους αγώνες των εργαζομένων στη «ΒΙΟΜΑΓΝ». Ο συνδικαλιστής τόνισε ότι οι όροι πώλησης της επιχείρησης στον Κ. Βαρβούτη δεν τηρήθηκαν, αλλά κανείς δεν τιμωρήθηκε. «Εσείς που παράγετε τον πλούτο, που λειτουργήσατε τόσα χρόνια την επιχείρηση, τιμωρηθήκατε με το να είστε σήμερα άνεργοι, ενώ ο Κ. Βαρβούτης αποκόμισε τεράστια κέρδη».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η συσπείρωση και ο συντονισμός της δράσης πρέπει να είναι το ζητούμενο για να διεκδικηθούν όχι "προεκλογικές λύσεις", όπως έρχονται κάθε φορά και μας προτείνουν για την περιοχή, αλλά λύσεις αξιοποίησης του παραγωγικού μας πλούτου σε φιλολαϊκή κατεύθυνση. Οι προτάσεις υπάρχουν, χρειάζεται όμως να πάρουμε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και ο λαός την υπόθεση στα χέρια μας».

ΠΑΤΡΑ
Η τρομοκρατία δε θα περάσει

Δυναμική συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους οικοδόμους

Δυναμική απάντηση στις πολλαπλές προσπάθειες της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τους αγώνες ήταν η χτεσινή μαζική συγκέντρωση των οικοδόμων της Πάτρας έξω από τα δικαστήρια της πόλης για να συμπαρασταθούν στους τέσσερις εργαζόμενους που διώκονται, επειδή διαδήλωσαν μαχητικά σε απεργιακή κινητοποίηση το Δεκέμβρη του 1998.

Από νωρίς χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες οικοδόμοι στο χώρο των δικαστηρίων για να συμπαρασταθούν στους τέσσερις διωκόμενους συναδέλφους τους - Η. Μπούνια, Θ. Ασπρούλια, Ν. Τζαβάρα και Β. Μποχατζιάν - συμμετέχοντας ταυτόχρονα στη δίωρη στάση εργασίας που είχε κηρύξει το σωματείο τους. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από την Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και πρωτοβάθμιων σωματείων της πόλης. Το κατηγορητήριο είναι τόσο σαθρό, που ούτε οι ίδιοι οι μάρτυρες κατηγορίας - ο διευθυντής του γραφείου νομάρχη, Κ. Παπαδόπουλος και δύο αστυνομικοί, Γ. Σγούρας και Π. Τσάπαλος - δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η δίκη και ο πρόεδρος της έδρας να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα στους μάρτυρες κατηγορίας και να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή τους την επόμενη φορά.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μιλώντας στους διαδηλωτές τόνισε πως «η δίωξη γίνεται στα πλαίσια των αποφάσεων της κυβέρνησης και του κεφαλαίου να φιμώσουν κάθε φωνή αντίστασης. Να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να μην πλαισιώσουν τις γραμμές του αγώνα, που στόχο έχει να βάλει φραγμό στις επιλογές τους. Η απάντηση των οικοδόμων της Πάτρας δόθηκε σήμερα. Η απάντηση των οικοδόμων της χώρας θα δοθεί την Πέμπτη στην πανελλαδική πανοικοδομική απεργία και δηλώνουμε ότι κανένας "τρομονόμος", κανένας νόμος που στρέφεται ενάντια στις αγωνιστικές μας διεκδικήσεις στο σήμερα και το αύριο των παιδιών μας δε θα περάσει. Ο κλάδος μας δε θα πειθαρχήσει σε τέτοιους νόμους».

Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία μέχρι τη Νομαρχία, όπου αντιπροσωπεία των οικοδόμων συναντήθηκε με τον νομάρχη Στάθη Αθανασόπουλο - Σερέτη. Στη συνάντηση αυτή, που έγινε σε έντονο ύφος, ο νομάρχης αρνήθηκε να πάρει θέση για τη δίωξη των εργαζομένων. Οι οικοδόμοι απάντησαν ότι «θα μας βρείτε αντιμέτωπους στους δρόμους του αγώνα».

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Οι κάτοικοι της Λήμνου στον αγώνα

Τη δημιουργία Εθνικού και Δημόσιου Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, απαιτούν οι κάτοικοι της Λήμνου, όπως αποφάσισαν σε συγκέντρωση που έγινε την περασμένη Κυριακή και στην οποία κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα για Εθνικό και Δημόσιο Φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κυδάδειο κτίριο στη Μύρινα σχετικά με το νόμο «έκτρωμα» για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες που η κυβέρνηση θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή. Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και το Νομαρχιακό τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γ. Τούσσας τόνισε ότι ο νέος νόμος που φέρνει η κυβέρνηση, είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των εφοπλιστών. Χαμένοι από αυτόν θα είναι οι ναυτεργάτες οι οποίοι θα δουν τις θέσεις εργασίας να μειώνονται ακόμη παραπέρα, ενώ με την άρση του καμποτάζ, στα δρομολόγια θα μπαίνουν πλοία με σημαίες ευκαιρίας και ξένα πληρώματα. Ολα αυτά, μαζί με την αύξηση του χρόνου εργασίας και την εντατικοποίηση της δουλιάς για τα πληρώματα, θα καθιστούν τα πλοία και τα ταξίδια ανασφαλή για το επιβατικό κοινό. Οι επιβάτες θα κληθούν να πληρώσουν νέο «χαράτσι» στα εισιτήρια με το πρόσχημα της επιδότησης των άγονων γραμμών και των γραμμών δημόσιου συμφέροντος από το κράτος στους εφοπλιστές.

Ο νέος νόμος, τόνισε, θα έχει επιπτώσεις τόσο στην οικονομία των νησιών, αφού με τον «επίναυλο» θα επιβαρυνθεί κι άλλο η μεταφορά αγαθών και προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, όσο και στην εθνική άμυνα της χώρας, αφού με την επικράτηση των εφοπλιστικών εταιριών (ελληνικών και ξένων) και την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των λιμανιών, θα είναι αδύνατος ένας εθνικός σχεδιασμός σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Ο Γ. Τούσσας κατέληξε λέγοντας ότι είναι ανάγκη, οι κάτοικοι της Λήμνου να ενώσουν τις φωνές τους με τους κατοίκους των άλλων νησιών μας και τους ναυτεργάτες για δημιουργία εθνικού και δημόσιου φορέα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Για απλή αναλογική στην ΕΣΗΕΑ

Τροπολογία - προσθήκη για την εφαρμογή της απλής αναλογικής και στην εκλογή των μελών του Προεδρείου της ΕΣΗΕΑ (Πρόεδρος, Α' και Β' Αντιπρόεδρος, Γενικός Γραμματέας και Ταμίας) ώστε όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης να εκλέγεται με απλή αναλογική, κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Δημήτρης Τσιόγκας, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη. Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου: «Προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 94/56/Ε.Κ. του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη θέσπιση βασικών αρχών που διέπουν τις έρευνες ατυχημάτων και συμβάντων Πολιτικής Αεροπορίας - Ενίσχυση της κρατικής εποπτείας επί των προτύπων ασφαλείας Πτήσεων και ρύθμιση συναφών οργανωτικών θεμάτων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας(ΥΠΑ)».

Οπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας, το σύστημα της απλής αναλογικής ανατράπηκε με διάταξη του ν. 2081/92 που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ αιφνιδιαστικά, σε θερινό τμήμα της Βουλής, το καλοκαίρι του 1992, παρά την καθολική αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης. Η διάταξη του άρθρου 30 του ν. 2081/92 εισήγαγε το διαχωρισμό του Προεδρείου της ΕΣΗΕΑ από τα λοιπά μέλη του ΔΣ και επέβαλε ως εκλογικό σύστημα για την εκλογή αυτού του Προεδρείου το πλειοψηφικό, διατηρώντας την απλή αναλογική μόνο για την εκλογή των λοιπών μελών του ΔΣ της Ενωσης.

Ηδη, επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, η κατάργηση της παραπάνω νομοθετικής ρύθμισης του ν. 2081/92 και η επαναφορά της εκλογής όλων των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με το σύστημα της απλής αναλογικής, σύμφωνα με το ν. 1264/82, αποτελεί αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης.

ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Διευρύνεται και συντονίζεται ο αγώνας

Στήριξη της απεργίας, αποφάσισε το σύνολο των σωματείων

Συντονισμό των κινητοποιήσεων πάνω στα κοινά οικονομικά και θεσμικά προβλήματά τους, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των οργανώσεων του Τύπου, οι οποίοι εξέφρασαν ενιαία βούληση για έμπρακτη συμπαράσταση και στήριξη της απεργίας της ΕΣΗΕΑ, που έχει προκηρυχτεί την επόμενη Δευτέρα 9 Απρίλη.

Με στόχο το συντονισμό, λοιπόν, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων: Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Συντακτών Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΤ), Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ), Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας - Στερεάς - Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣΕΕ), Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ), ΕΤΗΠΤΑ, Ενωση Λιθογράφων, Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού ΕΡΤ (ΠΡΟΣΠΕΡΤ) και Ενωση Εφημεριδοπωλών (ΕΕΦΑ), που πραγματοποίησαν κοινή σύσκεψη, την οποία οργάνωσε η διοίκηση της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών), παράλληλα με την απεργία, αποφάσισαν τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής. Η σύσκεψη έγινε με στόχο την επιτυχία της προειδοποιητικής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης στις 9 Απρίλη.

Στο μεταξύ, με ομόφωνη απόφασή τους, τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας επίσης για τη Δευτέρα 9 Απρίλη. Καταγγέλλουν το καθεστώς «γαλέρας» που επικρατεί και στο χώρο του Περιοδικού Τύπου, διεκδικώντας βασικά την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους συντάκτες των περιοδικών, καθώς και τη διασφάλιση και αναβάθμιση των παροχών από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά οι συντάκτες που εργάζονται στον Περιοδικό Τύπο συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση που έχει προγραμματιστεί την ίδια μέρα από την ΕΣΗΕΑ και υποστηρίζεται από την ΠΟΕΣΥ.

«Παράνομοι» όπως κάθε απεργός

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε από το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης η απεργία των εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια στις εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης. Η 4ήμερη απεργία έληξε χτες το πρωί, ενώ λίγες ώρες αργότερα βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου στο οποίο είχε προσφύγει την προηγούμενη βδομάδα η διοίκηση της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι των ΕΛ.ΠΕ. παλεύουν κόντρα στον αυταρχισμό και τους εκβιασμούς για εντατικοποίηση της εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ