ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Διεργασίες για το όνομα με φόντο ΝΑΤΟ και ΕΕ

Αυθημερόν επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, όπου θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του, Ν. Ντιμιτρόφ. Κατά το πρόγραμμα θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, ενώ αργότερα ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ, τον πρωθυπουργό, Ζ. Ζάεφ, και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπ. Οσμάνι, ενώ θα έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο αν. πρωθυπουργός, Μπ. Οσμάνι, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», μίλησε για «αποφασιστικότητα» των Σκοπιανών «για την κατάργηση των εμποδίων στον δρόμο για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση», την ένταξη δηλαδή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, που η σκοπιανή αστική τάξη επιδιώκει έστω και με την προσωρινή ονομασία του κράτους της («ΠΓΔΜ»), εξ ου και προσπαθεί να λάβει σχετική πρόσκληση από τους 2 οργανισμούς, επιδιώκοντας από την Αθήνα να μην τορπιλίσει τη διαδικασία υπό την απειλή «βέτο» και παραπέμποντας σε λύση του ονοματολογικού για αργότερα. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το ονοματολογικό είναι ζήτημα «υπερφορτωμένο συγκινησιακά, κατά παράλογο και ακατανόητο τρόπο...».

Θυμίζουμε ότι ανάλογη δήλωση, προκαλώντας προβληματισμό για τις προθέσεις του Βερολίνου και τη διπλωματική αντίδραση της Αθήνας, έκανε τον Ιούνη, επισκεπτόμενος τα Σκόπια, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροθ: «Κανείς εκτός "Μακεδονίας" και εκτός Ελλάδας δεν καταλαβαίνει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους, η οποία είναι εντελώς παράλογη».

Ο Οσμάνι εκτίμησε ότι η πρόοδος στις σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας θα προκαλέσει και «μια πρόοδο στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας", μάλιστα ακόμη και πριν κλείσουμε οριστικά τη διένεξη για το συνταγματικό όνομα της χώρας μας».

Σημείωσε ότι θα ενημερώσει τον Ν. Κοτζιά «για την αφοσίωσή μας ώστε με συγκεκριμένα μέτρα να εγκαθιδρύσουμε κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των κυβερνήσεών μας και των χωρών μας. Κρίνω ότι σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, η επίλυση του ονοματολογικού θα είναι πιο εύκολη».

Ωστόσο, η Αθήνα κατακρίνει τα Σκόπια για παραβιάσεις της λεγόμενης Ενδιάμεσης Συμφωνίας, όπως ότι το διάστημα 2012 - 2017 έχουν σημειωθεί δεκάδες περιστατικά όπου σε μνημεία, δημόσια κτίρια αλλά και σχολεία, γίνονται αναφορές σε σύμβολα, όπως ο Ηλιος της Βεργίνας, και σε άλλα που ανήκουν στην ελληνική ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, η χρήση των οποίων απαγορεύεται από τη Συμφωνία. Επίσης, ότι στα Σκόπια συνεχίζουν να κυκλοφορούν χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας». Ταυτόχρονα, παρακολουθεί με προσοχή κινήσεις της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στην υπόθεση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθεί την ιδιωτικοποίηση όλων των μεγάλων λιμανιών της χώρας

Σύμβουλο που θα αναλάβει την προώθηση των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης των υπόλοιπων μεγάλων λιμανιών της χώρας, αρχίζοντας από Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, φέρεται να αναζητά η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το ναυτιλιακό Τύπο, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, συνέχισε και χτες τις συνεντεύξεις του στα ΜΜΕ, καλώντας σε «προσέλκυση ενδιαφέροντος» για τα λιμάνια τουριστικού ενδιαφέροντος των νησιών τα οποία θα ιδιωτικοποιηθούν, σύμφωνα με τον ίδιο, με τις «διαδικασίες υποπαραχωρήσεων» σε εταιρείες κρουαζιέρας για «επενδύσεις».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαρρέονται από το ΤΑΙΠΕΔ, τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας έχουν μπει στο στόχαστρο μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων λόγω της γεωστρατηγικής τους θέσης, ενώ ο σχεδιασμός είναι αυτά να ιδιωτικοποιηθούν με την πώληση του 100% των μετοχών τους που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικά για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, ανταγωνίζονται ρωσικά, ευρωπαϊκά αλλά και κινεζικά και αμερικανικά συμφέροντα και αυτό γιατί ήδη στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες συνδυασμένων μεταφορών, ενώ «αποτελεί επίκεντρο των σχεδίων για τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στη Βαλκανική μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης LNG από αμερικανικά και ελληνικά συμφέροντα».

Ο υπουργός στις χτεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε αρχικά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι «είμαστε κοντά στην υλοποίηση της μεταβίβασης», στην κοινοπραξία («Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Terminal Link SAS» και «Belterra Investments Ltd.», συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) που πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την αγορά του 67% των μετοχών του ΟΛΘ. Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβρη. Ο ίδιος, δείχνοντας ότι η πρεμούρα της κυβέρνησης είναι να προωθήσει τους στόχους του κεφαλαίου για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών, ανέφερε για τη Θεσσαλονίκη ότι ιδιωτικοποιείται γιατί είναι «ένα λιμάνι κομβικό που μπορεί να συνδέσει τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Μάλιστα, η σύνδεση - μέσω των έργων που θα γίνουν - με την Εγνατία και με τον σιδηρόδρομο τού δίνει μεγαλύτερη ακόμα αναπτυξιακή δυναμική». Συμπλήρωσε ότι υπάρχει «επενδυτικό ενδιαφέρον» για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, αλλά «δεν μπορώ να πω τίποτα περισσότερο για αυτό», κατέληξε.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Για μπίζνες και «Ασφάλεια» στη Ρόδο

Τη Ρόδο επισκέφτηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, συνεχίζοντας τις στοχευμένες εμφανίσεις του σε περιοχές που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μονοπωλιακών ομίλων.

Η μετάβασή του στη Ρόδο συνδυάστηκε με τον κατάπλου εκεί του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ «USS Carter Hall», σε άλλο ένα δείγμα ότι οι μπίζνες του κεφαλαίου πάνε χέρι χέρι με τη βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνα, ιμπεριαλιστικά σχέδια στρατιωτικής αντιπαράθεσης, αλλά και της διαθεσιμότητας των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να βάλουν πλάτη, με παροχή π.χ. υπηρεσιών υποστήριξης στον πολεμικό στόλο των Αμερικανών, εν μέσω οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ο Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκο, και όπως διαχέεται από την Περιφέρεια, αυτό που κυριάρχησε ήταν η οικονομική συνεργασία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τις ΗΠΑ και, ειδικότερα, «το θέμα των επενδύσεων».

Ο ίδιος ο Τζ. Πάιατ δήλωσε χαρακτηριστικά για τον ελλιμενισμό του αμερικανικού πολεμικού πλοίου στο λιμάνι της Ρόδου ότι είναι «σύμβολο της συνεργασίας και της συμμαχίας των δύο χωρών...».

Ακολούθως χαιρέτισε τη «δέσμευση» του περιφερειάρχη «να υποστηρίξει επενδύσεις στην περιοχή», θυμίζοντας ότι πριν από λίγες μέρες είχε επισκεφτεί και τη Σύρο, με βάση, όπως είπε ο ίδιος ο Πάιατ, «το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει Αμερικανοί επενδυτές για τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων εκεί, καθώς και για το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών να επενδύσουν και στον τομέα του Τουρισμού».

Εστιάζοντας στο «ψητό» του Τουρισμού είπε ότι «υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανών που κάθε χρόνο επισκέπτονται τα νησιά της περιοχής, όπως τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο». Εξ ου και μετά τη «συνάντηση εργασίας», ο Αμερικανός πρέσβης και ο περιφερειάρχης επισκέφθηκαν μαζί τον χώρο του «Golf Αφάντου», όπου σχεδιάζεται «επένδυση» ελληνοαμερικανικών κεφαλαίων. Τους υποδέχθηκε εκεί ο Μάικ Αγγελιάδης, ιδιοκτήτης της εταιρείας που σχεδιάζει την «επένδυση».

Καταδίκη του αντικομμουνισμού της ΕΕ

Καταδικάζουμε το χυδαίο αντικομμουνισμό και την εθνικιστική φιέστα που διοργάνωσε η εσθονική προεδρία της ΕΕ στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης στα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων» στις 23 Αυγούστου.

Η αστική ελίτ της Εσθονίας πέρασε στην ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όχι ως θύμα της Σοβιετικής εποχής, αλλά γνωστή για τις αποτρόπαιες, αιματοβαμμένες, εγκληματικές πράξεις της και τη συστηματική προώθηση του ναζισμού. Ο φασισμός απενοχοποιείται και μοναδικός στόχος παραμένει ο κομμουνισμός.

Δεν είναι τυχαίο ότι με τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, οι διώκτες της έχουν εξαπολύσει έντονη αντικομμουνιστική εκστρατεία, σε μια προσπάθεια να ξεχαστεί από τους λαούς όλου του κόσμου η μεγάλη προσφορά του σοσιαλιστικού συστήματος και να μη γίνει γνωστή στις υπόλοιπες γενιές.

Σκοπός τους φανερός είναι:

Η υποβάθμιση της καθοριστικής συμβολής της τότε Σοβιετικής Ενωσης, η οποία με την καθοδήγηση του ΚΚΣΕ και του ΓΓ της ΚΕ, Ι. Στάλιν, σήκωσαν το βάρος του αντιφασιστικού αγώνα με το βαρύ τίμημα των 20.000.000 νεκρών.

Πρώτα η εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό (θύτης με θύμα), μετά η αθώωση του φασισμού και σήμερα η ενοχοποίηση του κομμουνισμού, του πιο προοδευτικού συστήματος στην ανθρώπινη σκέψη, όπως π.χ. η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο κ.ά.

Το ξαναγράψιμο της ιστορίας και την καταδίκη των σοσιαλιστικών χωρών ως «ολοκληρωτικών καθεστώτων».

Οι προσπάθειες να εμφανίσουν τους κομμουνιστές ηγέτες και κύρια τον Στάλιν ως τέρατα ισάξια ή χειρότερα του Χίτλερ.

Οι απαγορεύσεις ή οι προσπάθειες απαγόρευσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και Νεολαιών σε πολλές πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Οι παρακολουθήσεις δραστηριοτήτων κομμουνιστών και οι δικαστικές τους διώξεις.

Η ανάδειξη φασιστών σε ήρωες.

Επικεφαλής της αντιδραστικής επιχείρησης διαστρέβλωσης της πρόσφατης ιστορίας και συκοφάντησης του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε τον 20ό αιώνα, τίθεται με επίσημο τρόπο η ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό κλήθηκαν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της και τα όργανά τους να χρηματοδοτούν κάθε «ερευνητική, συγγραφική και πολιτική» δραστηριότητα που θα συμβάλλει σε αυτήν την παραχάραξη. Αυτό το επιχειρούν γιατί θέλουν να θωρακίσουν την εξουσία τους και την εξουσία των μονοπωλίων τους σε εποχή καπιταλιστικής κρίσης, όπου οι λαοί καλούνται να πληρώσουν τη δική τους ανάπτυξη. Ακόμη θέλουν να προστατεύσουν την αμφισβήτηση του αντιδραστικού τους συστήματος και να αποτρέψουν τη μόνη προοπτική για τους λαούς, που είναι ο σοσιαλισμός.

Τα σχέδιά τους, όμως, δεν θα περάσουν, εφόσον οι λαοί και η εργατική τάξη με την πάλη τους θα απαλλαγούν οριστικά από τα δεσμά της εξουσίας του κεφαλαίου και θα ικανοποιήσουν τις σύγχρονες λαϊκές τους ανάγκες. Ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν και όχι στους εκμεταλλευτές τους.


Μιχάλης Σοφικίτης,
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ