ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Απρίλη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Επιχείρηση φορτώματος κατηγοριών στον Μιλόσεβιτς

Από τις συμπλοκές της αστυνομίας με υποστηρικτές του Μιλόσεβιτς στις 31 του Μάρτη

Associated Press

Από τις συμπλοκές της αστυνομίας με υποστηρικτές του Μιλόσεβιτς στις 31 του Μάρτη
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Νέες βαρύτερες κατηγορίες, που σχετίζονται με μία «σειρά δολοφονιών κατά προσωπικών και πολιτικών» εχθρών του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, επιχειρούν να φορτώσουν σε βάρος του Σλ. Μιλόσεβιτς οι αρχές του Βελιγραδίου στο φάκελο «εγκλημάτων» του... Αν και το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί επί του παρόντος «αντικείμενο έρευνας», εντούτοις ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έσπευσαν να καλλιεργήσουν το σχετικό κλίμα... για το στήσιμο της «πολιτικά σκηνοθετημένης δίκης», όπως τη χαρακτήρισε αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Από τη Βιέννη, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Ντούσαν Μιχαΐλοβιτς, δήλωσε πως η έρευνα κατά του Μιλόσεβιτς «πλαταίνει για να περιλάβει ακόμη πιο σοβαρές κατηγορίες». Οπως είπε, «υπάρχουν ενδείξεις πως ο Μιλόσεβιτς ενεπλάκη σε σοβαρές εγκληματικές πράξεις, οι οποίες επισείουν τη θανατική ποινή»... Ο Μιχαΐλοβιτς μάλιστα... προχώρησε και σε αστεϊσμούς του τύπου «ίσως ο Μιλόσεβιτς τελικώς να επιλέξει να πάει στη Χάγη εκουσίως για να αποφύγει την εκτέλεση στη Σερβία»!

Μπορεί ο Μιχαΐλοβιτς να μην προχώρησε σε άλλες λεπτομέρειες, εντούτοις δεν έκανε το ίδιο και ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Τζόραν Τζίντζιτς... Ο Τζίντζιτς, μιλώντας σε συντάκτη της εφημερίδας «Μπόστον Γκλομπ», προέβλεψε πως «μέσα σε δύο το πολύ μήνες» θα απαγγελθεί σε βάρος του Μιλόσεβιτς και η κατηγορία πως διέταξε τους «φόνους προσωπικών και πολιτικών εχθρών του»...

Ο Κοστούνιτσα κάνει δηλώσεις στον Τύπο

Associated Press

Ο Κοστούνιτσα κάνει δηλώσεις στον Τύπο
Συγκεκριμένα, στην αμερικανική εφημερίδα «Μπόστον Γκλομπ» ο Τζίντζιτς είπε πως οι αρχές συγκεντρώνουν στοιχεία για την απαγγελία σοβαρών εγκληματικών κατηγοριών κατά του Μιλόσεβιτς επειδή μετά τη σύλληψη του τελευταίου «άρχισαν να συνεργάζονται πρώην στενοί του συνεργάτες». Μεταξύ αυτών ο Σέρβος πρωθυπουργός περιέλαβε τον πρώην επικεφαλής των σερβικών Δυνάμεων Ασφαλείας, Ράντε Μάρκοβιτς, ισχυριζόμενος πως ο Ρ. Μάρκοβιτς «κατέθεσε πως έλαβε εξουσιοδότηση από τον Μιλόσεβιτς να σκοτώσει προσωπικούς και πολιτικούς αντιπάλους και πως χρησιμοποιήθηκαν πληρωμένοι δολοφόνοι για τις εκτελέσεις»... Ο Τζίντζιτς ενέπλεξε τη σύζυγο του Μιλόσεβιτς, Μιργιάνα Μάρκοβιτς, και το γιο του Μάρκο στις κατηγορίες περί εκτελέσεων, λέγοντας πως επρόκειτο για «οικογενειακή υπόθεση» και πως κανένας δε θα εκπλαγεί εάν η Μιργιάνα Μάρκοβιτς βρεθεί περισσότερο αναμειγμένη σ' αυτή την υπόθεση από τον ίδιο τον Μιλόσεβιτς... Ετσι, ο πρωθυπουργός της Σερβίας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι έρευνες για τις δολοφονίες «πολιτικών και προσωπικών εχθρών» του Μιλόσεβιτς αφορούν «τουλάχιστον στους φόνους ή στις απόπειρες» σε βάρος τριών ατόμων: Του Σλάβκο Κουρούβιγια (εκδότης εφημερίδας που επέκρινε το καθεστώς Μιλόσεβιτς, ο οποίος φονεύτηκε τον Απρίλη του 1999), του Βουκ Ντράσκοβιτς, αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος (Οκτώβρης '99), του Ζέλικο Ραζάντοβιτς Αρκάν (Γενάρης 2000).

Απέρριψαν την αίτηση προσφυγής

Οσον αφορά τώρα στη συνεχιζόμενη ανακριτική και ερευνητική διαδικασία, δικαστές του Βελιγραδίου απέρριψαν χτες την αίτηση προσφυγής κατά της προσωρινής κράτησης που είχε καταθέσει προχτές βράδυ ο δικηγόρος του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Τόμα Φίλα. Ο Φίλα ανακοινώνοντας χτες τη συγκεκριμένη εξέλιξη σε δημοσιογράφους, απέφυγε να προσθέσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, λέγοντας πως «δεσμεύτηκε ενυπογράφως να μην αποκαλύψει καμία λεπτομέρεια γύρω από το συγκεκριμένο θέμα».

Από το εσωτερικό των φυλακών όπου κρατείται ο Σλ. Μιλόσεβιτς

Associated Press

Από το εσωτερικό των φυλακών όπου κρατείται ο Σλ. Μιλόσεβιτς
Ανώνυμοι Σέρβοι αξιωματούχοι είπαν σε δημοσιογράφους, πως από τους συλληφθέντες πρώην συνεργάτες του πρώην Προέδρου αρνήθηκαν χτες να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ανακριτών ο Νικόλα Σαΐνοβιτς και ο Τζόβαν Ζέμπιτς, επικαλούμενοι τη βουλευτική τους ασυλία.

Κοστούνιτσα: «Δε σκέφτομαι την έκδοση Μιλόσεβιτς»...

Την ώρα που ο Τζίντζιτς «προέβλεπε» λεπτομέρειες από τις κατηγορίες που θα απαγγελθούν μελλοντικά σε βάρος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, επέκρινε με τα λόγια - για μία ακόμη φορά... - το θεσμό του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αμφιβάλλοντας ευθέως για την αμεροληψία.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Κοστούνιτσα στο Βελιγράδι, επέκρινε το ειδικό δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κάνοντας λόγο για «επιλεκτική δικαιοσύνη»: «Εάν παραπεμφθούν σε δίκη ηγέτες πρώην Δημοκρατιών της Γιουγκοσλαβίας ή ακόμη και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ τότε ίσως αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη βαρύτητα της συνεργασίας μας με το Δικαστήριο της Χάγης. Δε σκεφτόμαστε τώρα την έκδοση... αλλά αντιμετωπίζουμε τις ευθύνες του Μιλόσεβιτς προ του έθνους μας στα δικαστήριά μας»...

Ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η επιχείρηση σύλληψης του Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να γίνει «πριν ή μετά τις 31 του Μάρτη» και πως δεν είχε καμία σχέση με το τελεσίγραφο των ΗΠΑ για τη χορήγηση της αμερικανικής οικονομικής βοήθειας. Παρατήρησε εντούτοις πως το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, που απελευθέρωσε προχτές η Ουάσιγκτον έναντι του Βελιγραδίου, είναι «ένα αμελητέο ποσό σε σύγκριση με τις ζημιές που προκάλεσαν με τους βομβαρδισμούς και οι οποίες ανέρχονται σε 30 δισ. δολάρια».

Σε ερώτηση αναφορικά με πληροφορίες πως ο στρατός προσπάθησε να παρεμποδίσει τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς, ο Κοστούνιτσα δήλωσε ότι ο στρατός ενήργησε σωστά καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης και χαρακτήρισε τον τρόπο σύλληψης του Μιλόσεβιτς «άγαρμπο και όχι καλοσχεδιασμένο». Κατέληξε, μάλιστα, λέγοντας πως ο ίδιος δεν είχε τη δέουσα πληροφόρηση για τα γεγονότα: «Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε με πολύ ασυντόνιστο τρόπο και χωρίς να υπάρχουν αρκετές αναφορές - σας υπενθυμίζω ότι εγώ έλαβα την πρώτη γραπτή αναφορά στις 31 του Μάρτη γύρω στις 08.00 ενώ βρισκόμουν στην Ελβετία».

Παραίτηση Μιλουτίνοβιτς από το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Η αστυνομία επιχειρεί να του προσάψει και την κατηγορία της ένοπλης αντίστασης...

Associated Press

Η αστυνομία επιχειρεί να του προσάψει και την κατηγορία της ένοπλης αντίστασης...
Στο μεταξύ, χτες ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, υπέβαλε την παραίτηση του από τη θέση του αντιπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος και από όλα τα αξιώματα στο κόμμα, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις για την αδράνειά του στην επιχείρηση σύλληψης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ή πως δέχτηκε πιέσεις προκειμένου να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα για απονομή χάρης στον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ίδιος ο Μιλουτίνοβιτς εξηγώντας την ενέργειά του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεχόταν πιέσεις από το κόμμα για να προβεί σε ενέργειες οι οποίες ήταν «υπεράνω των αρμοδιοτήτων του», ενώ επέκρινε έμμεσα στελέχη του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος πως «εξακολουθούν να εφαρμόζουν παλιές μεθόδους, αδυνατώντας να προσαρμοστούν στις σημερινές καταστάσεις»...

Πέρα απ' αυτά, πάντως, το υψηλόβαθμο στέλεχος των Σοσιαλιστών, Μπράνισλαβ Ιβκοβιτς, επιβεβαίωσε την παραμονή του Μιλόσεβιτς στην ηγεσία του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ανακοινώνοντας: «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει μόνον έναν ηγέτη, τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς... Κανένας άλλος δεν μπορεί να είναι πρόεδρος αυτού του κόμματος». Ο Ιβκοβιτς σχολίασε την παραίτηση Μιλουτίνοβιτς από την παράταξη ως «απολύτως προσωπική και σεβαστή απόφαση του Προέδρου της Σερβίας», ενώ σημείωσε πως απόντος του Μιλόσεβιτς η προεδρία του κόμματος θα «ασκείται συλλογικά από οκτώ ανώτερα στελέχη».

ΠΓΔΜ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Στημένο» το φονικό στο χωριό Κριβένικ...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.-

Ο στρατός της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε χτες, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που διενήργησε για την πρόσφατη ρίψη φονικών οβίδων στο κοσσοβάρικο χωριό Κριβένικ, πως δεν ευθύνονται οι ένοπλες δυνάμεις των Σκοπίων, αλλά «άνδρες που ντύθηκαν με στολές του Μακεδονικού Στρατού»! Την ίδια ώρα, τεταμένη παραμένει η κατάσταση στη Νότια Σερβία, καθώς οι αυτονομιστές Αλβανοί αντάρτες συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά θέσεων του γιουγκοσλαβικού στρατού και αστυνομίας. Νωρίς το απόγευμα, ένας 25χρονος Σέρβος αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν πάτησε νάρκη σε περιοχή που δεν απείχε πολύ από τα διοικητικά όρια με το Κοσσυφοπέδιο.

ΠΓΔΜ: «Αλλοι έριξαν τις οβίδες στο Κριβένικ»!

Εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ, ανακοινώνοντας χτες βράδυ τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε σχετικά με την προ ημερών ρίψη φονικών οβίδων στο κοσσοβάρικο χωριό Κριβένικ, είπε πως δεν ευθύνονται οι Ενοπλες Δυνάμεις των Σκοπίων επειδή οι οβίδες «εκτοξεύτηκαν από άτομα που ενδύθηκαν με στολές του μακεδονικού χωριού»...

Σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες», τα Σκόπια ανακοίνωσαν πως πρόκειται για «κακοήθη σκηνοθετημένη ενέργεια» που είχε ως στόχο να πλήξει το γόητρο του στρατού της ΠΓΔΜ. Κατά το επεισόδιο στο χωριό Κριβένικ, είχαν σκοτωθεί τρεις άμαχοι, μεταξύ των οποίων και ο Βρετανός οπερατέρ Κέρεμ Λόουτον, και είχαν τραυματιστεί 20 άτομα. Η ΚΦΟΡ, που επίσης διενεργεί σχετική έρευνα, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το πόρισμά της σε σχέση με την ταυτότητα αυτών που εκτόξευσαν τις οβίδες στο κοσσοβάρικο χωριό Κριβένικ.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του - επί εδάφους της ΠΓΔΜ - αλβανικού «Κόμματος της Ευημερίας», Ισμέτ Ραμαντάνι, διαμήνυσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου πως ο λεγόμενος Απελευθερωτικός Στρατός των Αλβανών αυτονομιστών που δρουν στα Σκόπια θα πρέπει να «συμμετάσχει στο τραπέζι συνομιλιών και επαφών των κομμάτων που θα γίνουν υπό την αιγίδα του Προέδρου της χώρας, Μπόρις Τραϊκφόσκι».

Ο Ισμέτ Ραμαντάνι εξέφρασε την παραπάνω πρόταση με το επιχείρημα πως από τις ...«δηλώσεις των πολιτικών τους εκπροσώπων και των διοικητών προκύπτει ότι τα πολιτικά τους αιτήματα δεν είναι μαξιμαλιστικά... Είναι σχεδόν ίδια με τα δικά μας. Δεν αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, γι' αυτό και αποτελούν μια καλή βάση, ώστε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με διεθνή μεσολάβηση, για να λυθούν τα ανοιχτά ζητήματα, για τη βελτίωση των σχέσεων Αλβανών και Μακεδόνων».

Φονική έκρηξη νάρκης στο Πρέσεβο

Η έκρηξη νάρκης που προκάλεσε το θάνατο ενός 25χρονου Σέρβου αστυνομικού σημειώθηκε νωρίς χτες το απόγευμα σε χωματόδρομο κοντά στο λόφο Ορλοβα Κούκα και σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από τη νότια σερβική πόλη Βράνιε. Από την έκρηξη, τραυματίστηκαν και άλλοι τρεις αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης, στο κομβόι αυτοκινήτων υπήρχαν και εκπρόσωποι της ΚΦΟΡ, οι οποίοι δεν έπαθαν τίποτε από την έκρηξη της νάρκης...

Το ίδιο 24ωρο, οπότε υποτίθεται πως συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ σερβικής και αλβανικής αντιπροσωπείας κατόπιν των έντονων πιέσεων του ΝΑΤΟικού αξιωματούχου Πίτερ Φέιθ, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Νεμπόιτσα Τσόβιτς, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τη χτεσινή αιματηρή έκρηξη, δηλώνοντας πως «ο θάνατος του νεαρού αστυνομικού θέτει ζήτημα συνέχισης της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και καταδεικνύει την ανειλικρίνεια της εθνικής αλβανικής κοινότητας για την ειρηνική επίλυση της κρίσης στη Νότια Σερβία»...

Από την πλευρά του, εις εκ των πολιτικών ηγετών της αλβανικής κοινότητας στην περιοχή, ο Ριζά Χαλίμι «προειδοποίησε» πως μία περαιτέρω ανάπτυξη δυνάμεων του γιουγκοσλαβικού στρατού στα εναπομείναντα μέρη της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης «θα οδηγούσε στη μαζική έξοδο Αλβανών της περιοχής»...

Μετά απ' αυτά, πάντως, μάλλον είναι αμφίβολο κατά πόσον θα πραγματοποιηθεί σήμερα ο λεγόμενος τρίτος «γύρος» επαφών μεταξύ αλβανικής και σερβικής αντιπροσωπείας για την κοιλάδα του Πρέσεβο...

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αντιδράσεις του κινήματος ειρήνης

Ο Μιλόσεβιτς και όλοι οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας είναι θύματα του πολέμου του ΝΑΤΟ. Αυτός είναι ο δράστης κι αυτό πρέπει να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η δήλωση αυτή του Βόλφγκανγκ Ρίχτερ, προέδρου της Εταιρίας για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Πολίτη και της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και μέλους του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ της Ειρήνης, δημοσιεύεται τη Δευτέρα (2/4) στην εφημερίδα «Γιούγκε Βελτ» του Βερολίνου. Το τελεσίγραφο των ΗΠΑ να συλληφθεί ο Μιλόσεβιτς, αλλιώς δε θα δοθεί η υποσχεμένη «οικονομική βοήθεια» στη Γιουγκοσλαβία, «είναι σημείο για παραπέρα εξαγρίωση του Διεθνούς Δικαίου με την αδίστακτη διαδήλωση δύναμης από μέρους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε ο Γερμανός καθηγητής και πρόσθεσε: «Με την κήρυξη σαν εγκληματία του Μιλόσεβιτς επιδιώκεται η νομιμοποίηση του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας». Σχετικά με τις κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρυση εξουσίας από τον Μιλόσεβιτς, ο Ρίχτερ είπε ότι για κάτι τέτοιο δεν μπορούν να μιλάνε οι ΝΑΤΟικές κυβερνήσεις, αφού σ' αυτό έχουν «ευρύ πεδίο δράσης».

Τόνισε, επίσης: «Το κίνημα ειρήνης αγωνίστηκε κατά του πολέμου του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Τώρα αυτό οφείλει να αποκαλύψει τη σκευωρία σχετικά με τους λόγους σύλληψης του Μιλόσεβιτς».

«Ο πατριωτικός αγώνας κηρύσσεται έγκλημα»

Πριν τη σύλληψη του Μιλόσεβιτς η ίδια εφημερίδα «Γιούγκε Βελτ», τόνιζε σε σχόλιο συνεργάτη της:

Με τη δίωξη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το ΝΑΤΟ θέλει να κρατήσει ανοιχτό το ζήτημα της διεξαγωγής πολέμων, ενώ παραβιάζει το χάρτη του ΟΗΕ. Αυτό είναι το νόημα των προσπαθειών, να συρθεί ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας στο ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και έτσι να καταδικαστεί όλη η Σερβία που πρόβαλε αντίσταση. Αυτό γενικά θα σήμαινε να κηρυχτεί έγκλημα η αντίσταση κατά της νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, θα σήμαινε να μην επιτραπεί να υπερασπίζεσαι τη χώρα σου ή να αποφασίζεις μόνο υπό ποιο καθεστώς θέλεις να ζεις... Για το παγκόσμιο κίνημα της ειρήνης πρόκειται για ζήτημα βασικής σημασίας... δεν πρόκειται για το πρόσωπο του Μιλόσεβιτς, άσχετα με το πώς τον κρίνει κανείς.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΡΩΣΙΑ
Ο Ζιουγκάνοφ καταδικάζει τη σύλληψη

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Βλ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, με δήλωσή του στις 2 του Απρίλη καταδικάζει τη σύλληψη και τις διώξεις κατά του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας και ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που έχουν σκοπό την αποσταθεροποίηση και «αποτελούν μέρος της προσπάθειας για την επιβολή της αμερικανικής "νέας τάξης πραγμάτων"». Στη δήλωση αναφέρεται ότι η σύλληψη «έγινε με εντολή των ΗΠΑ», στην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας ασκήθηκαν πρωτοφανείς πιέσεις και η απόφαση για τη σύλληψη πάρθηκε «σε συνθήκες σκληρού πολιτικού και οικονομικού εκβιασμού», «ωμής επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις ενός ξένου κράτους». Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ τονίζει ότι οι ΗΠΑ, απαιτώντας τη σύλληψη πρώην αρχηγού ξένου κράτους, δημιούργησαν ένα προηγούμενο, «που οι συνέπειές του μπορούν να αγγίξουν οποιονδήποτε αρχηγό κράτους που ακολουθεί ανεξάρτητη εσωτερική και εξωτερική πολιτική, μαζί και τους ηγέτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας». Επίσης, ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ επικρίνει τη «συγκεχυμένη» στάση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και προειδοποιεί ότι «η συνέχιση της σημερινής ενατενιστικής πολιτικής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας οδηγεί στον εκτοπισμό της Ρωσίας από τα Βαλκάνια». Σ' αυτές τις συνθήκες, η Λαϊκοπατριωτική Ενωση Ρωσίας καλεί σε πλατιά διεθνή εκστρατεία για να σταματήσουν οι διώξεις κατά του Σ. Μιλόσεβιτς και προς υποστήριξη των πατριωτικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας που εξακολουθούν να αντιστέκονται στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Να ενισχυθεί η αντιιμπεριαλιστική πάλη

ΑΘΗΝΑ.- Με ανακοινώσεις τους, μαζικοί φορείς της χώρας μας εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους για τη σύλληψη του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η οποία, όπως αναφέρουν, έγινε «κατόπιν απαίτησης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών».

Με κοινό κείμενο καταγγελίας, το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Λευκάδας, το Σωματείο Μισθωτών Αυτοκινήτων Λευκάδας, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λευκάδας και το Σωματείο Ανειδίκευτων Λευκάδας αναφέρουν ότι «η σύλληψη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς έγινε ύστερα από απαίτηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και στοίχισε κάτι παραπάνω από 30 αργύρια... αυτοί που βομβάρδισαν, σκότωσαν και σκοτώνουν άμαχους και παιδιά πρέπει να καταδικαστούναπό τους λαούς (...) καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό μας να ενισχύσουν τον αγώνα τους ενάντια στους ιμπεριαλιστές, και να καταδικάσουν αυτούς που δίνουν "γην και ύδωρ" στους νέους "Καίσαρες"».

Ανακοίνωση σχετικά με το ίδιο θέμα εξέδωσε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Λάρισας, το οποίο τονίζει ότι «η σύλληψη αυτή επιβεβαιώνει ότι ο μεγάλος κίνδυνος για τους λαούς και τα προοδευτικά κινήματα στα Βαλκάνια είναι η Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων και οι εκφραστές της, που βομβαρδίζουν χώρες, σκοτώνουν λαούς, καταστρέφουν το περιβάλλον, συλλαμβάνουν και φυλακίζουν όποιον δε δέχεται να γίνει άβουλο και πειθήνιο όργανό τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ