ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαία η συγκρότηση παλλαϊκού αντιπολεμικού μετώπου πάλης

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η χτεσινή ημερίδα της ΠΕΔΥΕ

Την ανάγκη συγκρότησης ενός παλλαϊκού αντιπολεμικού μετώπου πάλης, που θα δυναμώσει και θα οργανώσει τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, οι οποίοι σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή στον πλανήτη, πρόβαλαν χτες το βράδυ όλοι όσοι βρέθηκαν στη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ). Μια ημερίδα που φιλοξενήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από πολλές μαζικές οργανώσεις και θέμα: «Ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Επιπτώσεις - εξελίξεις - μορφές δράσης του κινήματος».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομη παρέμβαση του συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, ενώ αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Ευάγγελος Μαχαίρας.

Την κεντρική ομιλία έκανε η αντιπρόεδρος της ΠΕΔΥΕ, Ασπα Μανδηλαρά, η οποία ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις του λαού μας καθ' όλη τη διάρκεια των βομβαρδισμών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα, επισήμανε ότι «έχουν εξαλειφθεί και οι τελευταίες αυταπάτες ανάμεσα στον κόσμο για τη δράση και το ρόλο του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ» και ξεκαθάρισε ότι οι συγκεκριμένοι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί επιδιώκουν - εφαρμόζοντας το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ - την πλήρη νομιμοποίηση των ανοιχτών επεμβάσεων, του πολέμου και της επιδρομής εναντίον ανεξάρτητων κρατών, με προσχήματα που οι ίδιοι κατασκευάζουν. Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, τόνισε ότι «δουλεύει και συνεργάζεται για τα συμφέροντα των παραπάνω οργανισμών και της ελληνικής πλουτοκρατίας».

Σήμερα, υπογράμμισε σε άλλο σημείο, υπάρχει ο κίνδυνος ενός γενικευμένου βαλκανικού πολέμου. Μπροστά σ' αυτή την πραγματικότητα «είναι άμεση η ανάγκη να συγκροτηθεί ένα πλατύ αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο πάλης», κατέληξε η Α. Μανδηλαρά.

Ο διευθυντής Ερευνών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και γγ Βαλκανικών Χημικών Εταιριών, Ν. Κατσαρός, στην ομιλία του αναφέρθηκε στις συνέπειες στο περιβάλλον από τους βομβαρδισμούς στη Σερβία, παρουσιάζοντας ιδιαίτερα ανατριχιαστικά στοιχεία για τους τοξικούς και χημικούς ρύπους που εκλύθηκαν από τις βομβαρδισμένες βιομηχανίες. Οπως τόνισε, «θα μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και στη συνέχεια τη διατροφική αλυσίδα».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ξεκαθάρισε ότι όλες οι κυβερνήσεις γνώριζαν για το έγκλημα και υπογράμμισε ότι σήμερα «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σιωπά. Η σιωπή είναι ενοχή και συνενοχή». Τέλος, τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα «ζητά επιτακτικά την απαγόρευση χρήσης οπλικών συστημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου και την καταστροφή των ήδη υπαρχόντων».

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ερευνητής του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Ανδρέας Θεοφίλου, ο οποίος με επιστημονικά στοιχεία παρουσίασε ιδιαίτερα αναλυτικά τις επιπτώσεις από τη διασπορά του απεμπλουτισμένου ουρανίου. «Τα κρούσματα λευχαιμιών στον πληθυσμό που εκτέθηκε στα σύννεφα απεμπλουτισμένου ουρανίου θα παρουσιαστούν, κατά κανόνα, μετά από έξι ή εφτά χρόνια, ενώ σε ακόμα περισσότερα χρόνια θα υπάρξει εκδήλωση κακοήθων όγκων», τόνισε ο διακεκριμένος επιστήμονας. Συγχρόνως, αναλύοντας την επίδραση των καιρικών συνθηκών στη μεταφορά του απεμπλουτισμένου ουρανίου, επισήμανε ότι «οι επιπτώσεις από έναν πόλεμο σήμερα δεν περιορίζονται μόνο στις εμπλεκόμενες χώρες». Επίσης, στην παρέμβασή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του επιστήμονα, τονίζοντας: «Η άκριτη υπηρεσία της εξουσίας από έναν επιστήμονα, με την ελπίδα άντλησης προσωπικών ωφελημάτων, δεν αποτελεί ηθική στάση».

Επίσης, ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Νικόλαος Παπαναστάσης, που έκανε μια αναλυτική παρουσίαση για τη συγκρότηση των πολυεθνικών στρατιωτικών μηχανισμών. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι εξοπλισμοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αυξάνονται για να καλύπτουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ, του ευρωστρατού και της βαλκανικής ταξιαρχίας». Σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στη δημιουργία μισθοφορικών στρατών και στους σκοπούς που αυτή η κίνηση εξυπηρετεί, επισήμανε ότι «οι εθνικοί στρατοί, που αποτελούνται από κληρωτούς, είναι ακατάλληλοι για το ρόλο του δεσμώτη»...

Στην ημερίδα μίλησε και ο παθολόγος-ογκολόγος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Ρηγάτος, ο οποίος και ανέλυσε τις βιοϊατρικές επιπτώσεις από το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στις ασθένειες που αυτό μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο, παρουσιάζοντας στοιχεία και συγκεκριμένα ποσοστά κρουσμάτων. Τόνισε, επίσης, ότι σήμερα «ο πυρηνικός πόλεμος γίνεται σε περιορισμένη τοπικά κλίμακα, αλλά με τα ίδια πάντα άμεσα και, κυρίως, απώτερα φονικά αποτελέσματα», και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «οι συνέπειες από τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου ήταν γνωστές εδώ και πολλά χρόνια».

Ακολούθησαν και άλλες παρεμβάσεις.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ καθώς και πλήθος συνδικαλιστικών, φιλειρηνικών και άλλων μαζικών φορέων.

Αναβλήθηκε η δίκη των Βούλγαρων φιλειρηνιστών

Αναβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βουλγαρία, για τις 24 Απρίλη η δίκη των δύο νεαρών Βουλγάρων που συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους σε αντιΝΑΤΟική διαδήλωση. Η δίκη θα γινόταν χτες και η αναβολή οφείλεται στο ότι ένας από τους δύο κατηγορούμενους δεν είχε δικηγόρο.

Να θυμίσουμε ότι οι δύο νέοι κατηγορούνται για προβολή φασιστικών συμβόλων κι αυτό επειδή στην κινητοποίηση ανήρτησαν πανό όπου αποτυπωνόταν το σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ», όπου στη λέξη «ΝΑΤΟ» το όμικρον αποδιδόταν με τη χιτλερική σβάστικα! Την ώρα που ήταν προγραμματισμένη η δίκη, χτες, είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο στη Σόφια όπου συμμετείχαν κομμουνιστικά κόμματα, οργανώσεις της νεολαίας και αριστερές οικολογικές κινήσεις, καθώς και η ΚΝΕ.

Σε συζήτηση που είχαν οι δύο κατηγορούμενοι αμέσως μετά την αναβολή της δίκης με εκπροσώπους των συγκεντρωμένων που τους συμπαραστέκονταν, δήλωσαν πως ο βουλγαρικός λαός δεν έχει επεκτατικές τάσεις, αλλά επιθυμεί την ειρήνη στην περιοχή, ενώ αναδείχτηκε από τη συζήτηση η ανάγκη όσο και η διάθεση των νέων και της Βουλγαρίας να παλέψουν κατά της ΕΕ και για να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Η ΕΕΔΥΕ συμπαρίσταται

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στους αγωνιστές της ειρήνης που συνελήφθησαν από τη βουλγάρικη αστυνομία, ενώ διαδήλωναν κατά του ΝΑΤΟ και δικάζονται στη Σόφια.

Οπως καταγγέλλει η ΕΕΔΥΕ «η βουλγαρική κυβέρνηση, βρισκόμενη σε πλήρη ταύτιση με τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προσπαθώντας να βάλει φραγμό και να εμποδίσει της αντιιμπεριαλιστικές και αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις του βουλγαρικού λαού προβαίνει σε απαράδεκτες πράξεις εκφοβισμού και ποινικοποιεί την αντιΝΑΤΟική δράση του».

«Την ίδια στιγμή -συνεχίζει- διεκδικώντας τα εύσημα των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η βουλγαρική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παράσχει κάθε είδους στρατιωτική διευκόλυνση (διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το έδαφός της) προκειμένου το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα δε στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και της ΠΓΔΜ και να επιφέρει νέα δεινά στους λαούς της περιοχής».

Η ΕΕΔΥΕ υπενθυμίζει ότι «ανάλογες διευκολύνσεις (παραχώρηση εναέριου χώρου) είχε προσφέρει η βουλγαρική κυβέρνηση κατά την περίοδο των ΝΑΤΟικών δολοφονικών βομβαρδισμών εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού».

Τέλος, η ΕΕΔΥΕ καλεί όλους τους μαζικούς και κοινωνικούς φορείς και τη νεολαία να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους Βούλγαρους αγωνιστές της ειρήνης και να καταδικάσουν τη βουλγαρική κυβέρνηση γι' αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, καθώς και την απόφασή της για στρατιωτική διευκόλυνση στο ΝΑΤΟ.

Ελληνοβουλγαρικά ΜΟΕ στα σύνορα

Με μιας μικρής κλίμακας άσκηση, που πραγματοποιήθηκε χτες στις δύο πλευρές των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, πλησίον των πόλεων Σαντάμσκι και Σιδηρόκαστρο, επισφραγίστηκε η υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η οποία έγινε ταυτόχρονα από τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Βουλγαρίας. Στην άσκηση - επίδειξη συμμετείχαν συνολικά δύο διμοιρίες, μια από Ελλάδα και μια από Βουλγαρία, συνολικά 30 άνδρες, που πραγματοποίησαν βολές με ελαφρά όπλα και με αντιαρματικά. Παρόντες ήταν από ελληνικής πλευράς οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μ. Παραγιουδάκης και ΓΕΣ αντιστράτηγος Γ. Αντωνακόπουλος.

Η συμφωνία αυτή, που είναι σε επέκταση της συμφωνίας της Βιέννης του 1992 για τη μείωση των συμβατικών εξοπλισμών, προβλέπει την αμοιβαία ενημέρωση για τις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στους παραμεθόριους νομούς και τη δυνατότητα αμοιβαίας αποστολής παρατηρητών. Η συμφωνία αυτή δεν περιλαμβάνει τις περιοχές του νομού Εβρου που βρίσκονται από την πλευρά της Τουρκίας.

Πάντως, άσχετα από τα όσα υποστηρίζονται, ότι η άσκηση αυτή ήταν από καιρό σχεδιασμένη και ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της σύσφυξης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Βουλγαρίας, η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν είναι άσχετη με την κινητικότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, με αφορμή την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων από τις βαλκανικές χώρας για την προστασία της χώρας αυτής από τους Αλβανούς αντάρτες.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στα Σκόπια πραγματοποιείται διευρυμένη συνάντηση των υπουργών Αμυνας των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης με κύριο αντικείμενο την αποστολή της νεοσύστατης Βαλκανικής Πολυεθνικής Ταξιαρχίας στην ΠΓΔΜ. Παίρνουν μέρος οι υπουργοί Αμυνας ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τουρκίας, Ιταλίας, Σλοβενίας, Κροατίας, Ελλάδας, καθώς και οι υφυπουργοί Αμυνας των ΗΠΑ και της Αλβανίας. Επίσης, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας, της Ουκρανίας, ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπουργός Αμυνας της Σουηδίας, όπως και εκπρόσωποι του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ.

Αντιπολεμική εκδήλωση στον Υμηττό

Η Επιτροπή Ειρήνης και η Νεανική Δράση Υμηττού, διοργανώνει τη Δευτέρα 9 Απρίλη και ώρα 7.00 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του Φιλοπρόοδου Ομίλου Υμηττού εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Τι είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο και ποιες οι επιπτώσεις από τη χρήση βομβών ουρανίου». Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο διευθυντής Ερευνών στο «Δημόκριτο» και ΓΓ της Ομοσπονδίας Βαλκάνιων Χημικών Νίκος Κατσαρός. Πριν από την ομιλία θα προβληθεί κινηματογραφικό χρονικό από τον πόλεμο στο Κόσσοβο και τη Σερβία, με σχολιασμό από τη δημοσιογράφο Αννα Μπαλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ