ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πράσινο» για περισσότερη νεφο-ρύπανση στην Αττική

Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τις αξιώσεις των βιομηχάνων, για τροποποίηση του ΠΔ 84/84 - είναι θέμα ημερών η δημοσιοποίηση των αλλαγών - που θα επιτρέπει στους βιομήχανους να ιδρύουν ρυπογόνες μονάδες σε όποια περιοχή της Ελλάδας επιθυμούν

Στην κατεύθυνση της πλήρους ικανοποίησης των αξιώσεων των μεγάλων ρυπογόνων βιομηχανιών της Αττικής έχει στηριχτεί η τροποποίηση του ΠΔ 84/84 και η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των προσεχών ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διατάξεις τροποποίησης του ΠΔ 84/84 όχι μόνο θα επιτρέπουν στις μεγάλες βιομηχανίες να ρυπαίνουν ασύδοτα, αλλά προβλέπει και την αύξηση του ορίου εκπεμπομένων ρύπων, από το όριο που ισχύει σήμερα. Πέραν τούτου, οι νέες διατάξεις, δηλαδή αυτές που θα καταργήσουν το 84/84, θα έχουν πανελλαδική ισχύ και δε θα αφορούν μόνο το Νομό Αττικής, όπως το 84/84, αλλά ολόκληρη τη χώρα.

Με το τελευταίο, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξομοιώσει την Αττική με την υπόλοιπη χώρα. Οχι βέβαια στην κατεύθυνση στο να θεωρηθεί όλη η χώρα επιβαρυμένη όσο η Αττική, αλλά η Αττική να εξομοιωθεί με ολόκληρη τη χώρα και άρα να εμφανιστεί ότι δεν έχει προβλήματα ρύπανσης. Αυτό αποδεικνύεται και από τη ρύθμιση περί της εμπορίας των ρύπων, που στηρίζεται στο ίδιο μοντέλο που εφαρμόζουν οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες σε βάρος των τριτοκοσμικών, σύμφωνα με το «πνεύμα» του Κιότο. Σήμερα η κυβέρνηση, με «επιχείρημα» τη διευκόλυνση κάποιων μικρών επιχειρήσεων, που περιορίζονται από ορισμένες διατάξεις του 84/84, επιτυγχάνει την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων των μεγάλων ρυπογόνων βιομηχανιών.

Η «εμπορία ρύπων»

Η διαβόητη «εμπορία ρύπων», την οποία θα προωθήσει η κυβέρνηση μέσω της αναθεώρησης του 84/84, θα στηρίζεται στην εξής βάση: Εάν π.χ. μία επιχείρηση που λειτουργεί στη Μακεδονία, υλοποιήσει μία επένδυση με την οποία θα μειώνει τους ρύπους της στο μισό, δηλαδή από 10pbm τους μειώσεις στα 5pbm, τότε θα μπορεί να πουλήσει τα 2,5pbm σε μία ρυπογόνο βιομηχανία ώστε να αυξήσει το περιθώριο εκπομπής ρύπων, ενώ τα υπόλοιπα 2,5pbm, θα παραχωρούνται στο δημόσιο. Δηλαδή, ένα διυλιστήριο που είναι εγκαταστημένο στην Αττική, και τα οποία θεωρούνται τα πλέον ρυπογόνα, θα του δίνεται το δικαίωμα, μέσω του νόμου, να εκπέμπει ακόμα περισσότερους ρύπους, αφού θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει το δικαίωμα εκπομπής ρύπων, από επιχειρήσεις που εκπέμπουν λιγότερο από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Η «εμπορία ρύπων» παγκοσμίως αφορά μόνο την εκπομπή ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα και είναι τέχνασμα το οποίο εφηύραν οι Αμερικανοί και οι πλούσιες χώρες της Ευρώπης, ώστε να μη μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Εδώ η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προχωράει ακόμα πιο πέρα, γενικεύοντας την εμπορία όλων των ειδών ρύπων. Αυτού του είδους οι «ρυθμίσεις» θα σημάνουν και το τελειωτικό χτύπημα για το περιβάλλον της Αττικής και η ανησυχία γίνεται ακόμη πιο έντονη, αφού αναμένεται και η άναρχη επέκταση μονάδων στην περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο των Σπάτων. Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνουν ότι αν δεν ξεκαθαριστεί το πλαίσιο χρήσης γης γύρω από το νέο αεροδρόμιο, η Αθήνα θα βρεθεί ανάμεσα σε δύο... Θριάσια Πεδία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στόχος η είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών 500 δισ. δρχ.
Προσπάθεια προβολής των δυνατοτήτων του TAXIS με επιλεκτικά και χωρίς ουσία στοιχεία για τη «φοροδιαφυγή»

Μεμονωμένα, επιλεκτικά και ανούσια στοιχεία για τη «φοροδιαφυγή» στη χώρα μας δημοσιοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έκδηλη είναι και η προσπάθεια που καταβάλλει για τη διαφήμιση του «έργου» και των «δυνατοτήτων» του TAXIS (ηλεκτρονικού συστήματος της εφορίας). Στην πραγματικότητα, οι «έχοντες και κατέχοντες» μένουν στο απυρόβλητο και του TAXIS και κάθε ελέγχου ή «διασταύρωσης στοιχείων».

Εύρημα του ηλεκτρονικού συστήματος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υφυπουργού Οικονομικών Απ. Φωτιάδη, είναι η διαπίστωση πως αρκετές από τις νέες επιχειρήσεις συστηματικά δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Ετσι, από τις περίπου 37.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που έκαναν έναρξη εργασιών στο διάστημα από 1 του Γενάρη 2000 μέχρι 31 του Γενάρη 2001, οι 3.050 ουδέποτε υπέβαλαν τη δήλωση. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται και 250 μεγάλες εταιρίες (που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας). Στο ίδιο διάστημα οι νέες επιχειρήσεις και οι νέοι επαγγελματίες με βιβλία Α΄ και Β΄ κατηγορίας που δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ ανήλθαν σε 2.800. Είναι φανερό πως σε αυτή την κατηγορία υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που θα έπρεπε να υποβάλλουν μηδενικές δηλώσεις, παράλειψη που βέβαια δε στοιχειοθετεί φοροδιαφυγή.

Ο υφυπουργός δεν έδωσε κατάλογο ούτε με τις μικρές ούτε - βέβαια - με τις μεγάλες επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και φοροκλέβουν, αφού διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλλαν δήλωση ΦΠΑ. Απλά για τις μικρές επιχειρήσεις διατυπώθηκε η άποψη πως υπήρχε άγνοια (δεν υπέβαλλαν δήλωση ΦΠΑ επειδή είχαν μηδενικό αποτέλεσμα), ενώ για τις 250 μεγάλες επιχειρήσεις ισχυρίστηκαν πως πρόκειται για «φαινόμενο» για το οποίο δεν υπάρχει ερμηνεία και πως θα διερευνηθεί...

Για φέτος το υπουργείο Οικονομικών έχει στόχο την είσπραξη ποσού 500 δισ. δρχ. από ληξιπρόθεσμα χρέη, στόχος που φαίνεται να αποτελεί «μονόδρομο», αφού, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Απ. Φωτιάδη, στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα κρατικά έσοδα από το χρηματιστήριο ήταν κατά 73 δισ. λιγότερα σε σχέση με πέρσι.

Με γνώμονα την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου κάλεσε χτες σε σύσκεψη τους προϊστάμενους τεσσάρων μεγάλων ΔΟΥ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και έδωσε «ειδικές οδηγίες» για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών και του ΦΠΑ.

  • Παράλληλα, υπογράφηκε χτες η σύμβαση με τις τράπεζες για την εγκατάσταση των ειδικών αυτόματων μηχανημάτων πληρωμής φόρου (POS), τα οποία θα εγκατασταθούν στις εφορίες. Οπως ανακοινώθηκε, η προμήθεια που θα καταβάλλει το δημόσιο στις τράπεζες θα φτάνει σε 0,5% για κάθε πληρωμή και θα έχει ανώτερο όριο τις 300 δρχ. Σταδιακά, λοιπόν, κάθε χρηματική συναλλαγή περνά στον έλεγχο των τραπεζών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, μέχρι τις 31 του Μάη τέτοια μηχανήματα θα λειτουργούν σε 180 εφορίες της Αττικής και μέχρι τις 31 του Αυγούστου σε ορισμένες ΔΟΥ της περιφέρειας.
Ακόμη 7 δρχ. πάνω οι τιμές των βενζινών

Σημαντικά αυξημένες θα είναι από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη τουλάχιστον οι τιμές των βενζινών -σούπερ και αμόλυβδης- μετά τις ανατιμήσεις που ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η τιμή της βενζίνης σούπερ αυξάνεται κατά 7,6 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης κατά 7,7 δρχ. το λίτρο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης μειώνεται κατά 0,9 δρχ., ενώ του θέρμανσης αυξάνεται κατά 0,7 δρχ. το λίτρο.

Με βάση τις παραπάνω αναπροσαρμογές οι «ενδεικτικές» τιμές λιανικής πώλησης για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης ως εξής: για τη σούπερ στις 260,50 δρχ. το λίτρο, για την αμόλυβδη στις 246,9 δρχ., για το πετρέλαιο κίνησης στις 199,20 δρχ. και για το πετρέλαιο θέρμανσης στις 100,40 δρχ. το λίτρο.

Από σήμερα το ωράριο των εορτών

Ξεκινάει από σήμερα η εφαρμογή του ωραρίου λειτουργίας που ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου για τη διευκόλυνση των καταναλωτών κατά τις ημέρες των εορτών του Πάσχα. Συγκεκριμένα, τα καταστήματα από σήμερα και μέχρι το Μ. Σάββατο θα λειτουργήσουν ως εξής:

  • Πέμπτη 5 και Παρασκευή 6 Απρίλη από τις 9.00 το πρωί μέχρι τις 9.00 το βράδυ
  • Σάββατο 7 Απρίλη 9.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.
  • Μ. Δευτέρα μέχρι και Μ. Πέμπτη 9.00 π.μ. - 9.00 μ.μ.
  • Μ. Παρασκευή 1.00 μ.μ. - 7.00 μ.μ.
  • Μ. Σάββατο 9.00 π.μ. - 3.00 μ.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ