ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ
Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των Τραπεζών
  • Εσπευσμένα συζητήθηκε χτες στη Βουλή η ρύθμιση και σήμερα γίνεται ονομαστική ψηφοφορία
  • Εντονη αντίδραση, όχι μόνο από την αντιπολίτευση, αλλά και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
  • Σπ. Στριφτάρης: Η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει επιτέλους τη ληστεία των τραπεζών

Ρύθμιση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών αποτελεί η τροπολογία για τα πανωτόκια, που εσπευσμένα εισήγαγε για συζήτηση χτες η κυβέρνηση στη Βουλή. Στις διατάξεις της τροπολογίας αντέδρασαν όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 18 από τους οποίους κατέθεσαν τροπολογία με διαφορετικές ρυθμίσεις από αυτές του Γ. Παπαντωνίου.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προτείνει να προσαυξάνεται το αρχικό κεφάλαιο του δανείου κατά 50% και να μην υπερβαίνει:

  • το τετραπλάσιο εάν έχει συναφθεί μέχρι 31.12.1985
  • το τριπλάσιο για την περίοδο από 1.1.1986 μέχρι και την 31.12.1990
  • το διπλάσιο για την περίοδο από 1.1.1991 μέχρι την 15.4.1998.

Στο ποσό που λαμβάνεται ως βάσηδεν υπολογίζονται τόκοι από ανατοκισμό.

Για να πετύχει την ψήφισή της και με δεδομένη την αντίδραση και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπαντωνίου δε δίστασε να προχωρήσει σε ωμό εκβιασμό της βούλησης των μελών του κοινοβουλίου, λέγοντας πως εάν δεν ψηφιστεί η τροπολογία τότε θα παραμείνει σε ισχύ το σημερινό καθεστώς, καθώς το υπουργείο δεν πρόκειται να επανέλθει με νέα ρύθμιση, γιατί υπάρχουν στο θέμα «λεπτές ισορροπίες»

Οι βουλευτές της ΝΔ που προανήγγειλαν ότι θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία για το θέμα, προκειμένου να «στριμώξουν» τους αντιδρώντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισαν την τροπολογία «άτολμη», που όμως εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών ενώ εκ μέρους του ΣΥΝ καταγγέλθηκε ότι είναι «ετεροβαρής» σε όφελος των τραπεζών.

Στην τροπολογία τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητάνε το αρχικό κεφάλαιο να προσαυξάνεται κατά 25% και όχι 50%, όπως προβλέπει το υπουργείο, ειδικά για τους αγρότες να μην προσαυξάνεται καθόλου το αρχικό κεφάλαιο και τα πολλαπλάσια της «βάσης» να λαμβάνονται υπόψη για τα πραγματικά ποσά αφότου χορηγήθηκαν.

Με δεδομένο ότιγια την ψήφιση της τροπολογίας θα γίνει σήμερα ονομαστική ψηφοφορία- και εάν οι 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμμείνουν στην τροπολογία τους τότε θα καταψηφιστεί- πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Γ. Παπαντωνίου θα προχωρούσε σε ορισμένες οριακές βελτιώσεις, για να δώσει στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος οδό διαφυγής και να ψηφίσουν την τροπολογία.

Ο Σπ. Στριφτάρης

Μία «φούσκα» είναι και η καινούρια ρύθμιση για τα πανωτόκια, είπε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, τονίζοντας ότι δεν είναι άξια λόγου η όποια θετική κατεύθυνση έχει σε σχέση με την προηγούμενη, για την οποία όμως ο Γ. Παπαντωνίου έλεγε ότι θα λύσει τα προβλήματα.

Ο βουλευτής είπε ότι η τροπολογία που ήρθε και έτσι όπως ήρθε υποτιμά τη νοημοσύνη των βουλευτών και υποβαθμίζει το κοινοβούλιο. «Επρεπε, τόνισε, επειδή είναι σημαντική, να έχει έρθει στη Διαρκή Επιτροπή για να γίνουν προτάσεις, να γίνει και ένας διάλογος για τον οποίο άλλωστε είχε υποσχεθεί και ο υπουργός».

Με την τροπολογία, συνέχισε, ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος των δανειοληπτών εξαιρείται όπως εξαιρούνται και οι αγρότες και οι μικροεπαγγελματίες, μικροβιοτέχνες, ενώ εμείς είχαμε να κάνουμε ορισμένες προτάσεις και να διαφοροποιείται και ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα που μπορεί να έχει κανένας να ξεπληρώσει ένα δάνειο. Αναφερόμενος στις διατάξεις της συγκεκριμένης τροπολογίας τόνισε:

«Ο σωστός υπολογισμός στο αρχικό κεφάλαιο διακυβεύεται με τον τετραπλασιασμό και την πρόσθεση του 50%. Και φανταστείτε, κύριε υπουργέ, έναν επαγγελματία που πήρε 10 ή 15 εκατομμύρια δάνειο και έγινε το 1990 η καταγγελία του ληξιπρόθεσμου, θα του βάλουμε 22,5 εκατομμύρια αρχικό κεφάλαιο επί τρία και θα πληρώσει γύρω στα 70 εκατομμύρια για ένα δάνειο των 15 εκατομμυρίων. Ουσιαστικά και ο τρόπος που θα αποπληρωθεί ποιος θα είναι; Θα βρει αυτός 70 εκατομμύρια, πάρτα και τελειώσαμε; Δε γίνεται μια ρύθμιση που να λέει ότι η οφειλή αυτή εξοφλείται με τόσο επιτόκιο σε τόσο χρόνο. Και εκεί θα γίνει ξανά το παζάρι με την τράπεζα. Και φυσικά θα μπορούσατε να προβλέψετε να καταργηθεί το αίσχος του ανατοκισμού. Είναι παράνομο, πώς να το κάνουμε, δεν μπορεί να ανατοκίζονται τα λεφτά. Δηλαδή να πληρώνουμε τους συμβατούς τόκους, να πληρώνουμε και τους τόκους υπερημερίας. Εχει τρόπο ο τραπεζίτης να τιμωρήσει τον δανειολήπτη που δεν είναι συνεπής. Και αν θέλετε για τους μη συνεπείς θα μπορούσε να έχει διάταξη και αυτόν που πήρε ένα δάνειο το 1980 και δεν πάτησε ποτέ στην τράπεζα να πάει να του κάνει κατάσχεση στο κάτω - κάτω της γραφής. Μιλάμε για ανθρώπους αγρότες που έχουν φορολογητέο εισόδημα ένα, δύο ή τρία εκατομμύρια και τους λέμε τώρα να δώσουν εφάπαξ 25, 30, 40, 50 εκατομμύρια για δάνεια των πέντε, επτά, οκτώ εκατομμυρίων. Γιατί να μην προβλεφτεί για αυτούς τους ανθρώπους, που, με βάση τη φορολογική τους δήλωση, έχουν εισόδημα τρία εκατομμύρια το χρόνο, το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου και τελειώσαμε;

Το ίδιο και για τους μικροεπαγγελματίες, μικροβιοτέχνες, μικροεπιχειρηματίες που έχουν, όπως προκύπτει από τη φορολογική τους δήλωση, ένα εισόδημα μέχρι τέσσερα εκατομμύρια και ένα δάνειο αν θέλετε 15-20 εκατομμυρίων - να το συζητήσουμε αυτό- να μην πληρώσουν τουλάχιστον πάνω από τα διπλά. Από εκεί και πέρα να βρούμε και άλλες ρυθμίσεις. Γι' αυτό δε σας άφησαν οι τράπεζες. Πήρατε εντολή από τις τράπεζες ήρθατε χθες στο βράδυ να καταθέσετε την τροπολογία και ήρθε και ο πρόεδρος της Βουλής σήμερα άρον - άρον να ψηφιστεί».

Δεν μπορούμε, είπε ο Σπ. Στριφτάρης, να συναινέσουμε σε αυτήν την τακτική και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία, γιατί δε θέλουμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Υπογράμμισε ότι τουλάχιστον έπρεπε να καταργηθούν τα πανωτόκια και να γίνουν ρυθμίσεις ειδικά για τις αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι μικροεπιχειρηματίες που έχουν ένα εισόδημα μέχρι τέσσερα εκατομμύρια.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η ανοχή και η ενθάρρυνση στη ληστεία που κάνουν οι τράπεζες πρέπει επιτέλους να βρει αντιμέτωπη και την κυβέρνηση, γιατί ειδικά οι πιο αδύνατες ομάδες του πληθυσμού δε θα ανταποκριθούν και θα αναγκαστούν να πουλήσουν τις περιουσίες τους και να μείνουν άνεργοι χωρίς κανέναν πόρο ζωής.


ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Εκσυγχρονίζεται και πωλείται

Τροπολογία με την οποία αυξάνονται οι υπηρεσίες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) στους πελάτες του, κατέθεσε στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών. Αν και η βελτίωση του έργου είναι αναγκαία, η κυβέρνηση δεν το κάνει από ενδιαφέρον για τους καταθέτες ή το ίδιο το ίδρυμα. Απλά, φτιάχνει την προίκα του, προκειμένου να το παραδώσει με κάπως καλύτερη τιμή, στους ιδιώτες που το ορέγονται.

Κατά την τροπολογία, το ΤΤ θα μπορεί στο μέλλον να χορηγεί κάθε μορφής τραπεζικά δάνεια και πιστώσεις και όχι μόνο δάνεια σε δημόσιους οργανισμούς και δημόσιους υπαλλήλους, όπως γίνεται σήμερα. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιό του θα μπορεί να αποφασίζει για ζητήματα χρονικής διάρκειας των δανείων, αλλά και για τη συμμετοχή του ιδρύματος σε κοινοπρακτικά δάνεια με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ακόμα προβλέπονται η έκδοση πιστωτικής κάρτας Visa, η εγκατάσταση ΑΤΜ και ο εκσυγχρονισμός της ενδοεπικοινωνίας των υποκαταστημάτων.

Η τροπολογία είναι το πρώτο βήμα στην προσπάθεια της κυβέρνησης για μετατροπή του ιδρύματος σε ΑΕ και αργότερα, το σταδιακό ξεπούλημά του, με την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η βούληση των ιδιωτών να βάλουν χέρι στον τεράστιο πλούτο του ΤΤ είναι δεδομένη. Σημειωτέον ότι οι καταθέτες του ιδρύματος φτάνουν τα 4,5 εκατομμύρια, οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 2,5 τρισ. δρχ. και τα κέρδη τα 45 δισ. το χρόνο. Υπολογίζεται ότι το ΤΤ συγκεντρώνει σήμερα πάνω από το 10% των συνολικών τραπεζικών καταθέσεων της χώρας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να παραδώσει το ΤΤ στους ιδιώτες, αλλά για να δελεάσει όσο το δυνατό περισσότερους τζογαδόρους της Σοφοκλέους, πρώτα θα το εκσυγχρονίσει. Και μάλιστα με χρήματα του ελληνικού λαού. Γι' αυτό και βελτιώνει όψιμα υποδομές, κάτι που έπρεπε να έχει κάνει εδώ και χρόνια.

Η μετατροπή του σε ΑΕ και η επακόλουθη λειτουργία του ΤΤ αποκλειστικά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σημαίνει ότι θα πάψουν οι χαμηλότοκες δανειοδοτήσεις και τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων που ισχύουν σήμερα για τους πελάτες του ΤΤ. Για τους εργαζομένους του, γεννιούνται μεγάλοι κίνδυνοι για τη μονιμότητά τους, καθώς με μια απλή τροπολογία, αυτή θα μπορεί να αρθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ