ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
Σελ. /40
Ο,τι συμφέρει τη «νέα τάξη»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα καλά και συμφέροντα της «νέας τάξης» και της εγχώριας πλουτοκρατίας. Αυτή είναι η μόνη «αρχή» που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη στα Βαλκάνια. Τα περί υπεράσπισης της ειρήνης, της διατήρησης της σταθερότητας κ.ο.κ. αποτελούν απλά την κωδικοποιημένη ορολογία - και ταυτόχρονα το καμουφλάζ - της πολιτικής των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Τελευταίο παράδειγμα: Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, μετά τη συζήτηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε: «Με τον πρωθυπουργό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας συζητήσαμε την κατάσταση, τις εξελίξεις στο Μαυροβούνιο. Η Ελλάδα είναι της άποψης ότι οι ίδιοι οι λαοί της Γιουγκοσλαβίας αποφασίζουν ποιο είναι το μέλλον της Ομοσπονδίας». Με άλλα λόγια, δηλαδή, εάν στις επικείμενες εκλογές του Μαυροβουνίου κερδίσουν οι αποσχιστικές δυνάμεις, τότε το τελευταίο μπορεί να αποχωρήσει από την Ομόσπονδη Γιουγκοσλαβία.

Μην πείτε ότι δεν μπορεί να ερμηνευτεί και έτσι η συνειδητά και σκόπιμα ασαφής δήλωση του Κ. Σημίτη; `Η, μήπως, δεν αποτελεί το γεγονός αυτό μια ακόμη επέμβαση στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας και ενίσχυση των αποσχιστικών δυνάμεων, ενώ την ίδια στιγμή όλοι - και η ελληνική κυβέρνηση - υποτίθεται πως σκίζουν τα ρούχα τους ενάντια σε αλλαγές συνόρων κλπ., κλπ.;

Παιχνίδια με μειονότητες

«Τα παιχνίδια με τις μειονότητες είναι ζήτημα του παρελθόντος. Οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι το ιδανικότερο πλαίσιο προστασίας κάθε πολίτη, ασχέτως της καταγωγής του». Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο Γ. Παπανδρέου στα όσα ανέφερε η έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα για το μειονοτικό θέμα που εγείρει η Τουρκία και στα Δωδεκάνησα. Πολύ αργά για τον υπουργό και την πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση Σημίτη. Κατ' αρχήν ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου έχει υιοθετήσει τη θέση των ΗΠΑ ότι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων είναι πάνω από την εθνική κυριαρχία, θέση που αποτελεί το πρόσχημα για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μετατρέπει τις μειονότητες από γέφυρες φιλίας σε παράγοντα αστάθειας, αποσταθεροποίησης και διάλυσης των κρατών. Αυτή ακριβώς την πολιτική υποστήριξε η κυβέρνηση Σημίτη και στη Γιουγκοσλαβία, με τα γνωστά και τραγικά αποτελέσματα. Δεν μπορεί, λοιπόν, ο Γ. Παπανδρέου να προσποιείται τώρα ότι δεν ξέρει τίποτα περί μειονοτήτων και για το παιχνίδι που κάνουν οι ιμπεριαλιστές χρόνια τώρα. Ούτε μπορεί να ελπίζει σε δύο μέτρα και δύο σταθμά, επειδή πιστεύει ότι δήθεν συμπεριλαμβάνεται στους «πρωταγωνιστές» της «νέας τάξης» στην περιοχή.

Το «άλλοθι» της νέας αρχής...

Μόνον τα ιμάτιά του δεν έσχισε προχτές ο πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας... Για μία ακόμη φορά, ο Βόγισλαβ Κοστούνιτσα επέκρινε την «πρόχειρη» και διόλου καλοσχεδιασμένη επιχείρηση σύλληψης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τα έβαλε με το «διεθνές δικαστήριο» της Χάγης, κατηγορώντας το για μεροληψία... Και, βέβαια, μπορεί τα λόγια του Κοστούνιτσα να παρηγορούν μέρος του σερβικού λαού, αλλά όπως φαίνεται από τα ίδια τα πράγματα, ο νέος και «αντι-δυτικός» πρόεδρος, μάλλον λειτουργεί ως το άλλοθι της εγκαταστημένης «Νέας Τάξης Πραγμάτων» στο Βελιγράδι... Οσο ο Κοστούνιτσα «επικρίνει σφόδρα» τους ιμπεριαλιστές, το δεξί του χέρι, ο Τζίντζιτς πηγαινοέρχεται Ουάσιγκτον - Βελιγράδι κανονίζοντας τις λεπτομέρειες της παράδοσης Μιλόσεβιτς και της απεμπόλησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Σερβίας στις υπερδυνάμεις...

Γραφίδες για γέλια

Κανένα πρόβλημα «προσαρμογής» σε «νέες» καταστάσεις δεν έχουν οι ακριβοπληρωμένες γραφίδες του συστήματος, ακριβώς γιατί πάνω απ' όλα είναι με το σύστημα. Ο βιογράφος για παράδειγμα του Κ.Σημίτη, ο Γ. Πρετεντέρης, δε διστάζει να υποκλιθεί μπροστά στον Κ. Καραμανλή και να πλέξει το εγκώμιο της «λεβεντιάς και της γενναιοδωρίας» του (με αφορμή την πρόσκληση στον Γ. Σουφλιά). Ενώ μέχρι σήμερα μόνο χολή και επιδεικτική περιφρόνηση μοίραζε προς τη ΝΔ, τώρα διαπιστώνει ότι «ο τόπος έχει ανάγκη από μια μεγάλη και ισχυρή Κεντροδεξιά». Ταυτόχρονα, δαγκώνει και χύνει το δηλητήριό του προς την κυβέρνηση, που μέχρι τώρα εξυμνούσε: «Την ίδια στιγμή - γράφει - το ΠΑΣΟΚ ταμπουρώνεται στην αυταρέσκεια της εξουσίας του: το μόνο που τους απασχολεί είναι ποιοι νέμονται τι. Νομίζετε ότι ο καβγάς Ακη και Γιάννου είναι ιδεολογικός; Τρίχες! Για τα λεφτά τσακώνονται. "Πολλά πήρες", "Λίγα έχω", "φέρτα πίσω", κτλ.».

Εχουν και οι τσανακογλείφτες τα «δικά τους» και τις «στιγμές αγανάκτησης», που όμως μας επιτρέπουν να γελάμε μαζί τους.

Απ' το ολότελα...

Φαίνεται ότι το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο της κυβέρνησης - όλως τυχαίως πριν την επέλαση στην κοινωνική ασφάλιση - περιλαμβάνει και τη σπουδάζουσα νεολαία, τους φοιτητές και σπουδαστές των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ετσι, με απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, θα χορηγείται έκπτωση 30% σε φοιτητές και σπουδαστές στα ακτοπλοϊκά πλοία, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Και δε θέλουμε να μηδενίσουμε το μέτρο. Αλλωστε, μια λαϊκή παροιμία λέει: Απ' το ολότελα, καλή και η Παναγιώταινα... Ομως, τόσο αυτό, όσο και το «κοινωνικό πακέτο» συνολικά είναι αυτό ακριβώς: κάτι περισσότερο απ' το ολότελα...


Τα τραπεζικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ στον κόσμο την... περίφημη ρύθμισή του για τα πανωτόκια ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και περίμενε ...να τον χειροκροτήσουν κι από πάνω!

Το μόνο μέρος που θα μπορούσε μια τέτοια ρύθμιση να αποσπάσει ...ευμενή σχόλια είναι η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Εκεί λοιπόν έπρεπε να πάει να την ανακοινώσει, αν επιζητά την αναγνώριση.

Εχει δίκιο τελικά ο υπουργός να ...αισθάνεται μόνος του (αυτός κι ο πρωθυπουργός)! Είναι όντως μόνοι εναντίον όλων των Ελλήνων. Μόνη τους συντροφιά τα συμφέροντα που εκπροσωπούν, φυσικά.

Κι έχεις και τις τράπεζες να επιχειρηματολογούν και να δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να χάσουν τα λεφτά τους από τους δανειολήπτες (ιδίως τους μικρούς)! Για ποια λεφτά τους λένε; Πού τα βρήκαν και από πού τα φέρανε, δηλαδή;

Γιατί τα μόνα χρήματα που έχουν (και δεν είναι λίγα) είναι όσα εξασφάλισαν από τις τοκογλυφίες των καταθέσεων του κάθε πολίτη. Αυτά έχουν και αυτά πολλαπλασιάζουν με ρυθμίσεις σαν κι αυτές του Γιάννου Παπαντωνίου.

Α, ναι, το ξεχάσαμε. Εχουν και τα χρήματα που εξοικονόμησαν από τη Σοφοκλέους. Πάλι από τη ...γνωστή δεξαμενή κερδών. Με άλλα λόγια, την ανάγκη (έστω και πολλές φορές την αφέλεια) του κόσμου.

Δεν είναι φοβερό, όμως; Να δανείζεσαι δέκα δραχμές από λεφτά που με διάφορους τρόπους τα έχουν μαζέψει από το λαό, να τους έχεις επιστρέψει είκοσι κι αυτοί να λένε ότι ...τους χρωστάς κι από πάνω. Εδώ φτάσαμε...

ΚΑΙ ΜΕΤΑ απ' όλ' αυτά, ο Σημίτης ανακοινώνει λέει σήμερα ...μέτρα κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού! Ετσι, βέβαια, ανακοινώνει κανείς οτιδήποτε. Οταν έχει διασφαλίσει δηλαδή ότι ...θα τα πάρει πίσω πολλαπλάσια.

Γιατί να μην ξεχνάμε και το ασφαλιστικό, έτσι; Οσο περισσότερο καθυστερεί να ...εμφανιστεί δημοσίως, τόσο περισσότερο πρέπει να ανησυχούμε για το τι θα προβλέπει. Οταν ακόμα και οι εκσυγχρονιστές φοβούνται να το παρουσιάσουν ...καταλαβαίνετε.


Γρηγοριάδης Κώστας


H θεραπαινίς της εξουσίας

Η γερμανική εταιρία «Χόχτιφ», στην οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε, προς εκμετάλλευση για κερδοσκοπία, το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων, απαγόρευσε την είσοδο του «Ριζοσπάστη» και του «902» στους χώρους του αεροδρομίου. Μ' αυτή την ενέργεια θέλησε να διαμηνύσει ότι το αεροδρόμιο ανήκει σ' αυτήν και όχι στην Ελλάδα και στους Ελληνες, όπως ισχυρίζεται ο Κ. Λαλιώτης. Ταυτόχρονα, έδειξε πως δε θέλει, επ ουδενί, να «δει» ο «Ρ» και να μεταφέρει στον ελληνικό λαό τι ακριβώς συμβαίνει στο δικό της «φέουδο». Πριν λίγες μέρες, «ράμπο» του Λιμενικού Σώματος, συνέλαβαν, με άγριο και απαξιωτικό τρόπο, δημοσιογράφο που επιχειρούσε να φωτογραφήσει τον κατάπλου ΝΑΤΟικών πλοίων στο λιμάνι της Πάτρας. Είναι φανερό ότι το ΝΑΤΟ δε θέλει να «ανακατεύονται» δημοσιογράφοι στις «δουλιές» που κάνει αυτό το διάστημα στην Ελλάδα και, γενικότερα, στα Βαλκάνια.

Τα προαναφερθέντα συμβάντα - δεν είναι τα μοναδικά - δείχνουν ότι στη χώρα μας λαμβάνουν χώρα ενέργειες που υποβαθμίζουν το κύρος κι αλλοιώνουν το ρόλο του δημοσιογράφου και πλήττουν την ελευθεροτυπία. Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ δεν ανταποκρίνεται στο χρέος της να προστατεύσει τον δημοσιογράφο στην εκτέλεση του καθήκοντός του και να υπερασπίσει το κύρος του επαγγέλματος. Τούτο πρέπει να είναι ένα εκ των κριτηρίων της ψήφου στις ερχόμενες αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, μαζί με άλλα που αφορούν στις ευθύνες πολλών και διαφόρων για την ανυπαρξία αγωνιστικής αντίδρασης στην επίθεση που δέχεται, χρόνια τώρα, ο κλάδος και η οποία οδήγησε στην αφαίρεση πολλών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και στην υποβάθμιση, μέχρι και τον κατεξευτελισμό, του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Η ευθύνη για όλα αυτά ανήκει στην κυβέρνηση - εν προκειμένω, στον αρμόδιο υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, Δ. Ρέππα - η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει μακριά τους δημοσιογράφους από «μέρη» της εφαρμοζόμενης πολιτικής που θέλει να κρατάει κρυφά. Για να το πετύχει αξιοποιεί την προθυμία πολλών να «δημοσιογραφούν» υπέρ των συμφερόντων των εκάστοτε κυβερνώντων και χρησιμοποιεί τον «βούρδουλα» εναντίον όσων αντιστέκονται. Αλλωστε, το κλίμα αστυνομοκρατίας και τρομοκράτησης, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της εκσυγχρονιστικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απειλεί, πλέον, τους πάντες, όπως απέδειξε και η αστυνομική απαγόρευση στη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλη, να εισέλθει με το αυτοκίνητό της στο χώρο της Βουλής, με το πρόσχημα ότι θα απειλείτο η ασφάλεια του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ και πατέρα του σημερινού «πλανητάρχη», ο οποίος βρισκόταν κάπου εκεί κοντά.

Λέγεται ότι η εξουσία φοβάται τη δημοσιογραφία. Σωστό, εν μέρει. Ορθότερο είναι ότι η εξουσία φοβάται τη δημοσιογραφία που δεν ελέγχει. Γι' αυτό και ανέκαθεν κάνει τα πάντα - χρησιμοποιώντας πότε το «καρότο» και πότε το μαστίγιο - για να μειώσει το εύρος της «ανεξέλεγκτης» δημοσιογραφίας. Την ενδιαφέρει, πρωτίστως, να περιορίσει, ή και να εξαφανίσει τη δημοσιογραφία που την αντιμάχεται από την απέναντι ταξική όχθη - ως προς το περιεχόμενο η εξουσία είναι ταξική και ως προς την εμφάνιση πολύμορφη και πολυποίκιλη - και δευτερευόντως ν' αντιμετωπίσει «παρασπονδίες» της δικής της δημοσιογραφίας, που, εν πολλοίς, ελέγχει, και, εν τέλει, αφομοιώνει. Στην Ελλάδα, με το «πέρασμα» της ιδιοκτησίας των βασικών ΜΜΕ στα χέρια του «σκληρού πυρήνα» της οικονομικής ολιγαρχίας του τόπου, αυτή η αφομοίωση είναι, σχεδόν, ολοκληρωτική...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ