ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σε τροχιά προσέγγισης... με το ζόρι

Σε πεδίο εσωκομματικού ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετατρέπεται η πολιτική της χώρας έναντι της Τουρκίας. Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, έσπευσε χτες να υπερασπιστεί την απόφαση για την περικοπή των αμυντικών δαπανών, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση του υπουργού Αμυνας. Την ίδια στιγμή η Αγκυρα όχι απλώς συντηρεί τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας, αλλά προετοιμάζεται να εγείρει νέα θέματα, όπως για παράδειγμα μειονοτικό στη Ρόδο και στην Κω, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της πρεσβείας μας στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε χτες τη γνησιότητα της έκθεσης της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, καθώς, όταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την τουρκική επιδίωξη να καλλιεργήσει μειονοτικό ζήτημα στη Ρόδο και την Κω, είπε: «Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης υπάρχει μόνο μία μειονότητα και αυτή είναι θρησκευτική. Τα παιχνίδια με τις μειονότητες, πρόσθεσε, είναι ζήτημα του παρελθόντος. Οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι το ιδανικότερο πλαίσιο προστασίας κάθε πολίτη, ασχέτως της καταγωγής του. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μειονοτικά προβλήματα, καθώς τα ανθρώπινα δικαιώματα κατοχυρώνονται όχι μόνο νομοθετικά, αλλά και έμπρακτα».

Για το ίδιο θέμα ο ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας απάντησε ότι όλα αυτά προκύπτουν από την τακτική ετήσια Εκθεση κάθε πρεσβείας προς το Κέντρο, προς το υπουργείο Εξωτερικών, για τα πεπραγμένα του προηγούμενου χρόνου. Ο Δ. Ρέππας χαρακτήρισε «λογικό» σε μια τέτοια Εκθεση να περιέχονται εκτιμήσεις ή να γίνονται προτάσεις. Και διευκρίνισε: «Η κυβέρνησή μας έχει μια σαφή μειονοτική πολιτική, η οποία στηρίζεται στις διατάξεις της Συνθήκης της Λοζάνης. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στη θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη. Η μειονοτική πολιτική μας στηρίζεται σε αυτό ακριβώς. Τίποτε άλλο δεν τίθεται σε συζήτηση».

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός σε χτεσινές του δηλώσεις, θέλησε να προβάλει το σκηνικό της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. «Η απόφασή μας», είπε ο πρωθυπουργός, «έρχεται ως αποτέλεσμα εξελίξεων και στο πολιτικό επίπεδο και μας επιτρέπουν να ιεραρχήσουμε κάπως διαφορετικά τις προτεραιότητές μας». Σημείωσε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να θωρακίσει την άμυνά της, ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αλλά υπογράμμισε ότι η συνεργασία με την Τουρκία «μπορεί να βασιστεί και στη μείωση των αμυντικών δαπανών».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού - για ένα θέμα που προκάλεσε αναταραχή και αντιπαράθεση στην κυβέρνηση ήρθαν αμέσως μετά την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, η οποία διατυπώθηκε προ ημερών σε συνέντευξή του σε τουρκικά ΜΜΕ για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών στις δύο χώρες, μια πρόταση που υποδέχτηκε με θερμά σχόλια και ενθουσιασμό ο τουρκικός Τύπος.

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αμαυρώνει την ιστορία της χώρας μας

Να αποσυρθεί ζήτησε το ΚΚΕ

Η κύρωση της διακρατικής σύμβασης με την Τουρκία, που ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την απέλαση και παράδοση στο τουρκικό καθεστώς όσων αυτό χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και ψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Εντονότατη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, που ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοθέτημα.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης ζήτησε την άμεση απόσυρση της υπό ψήφιση σύμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι το ΚΚΕ θα την καταψηφίσει. Χρησιμοποιώντας έντονους χαρακτηρισμούς ο Σταύρος Σκοπελίτης τη χαρακτήρισε «πέρα για πέρα απαράδεκτη», λέγοντας επίσης ότι «η κύρωσή της θα είναι ντροπή για τη χώρα» και «θα αμαυρώσει την ιστορία της», τονίζοντας επίσης ότι «αποτελεί πλήγμα στις σχέσεις των δύο λαών».

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της σύμβασης, ο Σταύρος Σκοπελίτης τόνισε πως «θα παραδίδονται στην Τουρκία όσοι αυτή ονομάζει τρομοκράτες», ενώ «θα απαιτεί την απέλασή τους». Επισήμανε φυσικά ότι η Τουρκία ονομάζει τρομοκράτες όσους αγωνίζονται για τη δημοκρατία. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία «αμερικανόπνευστη», σημειώνοντας ότι έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκία κάθε άλλο έχει αλλάξει τακτική και ετοιμάζεται να κάνει λόγο για μειονότητες στη Ρόδο και στην Κω.

Επιχειρώντας να υπερασπίσει τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι χώρα μέσω της οποίας διακινείται το έγκλημα» και ότι «τα προβλήματα ασφάλειας μιας χώρας είναι διεθνή προβλήματα».

Τις επιφυλάξεις για τη στάση που θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία διατύπωσαν οι βουλευτές του κόμματος που μίλησαν στην επιτροπή. Κατά της κύρωσης της σύμβασης τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης.

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Επιμένει στον οικονομικό έλεγχο από δικαστές

Επιμένουν τα δύο λεγόμενα μεγάλα κόμματα, αλλά και ο ΣΥΝ, στον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και από δικαστικούς ή εισαγγελείς, καθώς και στον έλεγχο της προεκλογικής συμπεριφοράς των υποψηφίων από εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες που θα συμμετέχουν στις σχετικές επιτροπές που συνίστανται σε κάθε νομό. Την αντίθεσή τους στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ στη χτεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, ιδιαίτερα σε βάρος μη αρεστών κομμάτων και απόψεων.

Την ίδια ώρα παραμένουν οι κίνδυνοι δημιουργίας «μαύρης λίστας» μέσα από την καταγραφή όσων χρηματοδοτούν (πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο) κόμματα. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος - η λίστα αυτή σε ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες μπορεί να «αξιοποιηθεί» σε βάρος αυτών των ανθρώπων. Στην καταγραφή ονομάτων, αλλά και στη διακίνηση των εσόδων και εξόδων των κομμάτων μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς, διαφώνησε και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ.

Σε ό,τι αφορά την κρατική επιχορήγηση που λαμβάνουν τα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο, συμφωνήθηκε να μειωθεί, με το σκεπτικό ότι ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος θα διανέμεται δωρεάν, ενώ το χαρτί θα αγοράζεται από το κράτος και θα δίνεται στα κόμματα σε τιμή κόστους. Επίσης, αλλάζει η αναλογία του 15% της κρατικής επιχορήγησης για τα λεγόμενα μικρά κόμματα και 85% για τα μεγαλύτερα, σε 20% και 80% αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο προτείνεται η εξής κατανομή: 10% στα κόμματα της Βουλής, 10% ισομερώς στα κόμματα εκτός Βουλής και 80% ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα μόνο μιας παρουσίας στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, εκτός κι αν είναι εκπρόσωποι κομμάτων. Απαγορεύεται η πολιτική διαφήμιση την προεκλογική περίοδο, όπως και η παρουσία υποψηφίων στα μέσα ενημέρωσης την τελευταία βδομάδα προ των εκλογών, εκτός αν είναι εκπρόσωποι κομμάτων. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ ζήτησε να ενισχυθεί η παρουσία των μικρότερων κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και στα δελτία ειδήσεων, καθ' όλη την τετραετία, ώστε να ενημερώνεται ο λαός για τις απόψεις τους.

Τέλος, η διακομματική κατέληξε στην κατάργηση των εκλογικών κέντρων των υποψηφίων, κάτι όμως που τα δύο μεγάλα κόμματα αναμέται να αφήσουν στην κρίση των βουλευτών τους, δηλαδή να αναιρεθεί στην πράξη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Πρωταγωνιστικός» ρόλος στον Γ. Σουφλιά

Την αξιοποίηση του Γ. Σουφλιά σε πρωταγωνιστικό ρόλο επιδιώκει ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα «δυναμικής πορείας» προς την εξουσία.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συναντηθεί αύριο με τον Λαρισαίο πολιτικό και θα καταληχθεί ο ρόλος και η αποστολή του στη ΝΔ. Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του χτες στον ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι «ο Σουφλιάς πρέπει να παίξει ένα ρόλο πρωταγωνιστικό» και να βοηθήσει πραγματικά το κόμμα. Ταυτόχρονα απηύθυνε πρόσκληση για επιστροφή στους Α. Ανδριανόπουλο και Ν. Κάκαλο, ενώ για τον Α. Σαμαρά επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα επανόδου του. Αναφερόμενος στις οργανωτικές αλλαγές, είπε ότι δεν είναι έτοιμος για ευρύτερες ανακατατάξεις στους τομεάρχες, ενώ για τη θέση του γραμματέα είπε ότι «ο Β. Μεϊμαράκης έχει πολλές ικανότητες», αλλά «αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι που μπορούν να αντεπεξέλθουν». Με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αντιμετώπισε το κόμμα Αβραμόπουλου, λέγοντας πως «δεν αισθάνομαι ότι υπάρχει πρόβλημα, ανάγκη ή κενό για να υπάρξει καινούριο πολιτικό κόμμα», ενώ το χαρακτήρισε για πρώτη φορά ανοιχτά «αντίπαλο κόμμα» και τάχθηκε κατά των κυβερνητικών συνεργασιών.

Οσο για το περίφημο άνοιγμα στην Αριστερά, ο Κ. Καραμανλής άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι αυτό που επιδιώκει είναι κάποιοι «αριστεροί» να ακολουθήσουν τις αρχές και την πολιτική του κόμματός του! Ταυτόχρονα όμως έριξε το βάρος στο ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους του, λέγοντας «δεν μπορούμε να κάνουμε μια ενιαία εθνική πολιτική;».

Στο θέμα της επιστροφής Σουφλιά στη ΝΔ παρενέβη χτες ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος προσπάθησε να μειώσει τη σημασία της, αφήνοντας αιχμές για τον Λαρισαίο πολιτικό, τον οποίο μέχρι πρόσφατα εγκωμίαζε και ο ίδιος και το σύνολο των κυβερνητικών στελεχών! Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε παλιότερες δηλώσεις του Γ. Σουφλιά περί ιδιοκτησιών και παρεών στη ΝΔ και τον κάλεσε να δηλώσει αν άλλαξε άποψη μέσα από το συνέδριο της ΝΔ ή είναι θέμα που αφορά μια ακόμα συναλλαγή...

Από το γραφείο του Γ. Σουφλιά απάντησαν ότι οι πολιτικές επιλογές του στηρίζονται σε αρχές και αξίες και όχι σε συναλλαγές, καθώς και ότι πάντα υπηρέτησε με συνέπεια τις αρχές και τις αξίες αυτής της παράταξης.

Η Ντ. Μπακογιάννη αναφερόμενη χτες (από τον «9,84») στο ρόλο που θα αναλάβει ο Γ. Σουφλιάς, είπε ότι «οι ρόλοι έχουν τη σημασία τους, αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει η συμβολή του πολιτικού στην κοινωνία».

ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Αναβολή της ψηφοφορίας ζητάει η ΝΔ

Την αναβολή της ψηφοφορίας, για τα υπό αναθεώρηση άρθρα του Συντάγματος, που είναι προγραμματισμένη για αύριο ζήτησε χτες από τον πρόεδρο της Βουλή Απ. Κακλαμάνη ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής. Παρά το ότι η ΝΔ είχε συμφωνήσει αύριο να πραγματοποιηθεί πανηγυρική συνεδρίαση με ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και στη συνέχεια η ψηφοφορία, ο Κ. Καραμανλής ζήτησε αυτή να γίνει μετά το Πάσχα. Ως δικαιολογία προέβαλε «την πολυπλοκότητα της διαδικασίας» και το ότι υπήρξε καθυστέρηση στο να μοιραστούν οι τελικές προτάσεις στους βουλευτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Βουλής απέρριψε το αίτημα με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να αλλάξει μια διαδικασία που έχει συμφωνηθεί και ήδη έχει δρομολογηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ