ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Αγώνας για την αποφασιστική αναβάθμισή του, ενάντια στο προωθούμενο «λουκέτο»

Από την κινητοποίηση έξω από το Θεραπευτήριο στις αρχές Σεπτέμβρη
Από την κινητοποίηση έξω από το Θεραπευτήριο στις αρχές Σεπτέμβρη
Το προωθούμενο από την κυβέρνηση «λουκέτο» στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Σκαραμαγκά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες που έχουν μεγαλώσει και ζουν μέσα σε αυτό, καταγγέλθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Στο πλαίσιο της συνέντευξης, μάλιστα, διατυπώθηκαν σοβαρές καταγγελίες για τα τεράστια προβλήματα των χώρων στους οποίους πρόκειται να μεταφερθούν οι περιθαλπόμενοι του Θεραπευτηρίου, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.

Το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Σκαραμαγκά λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια και έχει 120 κλίνες. Πριν από δύο δεκαετίες περιθάλπονταν πάνω από 80 παιδιά, με πλήρες προσωπικό (ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, νοσηλευτές κ.ά.), ενώ διαθέτει υλικοτεχνική υποδομή υψηλών προδιαγραφών. Σήμερα περιθάλπονται 27 άτομα. Ολες οι τελευταίες κυβερνήσεις αποψίλωσαν μεθοδικά το προσωπικό, άφησαν τις δομές να ρημάξουν και η σημερινή κυβέρνηση, επικαλούμενη την απαξίωσή του, προωθεί το «λουκέτο».

Οπως κατήγγειλαν γονείς, προωθείται η μεταφορά των περιθαλπόμενων ΑμεΑ σε δύο ιδρύματα που θα είναι επικίνδυνα και επιβλαβή για την υγεία και την εξέλιξή τους, λόγω της ακαταλληλότητας των υποδομών και του ελάχιστου προσωπικού: Στην έκταση του παλιού Λοιμωδών οι χώροι είναι μικροί, χωρίς δυνατότητα προαυλισμού για τα υπερκινητικά άτομα, τα δωμάτια θυμίζουν κελιά, χωρίς εξόδους κινδύνου και με κάγκελα παντού. Αντίστοιχα, στο δεύτερο ίδρυμα, στο θεραπευτήριο Μελισσίων, φιλοξενούνται ηλικιωμένοι και άστεγοι, άνθρωποι δηλαδή με τελείως διαφορετικές ανάγκες.

Παράλληλα, οι οικογένειες κατήγγειλαν πιέσεις από διοικητικούς παράγοντες στο χώρο της Πρόνοιας, οι οποίοι τους καλούν μεμονωμένα να υπογράψουν σε ποιο από τα δύο ιδρύματα θα μεταφερθούν τα παιδιά τους, παρά τη θέλησή τους. «Δεν μας διασφαλίζουν ούτε ότι υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές και το απαιτούμενο προσωπικό, αλλά ούτε κι ότι τα παιδιά μας θα παραμείνουν εκεί και δεν θα μεταφερθούν αργότερα ακόμη και σε κάποιο ίδρυμα εκτός Αττικής. Εχουμε πληρώσει χιλιάδες ευρώ στα ασφαλιστικά μας ταμεία για να έχουν τα παιδιά μας ανθρώπινη ζωή», είπαν χαρακτηριστικά.

Ξεσκεπάζεται η υποκρισία πίσω από την κυβερνητική προπαγάνδα

Οι καταγγελίες και το αδιέξοδο των οικογενειών, η εκκωφαντική έλλειψη δημόσιων και δωρεάν ιδρυμάτων (στην Αττική υπάρχουν συνολικά μόνο 5 δημόσια ιδρύματα χρόνιων παθήσεων με 24ωρη διαμονή, ενώ το κόστος στα ιδιωτικά ξεκινά από 2.000 - 3.000 ευρώ το μήνα), ξεσκεπάζουν την υποκρισία της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «αποασυλοποίησης» και «αποϊδρυματισμού», που συνοδεύει τη βάρβαρη, πλήρως εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ πολιτική και στο χώρο της Πρόνοιας.

«Συρρικνώνοντας τις δομές αυτές, ανοίγουν την πόρτα ακόμη περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Παντελάρος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα διάφορες επιστημονικοφανείς διαπιστώσεις περί «ακαταλληλότητας του Σκαραμαγκά», όπως και προσπάθειες να κρατηθούν οι γονείς μακριά από τα συλλογικά τους όργανα, όπως ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

«Συνεχίζουμε με κριτήριο τις ανάγκες μας. Σήμερα θέλουν να κλείσουν αυτό το θεραπευτήριο, αύριο θα κλείσουν σταδιακά και τα υπόλοιπα», είπε ο Χάρης Xoυρδάκης εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, αναδεικνύοντας την ανάγκη γενναίας κρατικής χρηματοδότησης των προνοιακών ιδρυμάτων, αναβάθμισης των υποδομών και των συνθηκών περίθαλψης των αναπήρων, όπως και της δουλειάς των εργαζομένων.

Διεκδικήσεις αιχμής για το Θεραπευτήριο Σκαραμαγκά είναι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και η επιστημονική συγκρότησή του ώστε να ανοίξουν όλες οι κλειστές πτέρυγες που με την ανάλογη στελέχωση να μπορούν να καλύψουν τεράστιες ανάγκες στην περίθαλψη βαριά αναπήρων (εκκρεμούν πάνω από 50 αιτήσεις).

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Δικάζεται σήμερα για τη συνδικαλιστική της δράση

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια στην Ευελπίδων (κτίριο 6), σήμερα Πέμπτη στις 9 π.μ., καλεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, εκεί όπου δύο μέλη της διοίκησης του Σωματείου δικάζονται για τη συνδικαλιστική τους δράση.

Οπως αναφέρει η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων σε ανακοίνωσή της, «η εταιρεία UP-PRESS έχει καταθέσει αγωγή εναντίον μας, διότι εναντιωθήκαμε και αναδείξαμε τις μειώσεις μισθών που επέβαλε η συγκεκριμένη εταιρεία στους εργαζόμενους, γιατί καλέσαμε τους συναδέλφους να υπερασπιστούνε τα συγκροτημένα εργασιακά τους δικαιώματα. Μάλιστα η κατηγορία εναντίον των δύο πρωτοπόρων συνδικαλιστών δεν μένει στην απαίτηση για οικονομική αποζημίωση, αλλά ζητάει επιπλέον "για την πληρωμή του παραπάνω ποσού να διαταχθεί προσωπική κράτηση"! Οσον αφορά το ίδιο το Σωματείο Λιθογράφων, η απαίτηση είναι να δημοσιευτεί "μετάνοια των πράξεών μας" και για κάθε ημέρα καθυστέρησης "να καταδικαστεί σε οικονομική ποινή". Κατά δε των νόμιμων εκπροσώπων (προέδρου και γραμματέα), να απειληθεί "προσωπική κράτηση"».

Το Σωματείο τονίζει ότι η συγκεκριμένη αγωγή «δεν έχει στόχο απλά την υπεράσπιση μίας εταιρείας που ήρθε αντιμέτωπη με το ταξικό κίνημα. Η επιδίωξη να οδηγηθεί το Σωματείο μας στα δικαστήρια είναι μέρος μίας γενικότερης προσπάθειας που συντονισμένα εξαπολύουν κυβέρνηση και εργοδοσία, με σκοπό να φιμώσουν όποια φωνή αντιστέκεται. Είναι τα προεόρτια του συνδικαλιστικού νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει στόχο να παρεμποδίσει τη διεξαγωγή απεργιών, όπως και να δυσκολέψει τη λειτουργία των σωματείων».

Και υπογραμμίζει: «Δε θα τους κάνουμε το χατίρι! Το Σωματείο Λιθογράφων, δεν υπογράφει δήλωση μετανοίας. (...) Οι απειλές της εργοδοσίας για οικονομική αφαίμαξη του Σωματείου και συνδικαλιστών του, καθώς και οι προτάσεις για προσωπική κράτηση, δεν μας φοβίζουν».

Απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση, το Σωματείο σημειώνει: «Να στείλουμε ένα μήνυμα ότι δεν μας τρομάζουν, πως όποιος τα βάζει με τους συναδέλφους που αγωνίζονται, θα έχει απέναντί του όλο τον κλάδο. Καλούμε τα ταξικά σωματεία και πρωτοπόρους εργάτες από κάθε κλάδο να εκφράσουν και αυτοί την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο».

Ο

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα, ενάντια στα σχέδια της διοίκησης της τράπεζας να σταματήσει να καταβάλλει τις υποχρεώσεις της στο λογαριασμό που αφορά στις επικουρικές συντάξεις (ΛΕΠΕΤΕ), με κίνδυνο να καταργηθεί. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει έξω από τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στις 11 π.μ. Η «Ενιαία Συνδικαλιστική Αγωνιστική Συμπαράταξη» (ο συνδυασμός που συγκροτούν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Σωματείο Εργαζομένων στην Εθνική) καλεί στην απεργία και, με αφορμή της εξελίξεις στο ΛΕΠΕΤΕ, υπογραμμίζει ότι οι ευθύνες για τα ελλείμματα των Ταμείων «βαραίνουν το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που το υπηρετούν». Κάλεσμα στην απεργία και σε προσυγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο δημαρχείο απευθύνει επίσης ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Σε δίωρη στάση εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι οικοδόμοι στα 8μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ στο δήμο Χαλανδρίου, διεκδικώντας μέσα ατομικής προστασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, γάλα κ.ά. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στηρίζει τον αγώνα τους και χαιρετίζει την απόφασή τους να δημιουργήσουν Σωματειακή Επιτροπή.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΑΜΟΥ: Σε τρίωρη στάση εργασίας (7 - 10 το πρωί) και συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σάμου, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (Μάης και Ιούνης 2017).

Στοιχεία του ΟΑΕΔ για την ανεργία

Σε 921.808 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι («αναζητούντες» και «μη αναζητούντες» εργασία) τον Αύγουστο του 2017. Το επίδομα ανεργίας έλαβαν 107.401 άτομα, δηλαδή μόνο το 11,65% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων. Το 59,31% των ανέργων που καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία» από τον Οργανισμό είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Νέα κινητοποίηση σε λεωφορεία και τρόλεϊ σήμερα

Σε νέα στάση εργασίας (11.00 - 17.00) προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία και στα τρόλεϊ. Στις 13.00 θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Μεταφορών.

Η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση, η οποία είναι συνέχεια της στάσης που έγινε πριν από μια βδομάδα στα λεωφορεία λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Σε ανακοίνωσή της για το θέμα τονίζει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την αντεργατική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, «υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την "απελευθέρωση" των μεταφορών (...) Η ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των εταιρειών ΣΤΑΣΥ - ΟΣΥ, δηλαδή η λειτουργία βάσει της σχέσης κόστους - κέρδους, συρρικνώνει το συγκοινωνιακό έργο μέσω της κατάργησης της κρατικής επιχορήγησης των λειτουργικών αναγκών». Συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι η μείωση προσωπικού κατά 40% τα τελευταία χρόνια, ο γερασμένος στόλος με ακινητοποιημένο σχεδόν το 50% σε λεωφορεία και τρόλεϊ, η εντατικοποίηση, η μείωση δρομολογίων και κατάργηση γραμμών, οι συνεχείς αυξήσεις στα εισιτήρια κ.ά.

Τραγικός θάνατος οδηγού φορτηγού

Τραγικό θάνατο βρήκε 42χρονος οδηγός φορτηγού την Τρίτη 19/9 μέσα στο γκαράζ του πλοίου «BLUE STAR Ι» στο λιμάνι του Πειραιά. Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης του πλοίου ο οδηγός μπήκε στο γκαράζ με τράκτορα, τον οποίο προσπάθησε να συνδέσει με καρότσα που βρισκόταν εκεί. Για άγνωστη αιτία ο οδηγός «εγκλωβίστηκε μεταξύ της καρότσας του οχήματός του και του τοιχώματος (μπουλμέ) του γκαράζ του πλοίου». Απεγκλωβίστηκε από λιμενικούς και πυροσβέστες, ενώ αμέσως μετά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Η σορός του μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, ενώ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά έχει αναλάβει την προανάκριση.

Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας - Αργοσαρωνικού καταγγέλλει ότι και αυτό το εργατικό δυστύχημα, όπως και τα τόσα άλλα που έχουν καταγραφεί το τελευταίο δίμηνο, «είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων προς όφελος της κερδοφορίας των εργοδοτών». Καλεί τους οδηγούς να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να οργανώσουν την πάλη τους για να μην αφήσουν τη ζωή τους έρμαιο στα παιχνίδια της κερδοφορίας του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ