ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
Η τάξη των καπιταλιστών και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες δεν είναι ανίκητες

Συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για τη σοσιαλιστική επανάσταση»

Tο γεγονός στη χτεσινή μέρα του Φεστιβάλ ήταν η κεντρική συζήτηση που έγινε στη «λαϊκή σκηνή», με θέμα: «Αλήθειες και ψέματα για τη σοσιαλιστική επανάσταση». Θέματα που ο συσχετισμός δύναμης σ' αυτό που αποκαλείται «δημόσιος διάλογος» δεν επιτρέπει καν να συζητούνται έγιναν «λιανά» σε μια κουβέντα που κράτησε πάνω από μια ώρα. Ενα πλήθος ανθρώπων γέμισε το χώρο όχι μόνο ως θεατής - ακροατής, αλλά και πήρε μέρος σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Παραθέτουμε σήμερα ένα μικρό απόσπασμα από την παρέμβαση του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συζήτηση (εκτενή αποσπάσματα θα δημοσιευτούν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»):

«Συχνά ακούμε τον εξής αντίλογο: Ακόμα και αν όσα λέτε είναι γενικά σωστά, δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα. Αν ο λαός σηκώσει το ανάστημά του και αποφασίσει να συγκρουστεί, θα τον συντρίψει το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η εγχώρια άρχουσα τάξη.

Καταρχάς, δεν πρέπει να σκεπτόμαστε μια τόσο ριζική αλλαγή, όπως η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου στην Ελλάδα, με τον υπόλοιπο κόσμο να μένει ακίνητος. Να σκεφτόμαστε, δηλαδή, λαθεμένα ότι ο αρνητικός συσχετισμός σε βάρος των λαών που υπάρχει σήμερα στην περιοχή μας θα έχει μείνει αμετάβλητος, στατικός. Η εμφάνιση επαναστατικής κατάστασης σε μια χώρα των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου όπως η Ελλάδα, δε θα "πέσει απ' τον ουρανό".

Επίσης, η άρχουσα τάξη των καπιταλιστών και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που τη στηρίζουν δεν είναι παντοδύναμες και ιδιαίτερα σε επαναστατικές συνθήκες βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Είναι η περίοδος που ο ανταγωνισμός τους μ' άλλες αστικές τάξεις και άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες κορυφώνεται, συγκρούονται ανοιχτά οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά.

Το επαναστατικό εργατικό κίνημα και η εργατική εξουσία σε μια χώρα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις αντιθέσεις μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Πιο σωστά, μόνο η επαναστατική πρωτοπορία του ΚΚ και στη συνέχεια μόνο η εργατική εξουσία μπορεί να αξιοποιήσει προς όφελος του λαού αυτές τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμάμε τις παραγωγικές δυνατότητες και τον πλούτο που παράγεται σήμερα στη χώρα μας. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να υποτιμάμε τις δυνατότητες να αναπτυχθεί γρήγορα και να απογειωθεί η εγχώρια παραγωγή αν απαλλαγεί απ' τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.

Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα σε ενεργειακές πηγές, σε λιγνίτη, υδρογονάνθρακες, αιολικό και υδάτινο δυναμικό. Είναι πλούσια χώρα σε ορυκτούς πόρους, αποθέματα χρυσού, βωξίτη, νικελίου, χαλκού. Διαθέτει σύγχρονη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή. Πάνω απ' όλα διαθέτει πολυάριθμο, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, μεγάλο αριθμό επιστημόνων. Διαθέτει, δηλαδή, τη βασική παραγωγική δύναμη που μπορεί να φτιάξει νέα εργοστάσια, νέα θερμοκήπια, νέα καράβια, νέες οικοδομές.

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τη γη, η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας μπορούν να απελευθερώσουν μια σειρά από αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Δυνατότητες που σήμερα φυλακίζονται, αφού όλες οι αποφάσεις για το τι και πόσο θα παραχθεί, λαμβάνονται με γνώμονα το κέρδος του κεφαλαίου.

Σήμερα, επίσης, έχουμε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ώστε ο κεντρικός σχεδιασμός της εργατικής εξουσίας να διασφαλίζει όχι μόνο την επάρκεια, αλλά και την ταχεία βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.

Η εκρηκτική διάδοση της Πληροφορικής, η δυνατότητα γρήγορης επεξεργασίας μεγάλου όγκου πληροφοριών και δεδομένων, οι δυνατότητες μεγάλης αύξησης της παραγωγικότητας που εξασφαλίζουν η ρομποτική και η πλήρης αυτοματοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής, θα αποτελέσουν ισχυρά όπλα στα χέρια της εργατικής εξουσίας».

Στην παρέμβασή του, επίσης, ο Λουκάς Αναστασόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σημείωσε ανάμεσα σ' άλλα:

«Η Οκτωβριανή Επανάσταση επιβεβαίωσε τον αναντικατάστατο ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος, για τη νίκη του επαναστατημένου λαού.

Η δράση των μπολσεβίκων όλη την περίοδο από τον Φλεβάρη έως τον Οκτώβρη 1917 ήταν το μεγαλύτερο "όπλο" της εργατικής τάξης για την κατάκτηση της εξουσίας. Η αντιπαράθεση με την αστική τάξη και τους ιδιαίτερα ικανούς της εκπροσώπους και πολιτικούς, η αντιπαράθεση με πολιτικές δυνάμεις και κόμματα που στην ουσία καλούσαν στο συμβιβασμό, η ικανότητα των μπολσεβίκων να προβλέπουν τις εξελίξεις, να διαμορφώνουν τα κατάλληλα συνθήματα και το αντίστοιχο σχέδιο δράσης που θα ενίσχυε την επαναστατική γραμμή πάλης, ήταν καθοριστικά για την νίκη της Επανάστασης.

Τι ήταν αυτό όμως που έδωσε την ικανότητα στους μπολσεβίκους να δρουν με τέτοιον τρόπο σε συνθήκες κίνησης των επαναστατημένων μαζών, τι ήταν αυτό που είχε κάνει το όνομα του Λένιν ταυτόσημο με την επανάσταση πριν καν γίνει η Οκτωβριανή Επανάσταση;

Ηταν η επίμονη δουλειά όλα τα προηγούμενα χρόνια έως το 1917 με την καθοριστική συμβολή του Λένιν, για την επεξεργασία της επαναστατικής θεωρίας, της στρατηγική και της επαναστατική πολιτικής του Κόμματος των μπολσεβίκων, η επίμονη δουλειά για την παρέμβαση στην εργατική τάξη και το λαό της Ρωσίας.

Η πολύτιμη αυτή εμπειρία δείχνει ότι για τη νίκη της επανάστασης χρειάζεται προετοιμασία της εργατικής τάξης, έργο που επωμίζεται η ιδεολογική - πολιτική πρωτοπορία της, το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Με άλλα λόγια, η προετοιμασία της επανάστασης ξεκινάει από τον καιρό που το καθήκον της εξέγερσης δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».

Ο διεθνής αντίκτυπος της Οκτωβριανής Επανάστασης

Συζήτηση την Πέμπτη στη Διεθνούπολη

Η σημασία που είχαν οι «μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» και τα χρήσιμα διδάγματα, για τους κομμουνιστές όλου του κόσμου, αναδείχθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στη Διεθνούπολη με τίτλο «Ο διεθνής αντίκτυπος της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης».

Η κεντρική ομιλία έγινε από τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, κόντρα στη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ο Λένιν ανέδειξε τον ιμπεριαλιστικό του χαρακτήρα και εισηγήθηκε τη μετατροπή του σε πάλη για τη σοσιαλιστική επανάσταση. Επίσης, επεξεργάστηκε τη θεωρία του αδύναμου κρίκου στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, βάσει της οποίας ήταν δυνατή η επικράτηση της προλεταριακής επανάστασης αρχικά σε μια χώρα ή σε μια ομάδα χωρών. Στη βάση των προηγούμενων επεξεργασιών οι μπολσεβίκοι πραγματοποίησαν με επιτυχία την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Από την πρώτη στιγμή, η επιτυχία της Οκτωβριανής Επανάστασης είχε διεθνή αντίκτυπο. Οπως νωρίτερα η Παρισινή Κομμούνα, η Οκτωβριανή Επανάσταση απέδειξε το εφικτό και το αναγκαίο της κατάκτησης της εξουσίας από την εργατική τάξη και αποτέλεσε πρότυπο για τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο. Ταυτόχρονα, αποκατέστησε το γόητρο του εργατικού και σοσιαλιστικού κινήματος, που είχε πληγωθεί από τη συνηγορία των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων υπέρ του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

Από τον ομιλητή επισημάνθηκε ότι η τοποθέτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης υπέρ του τερματισμού του πολέμου και οι όροι που έθεσε για την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης προς τη Γερμανία και την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, προκάλεσαν κύμα συμπάθειας στις εργατικές και φτωχές λαϊκές μάζες της Ευρώπης. Ο επαναστατικός αναβρασμός απλώθηκε σε όλη τη Γερμανία, μέσα από τις στάσεις στο γερμανικό στρατό και στο ναυτικό, τις φιλειρηνικές διαδηλώσεις και τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ανάλογη ήταν η κατάσταση που διαμορφώθηκε και στα εδάφη της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Ακολούθως, έκανε αναφορές στην Ουγγρική Επανάσταση και στις προσπάθειες που έγιναν στην Ιταλία.

Μετά την κεντρική ομιλία, ακολούθησε παρέμβαση από τον Αγκοστίνο Αλάνια, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας από την Ιταλία (FGC), ο οποίος αναφέρθηκε στα συμπεράσματα από την «κόκκινη διετία» της Ιταλίας, που ξεκίνησε το 1919 και κορυφώθηκε με τις απεργίες και τις καταλήψεις εργοστασίων το 1920.

Στη «Σύγχρονη Εποχή»

Μια έκθεση με έναν πλούτο τίτλων αξιόλογων εκδόσεων αποτελεί το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», που λειτουργεί και για τις τρεις μέρες του Φεστιβάλ, στο χώρο πλάι στην Κεντρική Σκηνή.

Από την πρώτη στιγμή, το βιβλιοπωλείο έγινε πόλος έλξης για τους επισκέπτες όλων των ηλικιών, που έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν με εκατοντάδες τίτλους, να ξεφυλλίσουν νέες και παλιότερες εκδόσεις, από βιβλία για πολύ μικρές ηλικίες μέχρι λογοτεχνικά, ιστορικά, στρατηγικής. Επίσης, οι επισκέπτες θα βρουν αξιόλογα βιβλία σε προσφορές που ξεκινούν από ένα ευρώ.

Ο χώρος του βιβλιοπωλείου αγκαλιάζεται και στο φετινό Φεστιβάλ, όπως έδειξε και η κίνηση από την πρώτη μέρα.

Αυξημένη σε σχέση με πέρσι ήταν η προσέλευση επισκεπτών που ανανεώνουν τη συνδρομή τους στην ΚΟΜΕΠ και τον «Ριζοσπάστη». Παράλληλα, τις προτιμήσεις συγκεντρώνουν οι εκδόσεις που σχετίζονται με τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και γενικότερα οι ιστορικές εκδόσεις και εκείνες που συμβάλλουν στον ιδεολογικό εξοπλισμό, αλλά και η ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

Στιγμές γέλιου στο Μαθητικό Στέκι

Με ένα σατιρικό πολιτικό βίντεο ξεκίνησε η stand up comedy του Χριστόφορου Ζαραλίκου, ο οποίος μοίρασε άφθονο γέλιο στο γεμάτο από κόσμο Μαθητικό Στέκι το βράδυ της Πέμπτης.

Με το καυστικό απολαυστικό του χιούμορ σχολίασε την επικαιρότητα και τα... «καλά» του καπιταλισμού. Στο στόχαστρο μπήκε η πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και η αντιπολίτευση, η υψηλή ανεργία των νέων, το μαζούτ στο Σαρωνικό και τα καθημερινά προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.

Δεν δίστασε, μάλιστα, να κάνει το show διαδραστικό «παίζοντας» με το κοινό, το οποίο ανταποκρίθηκε με το παραπάνω!

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ
Κέφι, κατασκευές και όμορφες παραστάσεις

Τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων στον Παιδότοπο του Φεστιβάλ, η μουσική είχε την τιμητική της! Τα παιδιά έφτιαξαν τα μουσικά τους όργανα και τα στόλισαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο.

Τυμπανάκια, μαράκες, κουδουνίστρες και όργανα βροχής αντηχούσαν στο διαδραστικό παιχνίδι «Δώσε μου το χέρι σου!». Τα παιδιά, αφού έκαναν ένα μεγάλο κύκλο και γνωρίστηκαν, άκουσαν μια ηχοϊστορία στην οποία συμμετείχαν με τραγούδια και με τα μουσικά τους όργανα. Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε «αρκούδες» και «αλεπούδες» και έπαιξαν τους ρόλους τους, όπως τους υποδείκνυαν οι παιδαγωγοί! Στο τέλος, οι δύο ομάδες «μόνιασαν» και έμαθαν το πόσο σημαντικό είναι να βοηθάς αυτούς που έχουν ανάγκη, όπως η αρκούδα βοήθησε την αλεπού.

Ωστόσο, και την Παρασκευή το διάστημα είχε τη γωνιά του! Οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ ζωγράφισαν με νερομπογιές και σφουγγάρι πλανήτες και πολύχρωμους γαλαξίες, ενώ φωτογραφήθηκαν σαν μικρά αστροναυτάκια δίπλα στον Γιούρι Γκαγκάριν.

Φυσικά δεν έλειπε για άλλη μια μέρα το εργαστήρι κατασκευής θεατρικής κούκλας από το Θέατρο Κούκλας της Ιρίνα Μπόικο.

Το πρόγραμμα του Παιδότοπου πλαισιώθηκε το βραδάκι από δύο αξιόλογες παραστάσεις.

Αρχικά η μελωδική ομάδα «Τρομπετίνι» παρουσίασε την καινούργια της δουλειά, τη μουσικοθεατρική παράσταση «Το σύννεφο της Ανατολής», που έρχεται... από τα βάθη της Ανατολής. Διασκευάζοντας το παραμύθι «Το Ερωτευμένο Σύννεφο» του μεγάλου Τούρκου ποιητή Ν. Χικμέτ, γεννήθηκε το Σύννεφο της Ανατολής! Ενα σύννεφο που κουβαλάει μαζί του την Ιστορία όλης της Γης!

Στη συνέχεια, η αγαπημένη μικρών και μεγάλων Ιρίνα Μπόικο και το θέατρο κούκλας της «White Puppet Theatre», με την τεχνική sand art, παρουσίασαν «Το μαγικό καραβάκι»: Μια φορά κι έναν καιρό, σ' ένα μικρό νησί ζούσε ένα κοριτσάκι που το λέγαν Θαλασσίνα. Θαύμαζε τη θάλασσα και περνούσε δίπλα της ώρες ατελείωτες, όμως ένιωθε μοναξιά κάποιες στιγμές. Το μεγάλο της όνειρο ήταν να αποκτήσει φίλους, αλλά δεν ήξερε πώς να το πετύχει. Ωσπου μια μέρα συνάντησε ένα Μαγικό Καραβάκι... Μια τρυφερή ιστορία που συνάρπασε μικρούς και μεγάλους θεατές.

Αναμνηστικά από το Φεστιβάλ

Η μορφή του Λένιν, η γνωστή φράση του πως «ο δρόμος χαράχτηκε», η κόκκινη σημαία, τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση... Τα παραπάνω καταγράφονται σε μπλουζάκια που έχει τυπώσει η ΚΝΕ για το 43ο Φεστιβάλ και διακινούνται κατά το τριήμερο των εκδηλώσεών του. Στο περίπτερο που έχει στηθεί στο δρόμο προς τη Λαϊκή Σκηνή, πολλοί στέκονται, διαλέγουν το σχέδιο που προτιμούν, καθώς και άλλα είδη όπως αναπτήρες και μπρελόκ, προκειμένου να προμηθευτούν τα ενθύμιά τους από το Φεστιβάλ.

Ενοχλήθηκε...

Ενοχλήθηκε ο συντάκτης του άρθρου με τίτλο «Ρωγμή» στην εφημερίδα «Τα Νέα» από τη μεγάλη συμμετοχή κόσμου που είχε η πρώτη μέρα του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», και βάλθηκε με πολλή προσπάθεια και κόπο να αποδείξει ότι αυτή η νεανική γιορτή που άνοιξε εχτές τις πύλες της, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα παρωχημένο γεγονός.

Σε αυτήν του την αγωνία, όμως, ο εν λόγω αρθρογράφος πιάστηκε αδιάβαστος, γράφοντας ότι του προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε και ο «αντισταλινικός» Σοστακόβιτς στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Εάν είχε προσπαθήσει με περισσότερο επαγγελματισμό να γράψει το άρθρο του, θα διαπίστωνε μετά από την πιο στοιχειώδη δημοσιογραφική έρευνα, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΚΚΕ μελετά και παρουσιάζει το έργο αυτού του μεγάλου Σοβιετικού συνθέτη. Από τα πάμπολλα άρθρα, τις συναυλίες και τις εκδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, μπορούμε ενδεικτικά να θυμίσουμε τη διημερίδα της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής για το έργο και τη ζωή του Σοστακόβιτς, που έγινε τον Οκτώβρη του 2016 στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, και τη συναυλία με έργα Σοβιετικών συνθετών που προγραμματίζει η ΚΕ του ΚΚΕ το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αναφορικά με το χαρακτηρισμό «αντισταλινικός», θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η μονομέρεια στις πηγές και η ηθελημένη προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας μοιραία οδηγούν σε λάθη που εκθέτουν τον αρθρογράφο. Στο άρθρο αναφέρεται ως απόδειξη για την «εναντίωση» του Σοστακόβιτς στο «σταλινικό» καθεστώς το βιβλίο του Τζ. Μπαρνς «Αχός της εποχής», που είναι μια μυθιστορηματική βιογραφία (κάτι που απέχει πολύ από ένα ιστορικό τεκμήριο).

Το ΚΚΕ δεν δίστασε ποτέ να μελετήσει την πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ και να επισημάνει τη διαπάλη και τα λάθη που έγιναν σε αυτήν την πορεία, βγάζοντας συμπεράσματα για τη σύγχρονη επαναστατική πάλη. Σε αυτό το πλαίσιο έχει μελετήσει τη διαπάλη που αναπτύχθηκε στην ΕΣΣΔ για τις μορφές και το περιεχόμενο της τέχνης και ειδικότερα του σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Ομως, όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα μυθεύματα για ανελευθερία των καλλιτεχνών στην ΕΣΣΔ και την υποτιθέμενη εναντίωσή τους σε ένα «τυραννικό» καθεστώς. Αρκεί γι' αυτό να παραθέσουμε τα λόγια του ίδιου του Σοστακόβιτς, απαντώντας σε άρθρο του Χ. Τάουμπμαν («New York Times», 8/01/1956): «Ο ίδιος ο τίτλος αποσκοπεί στη δημιουργία εντυπώσεων: "Ο Σοστακόβιτς απόκτησε το δικαίωμα να είναι λιγάκι ελεύθερος". Διαφωνώ με αυτό. Αν απόκτησα το δικαίωμα να είμαι ελεύθερος, γιατί μόνο λιγάκι ελεύθερος; Εμείς στη Σοβιετική Ενωση είμαστε μαθημένοι στην πλήρη ελευθερία: είμαστε ελεύθεροι από την υποταγή στους εκατομμυριούχους, ελεύθεροι από δωροδοκίες, ελεύθεροι από τους αστούς εκδότες». («Νέοι Καιροί», Νο. 8, 1956).


Λ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ