ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
«Εφτασε η ώρα. Ολη η εξουσία δική μας!»

Η παράσταση από τη Θεατρική Ομάδα της ΚΝΕ και την ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΝΕ

«Η ζωή έγινε αφόρητη. Δεν έχουμε να φάμε. Δεν έχουμε να ντυθούμε. Δεν υπάρχει θέρμανση. Στο μέτωπο αίμα, ανάπηροι, θάνατος. Η μία επιστράτευση πίσω από την άλλη».

«Δεν πρέπει να σωπαίνουμε. Ηρθε η ώρα της πάλης. Πρέπει να ανατρέψουμε τον τσάρο και τους καπιταλιστές. Να οικοδομήσουμε το δικό μας κράτος».

Το εγχείρημα να μεταφερθεί στη σκηνή το μνημειώδες βιβλίο του Τζον Ριντ«10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» ήταν δύσκολο, όμως το βράδυ της Πέμπτης, η Θεατρική Ομάδα και η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ κατάφεραν να συγκινήσουν, να ξεσηκώσουν, να προκαλέσουν το γέλιο. Αλλά και να αποδώσουν τα πυκνά νοήματα και γεγονότα της Οκτωβριανής Επανάστασης, την αντιπαράθεση που μαινόταν σε όλα τα μέτωπα. Με φρέσκια σκηνοθετική ματιά, αρκετές δόσεις χιούμορ, γλώσσα προσαρμοσμένη στη νεολαία, ένα ακορντεόν και κρουστά, λιτό σκηνικό και στακάτες κινήσεις, μπροστά στα μάτια των θεατών ζωντάνεψε το νόημα της φράσης «Ολη η εξουσία στα σοβιέτ μας!».

Από την «εξεγερμένη Πετρούπολη που ξύπνησε όλη τη Ρωσία» και «τελείωσε τη δυναστεία των Ρομανόφ» έως την αστική Προσωρινή Κυβέρνηση των καντέτων με πρωθυπουργό τον Κερένσκι, ο λαός δεν είδε τίποτα να αλλάζει. «Πεινάμε! Πεθαίνουμε! Σκοτάδι. Λείπει το γάλα και το ψωμί», την ώρα που οι αστοί γλεντάνε, φιλοσοφούν για το ...θεό και τον έρωτα, συνιστούν στο λαό υπομονή.

Ο λαός οργανώνεται. Ο στρατός ξεσηκώνεται και αυτοδιοικείται. Η Πετρούπολη και η απέραντη Ρωσία γεννούσαν τον καινούργιο κόσμο. Κάθε σταυροδρόμι μετατρέπεται σε δημόσιο βήμα απ' όπου ακούγεται:

«Ολη η εξουσία στα σοβιέτ»! Είχε φτάσει η ώρα.

Δυνατοί ρυθμοί ξεσήκωσαν το Μαθητικό Στέκι

Σε ρυθμούς χιπ χοπ, με δυνατό, καταγγελτικό, οργισμένο, ταξικό στίχο που γινόταν σύνθημα στα χείλη του κοινού, οι Rebellion Connexion και ο Φρανκ ξεσήκωσαν από τη σκηνή του Μαθητικού Στεκιού, την Πέμπτη το βράδυ.

Η συναυλία ξεκίνησε με τον Φρανκ, ο οποίος με τη συνοδεία του Drugitiz παρουσίασε υλικό από τον νέο του δίσκο «Franksystem», ζεσταίνοντας γρήγορα το κοινό.

Στη συνέχεια ανέβηκαν στη σκηνή οι παλιοί πια και γνώριμοι Rebellion Connexion, οι οποίοι έγιναν ένα με τους θεατές, ανταλλάσσοντας μαζί τους στίχους και συνθήματα και ερμηνεύοντας γνωστά τους τραγούδια. Κλείνοντας, οι Rebellion Connection και ο Φρανκ ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρόσκληση, με την ευχή για καλή επιτυχία στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια rock και metal συγκροτήματα, με τους Dead South Dealers, Mother of Μillions και Pulse R.

Η πρώτη βραδιά του Φεστιβάλ στο Μαθητικό Στέκι έκλεισε με τους αγαπημένους Sober on Tuxedos.

«Με πενάκι και με σπρέι κόντρα στο μαύρο του φασισμού»

Στο Μαθητικό Στέκι ξεχώρισε το workshop (εργαστήρι) καλλιτεχνών από το χώρο του πολιτικού σκίτσου και του γκράφιτι που οργανώθηκε με τη συμμετοχή του Πάνου Ζάχαρη και του Γιώργου Σκουρλή (Atek). Η παρουσίαση είχε τίτλο «Με πενάκι και με σπρέι κόντρα στο μαύρο του φασισμού» και ήταν αφιερωμένη στην πάλη της ΚΝΕ ενάντια στο φασισμό και την ανάγκη για απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής. Δεκάδες επισκέπτες του Μαθητικού Στεκιού συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο καταδίκης της εγκληματικής ναζιστικής ιδεολογίας.

Ο Πάνος Ζάχαρης μιλώντας σε όσους παρακολουθούσαν το workshop τόνισε πως στο πολιτικό σκίτσο πρέπει ο δημιουργός να δώσει ένα συγκεκριμένο μήνυμα, επιλέγοντας τον κατάλληλο συμβολισμό, την κατάλληλη εικόνα. Τόνισε πως ειδικά για τη Χρυσή Αυγή και τους ναζί πρέπει στα σκίτσα να αναδεικνύεται, όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, η άρρηκτη σύνδεση καπιταλισμού - φασισμού. Από την πλευρά του, ο Γ. Σκουρλής, αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορική διαδρομή του γκράφιτι και του street art, επισήμανε πως αυτή η σύγχρονη μορφή τέχνης που αναπτύσσεται στα αστικά κέντρα μπορεί και πρέπει να γίνει όπλο για την κοινωνική απελευθέρωση και να αξιοποιηθεί στην πάλη κατά του φασισμού.

Ιδιαίτερη στιγμή του workshop ήταν όταν ο Π. Ζάχαρης παρουσίασε ζωντανά στο προτζέκτορα πώς δουλεύει σταδιακά για τη δημιουργία ενός σκίτσου. Στο τέλος οι δύο καλλιτέχνες συζήτησαν κατ' ιδίαν με μικρούς και μεγάλους για την τέχνη του γκράφιτι.

Περίπτερο για τους νέους στρατευμένους

Οι θέσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ προβάλλονται στο περίπτερο των νέων στρατευμένων του Φεστιβάλ.

«Κανένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας! Καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικές και άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών. Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ και η ΕΕ (FRONTEX) από την Ελλάδα και το Αιγαίο», αναγράφει η πλάτη του περιπτέρου.

Από μία οθόνη προβάλλονται οι θέσεις και τα αιτήματα του ΚΚΕ για τους νέους στρατευμένους, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να προμηθευτεί τις ανακοινώσεις του Κόμματος για τους νέους στρατευμένους, αλλά και τις σχετικές Ερωτήσεις που έχει κάνει στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ