ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απλήρωτοι παραμένουν οι 700 επικουρικοί γιατροί του ΕΣΠΑ

Την άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλομένων και την εξασφάλιση απρόσκοπτης μισθοδοσίας απαιτεί η ΟΕΝΓΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση επικουρικών υγειονομικών και συμβασιούχων στο υπουργείο Υγείας
Από παλιότερη κινητοποίηση επικουρικών υγειονομικών και συμβασιούχων στο υπουργείο Υγείας
Την απληρωσιά 700 επικουρικών γιατρών (σχεδόν το 1/3 του συνόλου των επικουρικών), οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και παραμένουν χωρίς μισθό 1 - 3 μήνες, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), απαιτώντας την άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλομένων (τακτικών αποδοχών και εφημεριών) και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης μισθοδοσίας τους από 'δω και πέρα.

Οπως επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, «πολλοί από τους συναδέλφους επικουρικούς εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ εκ των υστέρων και εξαναγκάστηκαν από τις διοικήσεις των νοσοκομείων να υπογράψουν οι ίδιοι την αλλαγή της σύμβασής τους, ενώ άλλοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα με μονομερείς αποφάσεις των διοικητών, χωρίς καν οι ίδιοι να ενημερωθούν. Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις ότι θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους, το κονδύλι για το δεύτερο εξάμηνο του 2017, συνολικού ύψους 10.800.000 ευρώ, που αφορά τις τακτικές αποδοχές και τις πρόσθετες εφημερίες, εγκρίθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες (με καθυστέρηση άνω των 3 μηνών) από τα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας».

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι «στα νοσοκομεία δεν θα φτάσει ολόκληρο το αναγκαίο κονδύλι αλλά λιγότερο από το μισό, πράγμα που σημαίνει πως τον Νοέμβριο θα παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα», ενώ «παραμένει ασαφές τι θα γίνει την επόμενη χρονιά, στο τέλος της οποίας λήγει το συγκεκριμένο πρόγραμμα». Οπως υπενθυμίζει η ΟΕΝΓΕ, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις των επικουρικών που είναι ενταγμένοι στο ΕΣΠΑ, μετά τη λήξη του προγράμματος».

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής», επισημαίνει, «που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα βήματα των προκατόχων της. Της πολιτικής της υποχρηματοδότησης, της ενίσχυσης της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες" που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους από την "πώληση" υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Λιγοστές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που δεν καλύπτουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις, τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις των υπαρχόντων οργανισμών μόνο σε ειδικευμένους γιατρούς, που και αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τις 6.000. Επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων προσωρινής δουλειάς, εργασιακής ομηρίας, ανισοτιμίας, αναξιοπρέπειας και ανακύκλωσης της ανεργίας».

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική, η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί: Πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα όλων των συναδέλφων, ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση. Καμία απόλυση επικουρικού γιατρού. Κατάργηση της αθλιότητας των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, έτσι ώστε να απορροφηθούν και οι 2.000 υπηρετούντες επικουρικοί.

Σε λειτουργία η ιστοσελίδα της ΟΕΝΓΕ

Σε λειτουργία έχει τεθεί από την Παρασκευή 15/9 η επίσημη ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, στη διεύθυνση www.oengegr.com.

Η ΟΕΝΓΕ αποκτά για πρώτη φορά τη δική της ιστοσελίδα και στο καλωσόρισμά της σε αυτήν σημειώνει ότι φιλοδοξεί «η ιστοσελίδα να αποτελέσει βήμα έκφρασης όλων των υγειονομικών, των μελών του Γενικού Συμβουλίου, των παρατάξεων και των Ενώσεων, ανταλλαγής προβληματισμού και απόψεων, εργαλείο ενημέρωσης για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, για τις θέσεις της Ομοσπονδίας και ανάδειξης των προβλημάτων του κλάδου. Με τη δημιουργία της ιστοσελίδας επιδιώκεται να προστεθεί ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της Ομοσπονδίας, σε μια περίοδο που ξεδιπλώνεται ολομέτωπη επίθεση σε βάρος υγειονομικών και ασθενών. Για την αγωνιστική ανάταση του κινήματος, κόντρα στη λογική της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας. Για την υπεράσπιση των εργασιακών, επιστημονικών και μισθολογικών μας δικαιωμάτων. Για την υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού σε απολύτως δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην απληρωσιά

Αντιμέτωποι με την απληρωσιά για άλλη μια φορά οι συμβασιούχοι (φωτ. από κινητοποίηση τον περασμένο Μάη)
Αντιμέτωποι με την απληρωσιά για άλλη μια φορά οι συμβασιούχοι (φωτ. από κινητοποίηση τον περασμένο Μάη)
Αγωνιστική κινητοποίηση, απάντηση στη νέα τρίμηνη απληρωσιά των συμβασιούχων, αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 25/9 ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε στάση εργασίας από τις 9 π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο ξενοδοχείο «Grand Hotel Palace», όπου είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί διημερίδα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με παρουσία της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Θυμίζουμε ότι οι συμβασιούχοι μια σειράς δήμων της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της χώρας είναι απλήρωτοι από τον Ιούλη, καθώς επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνουν την πληρωμή τους.

«Υποδείξεις» και απειλές από τον δήμαρχο Λάρισας για τις κινητοποιήσεις

Απλήρωτοι παραμένουν για 2,5 μήνες και οι 230 συμβασιούχοι του δήμου Λάρισας, οι οποίοι γι' αυτό το λόγο πραγματοποιούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης όχι μόνο δεν συμπαραστέκεται στον αγώνα τους, αλλά προχωρά σε σύγκρουση με το σωματείο των εργαζομένων, εξαπολύοντας κατηγορίες εναντίον του, επειδή... χωρίς να τον ρωτήσει (!) αποφάσισε την οργάνωση κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων νομού Λάρισας να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, το Γραφείο Τύπου του δήμου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επιτίθεται στον πρόεδρο και το ΔΣ του Συλλόγου, κατηγορώντας τους, ανάμεσα στα άλλα, ότι πριν την κήρυξη της κινητοποίησης δεν ενημέρωσαν τον δήμαρχο και τους αντιδημάρχους, ότι η απόφασή τους δεν εντάσσεται σε κάποια κινητοποίηση που προκηρύχθηκε από τα πανελλαδικά όργανα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ενώ επιχειρεί παρέμβαση και στις μορφές πάλης που επέλεξε το Σωματείο. Η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, μάλιστα, καταλήγει με την απειλητική επισήμανση ότι «η υλοποίηση της απόφασης οδηγεί την κατάσταση σε ανοιχτή αντιπαράθεση και σύγκρουση».

Την οφειλόμενη απάντηση στον δήμαρχο Λαρισαίων έδωσε ο Ζήσης Γκαραλιάκος, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων ν. Λάρισας, τονίζοντας: «Να επισημάνουμε στον κ. δήμαρχο ότι για το πώς και ποιες μορφές αγώνα θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι, τη διάρκεια που θα έχουν, συγγνώμη αλλά δεν θα παίρνουμε την άδειά του. Γνώμονας πάντα για τις αποφάσεις μας θα είναι το δίκαιο των εργαζομένων. Μην επικαλείστε την πόλη και το λαό της για να ενεργοποιήσετε τον "κοινωνικό αυτοματισμό". Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, πάμπολλες φορές, με όλους τους δημάρχους και με όλες τις κυβερνήσεις, απέδειξαν τη μεγάλη ευθύνη απέναντι στο λαό και την πόλη περισσότερο από κάθε δήμαρχο. Το αποδεικνύουν και τώρα, που για δυο και πλέον μήνες δουλεύουν μέσα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σκληρές συνθήκες, χωρίς να πληρώνονται».

Απαντώντας εξάλλου στις απειλητικές επισημάνσεις της δημοτικής αρχής, υπογραμμίζει ότι «και στο πρόσφατο παρελθόν και παλιότερα υπήρχαν τέτοιες και μάλιστα πιο έντονες από κυβέρνηση, μηχανισμούς και δημάρχους, μόνο που οι εργαζόμενοι, μπροστά στο δίκιο του αγώνα, την ενότητα και την αποφασιστικότητά τους, τις πέταξαν στη χωματερή και βγήκαν νικητές».

Αυξάνονται τα κρούσματα ιλαράς

66 νέα κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες 18 μέρες, με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται στα 166. Υπενθυμίζεται ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς: Την περίοδο 2016 - 2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 14.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 43 θάνατοι.

Στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος. Η μεγαλύτερη συχνότητα κρουσμάτων καταγράφεται στη νότια Ελλάδα και αφορά κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25 - 44 ετών από το γενικό πληθυσμό, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το επόμενο διάστημα αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση και άλλων κρουσμάτων, ενώ δεν μπορούν να αποκλειστούν η αύξηση των κρουσμάτων και η επέκτασή τους και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών προτρέπει παιδιά, εφήβους και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά. Συνιστάται ο εμβολιασμός με το μεικτό εμβόλιο ιλαράς - ερυθράς - παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ