ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΡΕΙΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ
Κινητοποίηση για τα προβλήματα των σχολείων

Την Πέμπτη 12 Οκτώβρη στο υπουργείο Παιδείας

«Δεν ανεχόμαστε την υποβάθμιση της ζωής και της μόρφωσης των παιδιών μας», σημειώνουν μια σειρά φορείς, που καλούν το λαό και τη νεολαία των δήμων Αχαρνών και Φυλής στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνουν την Πέμπτη 12 Οκτώβρη στη 1.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας.

Οι φορείς καταγγέλλουν «την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της περιοχής, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζει και σε αυτόν τον τομέα από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνοντας παράλληλα τις ευθύνες των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Μέσα από την κινητοποίηση, διεκδικούν μεταξύ άλλων άμεση κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς, ιδιαίτερα στα τμήματα ένταξης - παράλληλης στήριξης, στα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και στα ολοήμερα. Να λυθούν τώρα τα μεγάλα κτιριακά προβλήματα που υπάρχουν σε δεκάδες σχολεία της περιοχής, καθώς, όπως επισημαίνουν, ακόμα υπάρχουν σχολεία που χρησιμοποιούν αίθουσες προκάτ και κοντέινερ, που χρειάζονται επισκευές και βάζουν νερά με την πρώτη βροχή, που δεν διαθέτουν ασφαλές προαύλιο για να παίξουν και να αθληθούν οι μαθητές, που δεν έχουν αίθουσες εκδηλώσεων, που το χειμώνα «το μάθημα γίνεται μαρτύριο από την έλλειψη θέρμανσης». Ζητούν επίσης μέτρα για την προστασία των σχολείων, με μόνιμους σχολικούς φύλακες σε 24ωρη βάση, με επαρκή φωτισμό και άλλα απαραίτητα μέτρα, αντισεισμικό έλεγχο και άμεσα μέτρα για σχολεία ακατάλληλα από το σεισμό του 1999, αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Το κάλεσμα υπογράφουν: Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων (παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού (παράρτημα Δυτικής Αθήνας), Συνδικάτο Οικοδόμων (παράρτημα Μενιδίου - Φυλής), οι Σύλλογοι Γυναικών (ΟΓΕ) Αχαρνών - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Ενωση ΕΒΕ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου - Καματερού. Στην κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Μενιδίου και Φυλής.

Για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση δρομολογούνται πούλμαν στις 12.30 το μεσημέρι, από την πλατεία Καράβου στο Μενίδι και την Τριγωνική Πλατεία Ανω Λιοσίων, πίσω από το δημαρχείο.

Δράσεις συλλόγων εκπαιδευτικών
  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην Α' Διεύθυνση, τη Δευτέρα 9 Οκτώβρη, στις 2 μ.μ., καλεί ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» (Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου), για τα προβλήματα των σχολείων.
  • Το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» καλεί τα μέλη του Συλλόγου που είναι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, σε σύσκεψη για τον προγραμματισμό της δράσης τους, τη Δευτέρα 9 Οκτώβρη στη 1.30 μ.μ., στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Αχαρνών (Λιοσίων 42).
  • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» καλεί τις/τους νηπιαγωγούς, τις Ενώσεις, τους συλλόγους γονέων και τους γονείς των νηπίων σε σύσκεψη τη Δευτέρα 9 Οκτώβρη, στις 5 μ.μ., στα συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία της Ν. Ιωνίας, 3ο - 19ο - 22ο (Μουταλάσκη 47, Καλογρέζα), με σκοπό την οργάνωση παραστάσεων διαμαρτυρίας στους δήμους προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις από το υπουργείο Παιδείας για τα προβλήματα των νηπιαγωγείων. Ο Σύλλογος καλεί επίσης σε σύσκεψη τους εκπαιδευτικών των ξένων γλωσσών, απαιτώντας η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας να είναι θέμα επιλογής και όχι επιβολής. Η σύσκεψη αυτή θα γίνει την Τετάρτη 11 Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας (Μουταλάσκη 64, Καλογρέζα).
  • Η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης καλεί σε σύσκεψη εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, την Παρασκευή 13 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ενάντια στην κατάργηση τμημάτων στα δύο σεισμόπληκτα νησιά.
Αύριο η εκδήλωση για τον Τσε

Στις 9 Οκτώβρη συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του κομμουνιστή επαναστάτη Ερνέστο Γκεβάρα, το 1967, στη Βολιβία, από τη CIA. Με αφορμή αυτήν την επέτειο, η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον Τσε, την Κυριακή 8 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο «Κρεμλίνο» (Καραΐσκου 119). Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Αττικής.

«Κοντά στις ράγες»

Δεκάδες παιδιά από όλο το νομό Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν την περασμένη Κυριακή τη μουσικοθεατρική παράσταση «Κοντά στις ράγες», βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Αλκης Ζέη, που ανέβασε η θεατρική ομάδα της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, «Κόκκινα Αλεξίπτωτα». Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» με ελεύθερη είσοδο.

Η ηρωίδα του έργου, Σάσα Βελιτσάνσκαγια, μια μαθήτρια που μεγαλώνει στην προεπαναστατική Ρωσία, έρχεται αντιμέτωπη με την αδικία και το διαχωρισμό σε πλούσιους και φτωχούς. Μαζί με τον Πάβελ, που μαθαίνει γράμματα όχι μόνο στα παιδιά των πλουσίων, αλλά και στα παιδιά των εργατών, τον Ιγκόρ, που γιατρεύει όχι μόνο τους αφέντες αλλά και τους εργάτες και τα άλλα πρόσωπα του έργου, εμπνέουν την αλληλεγγύη, το θάρρος, τη δίψα για γνώση, το όνειρο για έναν κόσμο φτιαγμένο στα μέτρα του λαού και των παιδιών του.

Οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ διασκέδασαν, γνώρισαν μέσα από την παράσταση τον αγώνα των κομμουνιστών της προεπαναστατικής Ρωσίας και ξεσήκωσαν το θέατρο με τα χειροκροτήματα και τον ενθουσιασμό τους.

Περί κοινωνικής ευαισθησίας...

Για «τεχνητό θόρυβο» σε ό,τι αφορά το μαζικό κλείσιμο ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας με δελτίο Τύπου του. Εκεί, παραθέτει αριθμούς ολιγομελών τμημάτων που τελικά εγκρίθηκαν, προκειμένου να πείσει ότι «στηρίζει έμπρακτα την επαγγελματική εκπαίδευση και ιδιαίτερα τα Επαγγελματικά Λύκεια». Ωστόσο, αυτό που τελικά καταφέρνει, είναι να επιβεβαιώσει πως φέτος κόπηκαν περίπου 300 τμήματα, αφού ενώ πέρσι λειτούργησαν 1.700 ολιγομελή τμήματα, φέτος εγκρίθηκαν 1.411, και αυτό ύστερα από διαμαρτυρίες, πιέσεις και κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα.

«Οι εκπαιδευτικές μας αποφάσεις δεν λαμβάνονται μόνο με βάση τους αριθμούς, γιατί πίσω από αυτούς υπάρχουν άνθρωποι (μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί) και ιδιαιτερότητες συνθηκών. Ολα αυτά λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις», σημειώνει το υπουργείο, ωστόσο, όπως φαίνεται, αυτήν την ευαισθησία δεν θα απολαύσουν τα παιδιά λαϊκών - εργατικών οικογενειών που είχαν επιλέξει να φοιτήσουν στα 300 τμήματα που κλείνουν φέτος και προστίθενται σε εκείνα που έκλεισαν πέρσι... Που είδαν τις ειδικότητες που είχαν επιλέξει να καταργούνται, αναγκάζοντάς τους να μετακινούνται διανύοντας μεγάλες αποστάσεις, αναζητώντας το ΕΠΑΛ που διαθέτει τη συγκεκριμένη ειδικότητα ή και να αλλάξουν την επιλογή τους...

Λαϊκά φροντιστήρια σε διάφορες περιοχές

Εργατικά σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές οργανώνουν και φέτος λαϊκά φροντιστήρια και προσφέρουν μαθήματα αλληλεγγύης, στηρίζοντας παιδιά λαϊκών οικογενειών που το έχουν ανάγκη.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας, μαζί με τα ταξικά σωματεία της περιοχής, προσφέρουν μαθήματα αλληλεγγύης για 3η χρονιά. Πληροφορίες και εγγραφές στα τηλ. 6974302736 και 6975797716.

Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Νομού Μεσσηνίας διοργανώνει μαθήματα επίσης για τρίτη χρονιά, για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, και καλεί φοιτητές και άνεργους εκπαιδευτικούς που μπορούν να βοηθήσουν, να δηλώσουν συμμετοχή. Τα μαθήματα θα γίνονται στην αίθουσα του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας. Πληροφορίες στα τηλ. 6946561150 (Δήμητρα Νούτσου) και 6985698656 (Γιάννης Λαγογιάννης).

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου διοργανώνει λαϊκό φροντιστήριο και καλεί καθηγητές που θέλουν να συμβάλουν, όπως και γονείς και μαθητές να επικοινωνούν στα τηλ. 6985971441, 6974010107.

Η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας οργανώνει και φέτος λαϊκό φροντιστήριο που θα λειτουργεί στο 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας (κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ Πευκάκια). Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου laikiepitropi.neasionias@gmail.com και στα τηλ. 6942693007 και 6977841015.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τη Ρόζα Ιμβριώτη

Την Ρόζα Ιμβριώτη, τη μεγάλη δασκάλα, τη συντρόφισσα του λαού, τιμά η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, με μια εκδήλωση στην κεντρική πλατεία της Τύρνας (Ελάτης), εκεί όπου το 1944 άρχισε τη λειτουργία του το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο υπό τη διεύθυνση της Ρόζας Ιμβριώτη.

Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, και θα περιλαμβάνει χρονικό της ζωής της Ρόζας Ιμβριώτη, πολιτική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ και τοποθέτηση αναθηματικής πλάκας.

Παιδική θεατρική ομάδα και χορωδία

Σήμερα γίνεται η πρώτη συνάντηση της παιδικής θεατρικής ομάδας και της παιδικής χορωδίας που θα λειτουργήσουν στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ. Στις ομάδες αυτές μπορούν να συμμετέχουν μαθητές από τη Γ' Δημοτικού έως τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου, που θα καθοδηγούνται από παιδαγωγούς και καλλιτέχνες.

Η σημερινή πρώτη συνάντηση θα γίνει στις 5.30 μ.μ., στο Στέκι (Τροίας 36, κοντά στην πλ. Βικτωρίας). Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται και στο τηλέφωνο 6946625738.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ