ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Προδιαγράφει την κλιμάκωση της επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση

Καμαρώνει για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, που χτίζονται πάνω στα ελλείμματα συνταξιούχων και ασφαλισμένων

Η συνέχιση της επίθεσης σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την επίτευξη των ματωμένων πλεονασμάτων που απαιτεί το κεφάλαιο, ήταν το «ρεζουμέ» των όσων ανέφερε χτες στην Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας Αν. Πετρόπουλος, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο υφυπουργός, καμαρώνοντας για τα αποτελέσματα των νόμων - λαιμητόμων για το Ασφαλιστικό (με τις απανωτές περικοπές συντάξεων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών), ανέφερε ότι πλέον ο ΕΦΚΑ μετρά πλεόνασμα που το Σεπτέμβρη έφτασε στα 188 εκατ. ευρώ. Εκανε λόγο για «επιταχυνόμενη βελτίωση της εισπραξιμότητας», ενώ προέβλεψε ότι «θα υπάρξουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα» μέχρι το τέλος του έτους.

Απαντώντας μάλιστα στην κριτική της ΝΔ, ο Α. Πετρόπουλος σημείωσε πως «δεν ισχυριστήκαμε ότι έχουμε μια προοπτική διαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά η προοπτική που βάζουμε είναι η βελτίωση του ΑΕΠ, ώστε να έχουμε μέσα από τη βελτίωση του ΑΕΠ κάλυψη του 16,2% ως προς τη δημοσιονομική δαπάνη από συντάξεις». Οπως είπε, πρόκειται για δέσμευση «στα πλαίσια της δημοσιονομικής ισορροπίας, που έχει συμφωνηθεί». Δηλαδή, η περικοπή της χρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό επιχειρήθηκε να «κουκουλωθεί» από το παραμύθι ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα οδηγεί τάχα σε «βελτίωση των συντάξιμων αποδοχών»...

Βρίσκοντας ευκαιρία ο βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, να «ξεπλύνει» τη βάρβαρη πολιτική των κυβερνήσεων του κόμματός του, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω «τις εξοντωτικές εισφορές που ισοπεδώνουν τους ασφαλισμένους»...

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ως «πλυντήριο στην πολιτική που ακολούθησαν τα προηγούμενα χρόνια» οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, «ισοπεδώνοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων», χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης.

Σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ που παρουσίασε ο Αν. Πετρόπουλος, τόνισε ότι «αν πάρουμε υπόψη μας το προσχέδιο του προϋπολογισμού που μιλά για πλεονάσματα από την Κοινωνική Ασφάλιση, θεωρώ ότι εδώ κάνετε τη "βρώμικη δουλειά" σε βάρος των συνταξιούχων, των ασφαλιστικών παροχών και δικαιωμάτων, για να βγουν τα πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Για να αποδίδει τους τόκους, τα τοκοχρεολύσια, το χρέος κ.λπ., θα περικόπτονται διαρκώς οι συντάξεις ή οι παροχές».

Αναφέρθηκε ακόμα στα νέα χτυπήματα που ετοιμάζονται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (με την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς», την καρατόμηση στις αναπηρικές συντάξεις κ.ά.), καθώς και στο εργόσημο, που έχει γίνει πλέον εργαλείο για τους εργοδότες προκειμένου να πληρώνουν ακόμα μικρότερες εισφορές.

Ειδική επισήμανση έκανε επίσης όσον αφορά τους εργαζόμενους στον ΕΦΚΑ, που αναγκάζονται και λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού (μείωση κατά 31,66% από το 2010 έως το 2016) να δουλεύουν ακόμα και τα Σαββατοκύριακα για να απονεμηθούν συντάξεις (κι αυτό παρότι, όπως επισήμανε, λόγω των αντεργατικών μέτρων, όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, από 12.056 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί τον Ιούλη του 2015, το 2017 είναι μόλις 7.055). Μάλιστα, αρκετοί εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, «μετά την υποχρεωτική κινητικότητα» που τους επέβαλε η κυβέρνηση, διανύουν μεγάλες αποστάσεις (π.χ. Ραφήνα - Αθήνα) για να πάνε στο πόστο τους.

Από τα θέματα που έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, απάντηση δόθηκε μόνο για τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ, με τον διοικητή του Οργανισμού, Θ. Μπακαλέξη, να αναφέρει ότι η δουλειά τα Σαββατοκύριακα είναι ...«εθελοντική».


Αύριο η νέα απεργία στα πρακτορεία Τύπου

Συγκέντρωση σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου. Η απεργία, που κήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, θα ξεκινήσει στις 9 π.μ. και θα ολοκληρωθεί την επομένη, την ίδια ώρα. Το ραντεβού για την περιφρούρηση της απεργίας είναι στις 8 π.μ., στην πύλη του πρακτορείου «Ευρώπη».

Σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 6.30 μ.μ.

Η απεργία είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από το καλοκαίρι, καθώς η εργοδοσία οδηγεί το πρακτορείο «Ευρώπη» σε πτώχευση, αφήνοντας «στον αέρα» 250 εργαζόμενους. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, το σωματείο διεκδικεί: Να μη μείνει κανείς εργαζόμενος της «Ευρώπης» στο δρόμο. Να προσληφθούν όλοι, με όλα τους τα δικαιώματα, από την «Αργος» ή όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. Υπεράσπιση των θέσεων εργασίας με όλα τα δικαιώματα. Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης τώρα. Οχι στην αντικατάσταση της εργασίας τους από εργολάβους. Αμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου Π. Βενέτα.

Την έμπρακτη αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου εκφράζει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου που δεν εργάζονται σήμερα το απόγευμα να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Τονίζει παράλληλα την ανάγκη να εμποδίσουν την εργοδοσία να μετατρέψει τα τυπογραφεία σε χώρους διεκπεραίωσης εφημερίδων, όπως έχει κάνει στο παρελθόν, και σε αυτή την κατεύθυνση καλεί «να διαταχθούμε στις απεργιακές φρουρές έξω από κάθε χώρο που μπορεί να γίνει διακίνηση του Τύπου». Τέλος καλεί σε «οικονομική και υλική βοήθεια, για να αντέξουν στον αγώνα τους».

Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός απέρριψε την πρόταση για απεργία και στους δημοσιογράφους

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι των Πρακτορείων Τύπου, καθώς και να δώσουν το «παρών» στη σημερινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, απευθύνει και το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Με αφορμή μάλιστα την κατάσταση του ΕΔΟΕΑΠ, οι δυνάμεις που στηρίζει το ΠΑΜΕ στην ΕΣΗΕΑ, στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ πρότειναν την προκήρυξη απεργιακής κινητοποίησης την Παρασκευή 20/10, για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΕΔΟΕΑΠ. Τόνισαν την αναγκαιότητα ενδυνάμωσης και κλιμάκωσης της πάλης, σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους των πρακτορείων που απεργούν την ίδια μέρα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, «ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός δε συμφώνησε, αναμένοντας κυβερνητική λύση, μετά από τις για πολλοστή φορά, αόριστες κυβερνητικές υποσχέσεις».

«Γι' αυτό», τονίζει, «καλούμε για άλλη μια φορά να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους οι εργαζόμενοι του κλάδου από τα κάτω, με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς και αποφάσεις για συλλαλητήρια, απεργίες, κλιμάκωση της πάλης ενάντια στην αντιασφαλιστική κυβερνητική πολιτική και την εργοδοσία, διεκδικώντας από την κυβέρνηση εδώ και τώρα λύση στο πρόβλημα του ΕΔΟΕΑΠ, καλώντας τις διοικήσεις των Ενώσεων να αποφασίσουν κινητοποιήσεις εδώ και τώρα και όχι συνδιαλλαγές με ανέξοδες υποσχέσεις, που βάζουν ταφόπλακα στον ΕΔΟΕΑΠ και στην Ασφάλιση».


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κινητοποιήσεις στα εργοτάξια για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή απεργία στο εργοτάξιο ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης και στην προχτεσινή στάση εργασίας στο εργοτάξιο κατασκευής των γραφείων της ναυτιλιακής εταιρείας ΑΓΓΕΜΑΡ. Κινητοποιήσεις που έγιναν στο πλαίσιο των παρεμβάσεων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με στόχο την ανάπτυξη αγώνων για την υπογραφή συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στα εργοτάξια του κλάδου.

«Οι κινητοποιήσεις αυτές», σημειώνει το Συνδικάτο, «αποτελούν μια πρώτη μορφή πίεσης απέναντι στην εργοδοσία, στην όλη μας προσπάθεια να αντιτάξουμε το δικό μας μέτωπο απέναντι στη λεηλασία του εισοδήματός μας από το βάθεμα της εκμετάλλευσης, από τους φόρους και την ακρίβεια, που επέβαλαν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και οι προηγούμενες, με στόχο να υπηρετήσουν τις διαχρονικές απαιτήσεις των μεγαλοεργοδοτών.

Οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στις κινητοποιήσεις. Πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις. (..) Επιβεβαιώθηκε πως με τη συζήτηση και την πάλη ξεπερνιούνται αντιλήψεις και λογικές του τύπου "δεν γίνεται τίποτα". Ο αγώνας μας έχει δρόμο μπροστά του, με δυσκολίες και μπρος - πίσω, όμως για εμάς είναι μονόδρομος. (...) Συνεχίζουμε μαζικά και δυναμικά, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα και γενικεύοντας στα μεγάλα εργοτάξια του κλάδου. Διεκδικούμε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα και γενικότερα τη βελτίωση των όρων και συνθηκών εργασίας».

Ηδη η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο εργοτάξιο της ΑΓΓΕΜΑΡ αποφάσισε νέα στάση εργασίας την Πέμπτη 26/10 (11 π.μ. - 1 μ.μ.), οπότε και θα ζητηθεί συνάντηση με την εργοδοσία για να συζητήσουν τα συγκεκριμένα αιτήματα.

Την Κυριακή η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συνδικάτου

Μέσα σε αυτές τις κινητοποιήσεις, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας προχωρά και στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευσή του, την Κυριακή 22/10, στις 9 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος). Στη συνέλευση θα συζητηθούν ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός, καθώς και το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα. Θα εκλεγεί επίσης εφορευτική επιτροπή για τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου.

Το Συνδικάτο στην ανακοίνωση - κάλεσμά του αναφέρεται στο νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης», μεταξύ άλλων με το νέο χτύπημα στην απεργία και τη συλλογική δράση των εργαζομένων. «Ηρθε η ώρα να περάσουμε στην αντεπίθεση», επισημαίνει, «η μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση είναι μια πρώτη απάντηση».

«Στις 22 Οκτώβρη συζητάμε και αποφασίζουμε πώς καλύτερα θα οργανώσουμε τους αγώνες», τονίζει το Συνδικάτο, καλώντας τους οικοδόμους σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, αλλά και στις συνελεύσεις των παραρτημάτων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τις 29/10 έως τις 5/11.

Συνελεύσεις σε Θεσπρωτία και Αιτωλοακαρνανία

Αύριο Παρασκευή, σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση καλεί και το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσπρωτίας, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, τέλος, προχωρά και η Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Αιτωλοακαρνανίας την Πέμπτη 23/11, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ