ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμερα η απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Τη μάχη της απεργίας δίνουν σήμερα Παρασκευή οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου. Η 24ωρη απεργία (από τις 9 π.μ. μέχρι την ίδια ώρα το πρωί του Σαββάτου) παίρνει τη σκυτάλη από τη συγκέντρωση που οργάνωσε χτες η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών στο υπουργείο Εργασίας.

Τόσο η σημερινή απεργία όσο και η χτεσινή συγκέντρωση αποτελούν συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, όταν έγινε γνωστό πως η εργοδοσία οδηγεί το πρακτορείο «Ευρώπη» σε πτώχευση, αφήνοντας «στον αέρα» 250 εργαζόμενους. Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη, το σωματείο υπερασπίζεται τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων και διεκδικεί: Να μη μείνει κανείς εργαζόμενος της «Ευρώπης» στο δρόμο. Να προσληφθούν όλοι, με τα δικαιώματά τους, από την «Αργος» ή όποια άλλη εταιρεία αναλάβει τη διακίνηση του Τύπου. Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης. Οχι στην αντικατάσταση της εργασίας τους από εργολάβους.

Χτες, οι εργαζόμενοι βρήκαν την πόρτα του υπουργείου Εργασίας κλειστή και φρουρούμενη από αστυνομικές δυνάμεις. Οι εργαζόμενοι άκουσαν αγανακτισμένοι πως... δεν υπάρχει κανένας να τους συναντήσει, ενώ αξιωματικός της αστυνομίας ανέφερε πως θα μεταφέρει αυτός τα αιτήματά τους (!).

Τη στάση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, που δεν βρίσκουν χρόνο να ακούσουν τα αιτήματα 250 απλήρωτων εργαζομένων που οδηγούνται στην ανεργία, κατήγγειλε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων. Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αρνείται να δώσει έστω και ένα έκτακτο επίδομα ενίσχυσης στους εργαζόμενους, μοιράζει εκατομμύρια στους επενδυτές. Εκανε λόγο για «βρώμικο παιχνίδι» στις πλάτες των εργαζομένων της «Ευρώπης», καθώς οι εκδότες όχι απλά συνεχίζουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι, αλλά επιπλέον το «Αργος» προσλαμβάνει προσωπικό με μισθό 600 ευρώ. Κάλεσε τους εργαζόμενους να στείλουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία μήνυμα σε εργοδότες και κυβέρνηση πως δεν θα ξεμπερδεύουν εύκολα με τον αγώνα τους.

«Συμπάθεια»... χωρίς κανένα μέτρο στήριξης των εργαζομένων από την κυβέρνηση

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης και απαίτησε να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις. Τόνισε πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες καθώς δύο μήνες τώρα έχουν περισσέψει τα λόγια συμπάθειας χωρίς να συνοδεύονται από το παραμικρό μέτρο στήριξης των εργαζομένων. Στην πράξη, υπογράμμισε, η κυβέρνηση συμμετέχει στο σχεδιασμό των εργοδοτών που προσπαθούν να τσακίσουν τον αγώνα και να επιβάλουν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς ψίχουλα, χωρίς Συμβάσεις, με «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και δουλειά σε εργολάβους. Στο φόντο αυτό ξεκαθάρισε πόσο σημαντική είναι η στήριξη του αγώνα και της απεργίας, ενώ διαβεβαίωσε πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να εκφράζει την αλληλεγγύη του με κάθε δυνατό τρόπο.

«Ο αγώνας σας είναι αγώνας των εργαζομένων όλου του κλάδου», τόνισε ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου. Ενόψει της απεργίας το Συνδικάτο έχει επισημάνει την ανάγκη οι εργαζόμενοι να εμποδίσουν την εργοδοσία να μετατρέψει τα τυπογραφεία σε χώρους διεκπεραίωσης εφημερίδων, περιφρουρώντας την κινητοποίηση.

Τη συμπαράσταση των συνταξιούχων του κλάδου μετέφερε η Χρήστος Πισπιρίγκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων. Η αλληλεγγύη των συνταξιούχων εκφράστηκε και με την οικονομική ενίσχυση που συγκέντρωσαν και θα παραδώσουν στο σωματείο για τη στήριξη των απλήρωτων συναδέλφων τους.

Με το δικό του πανό συμμετείχε στην κινητοποίηση το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Ανακοίνωση συμπαράστασης στην απεργία εξέδωσαν Ενώσεις του Τύπου (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ και ΕΠΗΕΑ). Ωστόσο, προχτές, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ απέρριψε την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για προκήρυξη απεργίας την ίδια μέρα, με θέμα και τις αρνητικές εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ.

«ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Καταγγέλλει τη νέα δικαστική παρέμβαση στο συνδικαλιστικό κίνημα

Τη δικαστική απόφαση - παρέμβαση στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης (ΕΚΚ) σχετικά με τις αποφάσεις του 35ου Συνεδρίου του ΕΚΚ για την αναγνώριση και τον αποκλεισμό αντιπροσώπων, καταγγέλλει η «Ταξική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο.

Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης συζήτησε και έκανε δεκτά τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν η «Πανελλήνια Ενωση Προσωπικού ΔΕΗ» και ο «Σύλλογος Ανέργων και Απασχολούμενων Υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης», αποφασίζοντας να αναστείλει την ισχύ και την εκτέλεση των αποφάσεων του 35ου Συνεδρίου του ΕΚΚ, που απέκλεισε τους αντιπροσώπους φέτος τον Απρίλη.

Θυμίζουμε ότι τότε, ΔΑΚΕ «επίσημη», ΔΑΚΕ «ανεξάρτητη» και ΠΑΣΚΕ είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για τις καρέκλες στο ΕΚΚ, ετοιμάζοντας ένα συνέδριο όπου το 30% περίπου των αντιπροσώπων προέρχονταν από σωματεία και παραρτήματα «μαϊμού». Ως αποτέλεσμα του μεταξύ τους πολέμου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΚ δεν έγινε δεκτή η εγγραφή τριών νέων σωματείων και δεν νομιμοποιήθηκαν οι αντιπρόσωποι των σωματείων - μελών που παρουσίασαν ξαφνική και εξωπραγματική αύξηση ψηφισάντων. Στη συνέχεια, αφού τα βρήκαν μεταξύ τους, επιχείρησαν μέσα στο συνέδριο να αλλάξουν την απόφαση του ΔΣ. Προσπάθεια που απέτρεψε το σώμα του συνεδρίου, με αποτέλεσμα με συντριπτική πλειοψηφία να αποκλειστεί ο «στρατός» των 66 επιπλέον αντιπροσώπων.

Οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού συνδικαλισμού προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης, με την απόφαση που εξέδωσε στις 11/10, «αναστέλλει την ισχύ και την εκτέλεση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του 35ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης, την απόφαση της ΓΣ περί αρχαιρεσιών και τα αποτελέσματά τους, την απόφαση του ΔΣ περί συγκρότησης σε σώμα και κάθε άλλη πράξη ή απόφαση που απορρέει από τις παραπάνω αποφάσεις ή στηρίζεται αμέσως ή εμμέσως σε αυτές μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης από την συζήτηση της κύριας αγωγής».

Η «Ταξική Ενότητα» με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «η απαράδεκτη απόφαση του δικαστηρίου βάζει βόμβα όχι μόνο στο ΕΚΚ, αλλά συνολικά στο συνδικαλιστικό κίνημα. Ανάγει με το σκεπτικό της τα δικαστήρια σε υπέρτατο κριτή των δημοκρατικών διαδικασιών των συνδικάτων (...) Δηλαδή η δικαστική απόφαση ισχυρίζεται ότι τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα δεν έχουν καμία αρμοδιότητα στον έλεγχο και στη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων τους, αλλά ότι τέτοια αρμοδιότητα έχουν μόνο τα δικαστήρια. Επιπρόσθετα, η απόφαση αυτή δίνει χέρι βοηθείας στην προσπάθεια για νομιμοποίηση όλων αυτών των στοιχείων της νοθείας και του εκφυλισμού του συνδικαλιστικού κινήματος, που είχε ξεδιπλωθεί από την αρχή του 2017 μέχρι και το 35ο Συνέδριο του ΕΚΚ».

Η «Ταξική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν αποφασιστικά την πλάτη σε όλον αυτόν το μηχανισμό των εργατοπατέρων, που έχουν στόχο να κρατούν το συνδικαλιστικό κίνημα υποταγμένο στην εργοδοσία και τις κυβερνήσεις. Καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να καταδικάσουν αποφασιστικά το νέο χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο «κουμπώνει» και με τις προωθούμενες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΣΜΕΔΕ (ΕΣΤΑΜΕΔΕ)
Απαράδεκτη αποπομπή εκλεγμένου συνδικαλιστή

Την απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ (ΕΣΤΑΜΕΔΕ) να αποπέμψει από τη διοίκηση για πολιτικές διαφωνίες τον εκλεγμένο της «Πανεπιστημονικής Συνταξιούχων ΤΣΜΕΔΕ», καταγγέλλει η «Πανεπιστημονική», κάνοντας λόγο για πρακτική άνευ προηγουμένου στα συνδικαλιστικά χρονικά. Η απόφαση αυτή, υπογραμμίζει, «παραβιάζει κάθε όρο δημοκρατικής λειτουργίας ενός ΔΣ σωματείου, ενώ είναι πέρα για πέρα αντικαταστατική, καθώς ακόμα και το καταστατικό προβλέπει ρητά πως τον "πειθαρχικό έλεγχο των μελών του ΔΣ ασκεί η Γενική Συνέλευση"».

Συσκέψεις στα Τρόφιμα - Ποτά
  • Σε κοινή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρησιακών σωματείων στον Ομιλο Φιλίππου και του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, καλούν με ανακοίνωσή τους τα ΔΣ των σωματείων σε ΦΑΓΕ και ΕΒΓΑ. Η σύσκεψη θα γίνει την Κυριακή 22/10, στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Ομοσπονδίας «για να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε από κοινού ώστε να οργανώσουμε την πάλη μας για την υπογραφή επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στις επιχειρήσεις Τροφίμων που ανήκουν στον όμιλο Φιλίππου», αναφέρουν τα δύο σωματεία.
  • Σύσκεψη με πρώην εργαζόμενους στο εργοστάσιο παραγωγής παγωτού της «Froneri» (κοινοπραξία του ομίλου «Nestle» και της βρετανικής «R-R») πραγματοποίησε τη Δευτέρα 16/10 το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο έκλεισε στα τέλη Αυγούστου, πετώντας στο δρόμο τους εργαζόμενους. Στη σύσκεψη, το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους εποχικές εργάτριες, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ για να διεκδικήσουν την παροχή επιδόματος ανεργίας. Ακόμα συζητήθηκε η ανάγκη συνέχισης του αγώνα με αίτημα την ενσωμάτωση των απολυμένων εργατών στις άλλες επιχειρήσεις του ομίλου.
Σοβαρό πρόβλημα με την ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων

Το σοβαρό πρόβλημα με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στις εταιρείες «Νίκη Εκτυπωτική», «Νίκη Εκδοτική» και «Βιβλιοσυνεργατική» (ουσιαστικά ανήκουν στον ίδιο εργοδότη), αναδεικνύει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, σημειώνοντας ότι σε σχετική παρέμβαση που έκανε στον ΕΦΚΑ «ενημερώθηκε πως στις συγκεκριμένες εταιρείες υπάρχουν ασφαλιστικές εκκρεμότητες που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάνε το ένα έτος».

Αυτό συνεπάγεται «να υπάρχει κίνδυνος για την διασφάλιση των ενσήμων και αφετέρου αν δε δοθεί άμεσα λύση, από το νέο έτος να μην μπορούν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να ανανεώσουν τα βιβλιάρια υγείας». Για το ζήτημα έχουν γίνει επανειλημμένες παρεμβάσεις στη διοίκηση του εργοστασίου, ωστόσο παρά τις καθησυχαστικές δεσμεύσεις ότι υπάρχει ρύθμιση, το πρόβλημα παραμένει.

Αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού που αφήνουν ανενόχλητη την εργοδοσία των συγκεκριμένων εταιρειών και συνολικά του κλάδου, το Συνδικάτο τονίζει: «Αυτή άλλωστε είναι η ανάπτυξη που θέλουν να μας παρουσιάσουν ως θετική εξέλιξη για το λαό. Οι επιχειρήσεις να μεγαλώνουν, να φέρνουν καινούριες μηχανές, να αναλαμβάνουν νέες δουλειές με περισσότερα κέρδη, αλλά για το προσωπικό η ζωή να γίνεται όλο και πιο δύσκολη».

Απευθυνόμενο στους εργάτες τούς καλεί «να μη δείξουν άλλη ανοχή. Να απαιτήσουν το αυτονόητο! Την άμεση καταβολή όλων των ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων μέχρι και σήμερα. (...) Σε περίπτωση που δε δοθεί λύση το αμέσως επόμενο διάστημα, το Συνδικάτο βρίσκεται στη διάθεση των εργαζομένων για να αξιοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσον και κάθε μορφή οργάνωσης της πάλης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ