ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Εμπαιγμός σε βάρος χιλιάδων λαϊκών οικογενειών

Με θράσος ισχυρίζονται ότι «η προστασία του παιδιού είναι επιλογή της κυβέρνησης», όταν πάνω από 35.000 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών μόνο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Την ώρα που κόπηκαν πάνω από 35.000 παιδιά οικογενειών που είχαν καταθέσει αίτηση στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για δωρεάν παιδικό σταθμό, και άλλα 10.000 παιδιά φτωχών νέων ζευγαριών που πήραν το κουπόνι για δωρεάν παιδικό σταθμό (vοucher) χωρίς να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν, αφού δεν υπήρχε αντίστοιχη δομή στη περιοχή τους, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θ. Φωτίου, εμπαίζοντας απροκάλυπτα, καυχήθηκε χτες από το βήμα της Βουλής ότι «η προστασία του παιδιού είναι επιλογή της κυβέρνησής μας. Θα φέρουμε πολλά μέτρα για την προστασία του παιδιού και να είστε σίγουροι ότι εκεί θα έχουμε εστιάσει όλη μας την προσοχή»!

Πρόκειται για δήλωση που έκανε απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη. Μάλιστα, για να στηρίξει τη δήλωσή της, επιστράτευσε τη γνωστή κυβερνητική τακτική της διαμόρφωσης εικονικής πραγματικότητας. «Φέτος υπήρξαν 133.000 έγκυρες αιτήσεις. Απ' αυτές μπήκαν με voucher, δηλαδή χωρίς να πληρώνουν, 108.000 παιδιά, συν 1.257 παιδιά που μπήκαν στους 24 βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ πανελλαδικά. Το σύνολο είναι 109.610 παιδιά. Πράγματι, αν κάνετε τις προσθαφαιρέσεις, έμειναν περίπου 24.000 παιδιά απ' έξω». Τι απέφυγε να προσθέσει; Οτι οι συνολικές αιτήσεις που κατατέθηκαν ήταν συνολικά 150.000. Χώρια τις χιλιάδες φτωχές οικογένειες που δεν κατέθεσαν καν αίτηση, γιατί μπορεί να είχαν εισόδημα ένα ευρώ παραπάνω. Ανέφερε ακόμα ότι «θα βάλουμε γύρω στα 20.000.000 ευρώ για το 2018 στον προϋπολογισμό, για να ιδρύσουμε νέους δημοτικούς σταθμούς στις περιοχές ακριβώς που είδαμε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα», ενώ ανέφερε ότι συνολικά έως το 2021 θα έχουν δημιουργηθεί 1.800 παιδικοί σταθμοί για την κάλυψη 45.000 παιδιών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις απαντήσεις της Θ. Φωτίου, σημείωσε ότι «είναι πρόκληση να εξαγγέλλει η κυβέρνηση μία δέσμη μέτρων για ίδρυση δήθεν 1.800 νέων παιδικών σταθμών που θα καλύψουν μέχρι το 2021 επιπλέον 45.000 παιδιά. Εάν και όποτε αυτές οι υποσχέσεις υλοποιηθούν, θα αφορούν και πάλι ένα πολύ μικρό ποσοστό των παιδιών και σε ευκαιριακές δομές, που θα λειτουργήσουν με τις περίφημες κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και από ιδιώτες». Πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα που η κυβέρνηση κομπάζει για τα ψίχουλα στους παιδικούς σταθμούς, «στο πλαίσιο της άδικης, ταξικής ανάπτυξης και της υποταγής στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, θα δώσει απλόχερα κάτι δισεκατομμύρια για τα "F-16". Μπορείτε να μας πείτε από πού θα τα δώσει αυτά και πόσα θα δώσετε για τους παιδικούς σταθμούς, πόσα θα δώσετε για την κοινωνική πολιτική, όταν εκκρεμεί το πετρέλαιο θέρμανσης να το κόψετε σταδιακά, όταν εκκρεμεί μέσα από το Κοινωνικό Τιμολόγιο να βγάλετε πάρα πολύ κόσμο;»

«Οι εξελίξεις», υπογράμμισε, «επιβεβαιώνουν την επικαιρότητα των θέσεων του ΚΚΕ, που αναδεικνύει την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο αγωγής και φροντίδας για όλα τα παιδιά, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, που θα είναι στελεχωμένο με εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας

Περιοδεία στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Κηφισιά, όπου στεγάζεται το τμήμα δοκίμων ανθυποπυραγών, πραγματοποίησε προχτές κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον απόστρατο ανθυποπυραγό Μιχάλη Μιχαήλ. Η περιοδεία, όπως και η χτεσινή στον πυροσβεστικό σταθμό του Λαυρίου, στην οποία συμμετείχε και ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος του τοπικού Εργατικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια των περιοδειών που πραγματοποιούνται από την ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σε πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας στην Πυροσβεστική Ακαδημία, έγινε συνάντηση με τον διοικητή της, αρχιπύραρχο Σπ. Βαρσάμη, και τον διοικητή της σχολής ανθυποπυραγών, αντιπύραρχο Δημ. Καλιανιώτη.

Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της υποχρηματοδότησης, που ταλανίζει γενικότερα τις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος. Εξέθεσε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα οδηγός σπουδών για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ακαδημίας, ότι δεν γίνεται στον βαθμό που απαιτείται η πρακτική εκπαίδευση, λόγω έλλειψης των απαραίτητων υποδομών, και ακόμη πως δεν έχουν εκπονηθεί, μετά από τόσες δεκαετίες, νεότερες εκδόσεις πυροσβεστικής βιβλιογραφίας. Επεσήμανε ότι είναι απόρροια της πολιτικής συρρίκνωσης των δαπανών το να παραμένουν οι εγκαταστάσεις της Ακαδημίας σε κατάσταση προ δεκαετιών, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν διοίκηση και υπάλληλοι για τη συντήρησή τους και το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί για τους δόκιμους οι νεότερου τύπου στολές για το επιχειρησιακό σκέλος. Τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίζεται στέγη μόνο για τους πρωτοετείς σπουδαστές και όχι για το σύνολο των δοκίμων, όπως επίσης ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει μόνο μία υπάλληλος καθαριότητας για έναν τόσο μεγάλο χώρο και με τόσα πολλά άτομα, με αποτέλεσμα να επωμίζονται και αυτόν το ρόλο οι δόκιμοι ανθυποπυραγοί.

Διαμαρτυρία από το κλιμάκιο του Κόμματος

Το κλιμάκιο του Κόμματος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς τον διοικητή της Ακαδημίας για το γεγονός ότι δεν δόθηκε άδεια, πιθανότατα με άνωθεν εντολές, για να γίνει ομιλία στους δόκιμους ανθυποπυραγούς, ούτε ακόμη και κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, με πρόσχημα ότι διαταράσσεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Τόνισε ότι είναι επιλεκτική και προκλητική, συνάμα, η απαγόρευση αυτή απέναντι στο ΚΚΕ, γιατί ενοχλεί η αλήθεια των θέσεων που εκφράζει το Κόμμα για τις πολιτικές εξελίξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι δόκιμοι ανθυποπυραγοί, αναφέροντας μάλιστα παραδείγματα που ήταν σε γνώση του κλιμακίου για παρουσίαση επενδυτικών προγραμμάτων από τράπεζες και ομιλίες άλλων πολιτικών φορέων, που έγιναν διαχρονικά, και για τις οποίες δεν ίσχυσε η απαγόρευση αυτή.

Στην ομιλία που έγινε προς τους μόνιμους υπαλλήλους και στις κατ' ιδίαν συζητήσεις κατά τη διάρκεια της περιοδείας και με τους δόκιμους ανθυποπυραγούς, οι εκπρόσωποι του κλιμακίου της ΚΟ Αττικής εξήραν την προσπάθεια των πυροσβεστών, που για ακόμη μία αντιπυρική περίοδο έδωσαν την άνιση μάχη κάτω από αντίξοες συνθήκες για την κατάσβεση των πυρκαγιών, τονίζοντας ότι η αυτοθυσία των πυροσβεστών είναι το μόνο πλέον ουσιαστικό όπλο απέναντι στη λαίλαπα των πυρκαγιών.

Τόνισαν ιδιαίτερα την αγωνία του Κόμματος για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς που υλοποιεί και η σημερινή κυβέρνηση όσον αφορά την πυροπροστασία της χώρας, που τη μετατρέπουν σταδιακά από κοινωνική υπηρεσία σε εμπορεύσιμο προϊόν, όπως καταγράφεται μέσα από τη μερική ιδιωτικοποίηση της αεροπυρόσβεσης, την ενοικίαση υπηρεσιών πυρασφάλειας στη «Fraport» και στις κοινοπραξίες των ιδιωτικοποιημένων οδικών αξόνων, αλλά και από τη σταδιακή ανάπτυξη δημοτικών εθελοντικών υπηρεσιών που θα υποχρεωθούν να λειτουργήσουν με ανταποδοτικούς όρους.

Συζήτηση για την πρόταση του ΚΚΕ

Στην περιοδεία στον πυροσβεστικό σταθμό Λαυρίου, όπου υπηρετούν 69 μόνιμοι και πενταετείς πυροσβέστες και 19 εποχικοί, ο πρόεδρος του σωματείου πενταετών και συμβασιούχων, Γιώργος Μέγγουλης, έθεσε τα ζητήματα που αφορούν το εργασιακό καθεστώς και το μέλλον αυτών των δύο κατηγοριών του προσωπικού της Πυροσβεστικής. Υπήρξε, μάλιστα, διαβεβαίωση πως στο ΕΚ Λαυρίου θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη γι' αυτό το σοβαρό θέμα. Με αφορμή την παρουσία πενταετών και εποχικών κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε, τονίστηκε πως η στάση των συνδικαλιστικών οργάνων των πυροσβεστών δεν είναι αντίστοιχη σε σχέση με το σοβαρό εργασιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Διαπιστώθηκε πως και σε αυτόν το σταθμό οι πυροσβέστες έθεσαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μισθολογικό καθεστώς, τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας και υλικοτεχνική υποδομή, το ωράριο και τις επιφυλακές. Επιβεβαιώθηκε δε ότι και αυτή η υπηρεσία της Πυροσβεστικής αντιμετωπίζει όσα προβλήματα έχουν και άλλες υπηρεσίες του Σώματος.

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος ζήτησαν από τους πυροσβέστες να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις προς όφελος της αστικής τάξης και έχουν φέρει σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση όλα τα λαϊκά στρώματα, τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Να σκεφτούν την πρόταση του ΚΚΕ για τη λαϊκή εξουσία, ως τη μόνη διέξοδο που έχει ο ελληνικός λαός προκειμένου να κατακτήσει ένα ανθρώπινο επίπεδο ζωής από τον πλούτο που ο ίδιος παράγει. «Δεν μας μένει άλλη λύση από το να ψηφίσουμε ΚΚΕ», τονίστηκε από παριστάμενους πυροσβέστες, «αφού όλοι δοκιμάστηκαν».

H ιδιαίτερη επίδραση της ουσιοεξάρτησης στις γυναίκες

Ημερίδα του ΕΣΥΝ και της ΟΓΕ την Κυριακή 22 Οκτώβρη

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας συνδιοργανώνουν ημερίδα, με θέμα «Ουσιοεξάρτηση, η ιδιαίτερη επίδρασή της στις γυναίκες», την Κυριακή 22 Οκτώβρη, στις 5 το απόγευμα, στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλ. Βικτωρίας).

Το άνοιγμα της ημερίδας θα γίνει από την πρόεδρο του ΕΣΥΝ και εκπαιδευτικό, Μαρίνα Τσίγκα. Οι κεντρικές ομιλίες θα γίνουν από τον Παναγιώτη Κατηφέ, κοινωνιολόγο, σύμβουλο εξαρτήσεων και γραμματέα του ΕΣΥΝ, και την Μαρία Μανιατάκου, παθολόγο, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ.

Επίσης, προγραμματίζονται οι εξής παρεμβάσεις:

«Ο ρόλος και η σημασία της πρόληψης», από την Λία Αποστολοπούλου, ψυχολόγο, ειδικό γραμματέα του ΕΣΥΝ.

«Θεραπευτικά Προγράμματα», από την Νάντια Κοδέλλα, νοσηλεύτρια σε μονάδα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.

«O ρόλος και η στάση της οικογένειας», από την Xριστίνα Καραμαλίκη, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ».

«Μέσα στη φυλακή....», από την Εύη Κοντόρα, συγγραφέα, αντιπρόεδρο της ΟΓΕ.

Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση. Το κλείσιμο και τα συμπεράσματα της συζήτησης θα παρουσιάσει η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα προβληθεί οπτικοακουστικό υλικό, που θα προλογίσει η Ειρήνη Τσαλέρα, υπεύθυνη τμήματος εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ «ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ».

Εισβολή ομάδας ατόμων, που σύμφωνα με την Αστυνομία είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, σημειώθηκε λίγο μετά της 2.30 μ.μ. στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε με κείμενο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα ο «Ρουβίκωνας». Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ανέβηκαν στον 3ο και 4ο όροφο του κτιρίου στην οδό Πειραιώς 28, όπου στεγάζονται τα γραφεία του Κέντρου, έσπασαν τα τζάμια στα γκισέ των ταμείων, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και αποχώρησαν πριν φτάσει η αστυνομία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ