ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Μόλις το 39,2% των αιτήσεων ικανοποιήθηκε

Ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες είναι και φέτος οι μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών, τη στιγμή που υψώνονται όλο και περισσότερα εμπόδια στην προσπάθεια των γονατισμένων λαϊκών οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Οπως προκύπτει από τη χτεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μετεγγραφών, με τα κριτήρια του υπουργείου, μόλις το 39,2% των αιτήσεων φοιτητών για μετεγγραφή τελικά ικανοποιούνται. Δηλαδή, δεν παίρνουν μετεγγραφή ούτε οι μισοί από όσους τη ζητούν!

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι με την έλλειψη φοιτητικών εστιών και τη συνολικότερη υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, το νέο τσεκούρωμα των μετεγγραφών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει χιλιάδες φοιτητές εκτός σχολών, σε εγκατάλειψη των σπουδών πριν καν τις αρχίσουν, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος τους. Μάλιστα, για άλλη μια φορά δεν καταφέρνουν να πάρουν μετεγγραφή φοιτητές που συγκεντρώνουν 4 και 5 μόρια, που σημαίνει ότι ανταποκρίνονται σε πολλά από τα αυστηρά κριτήρια που θέτει το υπουργείο (χαμηλό εισόδημα, πολυτεκνία, τριτεκνία, αναπηρίες κ.ο.κ.).

Χαρακτηριστικό στοιχείο της δυσκολίας που αντιμετωπίζουν οι λαϊκές οικογένειες είναι και το ότι οι αιτήσεις φέτος ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, και παρ' όλα αυτά ικανοποιήθηκε μικρότερο ποσοστό.

Συνολικά υποβλήθηκαν 14.251, αιτήσεις από τις οποίες έγιναν δεκτές και εξετάστηκαν οι 13.921 (οι υπόλοιπες 330 αιτήσεις υποβλήθηκαν από μη δικαιούχους μετεγγραφής, σύμφωνα με το υπουργείο). Από αυτούς τους χιλιάδες φοιτητές που ζητούν να σπουδάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, μετεγγραφή παίρνουν τελικά μόλις 5.463 φοιτητές.

Οπως ενημερώνει το υπουργείο Παιδείας, ενστάσεις θα υποβάλλονται μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής από σήμερα Τρίτη 31 Οκτώβρη έως και τη Δευτέρα 6 Νοέμβρη 2017.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστική «υποδοχή» του υφυπουργού Παιδείας

Αγωνιστική «υποδοχή» στον υφυπουργό Παιδείας, Δ. Μπαξεβανάκη, επιφύλαξαν εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ από κοινού με φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και την Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών, στη διάρκεια του 26ου Συνεδρίου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Πέμπτη.

Απαίτησαν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία, κάλυψη όλων των κενών εδώ και τώρα στα σχολεία, να μην κλείσει κανένα τμήμα στα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ, άμεση στήριξη των μαθητών, να ξεκινήσει τώρα η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη, ένα γεύμα για όλα τα παιδιά, μόνιμους μαζικούς διορισμούς, άμεσα μέτρα για την ένταξη των παιδιών προσφύγων στο σχολείο με πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού και χωρίς καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ, άμεσα μέτρα για τα εκατοντάδες παιδιά που ακόμη περιμένουν την παράλληλη στήριξη, άμεσα μέτρα στήριξης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών!

Επίσης απαίτησαν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι όροι για να σπουδάζουν οι φοιτητές απρόσκοπτα, χωρίς εμπόδια, με δωρεάν συγγράμματα, επαρκή υλικοτεχνικό και εργαστηριακό εξοπλισμό, καθώς και να καταργηθούν όλα τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, να δοθεί άμεσα λύση για τους 222 φοιτητές που δεν πήραν δωμάτιο φέτος στις Εστίες Θεσσαλονίκης ενώ είχαν κάνει αίτηση, να ανεγερθούν νέες εστίες με ευθύνη του κράτους, ενοικίαση δωματίων μέχρι τότε, επαρκή κρατική χρηματοδότηση για τις ήδη υπάρχουσες εστιακές κτιριακές εγκαταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, ο υφυπουργός αποχώρησε, αρνούμενος να απαντήσει στα αιτήματα που τέθηκαν.

Θα προχωρήσει η διανομή συγγραμμάτων

Κανονικά θα προχωρήσει όπως φαίνεται η διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, καθώς ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων ανακοίνωσε στο υπουργείο Παιδείας την απόφασή του να άρει την αναστολή της διανομής τους.

Το υπουργείο επαίρεται για αυτήν την εξέλιξη, ωστόσο με δεδομένη την υποχρηματοδότηση και του συστήματος που ισχύει για τα συγγράμματα, οι φοιτητές δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα ξαναγίνουν έρμαιο ανάμεσα σε υπουργείο και εκδότες στην επόμενη καθυστέρηση πληρωμών. Ουσιαστική λύση στα αδιέξοδα που δημιουργούνται θα ήταν μόνο να τυπώνονται όλα τα απαραίτητα συγγράμματα σε πανεπιστημιακά τυπογραφεία με ευθύνη του κράτους.

Εκδήλωση της ΠΕΑΦΕ

Εκδήλωση αφιερωμένη στο ΕΑΜ διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο Μουσείο Μακρονήσου (Ασωμάτων 31, Θησείο) η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ).

Σύλληψη για την αποστολή πακέτων με εκρηκτικά

Στη σύλληψη ενός 29χρονου προχώρησε η αστυνομία στην Αθήνα, για την αποστολή των παγιδευμένων με εκρηκτικά πακέτων με αποδέκτες σε χώρες της ΕΕ, αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ο 29χρονος συνελήφθη το πρωί του Σαββάτου, βγαίνοντας από πολυκατοικία στην οδό Αλκαμένους, όπου είχε νοικιάσει διαμέρισμα με χρήση πλαστών στοιχείων ταυτότητας, ενώ στην κατοχή του έφερε τρεις ταξιδιωτικούς σάκους, τσαντάκι μέσης και σακούλα σκουπιδιών, όπου περιέχονταν οκτώ πλαστές ταυτότητες, δύο πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια, πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό, χωρίς εκρηκτική ύλη, και δύο πλαστικά τάπερ με άγνωστη εκρηκτική ύλη, πλαστική συσκευασία με άγνωστη ποσότητα πυρίτιδας, πλήθος πυροκροτητών, καλωδίων και φιτιλιών, κροτίδες, χρονοδιακόπτες, ηλεκτρολογικό πολύμετρο, μπαταρίες και διάφορα υλικά κατασκευής ωρολογιακών μηχανισμών, φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Την Κυριακή ο εισαγγελέας απήγγειλε βαριές κατηγορίες σε βάρος του 29χρονου. Η νέα δικογραφία που σχηματίστηκε για τον 29χρονο περιλαμβάνει έξι κατηγορίες, για τις οποίες ο κατηγορούμενος θα απολογηθεί σε τακτικό ανακριτή.

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η προσφορά του σοσιαλισμού στην Παιδεία

Το Σάββατο 4 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Γκάζι (Αμφιθέατρο 9.84), η ΤΟ Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχτεί η τεράστια προσφορά του σοσιαλισμού στην υπόθεση της Παιδείας, τα άλματα που έγιναν με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση και σε αυτόν τον τομέα, τα επιτεύγματα που ακόμα και σήμερα φαντάζουν άπιαστα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

-- Κεντρική ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Θεματική παρέμβαση: Η δυναμική της οργάνωσης της σχολικής ζωής, ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο σχολείο της σοσιαλιστικής διαπαιδαγώγησης.

-- Προβολή βίντεο

-- Θεατρικό δρώμενο με αποσπάσματα από το μυθιστόρημα της Λ. Κοσμοντεμιάνσκαγια «Ζόγια και Σούρα».

-- Μουσικό πρόγραμμα

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»
Μπροστά στις δικηγορικές εκλογές

Εκδήλωση - συζήτηση, ενόψει των προσεχών δικηγορικών εκλογών, διοργανώνει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» την Πέμπτη 2 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος).

Η παράταξη καλεί τους φίλους της αλλά και όλους τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους της Αθήνας και του Πειραιά, που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, να πάρουν μαζικά μέρος, καθώς και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 9 Νοέμβρη.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» έχει κάνει γνωστό ότι θα συμμετέχει στις εκλογές του ΔΣΑ και του ΔΣΠ με υποψήφιους προέδρους τους Αγγελο Βρεττό και Νίκο Λιαπάκη αντίστοιχα, ενώ ήδη κυκλοφορεί στα δικαστήρια και στους χώρους δουλειάς η κεντρική διακήρυξη με τις θέσεις της, η οποία είναι αναρτημένη και στην ιστοσελίδα της: https://agonistikisispirosi.wordpress.com

ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Διαμαρτύρονται για τη μεταφορά του σχολείου οι εργαζόμενοι μαθητές

Σε νέα τοποθεσία, που βρίσκεται μακριά από το κέντρο της πόλης και από το χώρο εργασίας των περισσοτέρων από τους μαθητές, μεταφέρεται το Εσπερινό Σχολείο Καρδίτσας, και μάλιστα ενώ έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την αγανάκτηση και την αγωνιστική αντίδραση των εργαζόμενων μαθητών, καθώς λόγω της απόστασης και των δυσκολιών που υπάρχουν στην συγκοινωνία, βλέπουν να δυσκολεύεται η παρακολούθηση των μαθημάτων και εν τέλει να παρακωλύεται η φοίτησή τους.

Το Δεκαπενταμελές του σχολείου κάλεσε τους μαθητές σε Γενική Συνέλευση, συζήτησε το θέμα, εξέδωσε ανακοίνωση με τη διαμαρτυρία τους και προχωρά σε αποχή από τα μαθήματα, προκειμένου οι μαθητές να βγουν στους δρόμους, να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία και να αντισταθούν στη καταπάτηση των μορφωτικών τους δικαιωμάτων.

Στους εργαζόμενους μαθητές συμπαρίσταται η Γραμματεία Καρδίτσας του ΠΑΜΕ, καλώντας τους να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τα ταξικά εργατικά σωματεία, διεκδικώντας ολόπλευρα το δικαίωμά τους στην αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ