ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Παραίτηση Μπαρζανί με φόντο διαπραγματεύσεις...

Ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μ. Μπαρζανί

Copyright 2017 The Associated

Ο Πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μ. Μπαρζανί
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΕΡΜΠΙΛ.--

«Νέα σελίδα» για το ενδοαστικό πολιτικό σκηνικό των Κούρδων του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ ανοίγει η απόφαση του Κούρδου Προέδρου, Μασούντ Μπαρζανί, να αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο αύριο, Τετάρτη 1η Νοέμβρη, μετά την επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και τις πρόσφατες πολύνεκρες συγκρούσεις που ξεκίνησαν μετά το κουρδικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία στις 25 του περασμένου Σεπτέμβρη.

Ο Πρόεδρος Μπαρζανί ανακοίνωσε την (αναμενόμενη) απόφαση της παραίτησής του το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως θα παραμείνει Πεσμεργκά. Εξέφρασε, ωστόσο, πικρία και απογοήτευση για το γεγονός ότι δεν πήρε την υποστήριξη που περίμενε από βασικούς συμμάχους του στο εξωτερικό, με πρώτες τις ΗΠΑ. «Κανείς δεν στάθηκε στο πλευρό μας, παρά μόνο τα βουνά μας» είπε ο Μπαρζανί, υποστηρίζοντας πως υπήρχε «σχέδιο επίθεσης και αποσταθεροποίησης σε βάρος του Κουρδιστάν». Κατηγόρησε ακόμη την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι πως σχεδίαζε τις επιθέσεις σε βάρος των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά στην πετρελαιοφόρα επαρχία Κιρκούκ και σε άλλες περιοχές «ακόμη και εάν δεν είχε γίνει το δημοψήφισμα».

Αγνωστο είναι ποιος και πώς θα διαδεχθεί τον Μ. Μπαρζανί, που είναι από τους μεγαλύτερους πλουτοκράτες στο ιρακινό Κουρδιστάν, δεδομένου ότι οι προγραμματισμένες για την 1η Νοέμβρη βουλευτικές και προεδρικές εκλογές αναβλήθηκαν πρόσφατα για τουλάχιστον οκτώ μήνες. Πάντως, η ανακοίνωση της παραίτησής του προκάλεσε περιορισμένης έκτασης επεισόδια έξω από το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο, ενώ αργότερα κόμματα της αντιπολίτευσης (μεταξύ των οποίων το Κίνημα Γκοράν και η «Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν») ανακοίνωσαν ότι τα γραφεία τους δέχτηκαν επιθέσεις αργά το βράδυ της Κυριακής σε πολλές πόλεις, δίχως ευτυχώς να αναφερθούν θύματα.

Χτες, πάντως, Ιρακινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι και Κούρδοι ομόλογοί τους ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας που θα τερματίσει τις πρόσφατες πολύνεκρες μεταξύ τους συγκρούσεις.

ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις στην Αστάνα με «διαρκή» απειλή της «τρομοκρατίας»...

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.--

«Η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή απέχει πολύ από το να τελειώσει», ακόμα κι αν η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» υπέστη βαριές ήττες τους τελευταίους μήνες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ώστε να συμμετάσχει σε συνάντηση με στρατιωτικούς αξιωματούχους με θέμα την καταπολέμηση της «διεθνούς τρομοκρατίας» από οργανώσεις τζιχαντιστών.

Οι «προειδοποιήσεις» της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας έγιναν λίγο προτού ξεκινήσει χτες στην Αστάνα του Καζακστάν ο έβδομος γύρος διαβουλεύσεων σε σχέση με την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Συρία, ανάμεσα σε αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης, της συριακής αντιπολίτευσης και διπλωμάτες των τριών χωρών που έχουν αναγορευτεί «εγγυητές» της εκεχειρίας στη Συρία: τη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία. Ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, δήλωσε ότι τα βασικά ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών στην Αστάνα που ολοκληρώνονται αργότερα σήμερα, είναι η θέσπιση κανονισμών για τον τρόπο λειτουργίας ομάδων που θα επιδιώξουν την απελευθέρωση ομήρων, αιχμαλώτων και αγνοουμένων και η σύνταξη μίας κοινής ανακοίνωσης που θα αφορά την αποναρκοθέτηση περιοχών για ανθρωπιστικούς λόγους. Επιπροσθέτως, ο Λαβρεντίεφ παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις Συρίας - Τουρκίας σε σχέση με τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί τις τελευταίες βδομάδες στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντίλμπ ο τουρκικός στρατός, λέγοντας ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να αναλάβει ρόλο «μεσολάβησης» μεταξύ των δύο πλευρών. Ο ίδιος πρόσθεσε, τέλος, ότι στις διαβουλεύσεις στην Αστάνα θα δώσουν το «παρών» με την ιδιότητα του παρατηρητή ο Αμερικανός διπλωμάτης Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ένας διπλωμάτης από την Ιορδανία και ένας εκπρόσωπος του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Στο περιθώριο της συνάντησης ανακοινώθηκε ότι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος ενδοσυριακών διαβουλεύσεων στη Γενεύη στις 28 Νοέμβρη, με βασικά θέματα την προετοιμασία εκλογών στη Συρία υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και τη σύνταξη νέου συριακού συντάγματος.

Τέλος, χτες Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σχέδια για μείωση της στρατιωτικής παρουσίας τους στη Συρία, προβλέποντας πως θα παραμείνουν στη Συρία μονάδες της στρατιωτικής αστυνομίας και στρατιωτικοί σύμβουλοι, καθώς και μονάδες που θα φρουρούν τις εγκαταστάσεις στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ και στη ρωσική ναυτική βάση στο Ταρτούς.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο προερχόμενος από το κυβερνών ΑΚΡ δήμαρχος της Αγκυρας, Μελίχ Γκιοκτσέκ, παραιτήθηκε μετά από «εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», όπως είπε ο ίδιος. Νέες δημοτικές εκλογές θα γίνουν το Μάρτη, ενώ το ΑΚΡ βρίσκεται σε τροχιά «ανανέωσης», εν μέσω έντονων ενδοαστικών διεργασιών.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πάνω από 20 αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε νέες επιθέσεις των «Ταλιμπάν». Την Κυριακή έγινε επίθεση στην επαρχία Χαν Αμπάντ, στα βορειοανατολικά, ενώ είχε προηγηθεί άλλη, το Σάββατο, στην κεντρική επαρχία Γκάζνι. Μόνο την τελευταία βδομάδα, περίπου 150 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις των «Ταλιμπάν».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Οι υποψήφιοι της κυβερνώσας «Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης» του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ ήταν οι κερδισμένοι και του προχτεσινού δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, καθώς επικράτησαν σε 19 από τους 35 δήμους. Στο αλβανικό πολιτικό μπλοκ επικράτησαν οι υποψήφιοι του συγκυβερνώντος κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι σε δέκα δήμους, μεταξύ των οποίων οι μεγάλοι δήμοι του Τέτοβο, της Στρούγκα και του Τσάιρ στα Σκόπια. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE και πρώην πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, πριν καν γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα, κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα για «μαζική εξαγορά και εκφοβισμό ψηφοφόρων».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν χτες την υποψήφια προς ένταξη Σερβία ότι ο διορισμός του στρατηγού ε.α. Βλαντιμίρ Λαζάρεβιτς, που έχει καταδικαστεί για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, σε στρατιωτική ακαδημία «αντιβαίνει στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Βομβιστική επίθεση Σομαλών τζιχαντιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, προκάλεσε το θάνατο 23 ατόμων. Η επίθεση προκάλεσε την αποπομπή του αρχηγού της αστυνομίας και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας με επίκεντρο τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου, Μαρκ Γκάρνιερ, που κατηγορείται από γυναίκα υπάλληλό του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

ΗΠΑ
Συλλήψεις και κατηγορίες σε πρώην συνεργάτες του Προέδρου Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σοβαρές κατηγορίες, για συνωμοσία κατά των ΗΠΑ, ξέπλυμα χρήματος από πιθανώς παράνομες δραστηριότητες, παραβίαση των ομοσπονδιακών νόμων περί συμμετοχής σε λόμπι υπέρ του Ουκρανού πρώην Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μη δήλωση τραπεζικών λογαριασμών σε «φορολογικούς παραδείσους» του εξωτερικού και δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων για αγορά πολυτελών προϊόντων και υπηρεσιών που δεν δικαιολογούνταν από δηλωθέντα εισοδήματα της περιόδου 2006-15, απαγγέλθηκαν χτες σε βάρος τουλάχιστον δύο πρώην συνεργατών και συμβούλων του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ: Του Πολ Μάναφορντ, πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, και του βοηθού του, Ρίτσαρντ Γκέιτς. Κατηγορίες για ψευδή κατάθεση στους ανακριτές του FBI για επαφές με ξένους, μεταξύ των οποίων έναν Ρώσο πανεπιστημιακό καθηγητή και έναν εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, απαγγέλθηκαν και κατά του Γιώργου Παπαδόπουλου, πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, προτού γίνει Πρόεδρος, για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ενέργειας. Ο Μάναφορντ παραδόθηκε στις αρχές, κάτι που δεν έγινε άμεσα γνωστό σε ό,τι αφορά τον πρώην συνεργάτη του, Ρ. Γκέιτς. Οσο για τον Γ. Παπαδόπουλο, αυτός φέρεται πως συνεργάζεται ήδη με τις ανακριτικές αρχές και πως παραδέχθηκε την ενοχή του.

Οι συλλήψεις είναι το πρώτο βήμα σε μια σειρά ενεργειών του ανακριτή, Ρόμπερτ Μιούλερ, που εκτιμάται ότι θα έχουν ως στόχους και άλλους πρώην στενούς συνεργάτες του Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος και οι συνεργάτες του απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο συνωμοσίας με τους Ρώσους, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευτεί αποδείξεις σχετικά με την ύπαρξη ύποπτων επαφών και σχέσεων με τη Ρωσία.

Πριν τις συλλήψεις, ο Τραμπ είχε εκφράσει την οργή του για την έκβαση των ερευνών του Ρ. Μιούλερ, απαιτώντας έρευνα σε βάρος της πρώην αντιπάλου του και πρώην υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

Ας σημειωθεί ότι την «πιθανή» εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 διερευνούν, εκτός του Μιούλερ, οι Επιτροπές Πληροφοριών της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας.

Δημοσιοποίηση αρχείων της δολοφονίας Κένεντι

Αν και δεν αποκάλυψαν κάτι για τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας Κένεντι, εντούτοις υπάρχουν άλλες πληροφορίες, σε σχέση με τις απόπειρες πρακτόρων της CIA να δολοφονήσουν τον Κουβανό ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και τις πληροφορίες που είχαν εγκαίρως οι πράκτορες του FBI, λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία του φερόμενου ως δολοφόνου του Προέδρου Τζ. Κένεντι, Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ. Απόρρητα παρέμειναν πάντως αρκετές εκατοντάδες κρατικά αρχεία, ενώ προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα τα κάπου 2.000 έγγραφα.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ
Αύριο η εκδήλωση για τον Τσε

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (οδός Βρυούλων & Κλαζομενών).

Θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Κούβας στην Ελλάδα, Σέλμις Ντομίνγκες Κορτίνα, θα μιλήσει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Νίκος Καρανδρέας, και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ για τον Τσε.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τήρηση της συμφωνίας επιβεβαιώνει και ο Αμάνο

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Την πιστή εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει το Ιράν στο πλαίσιο της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε προχτές στην Τεχεράνη ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (AIEA), Γιουκίγια Αμάνο.

Ο Αμάνο συναντήθηκε νωρίτερα με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί, τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και τον επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, με τον τελευταίο να δηλώνει με νόημα πως το Ιράν έχει την ικανότητα να «επαναλάβει (...) μέσα σε τέσσερις μέρες» τις δραστηριότητες για την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου 20%, «αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ