ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σήμερα η εκδήλωση με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση και Εκπαίδευση»

Στις 7 μ.μ., στο Γκάζι, με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Σήμερα, Σάββατο 4 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Γκάζι (Αμφιθέατρο 9,84), η Τομεακή Οργάνωση Εκπαιδευτικών Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση και Εκπαίδευση».

Θα φωτίσει αυτήν την περίοδο που η ανθρωπότητα έδωσε απάντηση στις αγωνίες του μαθητή, του γονιού, του εκπαιδευτικού, μέσα σε μια κοινωνία που έδωσε τη δυνατότητα σε όλους να έχουν ποιοτική εκπαίδευση, η οποία απελευθέρωνε όλη την κατακτημένη γνώση της εποχής. Η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 έθεσε τις βάσεις για να απολαμβάνουν τον πλούτο αυτοί που τον δημιουργούν. Για πάνω από 70 χρόνια, το 1/5 του πληθυσμού της Γης δεν είχε κανένα κοινωνικό εμπόδιο στη μόρφωσή του. Τα άλματα που επιτεύχθηκαν στην Παιδεία την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης ακόμα και σήμερα, με το επίπεδο ανάπτυξης στον καπιταλιστικό κόσμο, φαντάζουν άπιαστο όνειρο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

-- Κεντρική ομιλία από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Θεματική παρέμβαση: Η δυναμική της οργάνωσης της σχολικής ζωής, ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο σχολείο της σοσιαλιστικής διαπαιδαγώγησης.

-- Προβολή βίντεο.

-- Θεατρικό δρώμενο με αποσπάσματα από το μυθιστόρημα της Λ. Κοσμοντεμιάνσκαγια «Ζόγια και Σούρα».

-- Μουσικό πρόγραμμα.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Σε κινητοποιήσεις στις 7 Νοέμβρη

Σε συγκεντρώσεις, πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας προχωρούν την Τρίτη 7 Νοέμβρη φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας. Κεντρικά αιτήματά τους είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών των φοιτητών και των σπουδών, κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, δουλειά με μόνη προϋπόθεση το πτυχίο, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στις σχολές

Στην Αθήνα, η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και σε αυτήν καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Τουρκικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Ρωσικών - Σλαβικών Σπουδών, Φαρμακευτικής, Νέων Εστιών ΕΜΠ, Πληροφορικής Χαροκοπείου, Οικονομικού ΝΟΠΕ και οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΓΤΚΣ και Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας και ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά. Οι παραπάνω καλούν «κάθε φοιτητή και σπουδαστή, όλους τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους στις 7 Νοέμβρη να βρίσκονται στο δρόμο του αγώνα, στο δρόμο της διεκδίκησης. Για να μπλοκάρουμε παλιά και νέα μέτρα που τσακίζουν τις σπουδές και τη ζωή μας, για να στείλουμε μήνυμα πως οι φοιτητές οργανώνουμε το δικό μας σχέδιο αντεπίθεσης, κόντρα στα δικά τους, για να ανοίξουμε δρόμο να διεκδικήσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας».

Σε συλλαλητήριο με σύνθημα «Θέλουμε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια, να δουλεύουμε στο αντικείμενο που σπουδάσαμε!», καλούν την ίδια μέρα στις 12.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ, οι Σύλλογοι Φοιτητών Γεωλογικού, Δασολογίας, Παιδαγωγικού, Νομικής του ΑΠΘ και η συνέλευση Τμήματος Λογιστικής - Χρηματοοικονομικού του ΠΑΜΑΚ.

Κινητοποιήσεις την ίδια μέρα διοργανώνονται από φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους σε Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Χαλκίδα, Κομοτηνή, Κοζάνη, Καβάλα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Ρέθυμνο, Κέρκυρα, Αρτα, Ορεστιάδα, Χανιά.

Για τη δήθεν «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ

Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Παιδείας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την περίφημη «πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ». Πολλά ειπώθηκαν για τους πιθανούς τρόπους που θα προχωρήσει η διαδικασία, παραμένοντας βέβαια με σταθερότητα στο βασικό ζητούμενο: Την καλύτερη, πιο αποτελεσματική για το κεφάλαιο σύμπλευση των Ανώτατων Ιδρυμάτων, παλιών και νέων, πανεπιστημίων και ΤΕΙ, με τις ορέξεις των μεγάλων επιχειρήσεων. Από τη συνέντευξη επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται για πραγματική ισοτίμηση των ΤΕΙ με τα πανεπιστήμια. Αντίθετα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, δεν μιλάμε για «οριζόντια πανεπιστημιοποίηση», δηλαδή διατηρείται και, μάλιστα, διευρύνεται με τα νέα διετή προγράμματα η πολυκατηγοριοποίηση, η κάθετη διάκριση Ιδρυμάτων, Σχολών, πτυχίων και αποφοίτων.

Από τη συνέντευξη πάλι, αποκαλύπτεται και η πραγματική ουσία αυτών των εξελίξεων. Η οργανικότερη σύνδεση των Ιδρυμάτων με την «τοπικότητα», με την «περιφερειακή ανάπτυξη», δηλαδή με τα στάνταρς των αγορών σε περιφερειακό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το παράδειγμα που έφερε επί του συγκεκριμένου ο υπουργός Παιδείας: Οι εξελίξεις που υπάρχουν στον αγροτοδιατροφικό τομέα, το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις από κολοσσούς του χώρου, ντόπιους και διεθνείς, στο οποίο προσαρμόζεται και με βάση το οποίο νομοθετεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα καθορίσει ποια νέα Τμήματα θα γίνουν, με τι περιεχόμενο σπουδών, τι έρευνα θα διεξάγουν.

Καθόλου τυχαίο δεν είναι, επίσης, ότι ο υπουργός συνέδεσε τη διαδικασία της «πανεπιστημιοποίησης» (που βέβαια δεν αφορά σε όλα τα Τμήματα ΤΕΙ, αφού διατηρούνται κάποια με τον τεχνολογικό τους χαρακτήρα και άλλα γίνονται ακόμα και διετή!) με τα 5ετή πλάνα των πανεπιστημίων. Πρόκειται στην ουσία για 5χρονα «business plan» (παλιότερα τα αποκαλούσαν 4ετείς στρατηγικούς προγραμματισμούς των ΑΕΙ), όπου αποδεικνύεται η λεγόμενη «βιωσιμότητα» των Ιδρυμάτων, δηλαδή η ικανότητά τους να προσελκύουν χορηγούς, ερευνητικά προγράμματα με επιχειρήσεις, καθώς και η προσαρμοστικότητά τους στις στοχεύσεις των μονοπωλίων.

Οσο για τα διετή προγράμματα που ανακοινώθηκαν εκ νέου, ας μην περάσει στα «ψιλά γράμματα» ότι ο υπουργός σκόπιμα τα συνέδεσε με τις πρακτικές ασκήσεις των σπουδαστών αυτών των προγραμμάτων κατάρτισης. Αν αναλογιστεί κανείς ότι θα είναι πλήρως συνδεδεμένα με τις μεγάλες τοπικές επιχειρήσεις ανά περιφέρεια, έχουμε κάθε δίκιο να πιστεύουμε ότι θα αποτελούν δεξαμενές από όπου θα αντλούνται νέοι εργαζόμενοι, με όρους μαύρης κυριολεκτικά εργασίας, χειρότερης ακόμα και από αυτήν της «μαθητείας».

Αλλωστε, συνέδεσε και πάλι όλη τη διαδικασία των συγχωνεύσεων με την «αξιολόγηση» της ΑΔΙΠ, δηλαδή επιβεβαίωσε το κρησάρισμα των νέων Τμημάτων που θα προκύψουν με τα δεδομένα της αγοράς. Η κλίση σε όλες τις πτώσεις των δήθεν «ακαδημαϊκών κριτηρίων», την ίδια στιγμή που θεωρείται δεδομένο ότι τα νέα Τμήματα που θα προκύψουν θα είναι στη βάση της ανταποδοτικότητας, ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικής λειτουργίας, γίνεται καθαρά για εξωραϊσμό της κατάστασης. Φαίνεται επιπλέον και από το γεγονός - όπως τονίστηκε - ότι διατηρούνται οι έκτακτοι διδάσκοντες, ότι δεν πρόκειται να εξασφαλιστούν νέες υποδομές, αίθουσες, εργαστήρια, συγγράμματα.

Με αφορμή λοιπόν τη συνέντευξη, που απλά απέδειξε ότι παραμένουν πιστοί στη στρατηγική τους και στοιχίζονται όλο και περισσότερο στα κελεύσματα των επιχειρήσεων, να επαναλάβουμε κι εμείς: Αποδεικνύεται περίτρανα ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, χωρίς διαχωρισμούς μεταξύ θεωρίας και εφαρμογής, με ένα και μοναδικό Τμήμα πανεπιστημιακού επιπέδου ανά επιστημονικό αντικείμενο, με μια κατηγορία αποφοίτου και πτυχίου. Με το πτυχίο να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα, χωρίς να απαιτούνται ενδιάμεσες κρίσεις, εξετάσεις, επιπλέον προσόντα και πιστοποιητικά. Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι φεύγει από τη μέση η ανεργία και η πραγματική αιτία που την προκαλεί, δηλαδή η ίδια η εκμεταλλευτική κοινωνία και ο καθαγιασμένος σκοπός της: Το κέρδος, στο όνομα του οποίου σήμερα επιχειρούν να αναδιαρθρώσουν όλο το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.


Κ.

Κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» του Νοέμβρη

Με το σύνθημα «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε! Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον μας» στο εξώφυλλό του, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, κυκλοφορεί ο «Οδηγητής» του Νοέμβρη, από σήμερα Σάββατο. Για τη μεγάλη επέτειο, το τεύχος περιλαμβάνει ένα πολύ ενδιαφέρον 12σέλιδο αφιέρωμα. Ταυτόχρονα, στην πλούσια ύλη του ξεχωρίζουν:

  • Ανακοίνωση του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ για την Οικονομική Εξόρμηση.
  • Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τα 43 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου.
  • Αρθρο για τους μαθητικούς αγώνες.

Ακόμα:

Σχολιασμός της επικαιρότητας και των εξελίξεων.

Αρθρο για τη συζήτηση σχετικά με «τη βία και την ανομία» στα πανεπιστήμια.

Αρθρο για τις εξελίξεις στους νέους εργαζόμενους και την προετοιμασία του συλλαλητηρίου στις 9 Νοέμβρη.

Συνέντευξη με τους προέδρους των Συλλόγων Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Αρθρο για την παρέμβαση της ΚΝΕ στο 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Αρθρο για τη συζήτηση σχετικά με τη νομιμοποίηση της «φαρμακευτικής» κάνναβης.

«Ματιές» στην προετοιμασία της μεγάλης πολιτικής - πολιτιστικής εκδήλωσης της ΚΕ του ΚΚΕ στις 26 Νοέμβρη στο ΣΕΦ.

Αλλαγές σε απολυτήριες εξετάσεις και εσπερινά λύκεια

Σε αλλαγές στις απολυτήριες εξετάσεις φέρεται να προσανατολίζεται άμεσα το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο αλλαγών του τρόπου αξιολόγησης των μαθητών της Γ' Τάξης ημερήσιων και Δ' Τάξης εσπερινών λυκείων. Το ΙΕΠ έχει εισηγηθεί οι απολυτήριες εξετάσεις να γίνονται μόνο στα μαθήματα Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Μαθηματικά, Ιστορία και Βιολογία, ενώ στα υπόλοιπα μαθήματα της τελευταίας τάξης του Λυκείου, ο βαθμός του απολυτηρίου να προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών του 1ου και 2ου τετραμήνου.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε το υπουργείο Παιδείας προς την ΟΛΜΕ, καλώντας το ΔΣ σε συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα. Ανάμεσα στα ζητήματα που θέτει το υπουργείο, είναι ακόμα «η καθιέρωση τρίχρονων Εσπερινών Λυκείων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για τους μαθητές που εγγράφονται φέτος στην Α' Τάξη εσπερινού, με παράλληλη προσαρμογή του περιεχομένου και των μεθόδων διδασκαλίας στις αρχές της εκπαίδευσης ενηλίκων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ