ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ρατσιστική επίθεση στο σπίτι του μικρού Αμίρ

Οι πέτρες που πέταξαν στο σπίτι όπου μένει η οικογένεια από το Αφγανιστάν

Eurokinissi

Οι πέτρες που πέταξαν στο σπίτι όπου μένει η οικογένεια από το Αφγανιστάν
Αγνωστα άτομα επιτέθηκαν χτες τα ξημερώματα στην κατοικία που μένει η οικογένεια του 11χρονου Αφγανού Αμίρ, ο οποίος αν και είχε κληρωθεί να είναι σημαιοφόρος για την παρέλαση της 28ης Οκτώβρη, τελικά τού έδωσαν από το σχολείο μία ταμπέλα για να κρατά στην παρέλαση, στην περιοχή της Δάφνης. Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία, άγνωστοι δράστες επιτέθηκαν τα ξημερώματα με πέτρες και προκάλεσαν φθορές στην οικία όπου διαμένει ο 11χρονος με την οικογένειά του.

Οπως κατήγγειλε σε δηλώσεις της η μητέρα του Αμίρ, άγνωστοι πέταξαν πέτρες στο παράθυρο του δωματίου που κοιμούνται τα παιδιά της. Το δωμάτιο γέμισε γυαλιά, ενώ μαζί με τις πέτρες έπεσε και ένα χαρτόνι που προέτρεπε την οικογένεια να φύγει. «Την ώρα που έσπαγαν τα τζάμια, γύρω στις 3 τα ξημερώματα, φώναζα και καλούσα σε βοήθεια. Τα παιδιά είχαν ξυπνήσει, έκλαιγαν, ήταν πολύ φοβισμένα. Το δωμάτιο των παιδιών γέμισε γυαλιά. Βρέθηκε μπουκάλι μπίρας πάνω στο κρεβάτι» κατήγγειλε η μητέρα του Αμίρ. «Ειδοποίησα την ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η οποία κατέβηκε και κάλεσε την Αστυνομία. Θα πεθάνουμε. Θα μας σκοτώσουν. Δεν ξέρουμε τον λόγο», τόνισε χαρακτηριστικά η μητέρα του Αμίρ. Η οικογένεια του 11χρονου Αφγανού ζήτησε από στελέχη του προγράμματος προσωρινής στέγασης προσφύγων του δήμου Αθηναίων, τη μετακίνησή της σε άλλη κατοικία.

Το σπασμένο παράθυρο του σπιτιού όπου τα φασιστοειδή έκαναν τη δολοφονική επίθεση

Eurokinissi

Το σπασμένο παράθυρο του σπιτιού όπου τα φασιστοειδή έκαναν τη δολοφονική επίθεση
Δίπλα στους πρόσφυγες απεργούς πείνας το ΚΚΕ

Η Δ. Μανωλάκου συζητά με τους απεργούς πείνας
Η Δ. Μανωλάκου συζητά με τους απεργούς πείνας
Με βασικό αίτημα την επανένωσή τους με τις οικογένειές τους, συνέχισαν την απεργία πείνας για τρίτη μέρα χτες εφτά άνδρες και εφτά γυναίκες πρόσφυγες από τη Συρία, στο Σύνταγμα. Τους απεργούς πείνας επισκέφτηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. «Ηρθαμε να μιλήσουμε μαζί τους, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο αίτημά τους και να τους ενημερώσουμε πως το προωθούμε στη Βουλή. Αυτό που τούς είπαμε ήταν ότι οι κομμουνιστές βουλευτές επισκέπτονται τα camps, βάλαμε κι άλλα θέματα για το σκληρό χειμώνα και το πώς θα αντιμετωπιστεί», δήλωσε η Δ. Μανωλάκου.

Η βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως οι απεργοί πείνας έχουν το δικαίωμα της επανένωσης οικογενειών. Ομως, η κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό έκανε συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση κάθε μήνα να πηγαίνουν στη Γερμανία 70 άτομα. Αυτό το δικαίωμα έχει διάρκεια έξι μηνών. Αυτήν τη στιγμή, το δικαίωμα επανένωσης των οικογενειών το έχουν 2.500 άτομα που σημαίνει ότι αν διαιρεθεί διά 70 ξεπερνάει το εξάμηνο ο χρόνος αναμονής και οι άνθρωποι αυτοί θα χάσουν αυτό τους το δικαίωμα. «Εμείς, θέσαμε το θέμα στη Βουλή και θα υποβάλουμε σχετική Ερώτηση και ζητάμε να μην υπάρχει αριθμητικός προσδιορισμός», πρόσθεσε. «Ηδη, έχουν περάσει πολλοί μήνες και εδώ υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει ούτε πατέρα».

Ανάμεσα στους απεργούς πείνας, άλλος βρίσκεται στην Ελλάδα δυο χρόνια και περιμένει πάνω από έξι μήνες την οικογενειακή επανένωση, ενώ δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα εισιτήρια για να πάει στη Γερμανία. Αλλη βρίσκεται στη χώρα μας πάνω από ένα χρόνο με τα τρία της παιδιά, άλλης ο σύζυγός είναι εδώ και τέσσερα χρόνια στη Γερμανία.

Υπενθυμίζεται πως χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν μακριά από τις οικογένειές τους, εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, δέσμιοι της αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ και θύματα πολιτικών συμφωνιών κάτω από το τραπέζι της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης για την επιβολή αριθμητικού ορίου στις οικογενειακές επανενώσεις. Πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, που έχουν περάσει τα σύνορα με κίνδυνο της ζωής τους και της ζωής των παιδιών τους, που έχουν περάσει μήνες σε πρόχειρους καταυλισμούς στα νησιά, στην Ειδομένη, μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης, που έχουν υποστεί την γκετοποίηση στις επίσημες δομές φιλοξενίας, που έχουν χάσει κάθε δυνατότητα για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή ζωή και συνεχίζουν να στερούνται οι ίδιοι κάθε δικαίωμα στην εργασία και τα παιδιά τους το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την ένταξη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κανένα μέτρο για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής των προσφύγων στα hot spots στα νησιά αναδείχθηκαν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο, από τα όσα ανέφεραν οι δήμαρχοι των νησιών που έχουν μετατραπεί σε αποθήκες εγκλωβισμού ανθρώπινων ψυχών, ενημερώνοντας την περασμένη Πέμπτη, 2 Νοέμβρη, την Επιτροπή Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπ. Γαληνός, ανέφερε ότι «είχα προειδοποιήσει για τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας» και τα «αποτελέσματά της», τονίζοντας ότι «άνθρωποι που έχουν φύγει από πολέμους, κατατρεγμένοι, κυνηγημένοι, εκβιαζόμενοι, έρχονται να ζήσουν σε συνθήκες οι οποίες, κυριολεκτικά, σε πολλές περιπτώσεις, είναι απάνθρωπες».

Ο δήμαρχος Χίου, Μ. Βουρνού, πρόσθεσε ότι «στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Χίου, στο Χαλκιός, είναι αυτήν τη στιγμή περίπου 2.000 άνθρωποι, με ονομαστική χωρητικότητα 800 ανθρώπων. Οταν λέμε ονομαστική χωρητικότητα, εννοούμε μόνο για το χώρο που αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται για να κοιμηθούν. Δεν συζητάμε, βέβαια, για καμία άλλη παροχή».

Ο δήμαρχος Σάμου, Μ. Αγγελόπουλος, ανέφερε ότι «εκπέμπεται μια συνεχής ριπή ευθύνης και κατηγορία» για τους δήμους, όταν «για να μπούμε σε hot spot πρέπει να πάρουμε ειδική άδεια», επειδή οι ΜΚΟ έχουν όλη «την αρμοδιότητα».

Ο δήμαρχος Λέρου, Μ. Κώλιας, ανέφερε ότι όλες οι δομές του νησιού είναι υποστελεχωμένες, όπως η καθαριότητα και το νοσοκομείο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, ανέφερε: «Λέμε να αποσυμφορήσουμε τα νησιά και όλοι κλαίμε για τις τραγικές συνθήκες», όμως δεν έγινε «διεύρυνση των χώρων υποδοχής και προαναχωρησιακά κέντρα». Βέβαια, πήρε την απάντηση από τον δήμαρχο Χίου, ο οποίος ανέφερε ότι «με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν από 6 με 7 μήνες, σας είχαμε προτείνει τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου. Μάλιστα, υποδείξαμε και χώρο και τον τοπογραφήσαμε κιόλας», όμως «δεν έγινε τίποτα».

Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της Επιτροπής, επισήμανε ότι αναδεικνύεται πως «η πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης και η συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος σε όφελος των προσφύγων - μεταναστών αλλά και των κατοίκων των νησιών». Ανέφερε πως η αύξηση των προσφυγικών ροών αποδεικνύει ότι το Προσφυγικό αξιοποιείται ως πρόσχημα από την κυβέρνηση για την «ενισχυμένη παρουσία της Frontex και τις περιπολίες του NATO στο Αιγαίο», «για να ενισχύσουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί τη στρατιωτική τους παρουσία και να προωθήσουν τα σχέδιά τους έναντι των ανταγωνιστών τους στην ευρύτερη περιοχή». «Αυτό που προωθεί η κυβέρνηση, είναι αναβάθμιση της χώρας σαν πολεμικό ορμητήριο, με την επέκταση της Σούδας, την προσφορά νέων βάσεων και την αύξηση των ΝΑΤΟικών εξοπλισμών, που, βεβαίως, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για το λαό», ενώ «δεν πρέπει να μας διαφεύγει και η δική της συμβολή στη δημιουργία και όξυνση του Προσφυγικού».

Απαίτησε να προχωρήσει η επανένωση οικογενειών στη Γερμανία που αφορά περίπου 2.500 πρόσφυγες, ώστε να υπάρξει και αποσυμφόρηση, και να μην απολυθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Ασύλου. «Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες και τη βαρυχειμωνιά, ρωτώ, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των εγκλωβισμένων ενόψει του χειμώνα;». Απάντηση δεν υπήρξε, βέβαια...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει οι ρατσιστικές φασιστικές συμμορίες

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη ρατσιστική επίθεση κατά της οικογένειας του μικρού Αφγανού μαθητή Αμίρ:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη νέα άνανδρη ρατσιστική επίθεση στο σπίτι που ζούσε ο 11χρονος Αφγανός μαθητής Αμίρ και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον ίδιο και την οικογένειά του. Για μια ακόμη φορά φαίνεται το εγκληματικό ποιόν των αντιδραστικών φασιστικών συμμοριών, που στοχοποιούν ανυπεράσπιστους ανθρώπους, όπως αυτή η επίθεση ενάντια σε μια γυναίκα πρόσφυγα και τα τρία μικρά παιδιά της.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, αφού απ' τη μια πουλάει ανθρωπισμό και απ' την άλλη αφήνει έκθετους τους πρόσφυγες και μετανάστες στη ρατσιστική κτηνωδία. Απ' τη μια τους επιτρέπει να κληρώνονται σημαιοφόροι στις παρελάσεις, απ' την άλλη τους αφήνει απροστάτευτους, όπως στην περίπτωση της οικογένειας του Αμίρ, απορρίπτοντας δύο φορές το αίτημα για οικογενειακή επανένωση με τον πατέρα τους στη Γερμανία και εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ. Προκαλεί και η όψιμη ευαισθησία της ΝΔ, που ευθυγραμμίζεται πλήρως με την πολιτική της ΕΕ απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι μόνοι. Οι ρατσιστικές και φασιστικές συμμορίες θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει από το εργατικό κίνημα, από την οργανωμένη λαϊκή πάλη ενάντια στο σύστημα που τους γεννά και τους χρησιμοποιεί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ