ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Εντείνεται ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ρωσίας για την «επόμενη μέρα»

Νέα αντιπαράθεση με αφορμή την έκθεση ερευνητών του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων

Από τις μάχες στην Ντέιρ Εζόρ
Από τις μάχες στην Ντέιρ Εζόρ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σημαντικές νίκες σε βάρος τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη μεθόριο Συρίας και Ιράκ πέτυχαν χτες μετά από σφοδρότατες συγκρούσεις οι στρατοί των δύο χωρών, καθαρίζοντας το τοπίο των μαχών, με φόντο την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας ΗΠΑ - Ρωσίας με διάφορα προσχήματα...

Ο εκπρόσωπος του συριακού στρατού, στρατηγός Αλί Μαϊχούμπ, χαρακτήρισε χτες την ανακατάληψη της ανατολικής πόλης Ντέιρ Εζόρ ως την «τελευταία φάση» της στρατιωτικής εκστρατείας κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία. Χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «στρατηγική νίκη», τόνισε ότι πρόκειται για την ανάκτηση μίας σημαντικής περιοχής που είναι «σταυροδρόμι περιοχών της ανατολικής, βόρειας και κεντρικής Συρίας με σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου». Υποστήριξε ότι μετά την ανακατάληψη της Ντέιρ Εζόρ από το στρατό, οι τζιχαντιστές έχασαν τη βασική ικανότητά τους να εξαπολύσουν νέες τρομοκρατικές επιχειρήσεις, καθώς οι δυνάμεις τους έχουν πλέον «απομονωθεί και περικυκλωθεί στα ανατολικά περίχωρα της πόλης».

Δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο και πήγε στην Ντέιρ Εζόρ, διαπίστωσε ότι οι συνοικίες που ανακατέλαβε ο στρατός έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές, με πολλά κτίρια να έχουν καταρρεύσει ή τις προσόψεις τους να έχουν καταστραφεί εντελώς. Παράλληλα, πυροτεχνουργοί του στρατού προσπαθούσαν να εξουδετερώσουν τις παγίδες, τις νάρκες και τους εκρηκτικούς μηχανισμούς που άφησαν πίσω τους οι τζιχαντιστές.

Το ίδιο 24ωρο, πάντως, και ο ιρακινός στρατός σημείωσε στρατηγική νίκη ανακαταλαμβάνοντας την πόλη αλ Κάιμ, τη μεγαλύτερη της ιρακινής ερήμου, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, που απέχει 320 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης. Η μάχη για την ανακατάληψη της πόλης αλ Κάιμ από τον ιρακινό στρατό ξεκίνησε πριν μία βδομάδα και παρουσιάστηκε επίσης από το «διεθνή συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» ως «η τελευταία μεγάλη μάχη» εναντίον των τζιχαντιστών.

Οι Ρώσοι κατηγορούν τις ΗΠΑ για εγκλήματα

Με φόντο τις τελευταίες επιτυχίες του συριακού στρατού, αλλά και τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να ανακαταλάβουν, με κάθε τρόπο, όσα περισσότερα σημαντικά εδάφη μπορούν από τους τζιχαντιστές, Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν τις ΗΠΑ ότι εμποδίζουν χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιορδανίας, στην περιοχή Αλ Τανφ, να πάρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, εκπρόσωπος του ρωσικού «Κέντρου Συμφιλίωσης Αντιμαχόμενων Πλευρών» εκτίμησε ότι οι προσπάθειες σε βάρος των Σύρων προσφύγων ισοδυναμούν με «έγκλημα πολέμου», τονίζοντας: «Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει παράνομα στο Αλ Τανφ στρατιωτική βάση και απαγορεύουν (σε όλους) να πλησιάζουν σε απόσταση 55 χιλιομέτρων, στερώντας από δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες τη δυνατότητα να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια... Οι ενέργειες του αμερικανικού στρατού και του αυτοαποκαλούμενου "διεθνούς συνασπισμού" αποτελούν χονδροειδή παραβίαση του ανθρωπιστικού δικαίου και μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου».

Αυτά ενώ, έναν μήνα πριν, εκπρόσωπος του ρωσικού στρατού είχε κατηγορήσει ανοικτά τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν» το «Ισλαμικό Κράτος» από τη βάση τους στην περιοχή αλ Τανφ.

Ανταγωνιστικά σχέδια απόφασης στον ΟΗΕ

Οι κόντρες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία αντικατοπτρίζονται τις τελευταίες μέρες και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς κάθε χώρα προωθεί ανταγωνιστικά σχέδια απόφασης σε σχέση με την παράταση της αποστολής στη Συρία επιθεωρητών του διεθνούς «Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων», που εκπνέει στις 16 τρέχοντος μηνός. Αφορμή για τη ρωσο-αμερικανική κόντρα έδωσε έκθεση επιθεωρητών του Οργανισμού, που επιρρίπτει ευθύνες στο συριακό στρατό για τη χρήση του τοξικού αερίου Σαρίν σε αμάχους στο χωριό Χαν Σεϊχούν της επαρχίας Ιντλίμπ στις 4 του περασμένου Απρίλη, μολονότι οι ερευνητές απέφυγαν να πραγματοποιήσουν επιτόπια έρευνα στο χώρο του εγκλήματος.

Το ρωσικό σχέδιο απόφασης προβλέπει ότι η διεθνής αποστολή θα συνεχίσει το έργο της για έξι μήνες, έως τη 16η Μάη 2018, υπό τον όρο ότι η έκθεση για την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν θα αναθεωρηθεί και η σύνθεση των ομάδων της, που η Μόσχα θεωρεί πως δεν επιδεικνύουν αντικειμενικότητα, θα αναθεωρηθεί. Προβλέπει ακόμη ότι θα εκφραστεί «η λύπη» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το γεγονός ότι οι ερευνητές «δεν πήγαν στο Χαν Σεϊχούν, ούτε συνέλεξαν δείγματα στη βάση αλ Σαϊράτ», από όπου κατήγγειλαν ότι απογειώθηκε το αεροσκάφος που έκανε την επιδρομή στο Χαν Σεϊχούν στις 4 Απρίλη. Το ρωσικό σχέδιο απόφασης καλεί ταυτόχρονα τον Κοινό Μηχανισμό Ερευνας (JIM) να «στείλει ομάδα ερευνητών το ταχύτερο στο Χαν Σεϊχούν» και «μια νέα ομάδα στη βάση αλ Σαϊράτ για να συλλέξει δείγματα». Προβλέπει επίσης να παγώσει η δημοσιοποίηση «των συμπερασμάτων» όσον αφορά την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν.

Αντίθετα, το αμερικανικό σχέδιο απόφασης προβλέπει την ανανέωση της εντολής των ερευνητών του οργανισμού για δύο χρόνια και ανοίγει το δρόμο για τη λήψη μέτρων, βάση του κεφαλαίου 7 της Χάρτας του ΟΗΕ που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων και τη χρήση βίας!


ΔΙΑΡΚΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ
Σχεδιασμένη παρέμβαση στο φόντο σφοδρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Πληθαίνουν οι προκλητικές δηλώσεις για την ανάγκη να μπει τέλος στην «ομηρία» των Κατεχομένων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε ετοιμότητα για ένα σκληρό αντιλαϊκό παζάρι μένουν όλες οι πλευρές στο Κυπριακό, καθώς δε σταματούν οι επισημάνσεις και οι εκτιμήσεις για τους όρους με τους οποίους πρέπει να ξαναστηθεί τραπέζι διαπραγματεύσεων μετά τις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν στην Κύπρο, στα τέλη Γενάρη.

Σε αυτό το πλαίσιο, Κατεχόμενα και Τουρκία εξακολουθούν τις προκλήσεις, αξιοποιώντας τις και ως διαπραγματευτικό «χαρτί», σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γεωπολιτικών ανακατατάξεων και σφοδρών ανταγωνισμών που απλώνονται σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλληλεπιδρώντας και με τα σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου.

Ετσι, ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί (εκπροσωπεί την «κυβέρνηση» των Κατεχομένων στις διαπραγματεύσεις, όταν σε αυτές δεν συμμετέχει ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί), έθεσε ξανά θέμα αναβάθμισης της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (όπως προκλητικά έχει αυτοανακηρυχθεί το ψευδοκράτος από το 1983).

Μιλώντας στο «Ρόιτερς», ο Ναμί είπε ότι όποια κι αν είναι «η νέα διαδικασία» συνομιλιών, «θα πρέπει να ξεκαθαρίζει το καθεστώς των Τουρκοκυπρίων σε διεθνή φόρουμ», θα πρέπει «να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το πολιτικό μας καθεστώς, αν οι Ελληνοκύπριοι πουν όχι εκ νέου, είτε σε μια συμφωνία που θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα είτε σε ένα δημοψήφισμα». Ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που μια νέα «πρωτοβουλία» για τη λύση του Κυπριακού δεν καταλήξει, θα πρέπει να δοθεί στους Τουρκοκύπριους ένα είδος αναγνώρισης, προσθέτοντας πως και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι το παρόν καθεστώς πρέπει να αλλάξει. «Είτε θα το αλλάξουμε ολοκληρώνοντας την ομοσπονδιακή λύση, είτε θα το αλλάξουμε με κάποιο άλλο τρόπο. Και στα δύο σενάρια, να γίνει κατά τρόπο που θα συμφωνηθεί αμοιβαία», σημείωσε, προσθέτοντας: «Κανένας δεν μπορεί να πείσει τους Τουρκοκύπριους ξανά να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις όπου θα είναι όμηροι ενός νέου "όχι" των Ελληνοκυπρίων», και χαρακτηρίζοντας «αξιόπιστη» μια διαδικασία που θα έχει συγκεκριμένη περίοδο ολοκλήρωσης και στο τέλος της θα ληφθεί μια απόφαση.

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις του «υπουργού Οικονομικών» του ψευδοκράτους, Σερντάρ Ντενκτάς (γιου του «ιδρυτή» της «ΤΔΒΚ», Ραούφ Ντενκτάς), που είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα μπορούσαν να συνεχιστούν αν εκπροσωπούνταν σε αυτές δύο κράτη, το «ελληνοκυπριακό κράτος» και το «τουρκοκυπριακό κράτος». Επανέλαβε ότι η «τουρκοκυπριακή κοινότητα» δεν μπορεί να θεωρείται μειονότητα και πρέπει να αντιμετωπίζεται «ισότιμα με την ελληνοκυπριακή», γι' αυτό και πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

Ενταση των προσπαθειών αναβάθμισης του ψευδοκράτους δείχνουν και οι επαφές που διάφοροι «αξιωματούχοι» του έχουν σε πολλές χώρες (Βρετανία, Γερμανία, ΗΠΑ κ.λπ.) εδώ και καιρό. Ξεδιπλώνεται και έτσι το έντονο ενδιαφέρον που έχουν μια σειρά ιμπεριαλιστικά κέντρα για την πορεία που θα πάρει το παζάρι το επόμενο διάστημα. Ολα αυτά εν αναμονή και των νέων γεωτρήσεων που προγραμματίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ τους επόμενους μήνες από ισχυρά ενεργειακά μονοπώλια, όπως την ιταλική «ENI», τη γαλλική «Total», την αμερικανική «Exxon Mobil» κ.ά.

Θυμίζουμε ότι μεθαύριο Δευτέρα, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα βρεθεί στο Παρίσι, όπου θα συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν αλλά και στελέχη της «Total», η οποία φαίνεται να ιεραρχεί σημαντικά τη Ν/Α Μεσόγειο στην αναμέτρησή της με ανταγωνιστικούς της ομίλους.

Σε δηλώσεις του, ο Γάλλος πρέσβης στη Λευκωσία Ρενέ Τροκάζ χαρακτήρισε «σημαντική» την επικείμενη επίσκεψη Αναστασιάδη, δηλώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν μια πολύ στενή και δυνατή σχέση, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και ως κράτη - μέλη της ΕΕ. Στη συνάντηση Αναστασιάδη - Μακρόν θα συζητηθούν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις, περιφερειακά θέματα καθώς και ζητήματα που αφορούν την ΕΕ.

Δηλώσεις από την Αγκυρα

Στο μεταξύ, ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, βρέθηκε στην Αγκυρα, όπου συνάντησε τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Ρετζέπ Ακντάγ. «Υπάρχουμε στην Κύπρο σήμερα και θα συνεχίσουμε», δήλωσε ο Ερτουγρούρογλου, μιλώντας για «νέα σελίδα» που υπάρχει προσδοκία να ανοίξει στο Κυπριακό μετά τις επικείμενες εκλογές («εκλογές» για νέα ηγεσία θα γίνουν και στο ψευδοκράτος τους επόμενους μήνες). «Να αφήσουμε πίσω την αποτυχημένη εξωτερική πολιτική που ακολουθήθηκε την τελευταία 50ετία», σημείωσε.

Από τη μεριά του, ο Ακντάγ είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διευρύνει τη στήριξή της στο ψευδοκράτος. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία ως χώρα έχει «ιστορική ευθύνη» να εγγυηθεί την ασφάλεια του ψευδοκράτους «και αυτό πρέπει να το ξέρουν όλοι, και οι Ελληνοκύπριοι και όλοι όσοι συνεργάζονται μαζί τους. Δεν θα έπρεπε να προσπαθήσουν να κάνουν κανένα λάθος». Επανέλαβε μάλιστα ότι και η Κύπρος ως νησί και τα χωρικά της ύδατα ανήκουν και στις «δύο κοινότητες» και «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανήκει μονομερώς στους Ελληνοκύπριους».

Τις τουρκικές επιδιώξεις ανέδειξε και ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που από το βήμα της 7ης Διεθνούς Εκθεσης Φυσικού Αερίου επισήμανε ότι η χώρα του θα προχωρήσει στις πρώτες γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος στη Μεσόγειο μέσα στο 2018. Πρόσθεσε ακόμα ότι «κανείς δεν πρέπει να θεωρεί ότι η Μεσόγειος είναι δική του, ο πλούτος της είναι δικός του. Η Τουρκία θα συνεχίσει τις σεισμικές της έρευνες, είτε στη δική μας ΑΟΖ, σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, είτε στις περιοχές για τις οποίες έχουμε άδεια από την "ΤΔΒΚ"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ