ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Θέλουν βάση ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη!

Πλήρης επιβεβαίωση του αμερικανικού «ενδιαφέροντος» από τον υπουργό Αμυνας, που είπε ότι συζητούνται «αρκετές περιοχές»

Τα αμερικανικά ελικόπτερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πριν δυο βδομάδες
Τα αμερικανικά ελικόπτερα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πριν δυο βδομάδες
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα σχέδια των ΗΠΑ για μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ορμητήριο των στρατιωτικών και επιχειρηματικών τους σχεδίων στην περιοχή, με την πλήρη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το γεγονός ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, την περασμένη Παρασκευή, που σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, κατά τη διάρκεια του 7oυ συνεδρίου «Navigator 2017, The Shipping decision Makers forum» στο πλωτό Μουσείο «Hellas Liberty» στον Πειραιά, ανακοίνωσε τη μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Στα σχέδια των Αμερικανών είναι η μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε βάση στρατιωτικών ελικοπτέρων, σε συμπληρωματικό ρόλο για τον έλεγχο του Αιγαίου, της Μαύρης Θάλασσας και γενικότερα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ αναφέρθηκε ειδικά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο, όπως είπε, οι ΗΠΑ θέλουν να χρησιμοποιήσουν τόσο για εμπορικούς, όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς. «Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ. Θέλουμε να διαδραματίσει έναν μεγαλύτερο ρόλο», ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι επενδύσεις των ΗΠΑ είναι διαφανείς. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επανέλθει οικονομικά. "America is back". Οι σχέσεις Ελλάδος - ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρές. Θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται. Πρόκειται για σχέσεις δυνατές και με βάθος χρόνου».

Επιβεβαιώνει τα επικίνδυνα σχέδια ο υπουργός Αμυνας

Την πλήρη επιβεβαίωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος έδωσε και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, απαντώντας χτες σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη».

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε «διάλογο» με τις ΗΠΑ και σε «στενή στρατιωτική συνεργασία». Οτι συζητάνε «πολλά σχέδια» για να βοηθήσουν στην «επέκταση συμφωνιών» που ήδη υφίστανται.

Για, δε, τα αμερικανικά σχέδια για την Αλεξανδρούπολη, είπε ότι γίνεται «συζήτηση» για ένα «κέντρο εκπαίδευσης και συντήρησης ελικοπτέρων» που μπορεί να εγκατασταθεί σε «αρκετές περιοχές της Ελλάδας», δείχνοντας έτσι και την πρεμούρα της κυβέρνησης να ικανοποιήσει ένα αίτημα των Αμερικανών να μην «περιοριστούν» στη Σούδα, αλλά και «διευρύνοντας» ουσιαστικά το αντικείμενο της συνεργασίας, όχι απλά ως βάση συντήρησης αλλά και εκπαίδευσης. «Δεν είμαστε ακόμα έτοιμοι να σας απαντήσουμε», πρόσθεσε.

Ωστόσο, αρμόδιοι κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ ειδικά για την Αλεξανδρούπολη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι Αμερικανοί «θέλουν το λιμάνι».

Θέλουν το λιμάνι μόνιμο ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

Πιθανά όλα αυτά να... μπουν σε μια σειρά τις επόμενες μέρες, καθώς σήμερα κατά αρμόδιες πηγές θα ξαναεπισκεφθεί το υπουργείο Αμυνας ο Αμερικανός πρέσβης, συνοδευόμενος από τον στρατιωτικό ακόλουθο των ΗΠΑ στην Αθήνα, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της προμήθειας των «F-16» (θέμα που, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση θα ξαναφέρει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, Εξωτερικών και Αμυνας) και «άλλα θέματα».

Θυμίζουμε ότι η Αλεξανδρούπολη τους προηγούμενους μήνες χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινή βάση για τη μεταφορά στρατευμάτων και οχημάτων στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Noble Jump» αλλά και στο τέλος Οκτώβρη ως βάση για τη μεταφορά ΝΑΤΟικών ελικοπτέρων, στο πλαίσιο της άσκησης για την ταχεία μεταφορά «ενισχύσεων» σε κάποιο προωθημένο θέατρο επιχειρήσεων του ευρωπαϊκού «μετώπου».

Μάλιστα, στις 26 Οκτώβρη, η αμερικάνικη πρεσβεία κοινοποίησε ευχαριστήρια επιστολή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (EUCOM) προς όλες τις συναρμόδιες αρχές όπως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, Λιμενάρχη κ.λπ., για την επιτυχή διεξαγωγή όλων των σύνθετων και πολύπλοκων εργασιών συναρμολογήσεως και αποσυναρμολογήσεως δέκα μεταφορικών ελικοπτέρων «UH-60 Blackhawk» της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, που βρίσκονταν σε Βουλγαρία και Ρουμανία για να συμμετάσχουν στη μεγάλη πολυεθνική άσκηση του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Carpathian Eagle '17».

Τα «ευχαριστήρια» επανέλαβε στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», την Κυριακή, ο Αμερικανός πρέσβης, δηλώνοντας πως «εξίσου σημαντική είναι και η ποιότητα της καθημερινής συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Είναι γεγονός ότι την περασμένη βδομάδα στην Αλεξανδρούπολη είχαμε μια τελείως διαφορετική εικόνα όσον αφορά αυτήν τη συνεργασία, συμμετέχοντας από κοινού με το Λιμενικό Σώμα, το ελληνικό υπουργείο Αμυνας και την ελληνική Ακτοφυλακή για να βοηθήσουμε ελικόπτερα Blackhawk να επιστρέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μακρά περίοδο παραμονής τους στη Ρουμανία».

Χέρι - χέρι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί και επικίνδυνοι σχεδιασμοί

Η σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην περιοχή, όπως και το γεγονός ότι τα επικίνδυνα σχέδια αποτελούν την άλλη «όψη» των επιχειρηματικών σχεδίων, είχαν επιβεβαιωθεί και με τις αντίστοιχες αναφορές στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ.

Στην περιοχή βρίσκονται σε εξέλιξη σειρά σχεδίων: το πέρασμα από την περιοχή του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο διασυνδετήριος ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IGB, τα σχέδια κατασκευής πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη θαλάσσια περιοχή έξω από την Αλεξανδρούπολη, η κατασκευή μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη και η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία, ως έργο ενταγμένο στα σχέδια για τη «σιδηροδρομική Εγνατία» που φιλοδοξεί να συνδέει την Αδριατική με τη Μαύρη Θάλασσα, και βέβαια η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, που παίζει κομβικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω.

Σε σχέση με το αμερικανικό «ενδιαφέρον» για όλα τα παραπάνω, ο Αμερικανός πρέσβης έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα και κατά τις επισκέψεις του στην περιοχή.

Ενδεικτικά, σε πρόσφατη συνέντευξή του ζητούσε «να υπογραφούν συμβόλαια. Οχι απλά εφήμερες κινήσεις, αλλά να γίνουν πραγματικότητα αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχει επίσης η ιδιωτικοποίηση του λιμένα (σ.σ. Αλεξανδρούπολης). Θα συζητήσω με το ΤΑΙΠΕΔ το επόμενο διάστημα και θα προσπαθήσω να αποκτήσω μια αίσθηση των χρονοδιαγραμμάτων. Εχουμε τουλάχιστον μία αμερικανική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Αλεξανδρούπολη. Υπάρχουν προφανώς τεράστιες δυνατότητες. Η ιδέα της ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού κόμβου και επίσης ενός κόμβου μεταφορών, αν καταφέρετε να υλοποιήσετε τη σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα όχι μόνο ως σημαντικό διμερή εταίρο, αλλά ως πυλώνα της στρατηγικής μας στην περιοχή. Εχω εντυπωσιαστεί από το πώς συνδυάζονται διαφορετικές εξελίξεις γύρω από την Αλεξανδρούπολη, όπως ο TAP, το πλωτό τερματικό και ο αγωγός IGB, όπως και από τον μεγάλο ενθουσιασμό για περισσότερη αμερικανική παρουσία στην περιοχή».

Εδινε δηλαδή το «περίγραμμα» των ανταγωνισμών, αλλά και το υπόβαθρο με βάση το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη κινητικότητα και αναλαμβάνει «ρόλους» συνολικά στην περιοχή των Βαλκανίων, με έντονες τις διεργασίες την περίοδο αυτή για να «κλείσουν» μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα, να «τρέξει» η ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και τα ενεργειακά και άλλα σχέδια.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο Τύπο («Real»), η είσοδος της αμερικανικής «Tellurian» (στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχουν πολλά πρώην ανώτατα στελέχη της «Cheniere» και ο πρώην επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής των ΗΠΑ Αμ. Χόχσταϊν) στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα κατασκευάσει τον πλωτό σταθμό ΥΦΑ, αποτελεί «ζήτημα εβδομάδων».

Σήμερα η αγωνιστική απάντηση του λαού της περιοχής

Ο λαός να μην επιτρέψει να γίνει το λιμάνι βάση για τους φονιάδες, επισημαίνει στο κάλεσμά της η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης

Αγωνιστική και άμεση απάντηση στα σχέδια και τις συμφωνίες της κυβέρνησης να μετατρέψει την Αλεξανδρούπολη σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και βάση για τους φονιάδες των λαών ετοιμάζεται να δώσει σήμερα ο λαός της περιοχής, μέσα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης, στις 6 το απόγευμα μπροστά στο δημαρχείο.

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης καλεί το λαό να μην αφήσει την πόλη και το λιμάνι να γίνει υποδομή πολέμου και επεμβάσεων. Καλεί σωματεία, φορείς, αλλά και κάθε ριζοσπάστη, κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, να αγωνιστεί ώστε η Αλεξανδρούπολη και το λιμάνι να μην μετατραπούν σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο και βάση για τους φονιάδες των λαών.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Ούτε δυο βδομάδες δεν πέρασαν από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ και δυστυχώς επιβεβαιώνεται πως υπάρχει μια "κρυφή ατζέντα", εκτός από αυτά που ανακοινώθηκαν, που συμφωνήθηκε και ήδη υλοποιείται.

Ο Αμερικάνος πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, γνωστός πια της Αλεξανδρούπολης, καθώς τους τελευταίους μήνες επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα την πόλη, ανακοίνωσε περιχαρής τη δημιουργία στρατιωτικής ΝΑΤΟικής βάσης ελικοπτέρων, επιβεβαιώνοντας την ανησυχία της Επιτροπής Ειρήνης και των ταξικών φορέων. Διέψευσε ταυτόχρονα τοπικούς και μη άρχοντες οι οποίοι κόπτονταν να πείσουν πως τυχαία η άσκηση "Noble Jump" περιέλαβε στο σχεδιασμό της το λιμάνι, αλλά και πως το περιστατικό με τα ελικόπτερα στις 25 Οκτώβρη ήταν μεμονωμένο. Η μεταφορά ΝΑΤΟικών ελικοπτέρων, η αποσυναρμολόγησή τους στην περιοχή του λιμανιού, η χρησιμοποίηση υποδομών, προσωπικού, η στήριξη με κάθε μέσο αυτής της αποστολής, αποδεικνύουν πως η κυβέρνηση, και με τη στήριξη και άλλων κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα των ΝΑΤΟικών φονιάδων, μας εμπλέκουν άμεσα σε επικίνδυνους σχεδιασμούς».

ΕΕΔΥΕ: Η κυβέρνηση εκθέτει το λαό σε θανάσιμους κινδύνους

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καταγγέλλει στον ελληνικό λαό τα νέα ακόμα πιο επικίνδυνα βήματα στο δρόμο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της Ελλάδας και της μετατροπής της σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων.

Με αφορμή τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως «αποκαλύπτονται μία - μία οι πτυχές της συμφωνίας» που η κυβέρνηση υπέγραψε στις ΗΠΑ, προσθέτοντας «βαρύ και επικίνδυνο φορτίο στο λαό».

«Η σιωπή του πρωθυπουργού στη Βουλή για εξοπλισμούς και βάσεις, τα "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" εξηγούνται καλύτερα σήμερα. Τα περί "σταθερότητας", "ασφάλειας", "ειρήνης" κ.λπ. είναι προπέτασμα καπνού, για να καμουφλάρουν τον κίνδυνο από την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας στο πεδίο των λυσσαλέων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών», σημειώνει η ΕΕΔΥΕ και προσθέτει: «Η Ελλάδα "αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά" για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εγχώριων και διεθνών μονοπωλιακών ομίλων, που είναι στενά δεμένα με αυτά των ιμπεριαλιστών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τις πλάτες των άλλων κομμάτων του ευρωΝΑΤΟικού μονόδρομου, εκθέτει τον ελληνικό λαό και τους γειτονικούς λαούς σε θανάσιμους κινδύνους».

Τέλος, καλεί το λαό και τη νεολαία να βάλουν φραγμό στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, με την οποία συμβαδίζουν οι πολεμικές επεμβάσεις στην περιοχή μας και σε όλο τον πλανήτη.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ 644 Μ/Κ ΤΠ
Καμία εμπλοκή του Ελληνικού Στρατού, να κλείσει τώρα η βάση

Σε επιστολή διαμαρτυρίας τους, στρατιώτες του 644 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού της Αλεξανδρούπολης αναφέρουν:

«Εμείς, στρατιώτες του 644 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού της Αλεξανδρούπολης, στέλνουμε αυτήν την επιστολή με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στην πόλη όπου υπηρετούμε τη θητεία μας. Εδώ και λίγες μέρες το λιμάνι της πόλης έχει μετατραπεί σε NATOική βάση που περιλαμβάνει σταθμό αποσυναρμολόγησης, αποθήκευσης και μεταφοράς πολεμικών ελικοπτέρων.

Οι ΝΑΤΟικοί έχουν το θράσος να απαιτούν να γίνεται από εμάς τους φαντάρους, μαζί με τα στελέχη του στρατού, του Λιμενικού και της αστυνομίας, η φύλαξη της βάσης, και φυσικά κάθε άλλη εξυπηρέτηση για τα ΝΑΤΟικά σχεδία. Αναρωτιόμαστε τι δουλειά έχουμε εμείς ως φαντάροι, που σκοπός της θητείας μας είναι η υπεράσπιση των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας, να εμπλακούμε με τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες; Δεν φτάνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στη θητεία μας, οι απαρχαιωμένες και κατεστραμμένες υποδομές του στρατοπέδου, που δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές ανάγκες των στρατιωτών, οι εξαντλητικές και συνεχόμενες υπηρεσίες, που μας έχουν αναγκάσει να κάνουμε τη νύχτα μέρα για να αντεπεξέλθουμε, μας καλούν προκλητικά να ανεχτούμε και τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις να αλωνίζουν στο λιμάνι της πόλης, λίγα μόλις μέτρα από το στρατόπεδο όπου υπηρετούμε. Τις γνωστές ΝΑΤΟικές δυνάμεις που διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, τη Συρία, που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους αμάχων κάθε χρόνο, που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε υγρό τάφο παιδιών. Αυτούς τους φονιάδες των λαών κάλεσε στην Αλεξανδρούπολη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που φέρει τεράστιες ευθύνες. Σε αυτούς που δίνει απλόχερα "γην και ύδωρ" στη Σούδα, την Κάρπαθο, που χωρίς κανένα ενδοιασμό προσφέρει τον Αραξο για να αποθηκεύουν πυρηνικά, παραχωρεί τώρα και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Απαιτούμε καμία εμπλοκή των στρατιωτών και συνολικά του Ελληνικού Στρατού για τη φύλαξη της βάσης. Να κλείσει τώρα η βάση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και όλες οι ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και τα Βαλκάνια.

ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!».

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
«Παγκόσμιο πρότυπο» οι διευκολύνσεις της κυβέρνησης στα σχέδια των ΗΠΑ

«Η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ στη Σούδα είναι πρότυπο παγκοσμίως» και «ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν πρόθυμος για την επέκταση της συνεργασίας μας στη Σούδα, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών»: Είναι δύο από τις ατάκες που ξεχωρίζουν, του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», αποτυπώνοντας το «πολιτικό στριπτίζ» της κυβέρνησης στο πρόσφατο ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Υποστηρίζοντας ότι «συγκλίνουν τα ελληνικά και τα αμερικανικά συμφέροντα στη συγκεκριμένη περιοχή», ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο», ότι οι Αμερικανοί ψάχνουν να βρουν «τι είναι αυτό που θα μπορούσε να προωθήσει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τη συγκεκριμένη στιγμή», και ότι «υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε ακόμα, αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι σημειώνουμε πρόοδο», είπε ειδικά για τη διμερή συμφωνία για τη χρήση της Σούδας από τους Αμερικανούς:

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός ήταν πρόθυμος για την επέκταση της συνεργασίας μας στη Σούδα, η οποία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δύο χωρών (...) Είμαστε αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να παραμείνει ένας πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή και να αναγνωρίσουμε τους κοινούς στόχους ασφαλείας μας. Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στον κόλπο της Σούδας αποτελεί πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο τέτοιες συνεργασίες στον τομέα της ασφάλειας μπορούν να εφαρμοστούν παγκοσμίως».

Ζήτησε και περισσότερα: «Οσον αφορά στη συμφωνία για τον κόλπο της Σούδας, η σημερινή ανανέωση θα μας οδηγήσει μέχρι το 2018 και όπως έχω πει ξανά, θα ήταν ευπρόσδεκτη μια πολυετής συμφωνία για τη διευκόλυνση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και των επενδύσεων σε υποδομές».

Η Σούδα κρίσιμο μέρος... αλλά μόνο ένα!

Εστίασε και στις κοινές ασκήσεις και «συνεργασίες» λέγοντας πως «εξίσου σημαντική είναι η έμφαση που δόθηκε στις περιφερειακές ασκήσεις, για παράδειγμα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Κύπρο και τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», ενώ ειδική αναφορά έκανε τόσο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όσο και στο ότι «την ίδια εβδομάδα πραγματοποιήσαμε μια άσκηση ανεφοδιασμού καυσίμων με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πετώντας πάνω από το Αιγαίο, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, επιβεβαιώνοντας τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ».

Προανήγγειλε δε πως «στις 9/11 θα πραγματοποιήσουμε κοινή άσκηση στο πεδίο βολής της Κρήτης με ελληνικές και γερμανικές δυνάμεις. Αυτό ακριβώς είναι το ΝΑΤΟ τελικά: Η ειλικρινής δέσμευση όλων των συμμάχων να αγωνιστούν από κοινού, να συνεργαστούν. Και η Σούδα είναι ένα κρίσιμο μέρος, αλλά μόνο ένα στην Ελλάδα, όπου αναπτύσσουμε και στηρίζουμε αυτή την εμπιστοσύνη», συμπλήρωσε, ζητώντας αξιοποίηση και άλλων στρατηγικών σημείων της χώρας από τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

«Οι στόχοι ασφάλειας της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν εκείνους των ΗΠΑ»

Ο Πάιατ ενέταξε και την περιλάλητη αναβάθμιση των «F-16» στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ, για «να στηρίξουμε την περιφερειακή ασφάλεια», όπως είπε. Σημείωσε ακόμη πως «η αναβάθμιση του στόλου αντανακλά τους στόχους για την εθνική και περιφερειακή πολιτική ασφάλειας της Ελλάδας τα επόμενα δέκα χρόνια».

Διαβλέποντας συμφωνία στο θέμα μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης σημείωσε ακόμη πως «η συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας, στο πλαίσιο της άμυνας και της ασφάλειας στην περιοχή, είναι ένας κρίσιμος παράγοντας» κι ότι «οι μακροπρόθεσμοι στόχοι ασφάλειας της Ελλάδας αντικατοπτρίζουν εκείνους των ΗΠΑ, με τη συμφωνία να προωθεί τους κοινούς στόχους μας στο ΝΑΤΟ».

Ολα αυτά, παίρνοντας οι ΗΠΑ υπόψη, πάντα, και τον παράγοντα Τουρκία, όπως και άλλες περιφερειακές δυνάμεις. Είπε ο Πάιατ: «Η διαρκής δέσμευση με την Τουρκία, οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή της πορεία και η ένταξή της στα ευρωατλαντικά θεσμικά όργανα παραμένουν κρίσιμοι στόχοι τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις ΗΠΑ». Και «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για την εξεύρεση ευκαιριών ώστε να προσεγγίσουμε τις χώρες σε αυτήν την περιοχή με τους ευρωατλαντικούς θεσμούς και τις συμμαχίες».

«Ο Τσίπρας έκανε μια καλή "πώληση"»

Δένοντας, εξάλλου, τη στρατιωτική συνεργασία με τις μπίζνες του κεφαλαίου, δήλωσε «χωρίς αμφιβολία» περισσότερο αισιόδοξος για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα μετά τη συνάντηση Τραμπ - Τσίπρα. Περιέγραψε ως εξής τις κινήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ:

«Ο κ. Αλ. Τσίπρας είχε μια σειρά συναντήσεων στο Σικάγο και στην Ουάσιγκτον ερχόμενος σε επαφή με εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς και αμερικανικών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν πραγματικά να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε μια καλή "πώληση", όπως έμαθα από πολλές εταιρείες, και κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα βοηθήσει τους διεθνείς επενδυτές. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η Ελλάδα να διασφαλίσει το κατάλληλο περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα παρακολουθούν τα θετικά σημάδια σε αυτό το πλαίσιο».

Χαιρέτισε, τέλος, την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να είναι οι ΗΠΑ η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2018, ως «την καλύτερη και πιο σημαντική ευκαιρία για εμάς προκειμένου να αναδείξουμε την ισχυρή σχέση που έχουμε με τη χώρα σας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα».

ΤΟΥΡΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Βλέπει «τουρκικές μειονότητες» σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Τη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης να παρέμβει ενεργά σε μια σειρά θέματα στα Βαλκάνια αποτυπώνουν δηλώσεις του αντιπροέδρου της, Χακάν Τσαβούσογλου, που επισκέφτηκε τις προηγούμενες μέρες την Ελλάδα, για να προετοιμάσει επισήμως την επίσκεψη Ερντογάν τις επόμενες βδομάδες στην Αθήνα, και δεν έχασε ευκαιρία να ξαναβάλει στο τραπέζι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος μετέβη στη Θράκη, στην Κομοτηνή, όπου μίλησε για «τουρκική» μειονότητα που ισοδυναμεί με «150.000 Τούρκους μουσουλμάνους». Πρόσθεσε ότι «η τουρκική μειονότητα δίνει αγώνα επιβίωσης. Εμείς, ως μητέρα πατρίδα, ως Τουρκία, δεν θα σας αφήσουμε μόνους».

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, για να ζείτε ως μια κοινότητα που έχει αποκτήσει τα μειονοτικά της δικαιώματα με τον ίδιο τρόπο, ως ίσοι πολίτες στην Ελλάδα», συνέχισε, προσθέτοντας ότι με τον ίδιο τρόπο θα κάνει βήματα για να αντιμετωπιστούν και οι ανάγκες και προσδοκίες της μειονότητας των Ρωμιών στην Κωνσταντινούπολη. Παραπέρα, αναφέρθηκε στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», για να υποστηρίξει ότι και εκεί υπάρχει «τουρκική μειονότητα», όπως επίσης στη Βουλγαρία και στο Κόσσοβο.

Σε ένα τέτοιο μοτίβο, υποστήριξε ότι αυτές «οι μειονότητες μοιράζονται την ίδια κακή μοίρα, αφού τυγχάνουν άνισης μεταχείρισης από τις χώρες στις οποίες βρίσκονται». Εμφανίζοντας την κυβέρνηση Ερντογάν ως προστάτη τους, ο Τσαβούσογλου πρόβαλε εαυτόν ως παράδειγμα (έλκει την καταγωγή του από τη Δυτική Θράκη) για να υποστηρίξει ότι το γεγονός πως η τουρκική κυβέρνηση έδωσε καθήκοντα σε βουλευτή με καταγωγή από τη Δυτική Θράκη δείχνει ότι ο Ερντογάν ενδιαφέρεται για τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής. «Ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός μου δεν εμπιστεύτηκαν αυτό το καθήκον σε μένα επειδή είμαι εγώ, αλλά επειδή είμαι ένας βουλευτής της Προύσας, που κατάγεται από τη Δυτική Θράκη», είπε χαρακτηριστικά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποκαλύπτεται η έκταση του «πολιτικού στριπτίζ» Τσίπρα στις ΗΠΑ

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα σχετικά με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης: «Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, σε ρόλο κυβερνητικού εκπροσώπου, ανακοίνωσε τη μετατροπή μέρους του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, τη στιγμή που εδώ και δυο βδομάδες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σιωπά προκλητικά στα ερωτήματα του ΚΚΕ για το τι συμφωνήθηκε με την κυβέρνηση Τραμπ.

Φαίνεται ότι το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ αρχίζει να αποδίδει καρπούς, η έκταση του "πολιτικού στριπτίζ" της ξεφτίλας αρχίζει να αποκαλύπτεται και η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει το λαό για όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Κυρίως όμως ο ελληνικός λαός χρειάζεται να αντιπαλέψει αυτές τις επαίσχυντες συμφωνίες, που τον εμπλέκουν σε μεγάλους κινδύνους, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ στην περιοχή, και που πάνε χέρι χέρι με τη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ