ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» για σχηματισμό κυβέρνησης

Την Πέμπτη η συνάντηση Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεχίζονται οι συζητήσεις και τα «παζάρια» εντός και εκτός κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία. Ενόψει της κοινής συνάντησης των επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Αγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζέεχοφερ και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Μάρτιν Σουλτς, με τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, την ερχόμενη Πέμπτη, τα δυο κόμματα «χαράσσουν» τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» για τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, με καίριο ζήτημα να παραμένει αν αυτές οδηγήσουν σε έναν ακόμη «μεγάλο συνασπισμό» ή σε στήριξη του SPD σε μια μειοψηφική κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Σταϊνμάγερ έχει αυτήν τη βδομάδα συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της CDU/CSU, των Πρασίνων, της «Αριστεράς» και της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία».

Η ηγεσία της CDU εμφανίζεται σαφώς υπέρ ενός μεγάλου συνασπισμού, που «θα έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Η καγκελάριος, Αγκ. Μέρκελ, μετά τις συνεδριάσεις των ηγετικών οργάνων του κόμματός της (CDU) την Κυριακή και τη Δευτέρα, δήλωσε την πρόθεσή της να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση, «γι' αυτό είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε συνομιλίες με το SPD». Οι συνομιλίες θα πρέπει να έχουν ως βάση το πρόγραμμα των Χριστιανοδημοκρατών, να γίνουν με «σοβαρότητα, αφοσίωση, εντιμότητα» και να «οδηγήσουν σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα», δηλαδή σε έναν μεγάλο συνασπισμό. Αλλά και ο πρόεδρος της CSU, Χορστ Ζέεχοφερ, θεωρεί πως μια συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες είναι η καλύτερη επιλογή για τη Γερμανία.

«Καμία επιλογή δεν αποκλείεται», είπε ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, αναφερόμενος στη μορφή της ενδεχόμενης «συνεργασίας» του κόμματός του με τη CDU/CSU. Στο συνέδριο του κόμματος, στις 7 - 8 Δεκέμβρη, ο λόγος θα δοθεί στα μέλη του κόμματος. Πάντως, ο ίδιος εκτιμά ότι μετά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει νέα συνάντηση μεταξύ των ηγεσιών των κομμάτων, στην οποία θα ήθελε να παραβρεθεί και η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Αντρεα Νάλες.

Το θέμα της εμβάθυνσης της ΕΕ και των μεταρρυθμίσεων της Ευρωζώνης προτάσσεται ως κεντρικό για το γερμανικό κεφάλαιο και τα κόμματά του. Για ακόμη μια φορά, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, εξηγώντας την αποχώρησή του από τις διερευνητικές συνομιλίες με την CDU/CSU και τους Πράσινους, σημείωσε ότι ένας «συνασπισμός "Τζαμάικα" μέσα σε λίγους μήνες θα είχε γίνει χίλια κομμάτια, πιθανόν λόγω της ευρωπαϊκής πολιτικής».

Ο εκπρόσωπος της «αριστερής πτέρυγας» της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Ματίας Μιρς, πρότεινε μια μεσοβέζικη λύση, δηλαδή να γίνουν δεσμευτικές συμφωνίες με τη CDU/CSU για σημαντικά ζητήματα, όπως η ευρωπαϊκή πολιτική, χωρίς γίνει μεγάλος συνασπισμός και χωρίς τη γενική στήριξη σε μια μειοψηφική κυβέρνηση.

Στο συνέδριό τους το περασμένο Σάββατο, οι Πράσινοι εμφανίστηκαν ανοιχτοί για περαιτέρω συνομιλίες, συμβάλλοντας στο σχηματισμό κυβέρνησης. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καθήκον μας και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας όπου μας ζητηθεί», καθώς «το συμφέρον της χώρας είναι πάνω από το κομματικό συμφέρον», είπε ο επικεφαλής του κόμματος, Τζεμ Εζντεμιρ. Ωστόσο, δεν λείπουν και οι απόψεις για παραμονή στην αντιπολίτευση.

ΥΕΜΕΝΗ
Ασταμάτητο το αιματοκύλισμα του λαού...

Ενώ κάθε 10 λεπτά πεθαίνει τουλάχιστον ένα παιδί από ιάσιμες ασθένειες και πάνω από 2.000.000 λιμοκτονούν εξαιτίας του πολέμου της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της...

ΣΑΝΑΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Δραματική είναι η επιδείνωση της ήδη άσχημης, εδώ και καιρό, κατάστασης που προκαλεί στο λαό της Υεμένης από το Μάρτη του 2015 ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή.

Η Γιούνισεφ αναφέρει ότι κάθε 10 λεπτά πεθαίνει και ένα παιδί από ιάσιμες ασθένειες, ενώ κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα τουλάχιστον 2.000.000 παιδιά. Γίνεται η πρόβλεψη ότι η ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη θα είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών παγκοσμίως. Η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά απαίτησε από τη Σ. Αραβία να άρει πλήρως (και όχι μερικώς όπως έχει κάνει από το Σάββατο) το καταστροφικό αεροπορικό, χερσαίο και θαλάσσιο εμπάργκο που επέβαλε στο λαό της Υεμένης.

Χτες, αναμενόταν να φτάσει στο λιμάνι αλ Σαλέεφ της Υεμένης πλοίο που μετέφερε 25.000 τόνους αλευριού για λογαριασμό του «Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων» του ΟΗΕ. Το Σάββατο έφτασε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαναά διεθνής βοήθεια με εμβόλια για 600.000 παιδιά, φάρμακα και νοσηλευτικό προσωπικό και μία μέρα αργότερα αεροσκάφος με βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Με φόντο το λιμό, τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς αμάχων και τις επιδημίες χολέρας και άλλων ασθενειών που προκαλεί ο πόλεμος στην Υεμένη, οι ΗΠΑ προωθούν τα συμφέροντά τους στην περιοχή μεταξύ άλλων, επαναλαμβάνοντας κάθε τόσο αεροπορικές επιδρομές υποτίθεται κατά τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα».

Ιρανικές αντιδράσεις

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως έχουν «ευθύνη για τις επονείδιστες ωμότητες στην Υεμένη», εξαιτίας της πολυποίκιλης υποστήριξης που προσφέρουν στη Σ. Αραβία και στο συνασπισμό μουσουλμανικών χωρών που έχει συγκροτήσει η σαουδαραβική μοναρχία για να μειώσει την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει κανέναν στρατιωτικό δεσμό με την Υεμένη», επανέλαβε ο Γασεμί, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι διασπείρουν «εντελώς αβάσιμες» κατηγορίες εναντίον της Τεχεράνης. Αφορμή για αυτήν την αντίδραση έδωσε η ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου εξέφραζε την «αφοσίωση των ΗΠΑ» στις ενέργειες της Σ. Αραβίας και «όλων των συμμάχων της στον Κόλπο ενάντια στην επιθετικότητα και την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης» στην Υεμένη.

ΚΟΥΒΑ
Εκλογές για τα Δημοτικά Συμβούλια

ΑΒΑΝΑ.--

Εκλογές για την εκλογή εκπροσώπων στα Δημοτικά Συμβούλια Λαϊκής Εξουσίας, που εκλέγονται κάθε 2,5 χρόνια σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή (οι εκλογές για τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση και τα Περιφερειακά Συμβούλια γίνονται κάθε 5 χρόνια). Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή και τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα, συμμετείχε το 82,05% του πληθυσμού ή 7.247.590 ψηφοφόροι.

Σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα, δικαίωμα εκλέγειν έχει κάθε Κουβανός που έχει συμπληρώσει τα 16 του χρόνια, όπως και εκλέγεσθαι σε κατώτερα όργανα, ενώ για την εκλογή του στην Εθνοσυνέλευση πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 18 του χρόνια. Οι υποψήφιοι εγκρίνονται, προτείνονται και λογοδοτούν στις Συνελεύσεις από όπου προέρχονται και στις λαϊκές οργανώσεις όπου συμμετέχουν, ενώ το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας προτείνει μέλη του ως υποψηφίους που πρέπει να εγκριθούν, όπως και όλοι οι υποψήφιοι από τις αντίστοιχες λαϊκές συνελεύσεις.

«Εφυγε» από τη ζωή ο Αρμάντο Χαρτ Ντάβαλος

Το απόγευμα της Κυριακής «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας, ο Αρμάντο Χαρτ Νταβάλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και έως το 1991 μέλος του ΠΓ. Συμμετείχε στο Κίνημα της 26 Ιούλη, ήταν νομικός που φυλακίστηκε, βασανίστηκε από τη δικτατορία του Φουλχένσιο Μπατίστα, συμμετείχε στην προετοιμασία της επανάστασης και με τη νίκη της πρωτοστάτησε στην εκστρατεία κατά του αναλφαβητισμού, ενώ υπήρξε για δεκαετίες υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.-- Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «El Pais» (που στηρίζει αναφανδόν την ισπανική κυβέρνηση), το 24% των Καταλανών που ρωτήθηκαν από την εταιρεία «Metroscopia», δηλώνουν αντίθετοι στη συνέχιση της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης της επαρχίας μετά τις εκλογές της 21ης Δεκέμβρη, και το 71% θα προτιμούσαν να βρεθεί ένας συμβιβασμός με την κεντρική κυβέρνηση. Την έκβαση αυτή επιδιώκει και η μεγαλύτερη μερίδα της αστικής τάξης της επαρχίας ήδη από την αρχή του λεγόμενου κινήματος ανεξαρτησίας και τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα της 1ης Οκτώβρη. Το θέμα, βέβαια, αυτό εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις που όσο διατηρείται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης δεν έχουν να προσδοκούν ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή τους.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ιρανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι υπέγραψαν προχτές συμφωνία με στόχο τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών με το Κατάρ, το οποίο υφίσταται εδώ και μήνες εμπάργκο από τις περισσότερες χώρες του Περσικού Κόλπου με πρώτη τη Σαουδική Αραβία.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, έδωσε περιθώριο έως σήμερα Τρίτη στο αντιπολιτευόμενο κόμμα «Fianna Fail» να αποσύρει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής του απειλώντας, σε αντίθετη περίπτωση, με την κήρυξη πρόωρων εκλογών, πριν από τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, απείλησε να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βρετανία για το Brexit εφόσον δεν βρεθεί άμεσα λύση στο ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας με τη Β. Ιρλανδία, που αποτελεί τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΚΑΪΡΟ.-- Η πολύνεκρη επίθεση την περασμένη Παρασκευή σε τέμενος της πόλης Αλ Αρίς στη βόρεια επαρχία Σινά οδήγησε στο θάνατο πάνω από 305 άτομα και τραυμάτισε εκατοντάδες. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης με βόμβα και στη συνέχεια με πυρά εναντίον όσων θέλησαν να διαφύγουν, ωστόσο ήδη το μακελειό αυτό αξιοποιείται για την ένταση της καταστολής αλλά και από τους ιμπεριαλιστές και τους συμμάχους τους.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Οι αρχές της Ινδονησίας κάλεσαν τους κατοίκους του Μπαλί, σε ακτίνα 8 - 10 χλμ. γύρω από το ηφαίστειο Αγκούνγκ, να απομακρυνθούν, καθώς αναμενόταν έκρηξή του. Περίπου 100.000 άτομα ετοιμάζονταν να εκκενώσουν τα σπίτια τους.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Φοβούνται τη λίστα επιχειρήσεων στους εποικισμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πυρετώδεις προσπάθειες για την αποτροπή δημοσιοποίησης λίστας δεδομένων από το «Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του ΟΗΕ σχετικά με τις εταιρείες και πολυεθνικά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς στα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Οχθη καταβάλλουν οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ισραήλ.

Η λίστα με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη καταρτίζεται με εντολή που έδωσε το Μάρτη του 2016 ο επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διερευνηθούν «οι επιπτώσεις των ισραηλινών εποικισμών στους Παλαιστίνιους». Η εξέλιξη προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των ισραηλινών κατοχικών αρχών, που ισχυρίστηκαν ότι οι εποικισμοί γίνονται «σε εδάφη στρατηγικής και θρησκευτικής σημασίας» και ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί...«με διαπραγματεύσεις»!

Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί πως στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης δρουν πάνω από 100 «τοπικές εταιρείες» και 50 διεθνή μονοπώλια πολλών κλάδων, κυρίως αμερικανικά και ευρωπαϊκά.

Νωρίτερα, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απέτρεψε για μία ακόμη φορά την κατάρρευση της κυβέρνησής του καθώς εμπόδισε το αντιδραστικό κόμμα Ορθόδοξων Εβραίων «Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά» να αποχωρήσει από την κυβέρνηση έπειτα από την παραίτηση του υπουργού Υγείας, Γιακόβ Λίτζμαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ