ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Νέες συνομιλίες με εμπόδια στη Γενεύη

ΓΕΝΕΥΗ.--

Η επιμονή ορισμένων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης να εξαιρεθεί από τη λεγόμενη φάση «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία ο Πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ φαίνεται πως περιπλέκει τις διεργασίες για την πραγματοποίηση νέων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν σήμερα στη Γενεύη υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στάφαν Ντε Μιστούρα.

Οι αντιπροσωπείες της συριακής αντιπολίτευσης έφθασαν χτες στην ελβετική πόλη έπειτα από την πρόσφατη έκδοση ανακοινωθέντος, όπου εξέφραζαν την «ετοιμότητά τους» για συνομιλίες «χωρίς προϋποθέσεις». Ωστόσο, δεν συνέβη το ίδιο με την αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης, που δεν είχε επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις. Πιθανή αιτία φέρεται (σύμφωνα με τη συριακή εφημερίδα «Al-Watan») η απαίτηση της συριακής αντιπολίτευσης να παραιτηθεί ο Πρόεδρος Ασαντ κατά την έναρξη της «πολιτικής μετάβασης».

Νωρίτερα, χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», προσθέτοντας ότι θα ανακοινωθεί «αργότερα» η ημερομηνία σύγκλησης του λεγόμενου «Συριακού Κογκρέσου Εθνικού Διαλόγου», ενώ εντείνονταν οι φήμες πως θα αναβληθεί μάλλον έως το Φλεβάρη του 2018.

Στην Αγκυρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ «θα εξαπατούν τον κόσμο» αν δεν σταματήσουν τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας που ανήκουν στις δυνάμεις YPG, οι οποίες μαζί με Αραβες μαχητές απαρτίζουν τις «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» (SDF). Ωρες μετά, ο Αμπντελ Καρίμ Αμρ, αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας, διέψευσε πως υπάρχει αλλαγή στις σχέσεις με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αν και παραδέχθηκε πως θα υπάρξει «κάποια τροποποίηση» στην παράδοση όπλων στις δυνάμεις SDF μετά την εξουδετέρωση του «Ισλαμικού Κράτους».

Πάντως, την Παρασκευή, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν. Σύμφωνα με την Αγκυρα, η αμερικανική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα σταματήσει να δίνει όπλα σε οργανώσεις Κούρδων της Συρίας (σ.σ. που η Τουρκία θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της).

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Συγκρότηση «αντιτρομοκρατικού συνασπισμού»

Από τη συνάντηση στο Ριάντ
Από τη συνάντηση στο Ριάντ
ΡΙΑΝΤ.--

Εντείνονται οι διεργασίες μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Περσικού Κόλπου και άλλων μουσουλμανικών - σουνιτικών κυρίως - χωρών, στο πλαίσιο ενίσχυσης του λεγόμενου «Αραβικού ΝΑΤΟ» που έχουν συγκροτήσει από το Δεκέμβρη του 2015, με φόντο την επικίνδυνη όξυνση της γεωπολιτικής κόντρας ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, αλλά και τις ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή για την προώθηση μονοπωλιακών συμφερόντων.

Προχτές, στην πρωτεύουσα της Σ. Αραβίας, Ριάντ, πραγματοποιήθηκε σύνοδος των υπουργών Αμυνας 41 χωρών, ανακοινώνοντας τη συγκρότηση «Ισλαμικού Στρατιωτικού Αντιτρομοκρατικού Συνασπισμού» (IMCTC), με πρόσχημα, όπως είπε ο «αρχιτέκτονας» του φορέα, Σαουδάραβας υπουργός Αμυνας και πρίγκιπας - διάδοχος στο θρόνο της Σ. Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, την «εξάλειψη της τρομοκρατίας από προσώπου Γης». Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος, κηρύσσοντας την έναρξη της συνόδου, παραδέχθηκε τη δράση της «τρομοκρατίας» στις χώρες της περιοχής, θεωρώντας ως μία από τις αιτίες «την έλλειψη συντονισμού» μεταξύ των «αντιτρομοκρατικών» υπηρεσιών των χωρών της περιοχής. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι θα εξαπολύσει «ανελέητο αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας μέχρι να εξαφανιστούν από τη Γη».

Στο Συνασπισμό συμμετέχουν κυρίως σουνιτικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, αλλά και αφρικανικές χώρες, όπως η Σομαλία, η Μαυριτανία και η Ουγκάντα. Συμμετέχει ακόμα το Κατάρ, το οποίο προσχώρησε σε αυτό το σχηματισμό πριν επέλθει τον περασμένο Ιούνη ρήξη στις σχέσεις του με τη Σ. Αραβία και τους συμμάχους της, λόγω της σύσφιξης που επέφεραν στις σχέσεις του με το Ιράν τα αμοιβαία μονοπωλιακά τους συμφέροντα. Το Κατάρ δεν εκπροσωπήθηκε στη σύνοδο της Κυριακής, ενώ και ο Λίβανος επέλεξε να απόσχει, ώστε να μην τροφοδοτήσει εκ νέου την ενδοκυβερνητική κρίση που προέκυψε στις αρχές Νοέμβρη, έπειτα από έκδηλες πιέσεις της Σ. Αραβίας. Η Αίγυπτος, λόγω της πολύνεκρης επίθεσης που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές στο Σινά, δεν έστειλε τον υπουργό Αμυνας αλλά ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο. Εκτός του ισλαμικού «αντιτρομοκρατικού συνασπισμού» είναι (για προφανείς λόγους) το Ιράν, η Συρία και το Ιράκ.

Στρατιωτικός διοικητής του συνασπισμού διορίστηκε ο Πακιστανός στρατηγός ε.α. Ραχίλ Σαρίφ, που θα έχει το επιτελείο του στο Ριάντ. Μιλώντας κατά την έναρξη της συνάντησης, ο Πακιστανός στρατηγός διευκρίνισε πως θα έχει ως αποστολή «να κινητοποιήσει και να συντονίσει τους πόρους, να διευκολύνει τις ανταλλαγές πληροφοριών και να βοηθήσει τις χώρες - μέλη να οικοδομήσουν τις δικές τους δυνατότητες για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας».

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
Σχέδια περαιτέρω ενίσχυσης της στρατιωτικής της μηχανής

Αλλεπάλληλα μηνύματα σε όσους θέλουν να παραμερίσουν τις δικές της προτεραιότητες

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Για να είναι μια χώρα ισχυρή στη διεθνή πολιτική σκηνή, πρέπει να διαθέτει μια ισχυρή οικονομία και έναν ισχυρό στρατό εξοπλισμένο με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας», τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας το Σάββατο σε τελετή αποφοίτησης στρατιωτικής σχολής.

Στέλνοντας μηνύματα για την ετοιμότητα της ντόπιας πλουτοκρατίας να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τα συμφέροντά της, σε μια περιοχή που «φλέγεται» από γεωπολιτικές ανακατατάξεις, επανέλαβε ότι στόχος της χώρας είναι να αναδυθεί στις 10 ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη και πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθούν κρίσιμα βήματα όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, την οικονομία αλλά και την αμυντική βιομηχανία της χώρας.

«Στην περιοχή σημειώνονται εξελίξεις που μπορεί να υπηρετούν ή να υπονομεύουν τα συμφέροντα ορισμένων κύκλων, αλλά εμάς μας θίγουν», τόνισε ο Ερντογάν και, αναφερόμενος ξανά στο Εθνικό Συμβόλαιο (την απόφαση της Βουλής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, το 1920, η οποία προέβλεπε τη διαμόρφωση των συνόρων του υπό ίδρυση σύγχρονου τουρκικού κράτους), υπογράμμισε: «Σας ρωτάω, μπορείτε να απεμπολήσετε το Εθνικό Συμβόλαιο, όπως το έθεσε ο ιδρυτής της Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ; Το αίμα των μαρτύρων μας βρίσκεται σε αυτό. Εκεί είναι και το μυαλό και το πνεύμα μας. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό...».

Επίσης, διεκδικώντας ρόλο «υπερασπιστή» των μουσουλμανικών λαών, ο Ερντογάν είπε ότι «ίσως κάποιοι θέλουν να οπισθοχωρήσουμε και να μείνουμε θεατές ενώ εγκαθιδρύουν έναν διάδρομο - τρόμο κατά μήκος των συνόρων μας με Συρία και Ιράκ... Δεν έχει σημασία τι θέλουν εκείνοι. Σημασία έχει τι θέλουμε εμείς ως κράτος και ως έθνος... Στο παρελθόν, πάντα μας έλεγαν ότι είμαστε "μια χώρα που κερδίζει στο πεδίο της μάχης αλλά χάνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων". Ξέρουμε ότι δεν είναι αλήθεια. Ωστόσο, τώρα είμαστε υπεύθυνοι να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν τολμά ούτε να διανοηθεί κάτι τέτοιο...».

Χτες το πρωί, η «αντιτρομοκρατική» αστυνομία συνέλαβε 10 άτομα, ανάμεσά τους και τον ακαδημαϊκό Φικρέτ Μπασκάγια, σε επιχείρηση που έγινε στην Αγκυρα για να εντοπιστούν μέλη και συνεργάτες του PKK.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Διεργασίες για «σταθεροποίηση»

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων ξεκίνησε χτες στη Βηρυτό ο Λιβανέζος Μαρωνίτης Πρόεδρος, Μισέλ Αούν, με στόχο την εξασφάλιση των «εθνικών συμφερόντων», της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ενότητας του Λιβάνου με υπόβαθρο τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική, περιφερειακή αντιπαράθεση ανάμεσα σε δυνάμεις της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Μεταξύ των ηγετών με τους οποίους συναντήθηκε ο Πρόεδρος Αούν ήταν ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής πτέρυγας της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Μοχάμεντ Ράαντ, ο οποίος δήλωσε ότι συζήτησαν «την εκ νέου ενεργοποίηση της κυβέρνησης». Ο Αούν συνάντησε χτες επίσης τον αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος «Λιβανέζικες Δυνάμεις», Σαμίρ Γκεαγκία (γνωστός δριμύς επικριτής της «Χεζμπολάχ»), που τόνισε ότι το κόμμα του δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Το Σάββατο ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι, που επέστρεψε την περασμένη βδομάδα στο Λίβανο έπειτα από την αιφνιδιαστική απόφαση για παραίτηση, την οποία ανακοίνωσε από το έδαφος της Σ. Αραβίας στις 4/11 και ανακάλεσε μετά την επιστροφή του στη Βηρυτό, άφησε νέες αιχμές κατά της «Χεζμπολάχ». Είπε λοιπόν ότι δεν θα δεχθεί προτάσεις της «Χεζμπολάχ» που «επηρεάζουν τους Αραβες αδελφούς μας ή πλήττουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα των χωρών τους», προσθέτοντας ότι επέλεξε να δώσει «μία ευκαιρία στον διάλογο» και να εξετάσει τα αιτήματα «να γίνει ο Λίβανος ουδέτερος και να ακολουθεί μια πολιτική αποστασιοποίησης».

Ενδιαφέρον έχει, παράλληλα, η πρόταση του επικεφαλής των Δρούζων του Λιβάνου, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, προς τη Σαουδική Αραβία, να ξεκινήσει διάλογο με το Ιράν, εκτιμώντας ότι τα σχέδια εκσυγχρονισμού της σαουδαραβικής μοναρχίας δεν θα μπορέσουν να εφαρμοστούν, αν το Ριάντ συνεχίσει τον πόλεμο στην Υεμένη.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επίσκεψη Γιλντιρίμ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συζητήσεις με στόχο την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε εμπόριο, οικονομία, άμυνα, «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», περιφερειακές κρίσεις και την εξεύρεση «πολιτικής λύσης στη Συρία μέσω ΟΗΕ» είχαν χτες το απόγευμα στο Λονδίνο οι πρωθυπουργοί Βρετανίας, Τερέζα Μέι, και Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη χτες από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Βρετανίδα πρωθυπουργός φέρεται πως αναφέρθηκε και στη «σημασία» αφενός της αποτροπής της μετάβασης τζιχαντιστών που φεύγουν από τη Συρία και το Ιράκ σε άλλες χώρες και αφετέρου στη σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της έννομης τάξης...

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τις σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο «πολύ σημαντικές», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην κόντρα της Βρετανίας με την ΕΕ μεσούσης της διαπραγμάτευσης για το Brexit. Είπε λοιπόν πως η ΕΕ είναι «σε απόλυτη σύγχυση» και πως θα πρέπει «να επανεξετάσει το όραμά» της σχετικά με τη διεύρυνση, περιλαμβανομένης της θέσης της Τουρκίας σε αυτή.

Ο Μπ. Γιλντιρίμ είχε προγραμματίσει σειρά επαφών με τον υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, την υπουργό Εσωτερικών, Αμπερ Ραντ, ενώ το πρωί μίλησε σε ομάδα Βρετανών επιχειρηματιών προσδοκώντας την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων στην Τουρκία.

Προχτές το βράδυ, ο Τούρκος πρωθυπουργός εγκαινίασε παράρτημα της τουρκικής επενδυτικής τράπεζας Dome Bank στο Λονδίνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ