ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αρχίζει αύριο, με διευρυμένη και «βαριά» ατζέντα

Με διευρυμένη και «βαριά» ατζέντα συνεδριάζει την Πέμπτη και την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θέματα προς συζήτηση την πρώτη μέρα είναι η κοινή πολιτική άμυνας, το Μεταναστευτικό, οι εξωτερικές σχέσεις κ.ά., ενώ τη δεύτερη η ΟΝΕ και η τραπεζική ένωση, υπό το πρίσμα της συζήτησης για τις αναγκαίες αλλαγές στην Ευρωζώνη που να απαντούν στις ανάγκες των μονοπωλίων της ΕΕ, συζήτηση που διεξάγεται εν μέσω αντιθέσεων και ανταγωνισμών.

Στην καθιερωμένη του πρόσκληση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ χαιρετίζει τα μέτρα που έχουν παρθεί σε εθνικό και σε επίπεδο ΕΕ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της ανθεκτικότητας της ζώνης του ευρώ, που όπως υποστηρίζει τους δίνουν σήμερα τη δυνατότητα «να συζητηθούν οι τρόποι αντιμετώπισης μελλοντικών κρίσεων», λόγω κινδύνων όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, ο αυξημένος προστατευτισμός, η πιθανή επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι κίνδυνοι στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Κίνδυνοι που καθορίζουν το πλαίσιο του προβληματισμού για την ενίσχυση της ΟΝΕ, όπως αναφέρει.

Το ΕΣ αναμένεται να χαιρετίσει την έναρξη της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) και να επανεξετάσει την πρόοδο σε άλλους τομείς, ιδίως τη συνεργασία ΕΕ - ΝΑΤΟ. Θυμίζουμε ότι η PESCO συνιστά βήμα στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, ώστε τα ευρωενωσιακά μονοπώλια να αποκτήσουν και «αυτοτελείς» δυνατότητες και μηχανισμούς υπεράσπισης των συμφερόντων τους στα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Στο φόντο αυτό, χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων ενέκρινε θέσεις για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας προκειμένου αυτή να καταστεί περισσότερο «ανταγωνιστική και καινοτόμα».

Μεγάλο κεφάλαιο της συνεδρίασης αποτελούν και οι εξελίξεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο Μεταναστευτικό.

Την απόλυτη συμφωνία της κυβέρνησης στα επικίνδυνα σχέδια ανέδειξε και η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου, μετά το πέρας των εργασιών του ΣΓΥ, ο οποίος επισήμανε «ως ιδιαίτερα θετική την ενεργοποίηση της ενισχυμένης συνεργασίας στον τομέα της Αμυνας (PESCO), γιατί προωθεί την αυτονομία της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και το ρόλο της ΕΕ ως παγκόσμιου παίκτη», σημειώνοντας «την ανάγκη ενίσχυσης της ικανότητας διαχείρισης κρίσεων σε μη στρατιωτικούς τομείς, όπως οι υβριδικές απειλές, η φύλαξη συνόρων και η θαλάσσια ασφάλεια».

«Ρέει» το χρήμα για τα μονοπώλια

Σταθερά στο επίκεντρο βρίσκονται και τα ζητήματα της ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας και της θωράκισης της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, όπως φιγουράρουν και στις νομοθετικές προτεραιότητες της ΕΕ για τα επόμενα δύο χρόνια, τις οποίες ενέκρινε χτες το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Παράλληλα, χτες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βάζοντας με τη σειρά του πλάτες, αποφάσισε την επέκταση του λεγόμενου επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ μέχρι το 2020 και την αύξηση του επενδυτικού στόχου από 315 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ. Στόχος η «ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, εστιάζοντας στους τομείς της Ενέργειας, του περιβάλλοντος και του κλίματος, της υγειονομικής περίθαλψης, της Ερευνας και της Καινοτομίας, των βιώσιμων μεταφορών, του ψηφιακού τομέα».

Μιλώντας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γ. Κατάινεν δήλωσε ότι αναμένεται να προκαλέσει επενδύσεις ύψους 251,6 δισ. ευρώ, ενώ οι συμφωνίες που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του ΕΤΣΕ ανέρχονται σε 49,6 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση και βρίσκονται και στα 28 κράτη - μέλη. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τρεις χώρες που έχουν επωφεληθεί περισσότερο από το πακέτο Γιούνκερ, ενώ καθησύχασε τα κεφάλαια όλων των κρατών λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός Ανατολής - Δύσης. Το πακέτο Γιούνκερ διατρέχει την Ευρώπη».

Συνολικά πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και διαπιστώνει αύξηση των επενδύσεων στην ΕΕ, καταγράφει με ανησυχία ότι αυτές υπολείπονται των προ κρίσης επιπέδων και δηλώνει ότι θα προβεί «σε πλήρη αξιολόγηση των ενεργειών που έχουν πραγματοποιηθεί για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και να μειωθούν τα εμπόδια στις επενδύσεις, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και στα κράτη - μέλη».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΡΙΑ
Αναγκαίος ο διαχωρισμός της θρησκευτικής εξουσίας από το κράτος

Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α' 11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου "Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών" (Α' 182)».

Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, η ρύθμιση που εισάγεται «κάνει ένα βήμα, έστω άτολμο, στον αναγκαίο διαχωρισμό της θρησκευτικής εξουσίας, της μουσουλμανικής στη συγκεκριμένη περίπτωση, από το κράτος, καθιερώνοντας ως κανόνα την εφαρμογή των διατάξεων του Αστικού Κώδικα και των τακτικών δικαστηρίων για τις οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις και προαιρετικά μόνο του ισλαμικού δικαίου και της δικαιοδοσίας του μουφτή».

Εξάλλου, όπως σημείωσε η ρύθμιση του νομοσχεδίου, «εφαρμόζεται ήδη στην πράξη από ένα σημαντικό τμήμα της μουσουλμανικής μειονότητας και με αυτήν την έννοια έχει ωριμάσει και εναρμονίζεται με την πραγματικότητα».

Επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τη ρύθμιση, η οποία «ενδεχομένως να έχει σχέση και με τη συζήτηση της σχετικής υπόθεσης που εκδικάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το φόβο καταδίκης της Ελλάδας, αλλά, αυτό δεν μπορεί κατά τη γνώμη μας να δικαιολογήσει τη δεδομένη αποσπασματικότητά της, η οποία και τελικά την καθιστά κολοβή», αφού «υποστηρίζεται ήδη και από αρκετούς νομικούς ότι θα έπρεπε η εφαρμογή του Αστικού Κώδικα και των τακτικών δικαστηρίων να είναι αποκλειστική και να καταργηθεί σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του ισλαμικού δικαίου και η σχετική αρμοδιότητα του μουφτή, κάτι που φυσικά είναι σωστό».

Τόνισε ότι «πάγια θέση μας είναι ότι το ίδιο θα ήταν σκόπιμο να ισχύει και όσον αφορά τη χριστιανική Εκκλησία, με τον πλήρη διαχωρισμό της από το κράτος». Ενώ χαρακτήρισε «μάλλον προβληματική την ανάθεση σε Προεδρικό Διάταγμα» του καθορισμού των κανόνων της δικαστικής διαδικασίας ενώπιον του μουφτή, ενώ «θα ήταν προτιμότερο να γίνει, εφόσον κρίνεται ότι είναι απαραίτητο να γίνει μια τέτοια ρύθμιση, με νόμο, αφού βεβαίως έχει προηγηθεί η ανάλογη συζήτηση».

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «πρώτο βήμα» στον εκσυγχρονισμό του σχετικού καθεστώτος, προσθέτοντας ότι «ο βασικός στόχος της νομοθεσίας είναι να μην είναι υποχρεωτική η προσφυγή στον μουφτή, ο οποίος έχει τις αρμοδιότητες να κρίνει ζητήματα κληρονομικού και οικονομικού δικαίου, σύμφωνα με τον ιερό μουσουλμανικό νομό, τη Σαρία, αλλά να είναι υποχρεωτική η ρύθμιση αυτών των διαφορών στα αστικά δικαστήρια, εκτός εάν και τα δύο μέρη, με παρουσία προφανώς νομικού, υπογράψουν ότι θέλουν να λύσει τη διαφορά αυτή ο μουφτής».

Θετικά εκφράστηκαν απέναντι στο νομοσχέδιο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις «Ενεργειακές Κοινότητες»

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις «Ενεργειακές Κοινότητες» και αύριο ξεκινάει η διαδικασία συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Το νομοσχέδιο, που έχει ως βασική στόχευση την ενίσχυση των επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, περιέχει μια ολόκληρη δέσμη νέων παροχών προς τους επιχειρηματίες του χώρου των ΑΠΕ - οι οποίοι βέβαια θα φορούν «συνεταιριστικό μανδύα» - όπως επιδοτήσεις, μακροχρόνιο σταθερό φορολογικό πλαίσιο, εγγυημένες τιμές, προνομιακή ένταξη στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νόμου και προγραμμάτων ΕΣΠΑ κ.ά.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επαίρεται για το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θεσμοθετεί ένα διαφανές πλαίσιο λειτουργίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων», αν και το έργο είναι χιλιοπαιγμένο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια, την ίδια στιγμή που υποστηρίζει ότι μέσω του νομοσχεδίου θα μειωθεί «το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και θα «καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια»...

Το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής των φυσικών και νομικών προσώπων δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου - εννοείται και επιχειρήσεις - σε ΟΤΑ α' και β' βαθμού, στην παραγωγή, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής Ενέργειας που παράγεται μέσω ΑΠΕ, την ίδια στιγμή που, όπως το ίδιο ομολογεί, στοχεύει και στην «αύξηση της τοπικής αποδοχής των έργων ΑΠΕ».

Πρόκειται για ένα ακόμη κομμάτι του παζλ της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας γενικά, με ειδικό στόχο την ενίσχυση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, με όρους επιδοτήσεων ανάλογους με το σημερινό ...φιλοπεριβαλλοντικό «χαράτσι» του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλους ΑΠΕ), που συντέλεσε, ανάμεσα στα υπόλοιπα μέτρα, στην εκτόξευση των τιμολογίων ηλεκτρισμού στη χώρα μας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διαιωνίζονται τα φορολογικά προνόμια του κεφαλαίου που πληρώνει ο λαός

Στη συζήτηση για την έκθεση σχετικά με την «έρευνα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή» της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, που συστάθηκε το 2016 με αφορμή τα «Panama Papers», παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του ανέφερε τα παρακάτω:

«Η συζήτηση περί φορολογικών παραδείσων στιγματίζοντας δήθεν κάποιους "ανήθικους" καπιταλιστές αθωώνει το εκμεταλλευτικό σύστημα, που τους εξασφαλίζει τα "αποθηκευμένα" εκεί κεφάλαια που δεν ξεπερνούν το 5% των συνολικών καταθέσεων. Τελικά καταντάει και ανέκδοτο.

Ομολογείται ότι και μετά τις αποκαλύψεις, που δεν εξυπηρετούν βέβαια τη διαφάνεια, απλώς ανταγωνιστικά συμφέροντα, πολλαπλασιάστηκαν εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης οι φορολογικοί παράδεισοι.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά από παζάρια, εξαίρεσε από τους φορολογικούς παραδείσους περιπτώσεις κραγμένες όπως τα Νησιά Κέιμαν κ.λπ. Το συζητούμενο ψήφισμα επιμένει και προτρέπει σε διάκριση παράνομων και νόμιμων τακτικών φοροδιαφυγής και φοροαπαλλαγής, διαιωνίζοντας τα φορολογικά προνόμια του κεφαλαίου που πληρώνει ο λαός με άγρια φοροεπιδρομή, όπως με την αύξηση του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά που δοκιμάζονται.

Ονομαστικοποίηση όλων των μετοχών. Αρση φορολογικού, τραπεζικού, εμπορικού απορρήτου. Απαγόρευση offshore εταιρειών, έλεγχο κίνησης κεφαλαίων.

Γιατί δεν τα κάνετε αυτά;

Μα γιατί αυτά πάνε κόντρα στο DNA του συστήματός σας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης: Ελευθερία του κεφαλαίου να μετακινείται, να θησαυρίζει εκεί όπου μπορεί καλύτερα.

Αυτό δεν μπορείτε να το βελτιώσετε. Μόνο ανατρέπεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ