ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Αντιπαραθέσεις με φόντο το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων

MotionTeam

Τη στιγμή που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες ζουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και χιλιάδες ξεριζωμένοι καταλήγουν στον πάτο της θάλασσας, σε σκλαβοπάζαρα και σε εξαθλιωμένες συνθήκες κράτησης σε χώρες όπως η Λιβύη, ξέσπασε χτες «καβγάς» ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον επίτροπο για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο. Αφορμή ήταν η επανεξέταση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων ως μέτρου «εξαιρετικά διχαστικού» και «αναποτελεσματικού», που αναμένεται να θέσει ο Ντ. Τουσκ, εν είδει προβληματισμού, στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή (η οποία θα εξετάσει και το Μεταναστευτικό). Ωστόσο, δεν αναμένεται να υιοθετηθούν αποφάσεις, αφού οι οριστικές θα ληφθούν στη Σύνοδο του Ιούνη.

«Η πρόταση του Ντ. Τουσκ είναι απαράδεκτη και αντιευρωπαϊκή», δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «υπονομεύει τη δουλειά των προηγούμενων ετών» και ότι «όλοι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και να μην πυροδοτούμε αντιευρωπαϊκές θέσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι η «αντιπαράθεση» αυτή αφορά το αποτυχημένο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων για το οποίο η Κομισιόν είχε θέσει αρχικά ως στόχο τη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων έως το φετινό φθινόπωρο, όμως συνολικά έχουν διαμοιραστεί λίγο περισσότεροι από 32.000.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στα συνοδευτικά έγγραφα της καθιερωμένης επιστολής του στους αρχηγούς κρατών, εισηγείται καλύτερη προετοιμασία, διαβλέποντας αύξηση των μεταναστευτικών ροών με μέτρα ασφάλισης των συνόρων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική «προστασία» των εξωτερικών συνόρων, προτείνει «επιχειρησιακούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». Δηλαδή, μεγαλύτερη καταστολή. Ζητά προς τούτο εξασφάλιση χρηματοδότησης, ενίσχυση των σχέσεων με χώρες διέλευσης και προέλευσης μεταναστών και προσφύγων για την από κοινού αποτρεπτική δράση, μεταρρύθμιση του κανονισμού όσον αφορά την έννοια της «ασφαλούς τρίτης χώρας», προώθηση της επανεγκατάστασης. Με άλλα λόγια, οι ξεριζωμένοι θα πέφτουν πάνω στα «τείχη» της ΕΕ, αλλά και στα αποτρεπτικά μέτρα που θα παίρνουν χώρες διέλευσης, όπως η Λιβύη, όπου χιλιάδες άνθρωποι φυλακίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κέντρα κράτησης με υπερπληθυσμό, υφιστάμενοι συστηματική καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Η κατάργηση του μέτρου των ποσοστώσεων αφορά αποκλειστικά σχεδόν την Ελλάδα και την Ιταλία.

Κι ενώ στην ΕΕ συζητιούνται αυτά, η κυβέρνηση σε άτυπο σημείωμά της καταφέρεται εναντίον του δημάρχου Λέσβου για την παρεμπόδιση της αντικατάστασης σκηνών με οικίσκους στο «hot spot» της Μόριας. «Αυτοί που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων στα hot spots και για τις συνθήκες φύλαξης των hot spots, δεν είναι δυνατόν να εμποδίζουν την αντικατάσταση σκηνών με οικίσκους εντός των υπαρχουσών δομών». Πάντως, χτες οι οικίσκοι μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ της Μόριας, αφού οι μεταφορείς δεν συνάντησαν κανένα εμπόδιο από το λιμάνι μέχρι τον καταυλισμό.

Συμπαιγνία ΕΕ - Λιβύης

Στο μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε χτες η δημοσιοποίηση από τη «Διεθνή Αμνηστία» έκθεσης με τον τίτλο «Το σκοτεινό δίκτυο συμπαιγνίας στη Λιβύη», όπου καταγράφεται λεπτομερώς πώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ενεργά ένα εξεζητημένο σύστημα εκμετάλλευσης Αφρικανών προσφύγων και μεταναστών από τη λιβυκή Ακτοφυλακή, τις αρχές φυλακών και τους δουλεμπόρους, για να μειώσουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες που υπηρετεί η δημοσιοποίηση της έκθεσης στην παρούσα φάση, μιας και η «Διεθνής Αμνηστία» είναι γνωστή για το ρόλο της στην προετοιμασία και τη νομιμοποίηση ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τα στοιχεία κάνουν λόγο για δεκάδες χιλιάδες μετανάστες που κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, με τη σύμπραξη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της ιταλικής, η οποία έχει εφαρμόσει σειρά μέτρων για να αναχαιτίσει τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη. Μεταξύ αυτών, είναι η αναχαίτιση καραβιών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά των λιβυκών ακτών, συμφωνίες με τις λιβυκές αρχές, τους τοπικούς φύλαρχους ή και τους αρχηγούς ένοπλων ομάδων για να αυξήσουν τους μεθοριακούς ελέγχους στη Λιβύη κ.ά.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Καταγγελία για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων

Ντίλερ επιχειρηματικών συμφερόντων χαρακτηρίζει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» το προεδρείο της Ενωσης Στερεάς Ελλάδας. Οπως αναφέρεται στη σχετική καταγγελία, «κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης περιοδειών σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Πυροσβεστικά Κλιμάκια αυτόν τον καιρό στην περιφέρειά μας, μοιράζει φυλλάδια ιδιωτικής εταιρείας ηλεκτροδότησης στους συνάδελφους πυροσβέστες. Ο εκπρόσωπος της παράταξής μας που συμμετέχει στην περιοδεία, από την έναρξη, προειδοποίησε το προεδρείο ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός να μοιράζονται με πρωτοβουλία του συνδικαλιστικού οργάνου στους συναδέλφους διαφημιστικά - προωθητικά φυλλάδια, τονίζοντας ότι η προώθηση προϊόντων είναι αποκλειστική υπόθεση των ενδιαφερόμενων εταιρειών. Παρ' όλα αυτά το προεδρείο, με ευθύνη του, αξιοποιώντας την ευκαιρία που δίνει η περιοδεία, συνέχισε με ιδιαίτερη σπουδή τη διανομή των διαφημιστικών φυλλαδίων. Η συγκεκριμένη "δράση" του προεδρείου δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, καθώς και στο παρελθόν είχαν πράξει κάτι ανάλογο, προωθώντας τα συμφέροντα ιδιωτικής εταιρείας που δραστηριοποιούνταν στο χώρο της Υγείας».

Ετσι, τη στιγμή που καταργούνται όλες οι κοινωνικές παροχές οι οποίες είναι ευθύνη του κράτους και υποχρέωση απέναντι στο λαό και εκποιούνται οι δημόσιες υποδομές, οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού όχι μόνο δεν μπαίνουν στον κόπο να βάλουν εμπόδια στις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά αντιθέτως αναδεικνύονται στους καλύτερους προωθητές αυτών των πολιτικών, που είναι βέβαιο ότι χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους θα δυσκολεύονταν οι κυβερνήσεις στην εφαρμογή τους.

Η ΕΑΚΠ υπογραμμίζει πως «είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι μας ότι το σωματείο μας θα πρέπει να έχει αγωνιστική κατεύθυνση και δράση, να αντιπαλεύει την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική της εμπορευματοποίησης των πάντων και όχι να προωθεί τα συμφέροντα των ιδιωτικών εταιρειών. Δικαιολογημένα λοιπόν κατέχουν τους τίτλους των εκπροσώπων του κυβερνητικού συνδικαλισμού, των συμβιβασμένων, των ανθρώπων που βάζουν πλάτη για να περνούν αυτές οι πολιτικές που προωθούν τα ιδιωτικά συμφέροντα. Η ΕΑΚΠ είναι η μοναδική παράταξη που προσπαθεί να αναδείξει τα εργασιακά προβλήματα του χώρου μας και να σταματήσει την αποσάθρωση των δομών της πυρασφάλειας της χώρας με στόχο την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και την ανταποδοτικότητα. Ακόμα και σήμερα τους είναι αδύνατο να πάνε κόντρα στις κυβερνητικές επιλογές που μας εξαθλιώνουν, καθώς παίρνουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στα συμφέροντα των πυροσβεστών».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΙΚΑΡΙΑΣ
Στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των συνταξιούχων που συμμετέχουν στις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις εξέφρασε με δήλωσή του ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος. Ο δήμαρχος ανάμεσα σε άλλα επισήμανε: «Η δημοτική αρχή στηρίζει τις πολύμορφες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των συνταξιούχων, και συνολικά όσων κινητοποιούνται, ενάντια στα νέα μέτρα πτώχευσης του εργαζόμενου λαού. Η κυβέρνηση, για να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική της, προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, ανακοινώνοντας μέρισμα 700 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που έχει αποφασίσει και υλοποιεί με το 3ο και 4ο μνημόνιο μέτρα 17 δισ. ευρώ. Ηδη, πέρα από τα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2018 (κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση ΦΠΑ στα νησιά, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων κ.τ.λ.) έχει ψηφίσει με τον Ν. 4442/2017 (4ο μνημόνιο) τη μείωση του αφορολόγητου από τα 9.545 στα 5.681 ευρώ, που συνεπάγεται αφαίμαξη ενός μισθού ετησίως και με τον Ν. 4387/2016 περικόπτει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μέχρι και 40% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Ο δήμαρχος Ικαρίας και η δημοτική αρχή καλούν το λαό των νησιών μας να αντισταθεί οργανωμένα και με τη μαζική του κινητοποίηση να δώσει συνέχεια και στη διεκδίκηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά μας, αίτημα που συμπεριλαμβάνεται στις διεκδικήσεις του ΕΚ Σάμου και του ΝΤ ΑΔΕΔΥ. Ο δήμαρχος θα συμμετάσχει μαζί με τους εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο και τα Σωματεία Εργαζομένων και Συνταξιούχων, οι Οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων της Ικαρίας, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στην πλατεία Ευδήλου».

Κι άλλος νεκρός ορειβάτης στον Ολυμπο

Νεκρός εντοπίστηκε χτες 55χρονος ορειβάτης, στον Ολυμπο, στη θέση Λιβαδάκι, ύστερα από πτώση που είχε. Διασώστες τον εντόπισαν τα μεσάνυχτα, ενώ ακολούθησε ολονύχτια επιχείρηση μεταφοράς της σορού του σε ασφαλές και προσβάσιμο σημείο.

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην 24η Ταξιαρχία στο Λιτόχωρο Πιερίας και από εκεί στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης. Αντίθετα, ο 37χρονος συνοδοιπόρος του βρέθηκε στην ίδια περιοχή τραυματισμένος και αφού οδηγήθηκε πρώτα στο καταφύγιο Πριόνια, διακομίστηκε στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Ο 37χρονος είναι τραυματισμένος ελαφρά, με μώλωπες και κακώσεις σε αρκετά σημεία του σώματός του.

Η Πυροσβεστική ενημερώθηκε για το περιστατικό το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ο 37χρονος κάλεσε σε βοήθεια με το κινητό του τηλέφωνο. Οταν ανέφερε ότι ο ίδιος μαζί με τον 55χρονο βρίσκονταν σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Καλόγερος, στήθηκε επιχείρηση για τον εντοπισμό τους από άνδρες της Πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, ενώ επιχείρησε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Το έργο των διασωστών δυσχέραιναν οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον Ολυμπο καθώς επίσης το σκοτάδι.

118 άνθρωποι στέκονται όρθιοι στη ζωή

Εκατόν δεκαοκτώ άνθρωποι, απόφοιτοι των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ, στάθηκαν όρθιοι στο αμφιθέατρο Μελίνα Μερκούρη του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας την περασμένη Κυριακή, σε μια τελετή - ορόσημο για τη νέα πορεία ζωής που έχουν χαράξει. Τουλάχιστον τρία χρόνια «καθαροί», οι απόφοιτοι του ΚΕΘΕΑ σήμερα εργάζονται, σπουδάζουν, έχουν δημιουργήσει νέες σχέσεις, κάνουν σχέδια και όνειρα για το μέλλον.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΣΕΦ, οι 118 απόφοιτοι πήραν το λόγο ξεδιπλώνοντας διαφορετικές ιστορίες και διαδρομές, με κοινό παρονομαστή το μήνυμα: Η εξάρτηση δεν αφορά συγκεκριμένο «τύπο» ανθρώπων, δεν είναι ηθική παρεκτροπή, δεν είναι έγκλημα, δεν είναι ασθένεια. Η εξάρτηση μπορεί να θεραπευτεί. Οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να αλλάζουν.

Με πρωτοβουλία των αποφοίτων του ΚΕΘΕΑ στο χώρο της τελετής συγκεντρώθηκαν από συμμετέχοντες και παρευρισκόμενους είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα παραδοθούν στο δήμο Μάνδρας για τις ανάγκες των κατοίκων.

Να σημειωθεί ότι παρά την οικονομική θηλιά που έχει μπει και στο ΚΕΘΕΑ και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, κάθε χρόνο δεκάδες άνθρωποι αποφοιτούν από τα «στεγνά» προγράμματά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ