ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ
Μπαράζ κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών

Μπαράζ κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ενώ την ίδια ώρα και τα εμφανιζόμενα χρέη συνεχίζουν σε τροχιά διόγκωσης, σε μια εξέλιξη που έρχεται να οξύνει ακόμη περισσότερο τα αντιλαϊκά «ανακλαστικά», ώστε να πιαστούν οι στόχοι για τα ματωμένα πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι κατασχέσεις που διενεργήθηκαν το μήνα Οκτώβρη φτάνουν στις 1.000 ανά εργάσιμη μέρα, έχοντας ως αποδέκτη λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να σηκώσουν τους φόρους και τα άλλα χαράτσια.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνεται και σε πρόσφατη έκθεση από την Τράπεζα της Ελλάδας, «μόλις το 0,17% (7,3 χιλιάδες οφειλέτες) του συνολικού αριθμού των υπόχρεων συγκεντρώνει το 80% του συνολικού φορολογικού χρέους, ενώη οφειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία των υπόχρεων (84%) δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που αφορούν στο μήνα Οκτώβρη του 2017:

  • Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν στο τέλος Οκτώβρη σε 1.014.295, από 991.392 στο τέλος Σεπτέμβρη. Οπως προκύπτει, στη διάρκεια του μήνα επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων «εις χείρας τρίτων» κ.ά.) σε βάρος επιπλέον 22.903 φορολογουμένων, ή περίπου 1.000 νέες κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα. Μάλιστα, ο αριθμός των κατασχέσεων στη διάρκεια του φετινού 10μηνου (Γενάρης - Οκτώβρης) έφτασε τις 175.239.
  • Παράλληλα, οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, έφτασαν τον Οκτώβρη το 1,71 εκατομμύριο!
  • Η μάζα των ληξιπρόθεσμων χρεών διογκώθηκε κατά επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ, φτάνοντας στο 10μηνο Γενάρη - Οκτώβρη στα 10,4 δισ. ευρώ, ποσό που έρχεται να «αυγατίσει» το συσσωρευμένο χρέος περασμένων ετών (89,3 δισ.), προσεγγίζοντας πλέον τα 100 δισ. ευρώ. Βέβαια, το συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη αποτελείται από «φέσια» και μεγάλα επιχειρηματικά «κανόνια» και πλέον θεωρείται ως οριστικά ξεγραμμένο. Σε αυτό το φόντο, η επίθεση κλιμακώνεται στη μεγάλη μάζα των λαϊκών νοικοκυριών που εμφανίζονται να χρωστούν μικρά ποσά.
Οξύνονται τα αντιλαϊκά «ανακλαστικά»

Την ίδια ώρα, το προς υπογραφή «συμπληρωματικό μνημόνιο» της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη προβλέπει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στο φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για λαϊκά νοικοκυριά αλλά και για οφειλές αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα, από 1/1/2018 η καθυστέρηση αποπληρωμής έστω και για μία μέρα συνεπάγεται την αποβολή του φορολογούμενου από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ενώ το σύνολο της οφειλής θα γίνεται απαιτητό.

Στέρηση βασικών αγαθών για το λαό...

Ολα αυτά όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, για το έτος 2016, το 32% του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν είχε τη δυνατότητα πρόσβασης σε βασικά αγαθά, μεταξύ των οποίων να έχουν επαρκή θέρμανση στο σπίτι, να ανανεώσουν το φθαρμένο ρουχισμό, να μην καθυστερούν την πληρωμή οφειλών κ.ά.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει «στα σκαριά» την Υπουργική Απόφαση αναφορικά με την περαιτέρω κατακρεούργηση κατά 50% του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης λαϊκών οικογενειών. Σε αυτό το πλαίσιο, και προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τα «πλεονάσματα» στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, θα προβλέπονται αυξημένα εισοδηματικά κριτήρια, έτσι ώστε να αποβληθεί ένας μεγάλος αριθμός νοικοκυριών, αλλά και χαμηλότερα ποσά επιδότησης σε όσους θα παραμείνουν στην κατηγορία των δικαιούχων. Ταυτόχρονα, θέμα ημερών είναι και η Υπουργική Απόφαση για τη νέα κατακρεούργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Παράλληλα, τα στοιχεία της Γιούροστατ εμφανίζουν τον πληθυσμό στην Ελλάδα να βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με τις υλικές στερήσεις, μετά τη Ρουμανία (50%) και τη Βουλγαρία (48%).

Στο σύνολο της ΕΕ, το 16% του πληθυσμού ή 75 εκατ. άτομα ήταν αναγκασμένα να διαβιούν σε συνθήκες «στέρησης», σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

...αισιοδοξία για τους «επενδυτές»

«H Eurobank είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένη. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν, η τράπεζα είναι κερδοφόρα και επομένως πιστεύω ότι τα επικείμενα stress tests θα πρέπει να πάνε καλά» ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Bloomberg» ο μεγαλοεπενδυτής Πρεμ Γουάτσα, που κατέχει το 18% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αλλά και σημαντικά μετοχικά πακέτα σε άλλους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία «κινείται στη σωστή κατεύθυνση», καθώς, όπως είπε, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έκαναν όλα όσα έχουν ζητήσει οι πιστωτές του ελληνικού κράτους. Ζητούμενο βέβαια για τους «επενδυτές» είναι να «ρεφάρουν» από την κατρακύλα των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων κατά τα προηγούμενα χρόνια. «Εχουμε χάσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα. Είμαστε όμως μακροπρόθεσμοι επενδυτές», επισήμανε ο Γουάτσα προσθέτοντας πως «παρ' όλα αυτά, για τους επενδυτές αξίζει τον κόπο να εξετάσουν με προσοχή την Ελλάδα», με φόντο βέβαια την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Λάρισα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση, που διοργανώνει η ΤΕ Λάρισας, την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 13.00, στο κλειστό γυμναστήριο βαρέων αθλημάτων στο Αλκαζάρ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Στα εγκαίνια έκθεσης έργων του Γιώργη Βαρλάμου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής, που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των 100 χρόνων του Κόμματος, τιμώντας τον μεγάλο κομμουνιστή ζωγράφο - χαράκτη Γιώργη Βαρλάμο, στο Βυζαντινό Μουσείο, στην Αθήνα, με θέμα «Τ' αγριολούλουδα του Βαρλάμου», την Παρασκευή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ. Η έκθεση θα λειτουργήσει από τις 15/12/2017 έως τις 11/3/2018.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ