ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΤΤΙΚΗΣ
Τα καμώματα στη Μάνδρα πήγε να επαναλάβει στην Ανάβυσσο

Με παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απορρίφθηκε μελέτη έργου που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέα «Μάνδρα»

Την υπερψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για το έργο αποχέτευσης ομβρίων στην περιοχή της Αναβύσσου ζητούσε την Τρίτη 12/11 η διοίκηση της περιφέρειας Αττικής (ΣΥΡΙΖΑ), αλλά η τεκμηριωμένη παρέμβαση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Συμβούλιο, ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αντιπλημμυρικό έργο αλλά για «προετοιμασία μιας πλημμυρικής καταστροφής» στην περιοχή, την ανάγκασε να το αποσύρει.

Η συζήτηση που προκάλεσαν οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ φανέρωσε για μια ακόμα φορά την προχειρότητα και την αποσπασματικότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η αντιπλημμυρική προστασία από κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή. Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα δεν το είχε μελετήσει καμιά από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, καμιά από αυτές δεν είχε σκοπό να τοποθετηθεί και θορυβήθηκαν μόνο μετά την τοποθέτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Οπως είπε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» η Αλεξάνδρα Μπαλού, σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας, πρώτα φέρνουν τέτοια πρόχειρα «έργα» και μετά ρίχνουν το φταίξιμο για τους πνιγμούς και τις καταστροφές στα «ακραία καιρικά φαινόμενα»...

Η ομιλήτρια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωσε πως η συγκεκριμένη «μελέτη» προσφέρεται ουσιαστικά «για σεμινάριο με τίτλο "Πώς προετοιμάζεται μία πλημμυρική καταστροφή", με νωπές ακόμα τις μνήμες από την τραγωδία της Μάνδρας». Ανέδειξε το ότι η περιοχή διασχίζεται από πληθώρα ρεμάτων (με κεντρικό το ρέμα «Τζώρα») και ότι τα περισσότερα από αυτά έχουν μπαζωθεί για να γίνουν δρόμοι. Ομως, «αντί να διευθετηθεί ως ανοιχτή η κοίτη των δύο τουλάχιστον σημαντικότερων ρεμάτων που εκβάλλουν στον όρμο των Αλυκών, μετατρέπονται και αυτά σε κλειστούς οχετούς. Κι όλα αυτά σε μία ευρεία περιοχή, η οποία προβλέπεται να αποχετευθεί στην παραλία με δύο κλειστούς αγωγούς που θα περνούν κάτω από την παραλιακή λεωφόρο, με δύο υφιστάμενους κλειστούς οχετούς με έντονα αμφισβητούμενη την επάρκειά τους».

Αναδεικνύοντας με τεχνικά στοιχεία την ανεπάρκεια των συλλεκτήρων νερού, τόνισε ότι πρόκειται για διαμόρφωση κατάστασης αντίστοιχης με αυτήν της Μάνδρας και της Ν. Περάμου, όπου είχαμε μπάζωμα του ρέματος «Σούρες» με ανεπαρκέστατο οχετό και εξίσου ανεπαρκή διέλευση του ρέματος κάτω από την Παλαιά Εθνική Οδό για τη Μάνδρα, και αντίστοιχα της Ν. Περάμου στα Μέγαρα.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «αυτή η λύση της ολοκληρωτικής αντικατάστασης των ρεμάτων της περιοχής με υπόγειους αγωγούς ομβρίων έρχεται σε πλήρη αντίθεση, όπως προκύπτει και από την ίδια την εισήγηση, με βασικές αρχές συνδυασμού των έργων αποχέτευσης ομβρίων με τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας». Υπογράμμισε ότι αυτή η προχειρότητα δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα της συνολικής στρατηγικής που υπηρετούν η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση: Του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που ταυτίζεται με την άναρχη δόμηση και τα αποσπασματικά μέτρα, αφήνοντας εκτός ημερήσιας διάταξης έργα ζωτικά για το λαό, όπως τα αντιπλημμυρικά, αφού αυτά δεν είναι «ανταποδοτικά» για το κεφάλαιο. Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» επανέλαβε την απαίτησή της για ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας για όλη την Αττική, με κριτήριο την προστασία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Καλωσορίζει τα προσφυγόπουλα στα σχολεία

O δήμος Χαϊδαρίου καλωσορίζει τους πρόσφυγες μαθητές, που αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους τις επόμενες μέρες σε σχολεία της πόλης, και τους εύχεται καλή αρχή στην περιπέτεια της γνώσης. Με σχετική ανακοίνωσή του, παράλληλα, σημειώνει ότι «η έναρξη των μαθημάτων, για μία ακόμα χρονιά, γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, που συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες ως μαθητές δεύτερης κατηγορίας».

Και συνεχίζει στην ανακοίνωση:

«Στο Χαϊδάρι δεν πέρασε και δεν θα περάσει ο φασισμός! Η πόλη μας ξέρει τι σημαίνει προσφυγιά!

Χαϊδάρι σημαίνει ξεριζωμένοι και κυνηγημένοι Πόντιοι, Νεοφωκαείς και Μικρασιάτες, που ήταν και οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης μας, σημαίνει εσωτερικοί μετανάστες απ' τη Χίο, την Κρήτη, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Μακεδονία, σημαίνει μετανάστες που ιδρώνουν για το μεροκάματο στα ναυπηγεία, σε βιοτεχνίες της περιοχής και στα εργοστάσια του Θριάσιου Πεδίου.

Η περσινή χρονιά κατέδειξε ότι τα παιδιά μας μόνο οφέλη μπορούν να έχουν από τη φοίτηση σε σχολεία μαζί με προσφυγόπουλα. Μαθαίνουν τις αξίες της αλληλεγγύης, της φιλοξενίας, της συναδέλφωσης, γνωρίζουν νέους φίλους, εφόδια που δεν τα γράφουν τα βιβλία, ούτε υπάρχουν στα καλύτερα σχολεία του κόσμου».

Αφού ξεκαθαρίζει ότι η προσφυγιά είναι αποτέλεσμα ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων για το μοίρασμα των αγορών, των ενεργειακών δρόμων και του ορυκτού πλούτου, ο δήμος καλεί τους Χαϊδαριώτες «με μια φωνή να απαιτήσουν να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, να στηρίξουν και να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία τους, όπως έκαναν και πέρυσι, δίνοντας έμπρακτη απάντηση στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, που εκφράστηκε από μία ισχνή μειοψηφία.

Απαιτούμε - Διεκδικούμε:

  • Να σταματήσουν άμεσα οι πολεμικές συγκρούσεις, που προκαλούν την προσφυγιά και τον ξεριζωμό.
  • Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα βρίσκονται οι πρόσφυγες στα "hot spots", άμεση διεκπεραίωση της καταγραφής τους και απευθείας μεταφορά τους στις χώρες του τελικού προορισμού τους.
  • Τη διασφάλιση του δικαιώματος φοίτησης στα σχολεία όλων των παιδιών από την αρχή της σχολικής χρονιάς, με άμεση πρόσληψη δασκάλων και μεταφραστών από το υπουργείο Παιδείας.
  • Να απομακρυνθούν όλες οι ΜΚΟ που λυμαίνονται το χώρο, και να αναλάβει το κράτος την ευθύνη για την λειτουργία των "hot spots"».
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΕ «Ν. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ»
Παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στη Μάνδρα

Δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών, και διεκδικώντας παράλληλα μέτρα για τους πληγέντες από τις πρόσφατες καταστροφές στη Δυτική Αττική, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ν. Πλουμπίδης» παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης για τις πλημμυροπαθείς οικογένειες των μαθητών στη Μάνδρα.

Το ΔΣ του Συλλόγου, σε ανακοίνωσή του, ευχαριστεί ολόψυχα τους συλλόγους διδασκόντων, τους συλλόγους γονέων, τους μαθητές των σχολείων του Κερατσινίου και του Περάματος, για τη μεγάλη και συγκινητική ανταπόκριση που έδειξαν στο κάλεσμα αλληλεγγύης. Προχτές το πρωί, τα είδη, συσκευασμένα σε περισσότερες από 200 κούτες συνολικού βάρους περίπου 2 τόνων, φορτώθηκαν με τη βοήθεια εκπαιδευτικών και γονέων από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος και από το 4ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου σε φορτηγό, και στη συνέχεια παραδόθηκαν από τον πρόεδρο του Συλλόγου στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Μάνδρας.

Οπως σημειώνει ο Σύλλογος, «Συνεχίζουμε να οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας στις φτωχές λαϊκές οικογένειες που πλήγηκαν από τα καιρικά φαινόμενα», διεκδικώντας μαζί με τους φορείς και τα σωματεία της περιοχής άμεσα μέτρα προστασίας για τη στέγαση, τη σίτιση, την ένδυση όσων έχουν ανάγκη, άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης και είσπραξης χρεών από Δημόσιο και ιδιώτες, απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες, άμεσο σχεδιασμό, χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη του κράτους και μια σειρά άλλα μέτρα.

Επεισόδια στο Αστυνομικό Τμήμα Ανω Λιοσίων

Επεισόδια σημειώθηκαν χτες το απόγευμα στο Αστυνομικό Τμήμα Ανω Λιοσίων, όταν Ρομά κάτοικοι της περιοχής επιτέθηκαν με καδρόνια και πέτρες σε αστυνομικούς. Αφορμή στάθηκε ο αιφνίδιος θάνατος 62χρονου κρατούμενου, τσιγγάνικης καταγωγής, που είχε σε βάρος του καταδικαστική απόφαση για κλοπές. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο 62χρονος πέθανε από παθολογικά αίτια. Μόλις έγινε γνωστό το γεγονός σε συγγενείς και φίλους του, αλλά και σε υπόλοιπους Ρομά της περιοχής, μαζεύτηκαν έξω από το τμήμα και άρχισαν να διαμαρτύρονται, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος οφείλεται στους αστυνομικούς και όχι σε παθολογικά αίτια. Οι συγκεντρωμένοι έσπασαν με πέτρες τα τζάμια του Αστυνομικού Τμήματος, ενώ από την επίθεση τραυματίστηκαν ελαφρά εννέα αστυνομικοί, οι οποίοι διακομίστηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Σε δελτίο Τύπου της για το θάνατο του κρατούμενου η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο κρατούμενου στο Αστυνομικό Τμήμα Φυλής. Χρειάζεται να διερευνηθεί το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες, ζήτημα που δεν λύνεται με πράξεις αυτοδικίας.

Σε κάθε περίπτωση, αν ζητήθηκε ιατρική βοήθεια, έπρεπε να έχει δοθεί έγκαιρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ