ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΠΗ
Μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων

Ολόκληρες περιοχές βυθίστηκαν στο νερό. Σπίτια και καλλιέργειες καταστράφηκαν
Ολόκληρες περιοχές βυθίστηκαν στο νερό. Σπίτια και καλλιέργειες καταστράφηκαν
Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν από την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στην ΠΕ Ροδόπης, κυρίως στο δήμο Σαπών - Μαρώνειας και ιδιαίτερα στους οικισμούς Αμάραντα - Πάμφορο - Ισαλος - Καλλιθέα, αλλά και στο δήμο Κομοτηνής, τόσο μέσα στην πόλη (Μαραθώνος, Χάρμαλη και Τζελάλ Μπαγιάρ) όσο και στους οικισμούς Παραδημής, Κρανοβουνίου, Φαναρίου και Καλλίστης. Για άλλη μια φορά αναδείχτηκαν οι σοβαρές ελλείψεις έργων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις χάθηκαν κάτω από το νερό, ενώ και πολλά ζώα (κυρίως πρόβατα) πνίγηκαν, καταστράφηκαν αποθήκες με ζωοτροφές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία πραγματοποίησε απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα σε 28 περιπτώσεις.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για υπερχείλιση του φράγματος Γρατινής, που τροφοδοτεί με νερό το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ που βρίσκεται στη Βιομηχανική Περιοχή Κομοτηνής, περιοχή με την οποία γειτνιάζει ο οικισμός Αμαράντων, και αφετέρου για δημιουργία ρήγματος σε αντιπλημμυρική κατασκευή που είχε κατασκευαστεί από τη δεκαετία του 1970, για την προστασία του οικισμού Παμφόρου.

Χτες παρέμειναν κλειστά τα δημοτικά σχολεία των οικισμών Βάκου, Ισάλου, Αμαράντων και Εργάνης. Στο τελευταίο πλημμύρισε αίθουσα διδασκαλίας.

Σοβαρές οι ζημιές σε υποδομές
Σοβαρές οι ζημιές σε υποδομές
Επίσης, από τα ξημερώματα της Κυριακής έως και το απόγευμα διεκόπη και η κυκλοφορία του σιδηροδρομικού δικτύου από Φύλακα προς Ισαλο και από Φύλακα προς Αμάραντα. Κλειστός παρέμεινε και χτες λόγω καθίζησης ο δρόμος από Ξυλαγανή προς Ιμερο.

Χτες αναμενόταν να φτάσει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών.

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ

Η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ σημειώνει πως οι ζημιές που προκλήθηκαν αναδεικνύουν τις μεγάλες ελλείψεις σε έργα και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και καλεί τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων.

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Οι ζημιές από τις πλημμύρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων σε λαϊκές κατοικίες οικισμών, αγροτικές καλλιέργειες, σε ζωικό κεφάλαιο, στο οδικό δίκτυο της περιοχής Αμαράντων του δήμου Μαρωνείας - Σαπών αλλά και άλλων περιοχών του Νομού Ροδόπης, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά την έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων, της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, αφού ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές του Νομού Ροδόπης, όπου πλήττονται επανειλημμένα από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η ευρύτερη περιοχή των Αμαράντων, υλοποιούν έργα και υποδομές που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αυτές οι ανάγκες θυσιάζονται στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων, για τα οποία πανηγυρίζει με θράσος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα "θελκτικά" για τους καπιταλιστές, αφού δεν τους αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Γιατί οι κυβερνήσεις και οι τοπικές διοικήσεις μονίμως τοποθετούν τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα εκτός προτεραιοτήτων, στο όνομα των "εκτάκτων αναγκών", της "δημοσιονομικής προσαρμογής" και των "δυνατοτήτων της οικονομίας". Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Είναι απαραίτητο, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προχωρήσει η συντήρηση και η ενίσχυση των όποιων αντιπλημμυρικών υποδομών, καθώς και η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου προληπτικής προστασίας του πληθυσμού, των υποδομών, των γεωργοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων απέναντι σε "έντονα" καιρικά φαινόμενα.

Το ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους, να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών, έκτακτη ενίσχυση για τις άμεσες ανάγκες των πληγέντων».

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Απόφαση ακύρωσης της διαδικασίας υποβολής «πόθεν έσχες»

Νέες αιχμές κατά της κυβέρνησης στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη εκ μέρους του ΚΚΕ

Ακυρώθηκε στο σύνολό της η Υπουργική Απόφαση που καθόριζε το περιεχόμενο υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Σύμφωνα με την απόφαση, αυτό αφορά όλους τους υπόχρεους προς ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων «πόθεν έσχες» και όχι μόνο για τους δικαστές. Η απόφαση τινάζει στον αέρα ολόκληρη τη διαδικασία, για όλους τους υπόχρεους και «παγώνει» τη διαδικασία υποβολής τους «αν προηγουμένως δεν συμπληρωθούν υποχρεωτικώς όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στους οικείους πίνακες» με βάση τις διορθώσεις που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση, όπως επιτάσσει η απόφαση του δικαστηρίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, υπήρξαν για άλλη μια φορά αιχμές περί «ψεμάτων» και «συκοφάντησης» από την πλευρά της κυβέρνησης για το θέμα του «πόθεν έσχες» των δικαστών. Ο πρόεδρος της Ενωσης Χρ. Σεβαστίδης ανέφερε: «Δεν αρνηθήκαμε ποτέ την υποβολή των δηλώσεων». Στο σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει την έντονη ανησυχία του δικαστικού και εισαγγελικού σώματος για τη διεθνή τάση περιορισμού της δικαστικής ανεξαρτησίας και de facto αμφισβήτησης της αρχής της διάκρισης των λειτουργιών.

Στη Γενική Συνέλευση παρέμβαση έκανε ο Θανάσης Παφίλης, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ και ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση έχει βγει στα κεραμίδια το τελευταίο διάστημα και φωνάζει για το "πόθεν έσχες" των δικαστών. Φυσικά, είμαστε υπέρ της διαφάνειας και του οικονομικού ελέγχου για όλους, που πρέπει να γίνεται βέβαια με σωστό τρόπο. Δεν ακούσαμε όμως ούτε μια λέξη από αυτήν για τους διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ρωτάμε λοιπόν: Από πού προήλθε όλος αυτός ο τεράστιος πλούτος που έβγαλαν στις τράπεζες του εξωτερικού, στους διάφορους φορολογικούς παραδείσους κ.λπ.; Γιατί δεν δέχεται κάποια στοιχειώδη έστω μέτρα ελέγχου, όπως την ονομαστικοποίηση των μετοχών των ανωνύμων εταιρειών κ.ά., που επανειλημμένα έχει προτείνει το Κόμμα μας;

(...) Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν διστάζει να μοιράσει απλόχερα στους εργαζόμενους και το λαό μας μέρισμα αυταρχισμού και καταστολής, με την ποινικοποίηση των αγώνων, τα ΜΑΤ και τα χημικά, σε όποιον εναντιώνεται στην άδικη αυτή πολιτική και διεκδικεί τα δικαιώματά του: Στους εργαζόμενους που ζητάνε τα δεδουλευμένα τους, τους φοιτητές που παλεύουν για τη στέγαση και τη σίτισή τους, τα σωματεία και τους φορείς που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να βάζει στο στόχαστρο το πιο ιερό, το πιο αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων, που έχει κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες δεκαετιών: Το δικαίωμα στην απεργία. Μόλις πριν λίγες μέρες, έφερε σαν τον κλέφτη τροπολογία στη Βουλή σε άσχετο νομοσχέδιο, επιχειρώντας να θέσει περιορισμούς στο δικαίωμα των πρωτοβάθμιων σωματείων να προκηρύξουν απεργία. Και ναι μεν μπροστά στην κατακραυγή αναδιπλώθηκε και απέσυρε την τροπολογία, όμως είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να καταθέσει αντίστοιχη ρύθμιση σε άλλο νομοσχέδιο. Οι δικαστικές ενώσεις δεν πρέπει να είναι αδιάφορες μπροστά στην εξέλιξη αυτή. Είναι σίγουρο ότι κάθε χτύπημα στο δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία θα έχει τον αντίκτυπό του και στο συνδικαλιστικό δικαίωμα των δικαστών, θα επιδράσει αρνητικά - με τον έναν ή τον άλλον τρόπο - και στην ικανότητα των δικαστικών ενώσεων να διεκδικούν τα δικαιώματα των δικαστικών λειτουργών σε όλα τα επίπεδα».

«Εφυγε» ο δημοσιογράφος Β. Μπεσκένης

Σε ηλικία μόλις 43 ετών «έφυγε» την Κυριακή από τη ζωή ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπεσκένης, από ανακοπή καρδιάς. Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν όλα τα πολιτικά κόμματα. Ο Β. Μπεσκένης ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1993 στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στο ελεύθερο ρεπορτάζ. Εργάστηκε ακόμα στο MEGA, στην ΕΡΤ και στο ΣΚΑΪ μέχρι τον ξαφνικό θάνατό του. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του Β. Μπεσκένη. Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τετάρτη, στις 11 π.μ. στη Γλυφάδα.

Αστυνομικός σκότωσε την οικογένειά του και αυτοκτόνησε

Οικογενειακή τραγωδία σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στους Αγίους Αναργύρους. Εν ενεργεία αστυνομικός σκότωσε τη σύζυγό του, την 4χρονη κόρη τους και την πεθερά του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο αστυνομικός, που ήταν εκτός υπηρεσίας την ώρα που σημειώθηκαν τα φονικά, φέρεται να χρησιμοποίησε το υπηρεσιακό του περίστροφο. Η τραγωδία αποκαλύφθηκε στις 2 μ.μ. από συγγενείς, οι οποίοι πήγαν στο σπίτι της οικογένειας, καθώς η σύζυγος του 42χρονου, που ήταν δερματολόγος, δεν πήγε το πρωί στη δουλειά της. Γιατρός ήταν και η πεθερά του δράστη και αυτόχειρα. Εχουν εντοπιστεί έξι κάλυκες, οι οποίες στάλθηκαν στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για βαλλιστική έρευνα. Ο αστυνομικός ήταν αποσπασμένος στη φρουρά πρώην πρωθυπουργού και υπηρετούσε στη δύναμη της Βουλής.

Τρεις νεκροί από πυρκαγιά σε σπίτι

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε διαμέρισμα 5όροφης πολυκατοικίας στην Κατερίνη. Νεκροί ανασύρθηκαν δύο άνδρες, ένας 78χρονος και ένας 81χρονος, και μία 43χρονη γυναίκα, ενώ με αδιαθεσία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης, ο οποίος επιχειρούσε στο σημείο. Η φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου της πολυκατοικίας, στην οδό Μ. Αλεξάνδρου 76, από όπου ανασύρθηκε νεκρός ο 78χρονος, ενώ οι άλλοι δύο νεκροί ήταν ένοικοι διαμερίσματος στον δεύτερο όροφο. Κατά την επιχείρηση από υπερκείμενους ορόφους διασώθηκαν άλλα οκτώ άτομα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Στο σημείο έσπευσαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με δώδεκα άντρες από την ΠΥ Κατερίνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ