ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
8η ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Εξω όλες οι δυνάμεις και βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ από την περιοχή μας

Από τη συνάντηση των κινημάτων ειρήνης Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, στη Σμύρνη
Από τη συνάντηση των κινημάτων ειρήνης Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου, στη Σμύρνη
Η Επιτροπή Ειρήνης Τουρκίας, η Ελληνική Επιτροπή για την Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης ολοκλήρωσαν με επιτυχία την 8η τριμερή τους συνάντηση, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ειρήνης, από τις 15 έως τις 17 Δεκέμβρη, στη Σμύρνη της Τουρκίας.

Από την Τουρκία συμμετείχαν οι Ζουχάλ Οκουγιάν και Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, από την Κύπρο ο Στέλιος Σοφόκλη και Φανής Χριστοδούλου, πρόεδρος και γραμματέας του Συμβουλίου, από την ΕΕΔΥΕ ο πρόεδρός της Σταύρος Τάσσος και οι Ρούλα Στεφανάκη και Γιώργος Φραγκιουδάκης, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης εκπροσώπησε ο εκτελεστικός του γραμματέας Ηρακλής Τσαβδαρίδης.

Στη συνάντηση των κινημάτων, που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ναζίμ Χικμέτ» της Σμύρνης, συζητήθηκαν και ανταλλάχθηκαν απόψεις και εμπειρίες από τον αγώνα των τριών κινημάτων, και εγκρίθηκε Δελτίο Τύπου της συνάντησης. Εγινε επίσης ανοιχτή εκδήλωση για το Προσφυγικό στην παραλιακή πόλη Τσεσμέ, εκδήλωση που έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το ελληνοτουρκικό συγκρότημα «Σχοινάδικα» της Σμύρνης, με την Αντωνία Περσίδη.

Οπως σημειώνεται στο Δελτίου Τύπου, «η 8η τριμερής συνάντηση συνήλθε σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης στην περιοχή μας και συνεχιζόμενων ιμπεριαλιστικών πολέμων, ειδικά στη Μέση Ανατολή.

Λαμβάνουμε θετικά υπόψη τις σημαντικές επιτυχίες του συριακού λαού με την ήττα του ISIS. Ωστόσο σημειώνουμε πως υπάρχουν εξελίξεις οι οποίες μπορούν να κρατήσουν τη χώρα και την περιοχή σε κατάσταση πολέμου για άγνωστο χρονικό διάστημα. Χαιρετίζουμε την ηρωική αντίσταση του συριακού λαού ενάντια στην καθοδηγούμενη από τον ιμπεριαλισμό επέμβαση και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με αυτόν.

Η τριμερής συνάντηση του 2017 συνήλθε σε μια περίοδο επιθέσεων εναντίον του Παλαιστινιακού λαού. Χαιρετίζουμε την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά πώς δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους ως πλήρους μέλους του ΟΗΕ, με σύνορα πριν την 4η Ιούνη του 1967 και πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων και το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις εστίες τους.

Στην Ελλάδα, η καπιταλιστική οικονομική καπιταλιστική κρίση συνεχίζεται για 8 χρόνια και η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση σε εργασιακά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μισθούς και επιδόματα, καθώς και την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων, χέρι - χέρι με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή σχεδιάζει να προσφέρει νέες εγκαταστάσεις και στρατιωτικές βάσεις σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, καθώς και να αναβαθμίσει παλιότερες. Καταγγέλλουμε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον ελληνικό λαό, στον αγώνα του ενάντια στα σχέδια αυτά.

Η Κύπρος παραμένει μετά από 43 χρόνια υπό τουρκική κατοχή και διαιρεμένη, ενώ το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα ξένης εισβολής και κατοχής. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στον αγώνα τους για τερματισμό της κατοχής, για μια επανενωμένη Κύπρο, λαό και χώρα, αποστρατιωτικοποιημένη, με μία και μοναδική κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, απαλλαγμένη από κηδεμόνες, εγγυητές, ξένες βάσεις και στρατεύματα. Για μια λύση στηριγμένη στο διεθνές Δίκαιο, όπως αυτό ορίζεται στις αρχές του καταστατικού χάρτη της ίδρυσης του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα σχετικά με την Κύπρο ψηφίσματά του.

Συνεχίζεται η καταπίεση προοδευτικών δυνάμεων στην Τουρκία και καταπιέζονται λαϊκές ελευθερίες, με το πρόσχημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Ταυτόχρονα, η αντιδραστική κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση θρησκευτικών εξτρεμιστικών πολιτικών, υπονομεύοντας τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας με τον τουρκικό λαό, ο οποίος αντιστέκεται στις αντιδραστικές και αυταρχικές πολιτικές. Καταγγέλλουμε την απαγόρευση της Ενωσης Ειρήνης (BarisDernegi) της Τουρκίας, ενός ιστορικού μέλους του ΠΣΕ και της Εκτελεστικής του Επιτροπής, και απαιτούμε την άμεση και άνευ όρων ακύρωση της απόφασης και την άρση της παραπάνω απαγόρευσης».

Οι τρεις οργανώσεις επαναβεβαίωσαν τη θέλησή τους για στενότερη μεταξύ τους και μεταξύ των λαών τους συνεργασία και για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων στο προσφυγικό ζήτημα, στο θέμα του ΝΑΤΟ, του στρατιωτικού βραχίονα του ιμπεριαλισμού, ο οποίος δρα χέρι - χέρι με την Ευρωπαϊκή Ενωση ενάντια στους λαούς του κόσμου. Οι οργανώσεις επίσης καταγγέλλουν την πρόσφατη υπογραφή από τις κυβερνήσεις της ΕΕ της συμφωνίας «Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας» (PESCO) στο πλαίσιο της παγκόσμιας στρατηγικής της Εξωτερικής και πολιτικής Αμυνας της ΕΕ, που αποδεικνύει την κλιμάκωση της στρατιωτικής επιθετικότητας.

Η 9η τριμερής συνάντηση, το 2018, αποφασίστηκε να γίνει στην Κύπρο.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Ετοιμασίες για τις γεωτρήσεις της «Exxon Mobil» στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το ενισχυμένο ενδιαφέρον των αμερικανικών μονοπωλίων για την Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύουν οι γεωτρήσεις του κολοσσού «Exxon Mobil», που με βάση κυπριακά δημοσιεύματα μπαίνουν στην τελική ευθεία. Συγκεκριμένα, χτες, ο «Φιλελεύθερος» μετέδωσε στην ιστοσελίδα του ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει δώσει εντολή να εκδοθεί το συντομότερο δυνατόν η άδεια που απαιτείται για την έναρξη των ερευνών, οι οποίες εκτός απροόπτου θα ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ηδη η κοινοπραξία - στην οποία εκτός από την «Exxon Mobil» συμμετέχει και η αραβικών συμφερόντων «Qatar Petroleum» - έχει προχωρήσει σε απαιτούμενες μετρήσεις για θέματα που αφορούν τη βάση εργασιών, τα σκάφη ανεφοδιασμού, ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού και άλλες σχετικές υπηρεσίες. Επίσης, προετοιμάζονται τα τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια ρομπότ που θα χρησιμοποιηθούν στο βυθό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, την πρώτη βδομάδα του Γενάρη θα επισκεφτεί τη Σαουδική Αραβία. Σχολιάζοντας τη σημασία που αποκτά η διερεύνηση συνεργασιών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε χτες ανάμεσα σε άλλα: «Βρισκόμαστε σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας τόσο για την ΕΕ όσο και γενικότερα για το διεθνές σύστημα, και όπου διαχρονικά υπάρχουν εξελίξεις, προβλήματα, αντιπαραθέσεις και διαφορετικές προσεγγίσεις... Πρέπει δηλαδή να διεκδικήσεις ενεργητική συμμετοχή στις εξελίξεις και σίγουρα να μην παραμείνεις παθητικός θεατής».

ΙΡΑΚ
Αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις Κούρδων

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΕΡΜΠΙΛ.--

Επικίνδυνα φορτισμένη παραμένει η συνέχιση της ενδοαστικής κόντρας μεταξύ των κομμάτων εξουσίας που απαρτίζουν τη σημερινή περιφερειακή κυβέρνηση των Κούρδων του βορείου Ιράκ, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς συνέπειες που προκαλεί στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων το οικονομικό, εμπορικό και αεροπορικό εμπάργκο.

Το εμπάργκο έχει επιβληθεί ως γνωστόν από τις αρχές Οκτώβρη, από την ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με χώρες της περιοχής, ώστε να αποτρέψουν τα σχέδια δημιουργίας μελλοντικού ανεξάρτητου Κουρδιστάν, και έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στη μισθοδοσία χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις στους μισθούς εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, μεγάλες ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, επαναλήφθησαν χτες,για δεύτερη μέρα, οι διαδηλώσεις πολλών χιλιάδων ατόμων κυρίως στο βορειοανατολικό και ανατολικό τμήμα του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ. Πολλοί από τους διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Το κουρδικό δίκτυο «Rudaw», επικαλούμενο τοπικές νοσοκομειακές πηγές στην πόλη Ρανίγια, μετέδωσε ότι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με την αστυνομία πέντε διαδηλωτές, πως τραυματίστηκαν τουλάχιστον 80 άλλοι και συνελήφθησαν πολλές δεκάδες, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής του νέου αντιπολιτευόμενου κόμματος «Λίστα Νέας Γενιάς», Ραμπάν Μααράφ.

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στην πόλη Κόγια, στην ομώνυμη πόλη της επαρχίας Σουλεϊμανίγια, στις πόλεις Χαλάμπζα και Κοϊσίντζακ της επαρχίας Ερμπίλ, όπου χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την κυβερνητική διαφθορά και ζήτησαν την άμεση παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή άμεσα νέων βουλευτικών εκλογών, μετά την αναβολή τους την 1η Νοέμβρη. Ορισμένοι διαδηλωτές μάλιστα πυρπόλησαν το γραφείο του δημάρχου της πόλης Κοϊσίντζακ και την εκεί έδρα του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, αρχηγός του οποίου ήταν ο παραιτηθείς (μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτέμβρη) Κούρδος πρόεδρος, Μασούντ Μπαρζανί.

Στο Μπανγκλαντές ο Τούρκος πρωθυπουργός

ΝΤΑΚΑ.--

Υπό το πρίσμα της τουρκικής «ετοιμότητας» να «υπερασπιστεί τους μουσουλμάνους» σε όλο τον πλανήτη, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ολοκληρώνει σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Μπανγκλαντές.

Τα τουρκικά ΜΜΕ εμφάνιζαν το ζήτημα των Ροχίνγκια να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των επαφών Γιλντιρίμ, ωστόσο και η «οικονομική συνεργασία» αποτελούσε βασική προτεραιότητα. Αλλωστε, όλη η «αγωνία» της Αγκυρας για τις τύχες των μουσουλμάνων σε Μέση Ανατολή, Ασία κ.α. δεν αφορά παρά τη διασφάλιση ευνοϊκότερων όρων δράσης για τα τουρκικά μονοπώλια.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τον Αύγουστο του 2017 έχουν μετακινηθεί από τη (διπλανή) Μιανμάρ στο Μπανγκλαντές πάνω από 500.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια. Οι περισσότεροι έφυγαν από την πολιτεία Ρακίν, στα σύνορα των δύο χωρών, και η τύχη τους αξιοποιείται σε ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες στη Νοτιοανατολική Ασία, που «ενδιαφέρει» ισχυρά γεωπολιτικά κέντρα, όπως τις ΗΠΑ, την Κίνα κτλ.

  • Οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ «δεν είναι σχέσεις βασισμένες στην ανάγκη, αλλά σχέσεις αμοιβαίου οφέλους», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ από το βήμα της τουρκικής Βουλής. Υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχει συμφωνία (της πλειοψηφίας) για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρώπη, κάτι που είναι «ευχάριστο για τα συμφέροντα της χώρας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ