ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΟ 2018
Εργαλείο και «καθρέφτης» της εντεινόμενης επίθεσης σε ανέργους και μισθωτούς

Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων ενάντια στην ανεργία και την αντιλαϊκή πολιτική

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων ενάντια στην ανεργία και την αντιλαϊκή πολιτική
Η πρόσφατη κίνηση του υπουργείου Εργασίας να ανακοινώσει παραμονή Χριστουγέννων μια εφάπαξ ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε περίπου 50.000 νέους ανέργους δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της έχει φέρει την προστασία των ανέργων στο ναδίρ.

Χαρακτηριστικά, 9 στους 10 ανέργους δεν λαμβάνουν ούτε αυτό το γλίσχρο επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ το μήνα. Την ίδια ώρα, ενισχύεται ο χαρακτήρας του ΟΑΕΔ ως μηχανισμού ενίσχυσης των επιχειρήσεων, μέσα από τα γνωστά ολιγόμηνα και κακοπληρωμένα «προγράμματα απασχόλησης», προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και πολύμορφης στήριξης του κεφαλαίου.

Παράλληλα, περικόπτονται και οι υπόλοιπες παροχές του ΟΑΕΔ προς τους εργαζόμενους, παρότι αυτοί είναι που συνεχίζουν να τον τροφοδοτούν με τις εισφορές τους και να συμβάλλουν κατά 80% στα έσοδά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι περικοπές στις παροχές των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας (ΟΕΚ, ΟΕΕ), που πλέον έχουν ενταχθεί στον ΟΑΕΔ.

Εργαλείο και «καθρέφτη» της πολιτικής αυτής, η οποία εντείνεται σε βάρος των ανέργων και των μισθωτών, αποτελεί ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2018, ο οποίος εγκρίθηκε προχτές από το Διοικητικό του Συμβούλιο.

Καταγγέλλοντας την αντιλαϊκή κατεύθυνση του προϋπολογισμού και την παραπέρα υποβάθμιση της προστασίας των ανέργων, ο Θανάσης Γκώγκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, τον καταψήφισε(βλ. δίπλα αναλυτικά τη δήλωσή του).

Μόνο το 33% των εσόδων του ΟΑΕΔ πάει σε επιδόματα ανεργίας

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ υπηρετεί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, υπέρ του κεφαλαίου. Τα βασικά του μεγέθη, το ύψος των εσόδων και των εξόδων του καθορίζονται με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, «με βάση τους δεσμευτικούς στόχους του Μεσοπρόθεσμου 2018 - 2021 (ν. 4472/17)».

Δύο μόνο στοιχεία του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το 2018 είναι αρκετά να αποδείξουν τον βαθιά ταξικό αντεργατικό του χαρακτήρα. Το ύψος του κονδυλίου που προορίζεται για τα επιδόματα ανεργίας και τα βοηθήματα μητρότητας περιορίζεται μόλις στα 983 εκατομμύρια ευρώ, όταν τα συνολικά έσοδα του Οργανισμού αναμένεται να διαμορφωθούν στα 2,993 δισ. ευρώ! Αντίστοιχο ήταν το ποσό που δόθηκε φέτος (975 εκατ. ευρώ). Διαχρονικά, το κονδύλι για τους ανέργους βαίνει μειούμενο: Το 2012 ήταν στα 1,737 δισ. ευρώ, γεγονός που διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ενίσχυσης της «κοινωνικής πολιτικής».

Δηλαδή, ενώ υποτίθεται βασική αποστολή του Οργανισμού είναι η στοιχειώδης έστω κάλυψη των εργαζομένων που χάνουν τη δουλειά τους, για τον σκοπό αυτό το 2018 θα διατεθεί μόνο το 33% των εσόδων του (από 48,16% των εσόδων το 2012). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το κονδύλι για τα επιδόματα ανεργίας υπολείπεται κατά πολύ και από τα έσοδα που προϋπολογίζει ο ΟΑΕΔ γι' αυτόν τον σκοπό. Ετσι, ενώ προϋπολογίζει να δώσει σε επιδόματα ανεργίας μόνο 983 εκατ. ευρώ, τα έσοδα του Κλάδου Ανεργίας θα ανέλθουν στο ποσό των 1,378 δισ. ευρώ! Που σημαίνει ότι από το λογαριασμό του Κλάδου Ανεργίας θα παρακρατηθούν και δεν θα αποδοθούν στους ανέργους τουλάχιστον 395 εκατ. ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται στον ΟΑΕΔ και το 2018 ένα πλεόνασμα πραγματικά αιματοβαμμένο, αφού εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, η συντριπτική πλειοψηφία των εγγεγραμμένων ανέργων, δεν θα λάβουν την παραμικρή στήριξη. Και αυτό είναι το δεύτερο άκρως αντιδραστικό χαρακτηριστικό της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους ανέργους. Αντί δηλαδή ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ να είναι ισοσκελισμένος και να γίνεται προσπάθεια όσο γίνεται περισσότερα κονδύλια να κατευθύνονται για την προστασία του 1 εκατομμυρίου ανέργων που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του, ο Οργανισμός θα παρουσιάσει ένα πρωτόγνωρο στην ιστορία του πλεόνασμα, ύψους 586 εκατ. ευρώ! Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και κάποια έσοδα από χρεολύσια, το πλεόνασμα αυτό αυξάνεται στα 641 εκατ. ευρώ, από 288 εκατ. ευρώ φέτος.

Κόντρα στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «καλύτερης διαχείρισης», «νοικοκυρέματος» κ.ο.κ., επιβεβαιώνεται ότι και αυτό το ματωμένο πλεόνασμα προέρχεται από τον ιδρώτα και τις εισφορές των εργαζομένων, από την παραπέρα υποβάθμιση της προστασίας των ανέργων.

«Προγράμματα απασχόλησης» για τη στήριξη του κεφαλαίου

Στον αντίποδα, για άλλη μια χρονιά, τα «προγράμματα απασχόλησης», δηλαδή η ενίσχυση επιχειρήσεων που μέσω του ΟΑΕΔ εξασφαλίζουν φθηνό και ευέλικτο προσωπικό με πρόσχημα την «κατάρτιση» και την «εκπαίδευση», θα «απορροφήσουν» τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι υπερ-τριπλάσιο από τα έσοδα του συγκεκριμένου κλάδου.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα του Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ), στα οποία εκτός από τους εργοδότες συνεισφέρουν και οι εργαζόμενοι, για το 2018 προϋπολογίζονται στα 126,8 εκατομμύρια ευρώ, όμως οι επιχειρήσεις θα λάβουν υπερ-τριπλάσιο ποσό. Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο η σταδιακή μετατροπή του ΟΑΕΔ σε μηχανισμό στήριξης των επιχειρήσεων. Γίνεται φανερό ότι το κονδύλι των 505 εκατ. ευρώ από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, που υποτίθεται πως δίνεται στον ΟΑΕΔ, κατευθύνεται εκεί όχι για τη στήριξη των ανέργων, αλλά, μαζί και με τις εισφορές των εργαζομένων, ξεκοκαλίζεται από τις επιχειρήσεις και τους πάσης φύσεως μεσάζοντες που εμπλέκονται στην υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών.

Ενα ακόμα ποσό από τα έσοδα του ΟΑΕΔ, ύψους 464 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με μνημονιακούς νόμους, θα κατευθυνθεί προς τον ΕΦΚΑ. Μέσα και απ' αυτήν την ανακατανομή κονδυλίων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προκάτοχοί της, την ώρα που συνεχώς περικόπτει τις συντάξεις και μειώνει την κρατική χρηματοδότηση προς τον ΕΦΚΑ, «καταφέρνει» να εμφανίζει και σε αυτόν τα γνωστά «πλεονάσματα»...

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ΟΕΚ και ΟΕΕ

Εξίσου χαρακτηριστική είναι η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και για τις περιπτώσεις των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). Οι δύο αυτοί Οργανισμοί από το 2012 μεταφέρθηκαν στον ΟΑΕΔ και η τότε κυβέρνηση απάλλαξε τους εργοδότες από τις εισφορές τους σε αυτούς, εξασφαλίζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια όφελος για το κεφάλαιο. Την ίδια στιγμή, οι εισφορές των μισθωτών σε ΟΕΚ και ΟΕΕ συνέχισαν και συνεχίζουν να καταβάλλονται, παρότι ουσιαστικά οι παροχές των δύο Οργανισμών έχουν διακοπεί.

Ετσι, ενώ οι μισθωτοί μέσω των εισφορών από το μισθό τους θα καταβάλουν το 2018 το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ, ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ, που πλέον υπάγονται στον ΟΑΕΔ, θα αποδώσουν σε παροχές μόνο 60 εκατ. ευρώ. Αποτυπώνεται έτσι άλλη μια πτυχή από το αντιλαϊκό πλεόνασμα του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα, ο ΟΕΚ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, αναμένεται να έχει το 2018 έσοδα 273 εκατ. ευρώ, αλλά οι παροχές του, δηλαδή η επιδότηση ενοικίου και επιτοκίου, θα είναι μόλις 35 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα έσοδα του ΟΕΕ θα είναι 127 εκατ. ευρώ, όταν οι παροχές του σε προνοιακά επιδόματα περιορίζονται μόλις στα 25 εκατ. ευρώ!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Υπερδιπλάσια συμμετοχή, επιστέγασμα της πλούσιας αγωνιστικής δράσης

Παρεμβάσεις για κάθε πρόβλημα στους χώρους δουλειάς οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο...
Παρεμβάσεις για κάθε πρόβλημα στους χώρους δουλειάς οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο...
Με υπερδιπλάσιο αριθμό ψηφισάντων ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές πήραν μέρος 679 εργαζόμενοι, από 267 που είχαν ψηφίσει τον Δεκέμβρη του 2014, ανεβάζοντας τη συμμετοχή κατά 154%!

«Η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Τζαβάρας. Το Συνδικάτο, που ιδρύθηκε το 2002, μετρά σημαντικά βήματα ενίσχυσης. «Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν το επιστέγασμα της δράσης που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων του κλάδου και τη διεύρυνσή τους», εξηγεί ο Γ. Τζαβάρας.

Ανάμεσα στη δράση του Συνδικάτου, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για να ανακληθούν απολύσεις, για να καταβληθούν δεδουλευμένα, μισθοί, υπερωρίες, δώρα και επιδόματα, για να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να χορηγηθούν μέσα ατομικής προστασίας. Το Συνδικάτο έχει σταθερά μέτωπο ενάντια στο αίσχος της εργολαβικής - «δουλεμπορικής» εργασίας, παλεύει για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Επιδιώκει, επίσης, σταθερά τη συνεργασία με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην περιοχή.

Βήματα στη συσπείρωση των εργαζομένων

...μαζί με επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής
...μαζί με επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής
Ανάμεσα στις πλευρές που ξεχωρίζουν όσον αφορά στις πρόσφατες αρχαιρεσίες είναι η συμμετοχή εργαζομένων από μια σειρά χώρων δουλειάς, όπου το Συνδικάτο δεν είχε μέχρι πρόσφατα δυνάμεις. Οπως εξηγεί ο Γ. Τζαβάρας, η συμμετοχή αυτή ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει το Συνδικάτο το τελευταίο διάστημα να απευθυνθεί συστηματικά στους εργαζόμενους σε περισσότερες επιχειρήσεις, με κάλεσμα να γραφτούν στο κλαδικό τους Συνδικάτο, να συσπειρωθούν στις πρωτοβουλίες και τη δράση του. Τα θετικά βήματα που καταγράφηκαν «μας γεμίζουν νέες ευθύνες στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί να ανταποκριθούμε», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Αντίστοιχα, αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη συμμετοχή μεταναστών εργατών στις επιχειρήσεις του κλάδου. Οι μετανάστες εργάτες συμμετείχαν μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους στο ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης», το μόνο που κατέβαινε στις εκλογές. Εδωσαν μαζικά το «παρών» όπου στήθηκε η κάλπη. Εκλέχθηκαν σε όλα τα όργανα του σωματείου, στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή, αλλά και ως αντιπρόσωποι στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και στην Ομοσπονδία του κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνδικάτο είχε φροντίσει οι ανακοινώσεις του να μεταφραστούν σε γλώσσες όπως τα Ινδικά και τα Πακιστανικά, με δεδομένο ότι εκατοντάδες εργάτες των αντίστοιχων εθνικοτήτων δουλεύουν σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Για το Συνδικάτο, η μάχη των αρχαιρεσιών δόθηκε μαζί με την προετοιμασία της συμμετοχής στην πανεργατική απεργία. Την κάλπη των εκλογών συνόδευαν παντού οι ανακοινώσεις για την απεργία και τη συγκέντρωση των σωματείων στη Χαλκίδα, ενώ στα «πηγαδάκια» η ανάγκη ενίσχυσης του σωματείου «δενόταν» με το απεργιακό κάλεσμα. Ο Γ. Τζαβάρας υπενθυμίζει στο σημείο αυτό τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία σε μια σειρά από χώρους, όπως στις ιχθυοκαλλιέργειες «Νηρέας», όπου επιχειρησιακό και κλαδικό σωματείο οργάνωσαν από κοινού την κινητοποίηση.

Ενισχυμένο πλέον με νέες δυνάμεις, το Συνδικάτο συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων, μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου. Συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την οργάνωση και την αντεπίθεση των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Αυτό το θετικό αποτέλεσμα είναι ανάγκη να αντιστοιχηθεί στην απεργιακή απάντηση τη μέρα που θα φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης για ψήφιση στη Βουλή, που περιλαμβάνουν και το χτύπημα στο δικαίωμα της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης, στην ίδια την απεργία. Με την αισιοδοξία που μας γεμίζει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα συνεχίζουμε τον αγώνα για την ενότητα όλου του κλάδου απέναντι στην εργοδοσία, το κράτος της και τους μηχανισμούς τους. Δίνουμε αυτήν τη μάχη μαζί με την Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ».

Υποβιβάζεται σταθερά και με πολιτική κατεύθυνση η προστασία των ανέργων

Δήλωση του Θ. Γκώγκου, μέλους του ΔΣ του ΟΑΕΔ, εκπροσώπου των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Σε δήλωσή του στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης της διοίκησης του ΟΑΕΔ, με θέμα την έγκριση του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το 2018, ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ του ΟΑΕΔ, εκπρόσωπος των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, υπογράμμισε τα εξής:

«Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ δεν αποτελεί μια απλή λογιστική απεικόνιση ενός Οργανισμού, αλλά αποτυπώνει ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και κατευθύνσεις. Ο ΟΑΕΔ δεν διεξάγει αυτοτελώς κοινωνική πολιτική, ούτε υπάρχει ουδετερότητα. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ουσιαστικό ρόλο το ΔΣ και δεν θα επικύρωνε απλά τις αποφάσεις της κυβέρνησης ή τις υπουργικές αποφάσεις.

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2018 αναδεικνύει προτεραιότητες και στόχους. Τα τελευταία χρόνια και ανεξαρτήτως κυβέρνησης, το πλέγμα προστασίας των ανέργων υποβιβάζεται σταθερά υπέρ των ολιγόμηνων και κακοπληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης.

Στον φετινό προϋπολογισμό, το 63,21% των εσόδων του ΟΑΕΔ προέρχεται από τις ασφαλιστικές εισφορές, δηλαδή από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή, μόλις το 40,96% επιστρέφει σε επιδόματα ανεργίας και σε μέτρα προστασίας των ανέργων. Παράλληλα, ενώ διατηρούνται οι κρατήσεις προς τους δύο καταργηθέντες οργανισμούς ΟΕΕ - ΟΕΚ, οι κοινωνικές παροχές αυτών, ανάμεσά τους το κατασκευαστικό έργο, οι παροχές σε βιβλία, θέατρα κ.λπ. έχουν εξανεμιστεί.

Δεν επιτρέπεται ο ΟΑΕΔ να παρουσιάζει πλεόνασμα όταν επιδοτείται μόλις το 1/10 των ανέργων!

Το μεγάλο πλεόνασμα του ΟΑΕΔ, που με πανηγυρισμούς διατυμπανίζει η κυβέρνηση, μόνο πρόκληση για τους εργαζόμενους και τους ανέργους μπορεί να αποτελεί. Ο οργανισμός προστασίας των ανέργων δεν είναι επιχείρηση για να μοιράζει κέρδη σε μετόχους. Ο ΟΑΕΔ δεν επιτρέπεται να παρουσιάζει πλεόνασμα όταν επιδοτείται μόλις των 1/10 των ανέργων της χώρας, όταν το επίδομα ανεργίας βρίσκεται σταθερά στα 360 ευρώ. Το πλεόνασμα που αποτυπώνει ο προϋπολογισμός είναι στην ουσία τα 2/3 του ποσού που προϋπολογίζεται συνολικά για τα επιδόματα ανεργίας το 2018 δηλαδή των 986 εκατ. ευρώ. Το ποσό που παρουσιάζεται ως πλεόνασμα θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην επιδότηση όλων των ανέργων, στην επάνοδο προγραμμάτων που έχουν καταργηθεί, επιδομάτων που εξαφανίστηκαν, στην αύξηση του χρόνου επιδότησης.

Αντιθέτως, το σκεπτικό της κυβέρνησης, όπως άλλωστε και των εργοδοτικών φορέων, είναι το όποιο πλεόνασμα υπάρχει αλλά και η συνολική αναλογία στα κονδύλια να κατευθύνεται σε προγράμματα απασχόλησης, ολιγόμηνα και κακοπληρωμένα, με ενίσχυση των προνομίων προς τις επιχειρήσεις. Η όποια, δηλαδή, "ευελιξία" και υπέρβαση για την αξιοποίηση του πλεονάσματος, να κατευθύνεται σε προγράμματα. Ο ΟΑΕΔ με τον κυκλώνα των προγραμμάτων απασχόλησης, εξελίσσεται στον μεγαλύτερο dealer των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, προς όφελος του πορτοφολιού των εργοδοτών.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στην απέναντι όχθη από τους εργαζόμενους και τους ανέργους

Την ίδια στιγμή, με τα χρήματα των εργαζομένων κάνει δήθεν κοινωνική πολιτική. Προσπαθεί να βάλει τους εργαζόμενους και τους ανέργους να συνηθίζουν στην ελεημοσύνη και στο έκτακτο, όπως π.χ. το τωρινό επίδομα της "νεανικής αλληλεγγύης".

Η κυβέρνηση καταργεί, από τη μια, επιδόματα που ήταν έως σήμερα σταθερά και, από την άλλη, εμφανίζεται σαν νέος Αη Βασίλης να μοιράζει τάχα χρήματα και δώρα στο παρά πέντε των εορτών από αυτά που έχει ήδη κόψει.

Το συγκεκριμένο επίδομα, όπως και κάθε έκτακτο επίδομα, δεν είναι δικαίωμα, δεν ριζώνει, καθώς εξαρτάται κάθε φορά από τον υπουργό, την εκάστοτε κυβέρνηση. Γι' αυτό έχουν καταργηθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μια σειρά από επιδόματα που ήταν πάγια και αδιαπραγμάτευτα. Ενα εξ αυτών αφορούσε τους νέους 20 έως 29 ετών και καταργήθηκε μόλις πριν από 6 μήνες.

Η υπουργός Εργασίας μέσα σε 2 - 3 μέρες κατάφερε να βγάλει ανακοίνωση για το έκτακτο επίδομα, να γίνει Κοινή Υπουργική Απόφαση, να έρθει ως θέμα στο ΔΣ και στο προσχέδιο του κεντρικού προϋπολογισμού. Δεν θέλουμε να κρίνουμε τη σκοπιμότητα, καθώς εμάς μας ενδιαφέρει όλοι οι άνεργοι να έχουν επιδότηση, σταθερή, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τα παραπάνω βρίσκονται ως αιχμή στο διεκδικητικό μας πλαίσιο, όμως οφείλουμε να τονίσουμε το εξής: Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι από χώρους δουλειάς και κλάδους που τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών και βρίσκονται στον αέρα, αφού έχει τελειώσει το επίδομα επίσχεσης και δεν έχουν κανένα άλλο εισόδημα, αναγκάζονται να κάνουν επί μήνες το δρομολόγιο υπουργείο - ΟΑΕΔ - Βουλή και ξανά από την αρχή μήπως και καταφέρουν να αποσπάσουν έκτακτο επίδομα βοήθειας. Μέσα από έναν ατελείωτο μαραθώνιο χαρτούρας και ενστάσεων, ταλαιπωρούνται χιλιάδες άνεργοι καθημερινά που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους. Αποδεικνύεται στην πράξη πως η λύση των παραπάνω ζητημάτων και η ουσιαστική θωράκιση του πλέγματος προστασίας των ανέργων, η δημιουργία θέσεων σταθερής και μόνιμης εργασίας αποτελούν καθαρά θέμα πολιτικής κατεύθυνσης. Και η σημερινή κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε αυτήν την όχθη. Αντιθέτως, με τη συνολική πολιτική της, βρίσκεται απέναντι.

Ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για το 2018, είναι πίσω από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων. Σε αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί έκπληξη η συνολική υπερψήφιση του σχεδίου προϋπολογισμού από τους εργοδοτικούς φορείς αλλά και τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ παρά τις όποιες αποχρώσεις στις τοποθετήσεις.

Με βάση τα παραπάνω ως εκπρόσωπος των εργαζομένων με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του ΟΑΕΔ, καταψηφίζω τον προϋπολογισμό».

Στοιχεία για την ανεργία

Στους 1.043.482 έφτασαν οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι το Νοέμβρη του 2017. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 95.575 άτομα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβρης 2017). Το επίδομα ανεργίας έλαβαν 123.132 άτομα, δηλαδή μόνο το 11,8% του συνόλου των εγγεγραμμένων ανέργων.

Το 57,26% των ανέργων που καταγράφονται ως «αναζητούντες εργασία» από τον Οργανισμό είναι μακροχρόνια άνεργοι. Το 37,14% είναι άνδρες και το 62,86% γυναίκες.

Οσον αφορά τη μεταβολή από τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβρης), τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης της ανεργίας καταγράφονται σε Νότιο Αιγαίο (+32,98%), Ιόνιο (+15,33%), και Κρήτη (+14,29%), καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στον Τουρισμό, που συγκεντρώνονται στις περιοχές αυτές, έχουν πλέον βρεθεί στην ανεργία με τη λήξη της τουριστικής σεζόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ