ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σήμερα οι πρόωρες εκλογές στην Καταλονία

Ο πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας, Πουιτζντεμόντ, πήρε μέρος στην προεκλογική εκστρατεία με βιντεοσυνδέσεις από τις Βρυξέλλες

Emilio Morenatti

Ο πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας, Πουιτζντεμόντ, πήρε μέρος στην προεκλογική εκστρατεία με βιντεοσυνδέσεις από τις Βρυξέλλες
ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ.--

Σήμερα πραγματοποιούνται οι πρόωρες εκλογές στο τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας, ολοκληρώνοντας μια νέα φάση στην ενδοαστική αντιπαράθεση που κλιμακώθηκε το προηγούμενο διάστημα. Το λεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτώβρη ήταν αυτό που αποτέλεσε καμπή και αντιμετωπίστηκε με καταστολή από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση. Στη συνέχεια ήρθε η ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος, που ήρε την αυτονομία της Καταλονίας, κατάργησε την τοπική κυβέρνηση, έστειλε τον αντιπρόεδρο, Οριόλ Γιουνκέρας, της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς, στις ισπανικές φυλακές μαζί με άλλους 7 συμβούλους υπουργούς. Ο δε Πρόεδρος, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, του Δημοκρατικού Ευρωπαϊκού Κόμματος Καταλονίας (PdCat) και τέσσερις σύμβουλοι - υπουργοί κατάφεραν να διαφύγουν στο Βέλγιο, όπου και έχουν παραμείνει.

Σε πολλές δημοσκοπήσεις έως την περασμένη βδομάδα, το νεοφιλελεύθερο συνονθύλευμα «Πολίτες» (Ciudadanos), που τάχθηκε φανατικά υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 155, και η σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) βρίσκονται στην πρώτη θέση στο όριο του στατιστικού λάθους. Το μεν πρώτο με 23,3% και 33 έδρες και η δε δεύτερη με 22,2% και 30 έδρες. Τρίτος έρχεται ο φιλελεύθερος συνδυασμός Junts per Catalunya, του Πουιτζντεμόντ, με 17,7% και 27 έδρες, τέταρτο το Σοσιαλιστικό με 15,3% και 20 έδρες και ακολουθούν η «Καταλονία από Κοινού - Μπορούμε» (CatComu-Podem), μια συμμαχία των σοσιαλδημοκρατικών σχημάτων του «Ποδέμος», της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) και της παράταξης της δημάρχου της Βαρκελώνης, Αντά Κολάου, με 8% και 9 έδρες, το άλλο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα «Λαϊκή Ενότητα» (CUP) με 6,2% και 8 έδρες και το κυβερνών (συνολικά στην Ισπανία) Λαϊκό Κόμμα με 5,5% και 8 έδρες. Ειδικά τα λεγόμενα αυτονομιστικά κόμματα έχουν δηλώσει ότι θα αναπτύξουν σε όλη την επαρχία πάνω από 30.000 εθελοντές, που θα ελέγχουν τη διαδικασία των εκλογών και την καταμέτρηση.

Αν οι σημερινές μετρήσεις επιβεβαιωθούν, τόσο το «αυτονομιστικό» μπλοκ (ERC - JpC - CUP), όσο και αυτό των «συνταγματικών» κομμάτων που θέλουν τη διατήρηση του ισπανικού κράτους και την Καταλονία με περισσότερες αρμοδιότητες, δεν φτάνουν την πλειοψηφία των 68 στις 135 έδρες του κοινοβουλίου. Από την άλλη μεριά, ρόλο «ρυθμιστή» φαίνεται να παίζει το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Καταλονία από Κοινού - Μπορούμε», που θεωρεί ότι χρειάζεται ένα συμφωνημένο δημοψήφισμα, που επί της ουσίας προβάλλει την ανάγκη να διευρυνθεί η αυτονομία της επαρχίας χωρίς να διαχωριστεί από την Ισπανία. Παρότι εμφανίζονται ως αντίπαλα στρατόπεδα, αυτό που τελικά εκφράζουν είναι τις επιδιώξεις τμημάτων της αστικής τάξης, που επιδιώκει να βελτιώσει τη θέση της στη συγκεκριμένη επαρχία, όπου παράγεται το 20% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας και όπου κατευθύνεται το 50% των ξένων επενδύσεων. Ετσι δεν μπορεί τίποτε να αποκλειστεί στα πιθανά σενάρια για το σχηματισμό της νέας τοπικής κυβέρνησης, με δεδομένο ότι το ζήτημα της απόσχισης μπαίνει προς το παρόν σε δεύτερη μοίρα.

Από αυτήν την ενδοαστική αντιπαράθεση με την επίδραση του εθνικισμού, είτε του καταλανικού είτε του ισπανικού, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να κερδίσουν απολύτως τίποτε. Αντίθετα, οι εκμεταλλευτές τους θα συνεχίσουν να βγαίνουν κερδισμένοι, όσο αντί να βλέπουν τα ταξικά τους συμφέροντα κυνηγάνε χίμαιρες. Το ταξικό αυτό κριτήριο προβάλλει στην Καταλονία το ΚΚ Λαών Ισπανίας - Καταλανοί Κομμουνιστές (με Γραμματέα της ΚΕ τον Αστορ Γκαρσία). Παρόλο που λόγω υποκειμενικών και αντικειμενικών αδυναμιών (πρόσφατη ιδεολογικοπολιτική διάσπαση και συγκέντρωση υπογραφών για τις υποψηφιότητες σε σύντομο χρονικό διάστημα) δεν συμμετέχει στις εκλογές, απευθύνεται με τις θέσεις του στο λαϊκό κόσμο, καλώντας να ρίξει άκυρο στις εκλογές, εκφράζοντας την απόρριψη και των δύο αστικών ρευμάτων. Ταυτόχρονα, καλεί σε οργάνωση της πάλης για τη συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε όλη την ισπανική επικράτεια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Στις 7 Γενάρη ξεκινούν οι διερευνητικές συνομιλίες για μεγάλο συνασπισμό

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνάντηση για το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών και τον καθορισμό των θεμάτων είχαν χτες οι πρόεδροι των κομμάτων που θα διερευνήσουν το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, Αγκελα Μέρκελ (Xριστιανοδημοκράτες - CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (Χριστιανοκοινωνιστές - CSU) και Μάρτιν Σουλτς (Σοσιαλδημοκράτες - SPD), καθώς και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Οι διερευνητικές συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 7 Γενάρη, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί στις 12 Γενάρη. Αν αυτές «ευδοκιμήσουν», θα αρχίσουν οι επί της ουσίας διαπραγματεύσεις για το κυβερνητικό πρόγραμμα του μεγάλου συνασπισμού. Ο Μ. Σουλτς ανακοίνωσε πως θα μετατεθεί μια βδομάδα αργότερα (στις 21 αντί για 14 Γενάρη) το συνέδριο του SPD στη Βόννη, που θα αποφασίσει μετά τη φάση της διερεύνησης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ως αιτία ανέφερε τη διάσκεψη των βουλευτών της CSU στις 4 - 6 Γενάρη. Και τα τρία κόμματα χαρακτήρισαν τη χτεσινή συζήτηση «καλή», σε «κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί έως τον ερχόμενο Απρίλη.

Αρχικά θα συζητηθεί η ενότητα Οικονομικά/Φορολογία, και ακολούθως οι: Οικονομία, Ενέργεια, Οικογενειακή Πολιτική, Πρόσφυγες/Μετανάστες.

Ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, κάλεσε - με φόντο τις συζητήσεις για ενεργειακή μετάβαση και έξοδο από τον άνθρακα - να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών η ενίσχυση της βιομηχανίας χάλυβα, αλουμινίου, χημικών, γυαλιού και χαρτιού. Εξέφρασε τη συμφωνία του με τον σοσιαλδημοκράτη ΥΠΕΞ και πρώην πρόεδρο του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος «δικαίως επικρίνει την τάση να λαμβάνεται σοβαρότερα υπόψη η περιβαλλοντική προστασία από τη διατήρηση των βιομηχανικών μας θέσεων εργασίας». Πρόσφατα ο Α. Λάσετ συναντήθηκε με τους επικεφαλής των μεγάλων εργοδοτικών ενώσεων και του βιομηχανικού συνδέσμου.

Η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Αντρέα Νάλες, δήλωσε πως το Γενάρη θα υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης. Με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, «αν καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα, έχουμε καλές πιθανότητες για μια συμφωνία συνασπισμού», πρόσθεσε. Πάντως η ίδια σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού δεν επιθυμεί να συμμετέχει ξανά στο Υπουργικό Συμβούλιο (ήταν υπουργός Εργασίας στην απερχόμενη κυβέρνηση CDU/CSU - SPD), ενδεχομένως προσβλέποντας στην «επόμενη μέρα» μέσα στο SPD και θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος ως πιθανή υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος.

Στο μεταξύ, γερμανικά ΜΜΕ σημειώνουν για ακόμη μια φορά το μεγάλο ενδιαφέρον της γαλλικής κυβέρνησης για σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, ώστε να προωθηθούν τα σχέδια «εμβάθυνσης της ΕΕ και της ευρωζώνης». Χτεσινό δημοσίευμα του «Der Spiegel» αναφέρει πως ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, λίγες μέρες μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Φιλελευθέρων, Πρασίνων), κάλεσε στο Παρίσι τον Ζ. Γκάμπριελ, προκειμένου να τον καλέσει να σχηματιστεί μεγάλος συνασπισμός και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εύσημα από την ΕΕ για το αντιλαϊκό πρόγραμμα

ΒΙΕΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Τον ενεργό ρόλο της νέας αντιλαϊκής κυβέρνησης της Αυστρίας (Λαϊκό Κόμμα - Κόμμα Ελευθερίας) για την αναβάθμιση των συμφερόντων του αυστριακού κεφαλαίου στην ΕΕ, μετέφερε ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στις Βρυξέλλες.

«Η Αυστρία είναι μια φιλοευρωπαϊκή χώρα που θέλει να συμμετάσχει ενεργά στην ΕΕ», τόνισε. Ο ίδιος θα ήθελε σε σημαντικά ζητήματα να ενισχυθεί η ΕΕ και σε μικρότερα θέματα να έχουν περισσότερες αρμοδιότητες τα κράτη ή οι περιφέρειες, όπως είπε.

Ο Αυστριακός καγκελάριος απέρριψε την ανακατανομή των προσφύγων στο εσωτερικό της ΕΕ, λέγοντας πως «δεν θα λύσει το πρόβλημα». «Πρέπει να ασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι ποιος θα έρθει στην Ευρώπη, όχι οι λαθρέμποροι», συμπλήρωσε.

Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξέφρασε τη σιγουριά του για καλή μελλοντική συνεργασία με τη νέα αυστριακή κυβέρνηση, καθώς «όσα γράφονται στο κυβερνητικό σας πρόγραμμα, μας ταιριάζουν σχεδόν στο 100%». Ενα κυβερνητικό πρόγραμμα, που προβλέπει σφοδρή αντεργατική επίθεση και μεγάλα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Ντ. Τουσκ χαρακτήρισε τη συνάντηση «πολύ θετική και εποικοδομητική» και τον Κουρτς «έναν ενεργητικό, αποφασιστικό και φιλοευρωπαίο πολιτικό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ