ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ
Ποινικοποιούν τις κινητοποιήσεις για την προστασία της λαϊκής στέγης

Σε ποινικοποίηση της δράσης και των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δείχνοντας ξεκάθαρα πια την πρόθεσή της να βγάλει από τη μέση και το παραμικρό εμπόδιο για την αρπαγή της στέγης της λαϊκής οικογένειας από τις τράπεζες.

Με μια τροπολογία και μάλιστα εκπρόθεσμη που κατέθεσε αιφνιδιαστικά χτες το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε νομοσχέδιο το οποίο έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια, προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και φυλάκιση 3 ή 6 μηνών σε όποιον εμποδίσει πλειστηριασμό.

Η τροπολογία αυτή ήρθε ένα 24ωρο μετά το σόου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τους τραπεζίτες και τη ...«συμφωνία κυρίων» ότι δήθεν δεν θα πειραχτεί η πρώτη κατοικία και έρχεται να συμπληρωθεί στη σταδιακή άρση από την κυβέρνηση των όποιων υποτυπωδών μέτρων υπήρχαν έως τώρα για να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία από τα αρπακτικά.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να προστατεύσει το τραπεζικό σύστημα και να μειώσει την έκθεση των τραπεζών στα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να ανταποκριθούν στα «stress tests», με τους όρους που θέτει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, περιγράφεται πλήρως στην τροπολογία. Στην εισηγητική έκθεση της νομοθετικής ρύθμισης αναφέρεται ακριβώς ότι αυτά «υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, που αποσκοπούν αφενός στη στήριξη και προστασία της εθνικής οικονομίας μέσω της ακώλυτης διενέργειας των πλειστηριασμών ως μέσων ενίσχυσης της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αποφυγής ανάγκης νέας κεφαλαιοποίησης τραπεζών, αφετέρου στην εξασφάλιση της έννομης προστασίας των συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών».

Πρέπει να αναφέρουμε ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών εντάσσεται στην κεντρική στρατηγική για την ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων και μάλιστα πέρα από το τρέχον μνημόνιο. Από αυτήν την άποψη, η ποινικοποίηση των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας εξυπηρετεί την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. Θυμίζουμε ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει ότι «το υψηλό επίπεδο» των «κόκκινων» δανείων «θα απαιτήσουν περαιτέρω προσπάθειες για να ολοκληρωθούν, τόσο κατά τη διάρκεια του εναπομείναντος προγράμματος, όσο και μετά τη λήξη του». Η κυβέρνηση, και με αυτήν την τροπολογία, τη στιγμή που αναμένεται και η νομοθετική ρύθμιση για το χτύπημα της απεργίας, δείχνει πλέον την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει τον αυταρχικό της κατήφορο για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενισχύοντας τη βία και την καταστολή και προσθέτοντας νέα εργαλεία στο αστικό κράτος για να καταπνίγει αγώνες.

Τι προβλέπει η τροπολογία

Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων προκαλούν σωματικές βλάβες κατά συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς ως υπάλληλοι αυτών» και «όσων διαταράσσουν την απρόσκοπτη και εύρυθμη διενέργεια των πλειστηριασμών».

Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται: «Οποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή σε χώρο που χρησιμοποιείται από υπάλληλο πλειστηριασμού κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας ή του υπαλλήλου του πλειστηριασμού που τους χρησιμοποιεί, της οποίας τη θέληση τού δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος της υπηρεσίας ή ο υπάλληλός της ή ο υπάλληλος του πλειστηριασμού και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας ή του πλειστηριασμού, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών».

Προβλέπονται ακόμα και προληπτικά μέτρα, αφού αναφέρεται ακόμα: «Με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών τιμωρείται όποιος παράνομα εισέρχεται ή παραμένει στους προαναφερόμενους χώρους ή καταστήματα κατά το χρόνο διεξαγωγής της υπηρεσίας ή του πλειστηριασμού με σκοπό την παρακώλυση αυτών».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η νέα κυβερνητική πρόκληση θα πάρει την ανάλογη απάντηση από το εργατικό κίνημα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Αθήνας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο Ειρηνοδικείο Αθήνας
Την τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει «στο γύψο» τις κινητοποιήσεις που υπερασπίζονται τη λαϊκή κατοικία καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά σε μέτρα καταστολής ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα που αντιδρά στην αρπαγή της λαϊκής κατοικίας. Με τροπολογία που έφερε σήμερα (σ.σ. χτες) διώκει αυτεπάγγελτα όποιον διακόψει πλειστηριασμό, με ποινή φυλάκισης από 3 μέχρι 6 μήνες κατ' ελάχιστο. Είναι ακόμη μια πρόκληση, η οποία και αυτή θα πάρει την ανάλογη απάντηση από το οργανωμένο εργατικό κίνημα.

Ο κατήφορός τους δεν έχει σταματημό. Πριν από λίγες μέρες στο στόχαστρό τους μπήκε η απεργία, σήμερα οι κινητοποιήσεις στα ειρηνοδικεία, αύριο ό,τι επιτάσσουν τα μονοπώλια για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους. Είναι η κυβέρνηση για τη βρώμικη δουλειά, ικανή για όλα, και το αποδεικνύει καθημερινά. Ταυτόχρονα, συνεχίζει τον εμπαιγμό των λαϊκών νοικοκυριών με τις "συμφωνίες κυρίων" στις οποίες προχωρά με τους τραπεζίτες.

Απαιτούμε νομική κατοχύρωση προστασίας της λαϊκής κατοικίας. Καλούμε τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Στη βία και καταστολή, στο "νόμος και τάξη", απαντάμε με οργάνωση και πάλη».

Νέες κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας

Στο μεταξύ, παραστάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στους πλειστηριασμούς σπιτιών λαϊκών οικογενειών οργάνωσε και χτες η Γραμματεία Αττικής του ΠΑΜΕ, στα Ειρηνοδικεία Αθήνας και Πειραιά. Με πανό, τρικάκια και συνθήματα έξω από το Ειρηνοδικείο της Αθήνας, οι εργαζόμενοι απηύθυναν κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα. Από την κινητοποίηση καταδίκασαν την τροπολογία της κυβέρνησης και διαμήνυσαν πως η καταστολή δεν πρόκειται να βάλει φρένο στις κινητοποιήσεις.

Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν και χτες χρήση χημικών ενάντια σε συγκεντρωμένους, για να τους εμποδίσουν να προσεγγίσουν το κτίριο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γραμματεία Αττικής έχει συγκροτήσει Επιτροπή για τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς όπου κάθε σωματείο, εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος μπορεί να απευθυνθεί για την παροχή συμβουλών που είναι απαραίτητες, κυρίως όμως για την οργάνωση της πάλης και το συντονισμό. Εκπρόσωποι της Επιτροπής βρίσκονται κάθε Δευτέρα (6 μ.μ. - 8 μ.μ.) στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β). Τηλέφωνα καθημερινής επικοινωνίας: 210.38.33.786, 697.40.10.107, 693.91.72.374, 694.74.45.479, 697.22.20.265.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με την τροπολογία της κυβέρνησης για την ποινικοποίηση της δράσης ενάντια στους πλειστηριασμούς:

«Ο κατήφορος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει τελειωμό. Μετά την τροπολογία για την απεργία, τώρα με ένα ακόμη αυταρχικό, αντιδραστικό μέτρο, προσπαθεί να ποινικοποιήσει τη δράση και τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, να τρομοκρατήσει και να φοβίσει όσους αντιστέκονται σ' αυτήν την πολιτική.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, με την αυτεπάγγελτη δίωξη, στην ουσία ανοίγουν το δρόμο για να ενισχυθούν η κρατική βία και η αυθαιρεσία. Είναι προπομπός συνολικότερης επίθεσης ενάντια στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, που, όπως φαίνεται, έχουν μπει για τα καλά στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Αποδεικνύεται ότι οι πλειστηριασμοί στρέφονται απέναντι στη λαϊκή κατοικία, γι' αυτό και η κυβέρνηση σπεύδει να πάρει τα μέτρα της.

Το ότι και αυτό το αυταρχικό μέτρο έρχεται με εκπρόθεσμη τροπολογία της τελευταίας στιγμής δεν προκαλεί πλέον καμία έκπληξη.

Είναι βαθιά γελασμένοι, όμως, όσοι νομίζουν ότι με τον αυταρχισμό, με την επαναφορά του δόγματος "νόμος και τάξη" σε ΣΥΡΙΖΑίικη εκδοχή θα βάλουν στο γύψο τη λαϊκή πάλη, που θα ενταθεί το επόμενο διάστημα απέναντι στην πολιτική τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ