ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2017
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΥΜΝΑΣΙΑ - ΛΥΚΕΙΑ
Οι προσπάθειες τρομοκράτησης μαθητών δεν θα περάσουν!

Πολλά κρούσματα ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων σημειώθηκαν και με αφορμή την απεργία της 14ης Δεκέμβρη. Φουντώνουν οι αντιδράσεις

Από παλιότερες μαθητικές κινητοποιήσεις
Από παλιότερες μαθητικές κινητοποιήσεις
Αλλεπάλληλα κρούσματα τρομοκράτησης αγωνιζόμενων μαθητών σημειώνονται σε σχολεία, σε όλη τη χώρα, ενώ πολλά από αυτά εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες, στοχοποιώντας ιδιαίτερα τη συμμετοχή μαθητών στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 14ης Δεκέμβρη.

Αποβολές σε μαθητές, απειλές για αποβολή, απειλές για κόψιμο των εκδρομών ή/και για παρέμβαση εισαγγελέα σε σχολεία που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αλλά και προσπάθειες παρεμπόδισης εξορμήσεων της ΚΝΕ στα σχολεία, περιλαμβάνονταν σε αυτά τα κρούσματα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως η πολιτική της καταστολής και της ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων συνεχίζεται στο ακέραιο και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως γινόταν και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, ακριβώς γιατί η τρομοκράτηση και η καταστολή πάνε χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Ειδικά δε στην περίπτωση των μαθητών, δείχνει ότι επιδιώκουν όχι απλά να καταπνίξουν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις, αλλά και να μάθουν τους νέους από τα θρανία ακόμα να ζουν με σκυμμένο το κεφάλι.

Από την άλλη όμως φάνηκε και ότι η αποφασιστική αντίδραση φορέων του κινήματος στο πλευρό των μαθητών και των δικαιωμάτων τους μπορεί να βάλει φρένο στον αυταρχισμό, να κάνει πράξη το σύνθημα «η τρομοκρατία δεν θα περάσει»!

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων, όπου ο διευθυντής Αρ. Λιάκου τιμώρησε με μονοήμερη αποβολή όσους μαθητές συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης 14 Δεκέμβρη στην κεντρική πλατεία της πόλης! Αμεση ήταν η αντίδραση εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων κ.λπ., με ανακοινώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας που πέτυχαν να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση και να σβηστούν οι αποβολές.

Στη Θεσσαλονίκη, σε τουλάχιστον 20 σχολεία, οι διευθυντές απειλούσαν 15μελή ότι αν συμμετάσχουν στην απεργία θα χάσουν την προγραμματισμένη πολυήμερη εκδρομή! Και αυτού του τύπου οι απειλές πατούν πάνω στο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που διατηρεί η κυβέρνηση και που προβλέπει κόψιμο των μαθητικών εκδρομών για την αναπλήρωση ωρών που χάνονται από μαθητικές κινητοποιήσεις, καθαρά ως τιμωρία, γιατί καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για την αναπλήρωση ωρών που χάνονται επειδή κάνουν δυο και τρεις μήνες να στελεχωθούν τα σχολεία με όλους τους απαραίτητους καθηγητές...

Απειλές για παρέμβαση εισαγγελέα πέφτουν από την πρώτη μέρα και σε σχολεία που προχωρούν σε κατάληψη, και τέτοια κρούσματα είχαμε το προηγούμενο διάστημα σε κατειλημμένα σχολεία στη Γραβιά και στη Λαμία. Οι απειλές τόσο για το κόψιμο των εκδρομών, όσο και για παρέμβαση εισαγγελέα, ισοδυναμούν ξεκάθαρα με ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον τελευταίο χρόνο είχαμε δύο καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος μαθητών για καταλήψεις, στη Θεσσαλονίκη και στο Ρέθυμνο.

Μαζί δε με τις προσπάθειες τρομοκράτησης των μαθητών που πάνε να σηκώσουν κεφάλι, πάει και η προσπάθεια να αποκόψουν τους μαθητές από το πιο πρωτοπόρο κομμάτι της αγωνιζόμενης νεολαίας, την ΚΝΕ. Είναι χαρακτηριστικό το κρούσμα στην Ξάνθη, όπου δυο μέρες πριν από την απεργία, αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ» επιχείρησαν να παρεμποδίσουν εξόρμηση της ΚΝΕ έξω από το 4ο Λύκειο της πόλης, φτάνοντας στο σημείο να ζητούν ταυτότητες και να απειλούν με προσαγωγές εκπαιδευτικούς και την ίδια τη διευθύντρια του σχολείου, που υπερασπίστηκαν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και το δικαίωμα των μελών της ΚΝΕ να κάνουν εξόρμηση έξω από το σχολείο.

Για όλα τα παραπάνω, καθώς και για άλλα κρούσματα, το ΚΚΕ κατέθεσε την περασμένη βδομάδα Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εξαθλίωση και απελπισία με ευθύνη κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης

Οι πάνω από 14.000 άνθρωποι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τουρκία την ένταση της καταστολής σε βάρος τους

Ακόμα ένας άγριος χειμώνας περιμένει χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες (φωτ. αρχείου από τη Μόρια τον περασμένο Γενάρη)
Ακόμα ένας άγριος χειμώνας περιμένει χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούν να ζήσουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες (φωτ. αρχείου από τη Μόρια τον περασμένο Γενάρη)
Η εξαθλίωση και η απελπισία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται διπλά εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά στη χώρα, ο χιονιάς επισκέπτεται πολλές περιοχές της και τα νησιά του Αιγαίου, όπου βρίσκονται οι καταυλισμοί περίπου 14.000 ξεριζωμένων και οι συνθήκες παραμένουν άθλιες και επικίνδυνες.

Οι καταστάσεις που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι προκαλούν εντάσεις, επεισόδια και αντιπαραθέσεις, όπως την περασμένη Τρίτη στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο. Πιο συγκεκριμένα, ο καταυλισμός έχει «βουλιάξει» από 5.590 ξεριζωμένους, ενώ η χωρητικότητά του είναι για 2.330 άτομα. Δεν υπάρχει θέρμανση, πολλοί είναι αυτοί που κάνουν μπάνιο με κρύο νερό. Εκατοντάδες άνθρωποι ζουν σε σκηνές. Οταν βρέχει η βροχή που μπαίνει σε αυτές, καταστρέφει τα παπούτσια των παιδιών, με αποτέλεσμα να περπατούν ξυπόλυτα. Σε αυτές τις συνθήκες, αρκετά παιδιά εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα, δερματοπάθειες και διάρροιες. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι σε υψηλά επίπεδα. Σημειώνονται αγχώδεις διαταραχές, μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου. Πολλοί βάζουν μεγάλες πέτρες στο κάλυμμα της σκηνής, για να μη φύγει από τον δυνατό αέρα όταν φυσά. Τις βροχερές μέρες απλώνουν και ξαναπλώνουν τα ρούχα τους, αφού με το ψιλόβροχο και την υγρασία δεν στεγνώνουν. Με παλέτες και αυτοσχέδιες κατασκευές προσπαθούν να γλιτώσουν από τα νερά που τις βροχερές μέρες εισβάλλουν στις σκηνές. Σκουπίδια απλώνονται κατά μήκος του καταυλισμού, όπως και πολλά πεταμένα μπουκάλια.

Την ένταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης πολύ συχνά τα προκαλούν οι ίδιες οι αστυνομικές επιχειρήσεις που γίνονται εκεί. Οπως, για παράδειγμα, αυτή που έγινε την Πέμπτη στη Μόρια από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι, για τον εντοπισμό ξεριζωμένων από τις αρχές προς εξακρίβωση του διοικητικού καθεστώτος που διέπει την παρουσία τους στην Ελλάδα. Δηλαδή, ανθρώπων των οποίων έχει απορριφτεί το αίτημα ασύλου. Συνολικά ελέγχθηκαν 556 άτομα.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, το οποίο, με χωρητικότητα 700 ατόμων, «φιλοξενεί» 2.355 άτομα. Πολλοί εγκλωβισμένοι ζουν σε μικρές σκηνές μέσα και έξω από τον καταυλισμό, δεν υπάρχει ζεστό νερό για όλες τις ώρες, ενώ οι υπηρεσίες υγείας και ψυχοκοινωνικής στήριξης παρέχονται από 19 άτομα (ανάμεσά τους και οι διερμηνείς), με αποτέλεσμα το προσωπικό να μην προλαβαίνει να παρακολουθεί τα ψυχιατρικά περιστατικά. Στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, όπου εγκαταβιούν 1.908 άνθρωποι σε εγκατάσταση χωρητικότητας 894 ατόμων, υπάρχουν πολλοί σκηνίτες, ενώ, όταν βρέχει, όσοι ζουν σε αυτές «κολυμπούν» στη λάσπη.

Επίσκεψη Μουζάλα στην Τουρκία

Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, επισκέφτηκε την Τουρκία, στο πλαίσιο και της αναμενόμενης εξειδίκευσης όσων έχουν εξαγγελθεί και αφορούν την αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης από την Τουρκία, ώστε να μεταφέρονται αιτούντες άσυλο από τα νησιά σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα, προκειμένου να εξετάζεται εκεί το αίτημά τους για άσυλο, χωρίς να πλήττεται η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Οπως έχει δηλώσει ο υπουργός, πρόκειται για ένα αίτημα που η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει εδώ και ενάμιση χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε γίνει αποδεκτό.

Σύμφωνα με αυτά, «είναι πολύ πιθανόν, από την πλευρά της Τουρκίας, να άνοιξε ένα παράθυρο στο αίτημα που είχαμε υποβάλει πέντε φορές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, να μπορούμε να μεταφέρουμε σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα ανθρώπους, χωρίς να χάνονται από τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, και αν πάρουν άσυλο να μείνουν στην Ελλάδα, αν όχι να επιστραφούν στην Τουρκία». Πρόσθετε ότι τις επόμενες μέρες θα επιδιώξει η ελληνική πλευρά «να δούμε αν αυτό μπορεί να πάρει μια νομοτεχνική μορφή σε συμφωνία με την Τουρκία. Εχουμε ενημερώσει την ΕΕ». Επιπλέον, το υπουργείο εξετάζει τη «σύντμηση των διαδικασιών του ασύλου», ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές.

Σε «κλοιό» βαρυχειμωνιάς πολλές περιοχές της χώρας

Σε «κλοιό» βαρυχειμωνιάς βρισκόταν η Ελλάδα από το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Πολλές περιοχές είχαν «παραδοθεί» στον χιονιά, ανάμεσά τους η Πάρνηθα, οι νομοί Αχαΐας, Λάρισας, Φθιώτιδας και Καρδίτσας, καθώς και η δυτική Θεσσαλία. Στους δύο νομούς, Τρικάλων και Καρδίτσας, χιόνιζε από τις πρωινές ώρες, ενώ το κρύο ήταν αισθητό τόσο στα ορεινά, όσο και στις πεδινές περιοχές. Χιόνιζε και σε πολλές περιοχές της ημιορεινής και ορεινής Αχαΐας, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Χιόνισε ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας, ενώ στο δρόμο Λαμίας - Δομοκού είχαν ληφθεί έκτακτα μέτρα. Μεγάλο βάρος έπεφτε στο εθνικό δίκτυο Αθηνών - Θεσσαλονίκης, καθώς γινόταν προσπάθεια στην περιοχή του Μαρτίνου για να κρατηθεί ανοιχτός ο εθνικός δρόμος. Από τον κόμβο του Μαρτίνου στο 117ο χιλιόμετρο και μέχρι τα διόδια της Τραγάνας, στο 130ό χιλιόμετρο της ΠΑΘΕ, υπήρχε πυκνή χιονόπτωση και τα εκχιονιστικά μηχανήματα συνεχώς καθάριζαν το οδόστρωμα, για να κρατήσουν το εθνικό δίκτυο ανοιχτό.

Την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας νέες ψυχρές αέριες μάζες. Το αποτέλεσμα θα είναι να υπάρξουν νέες χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα στα βορειοδυτικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ