ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
Σε συμφωνία για ενεργειακή και μεταναστευτική πολιτική κατέληξαν τα κόμματα

Ανάμεσα σε άλλα αναγνωρίζεται πως οι κλιματικοί στόχοι για το 2020 δεν μπορούν να επιτευχθούν

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε εξέλιξη είναι το «παζάρι» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) κατά τη διάρκεια των διερευνητικών συνομιλιών για το ενδεχόμενο σχηματισμού ενός ακόμη «μεγάλου συνασπισμού». Αν οι διερευνητικές αποτύχουν, υπάρχει η πιθανότητα μιας μειοψηφικής κυβέρνησης υπό την Αγκελα Μέρκελ (CDU) με τη στήριξη του SPD. Διαφορετικά, παραμένει η λύση νέων εκλογών. Οι διερευνητικές συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την Πέμπτη και το αργότερο την Παρασκευή να υπάρξει κοινή ανακοίνωση για το αποτέλεσμά τους.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, κεντρικός είναι ο παρασκηνιακός ρόλος του σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος δεν συμμετέχει επίσημα στην διαπραγματευτική ομάδα του SPD. Το ΥΠΕΞ, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία που διοικούνται από το SPD, έχει καταρτίσει έναν κατάλογο μέτρων «με συγκεκριμένες βελτιωτικές προτάσεις σε περίπτωση που προκύψει κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων», για να αποφευχθεί η αρνητική εμπειρία της προηγούμενης νομοθετικής περιόδου του μεγάλου συνασπισμού. Τα μέτρα στοχεύουν στο να έχει το SPD μεγαλύτερη ελευθερία χώρου και κινήσεων απέναντι στην καγκελαρία.

Παράλληλα, ο γερμανικός Τύπος αναφέρει απόφαση του ΥΠΕΞ να τεθεί σε ισχύ το καθεστώς της οικογενειακής επανένωσης προσφύγων από τον ερχόμενο Μάρτη, οπότε και λήγει η αναστολή της. CDU/CSU εμφανίζονται ενάντια στην ισχύ της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων και το θέμα αποτελεί σημείο διαπραγμάτευσης. Ετσι, η κίνηση του ΥΠΕΞ θεωρείται πως θέλει να επιβάλει ντε φάκτο την άποψη του SPD. Επίσης, στελέχη του SPD εμφανίζονται να προτείνουν ξανά στη θέση του ΥΠΕΞ τον Ζ. Γκάμπριελ, σε περίπτωση μεγάλου συνασπισμού.

Συμφωνία για Ενέργεια και μετανάστες

Προχτές, στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών, συνεδρίαζε και η ομάδα για την ενεργειακή πολιτική, και όπως διέρρευσε ο Χριστιανοδημοκράτης Αρμιν Λάσετ, τα δύο κόμματα συμφώνησαν για την πολιτική σχετικά με το περιβάλλον, την Ενέργεια και το κλίμα, και συγκεκριμένα να προσαρμοστεί η πολιτική στις ανάγκες και την κερδοφορία της καπιταλιστικής οικονομίας της χώρας. Η συμφωνία αναγνωρίζει και επίσημα αυτό που δείχνουν τα σχετικά στοιχεία εδώ και καιρό, ότι δηλαδή ο κλιματικός στόχος για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη Γερμανία κατά 40% έως το 2020 σε σχέση με το 1990, δεν είναι πλέον εφικτός. Ο στόχος μετατίθεται για το 2030, πάντα όμως σε συνάρτηση με την οικονομία (βλ. την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών επιχειρήσεων) και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Ο Αρ. Λάσετ, μιλώντας στο Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο στο Ντίσελντορφ, αναφέρθηκε στη συμφωνία των δύο κομμάτων, σημειώνοντας πως θέλουν μεν να πετύχουν τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, «αλλά όχι με διαρθρωτικές απαγορεύσεις, χωρίς να λέμε ξαφνικά ότι βγαίνουμε από μια ενεργειακή μορφή - το λιγνίτη - και δεν λαμβάνουμε υπόψη τις συνέπειες που θα έχει αυτό για τις θέσεις εργασίας και τις τιμές της Ενέργειας».

Επίσης, σύμφωνα με διαρροές στον γερμανικό Τύπο, τα κόμματα συμφώνησαν σε μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που έχουν οι επιχειρήσεις της χώρας και ελέγχου της «παράνομης» μετανάστευσης. Συμφωνήθηκε να δοθούν κίνητρα σε εξειδικευμένους μετανάστες να δουλέψουν στη Γερμανία, αλλά και μέτρα στο εσωτερικό της χώρας για «καλύτερα ποσοστά απασχόλησης των γυναικών», μετεκπαίδευσης των ανειδίκευτων εργατών και των μακροχρόνια ανέργων, καλύτερες συνθήκες για ένταξη των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων στην αγορά εργασίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε προειδοποιητικές απεργίες από χτες οι μεταλλεργάτες

Από χτεσινή κινητοποίηση μεταλλεργατών
Από χτεσινή κινητοποίηση μεταλλεργατών
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε απεργιακές προειδοποιητικές κινητοποιήσεις βρίσκονται από χτες οι εργαζόμενοι στον κλάδο μετάλλου και ηλεκτρικής βιομηχανίας μετά από απόφαση του συνδικάτου IG Metall, διεκδικώντας για τους 3,9 εκατ. εργαζόμενους του κλάδου αυξήσεις στους μισθούς τους κατά 6% και μειωμένο ωράριο 28 ωρών τη βδομάδα (αντί για 35) για δυο χρόνια, για όσους εργαζόμενους έχουν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους που πρέπει να τους φροντίζουν οι ίδιοι. Σύμφωνα με την πρόταση της IG Metall, οι εργοδότες θα επωμίζονται μέρος της μισθολογικής διαφοράς για το μειωμένο ωράριο.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα συντεχνιακό αίτημα, που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά φορτώνει τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων στους εργαζόμενους, ενώ αυτό που απαιτείται είναι επαρκείς, δημόσιες και δωρεάν προνοιακές δομές για όλους.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ παράλληλα οργανώνονται και άλλες παρεμβάσεις. Μόνο στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές περιοχές της χώρας, έχουν προγραμματιστεί 140 δράσεις. Σε όλη τη χώρα οι προειδοποιητικές απεργίες θα κλιμακώνονται και θα κορυφωθούν αύριο Πέμπτη, οπότε θα γίνει ο τρίτος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ συνδικάτου και εργοδοτών.

Οι εργοδότες προτείνουν αυξήσεις κατά 2% και απορρίπτουν το αίτημα για μειωμένο ωράριο, επικαλούμενοι και την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους.

ΙΤΑΛΙΑ
Πάνω από 30% η ανεργία στους νέους

ΡΩΜΗ.--

Στο 32,7% έφτασε η ανεργία των νέων στην Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ISTAT) για τον περασμένο Νοέμβρη. Το συνολικό ποσοστό της ανεργίας στη χώρα έφτασε στο 11%, με την κυβέρνηση να πανηγυρίζει για «θετικά στοιχεία», επειδή η ανεργία μειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα κατά ...0,1%. Η ουσία βέβαια είναι ότι, με συνταγές «καπιταλιστικής ανάπτυξης», κάθε μείωση της ανεργίας δεν είναι παρά «προσαρμογή» της απασχόλησης με τους όρους και τα χαρακτηριστικά που βολεύει την καπιταλιστική κερδοφορία. Γι' αυτό και σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ (και γενικότερα), τα ποσοστά της μερικής απασχόλησης καλπάζουν, μαζί με τους ρυθμούς επέκτασης όλων των «ελαστικών μορφών απασχόλησης».

Την ίδια στιγμή, οι ενδοαστικές διεργασίες στην Ιταλία εντείνονται, μπροστά στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 4 Μάρτη.

Χτες, το πρακτορείο «Ansa» μετέδωσε ότι οι ηγέτες των βασικών κομμάτων της «κεντροδεξιάς» συμφώνησαν να συνεργαστούν στις εκλογές. Πρόκειται για τη «Φόρτσα Ιτάλια» (του Σίλβιο Μπερλουσκόνι), την ευρωσκεπτικιστική «Λίγκα του Βορρά», όπως και το αντιδραστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας». Τις επόμενες μέρες αναμένεται συνάντηση στελεχών των αντίστοιχων κομμάτων για να διαμορφωθεί κοινή εκλογική πλατφόρμα. Πάντως, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι η Ιταλία δεν πρέπει να φύγει από το ευρώ, ενώ πρόσθεσε και ότι «ο (σ.σ. επικεφαλής της "Λίγκας του Βορρά") Σαλβίνι δεν είναι πλέον της άποψης ότι θα πρέπει να φύγουμε από το ευρώ... Εχει καταλάβει πως δεν θα ήταν βιώσιμο για την οικονομία μας».

ΤΥΝΗΣΙΑ
Διαδηλώσεις, με έναν νεκρό, ενάντια σε ακρίβεια και αύξηση φόρων

ΤΥΝΙΔΑ.--

Οι συνεχιζόμενες πολιτικές αφαίμαξης του τυνησιακού λαού από την ντόπια αστική τάξη και τα ξένα μονοπώλια αυξάνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, προκαλώντας το τελευταίο 48ωρο νέες διαδηλώσεις, συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς, στη διάρκεια των οποίων αναφέρθηκε ο θάνατος τουλάχιστον ενός νεαρού ατόμου στην πόλη Τουρμπά, που απέχει περίπου 30 χλμ. από την πρωτεύουσα της χώρας, Τύνιδα.

Οι πιο μαζικές διαδηλώσεις, που οργανώθηκαν από μεγάλα συνδικάτα ενάντια στη φτώχεια, στην ακρίβεια και τη νέα αύξηση της φορολογίας, σημειώθηκαν αργά το απόγευμα της Δευτέρας σε τουλάχιστον 10 μεγάλες πόλεις της Τυνησίας. Οπως η πόλη Τάλε (της επαρχίας Κασερίν στην κεντρική Τυνησία, όπου πέρσι είχαν σημειωθεί επεισοδιακές συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών με αφορμή την έκρηξη της φτώχειας και της ανεργίας) και το Σίντι Μπου Σάιντ, όπου πριν επτά χρόνια σημειώθηκαν οι πρώτες διαδηλώσεις, οι οποίες στη συνέχεια χειραγωγήθηκαν στην ενδοαστική διαπάλη που οδήγησε στη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», από την οποία επωφελήθηκαν και πάλι τμήματα του κεφαλαίου. Πέρα από το θάνατο τουλάχιστον ενός διαδηλωτή υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στην πόλη Τουρμπά, αναφέρθηκαν και οι συλλήψεις περίπου 40 ατόμων, επειδή, όπως ανακοινώθηκε, βρέθηκαν πάνω τους μαχαίρια, αυτοσχέδια όπλα ή προσπάθησαν να βάλουν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια.

Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Γιουσέφ Τσαχέντ, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τη λαϊκή οργή για τη φτώχεια, δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας «αντιμετωπίζει δυσκολίες», ότι οι συνθήκες «είναι ιδιαίτερες» και ότι «το 2018 θα είναι η τελευταία χρονιά οικονομικής κακουχίας».

Αφορμή για τις τελευταίες διαδηλώσεις έδωσαν νέα κυβερνητικά μέτρα, που προκάλεσαν αύξηση της φορολογίας και αύξηση του τιμάριθμου σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες.

ΒΕΛΓΙΟ
Βίαιος επαναπατρισμός για 100 Σουδανούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε σκάνδαλο που απειλεί να «ρίξει» την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί η αποκάλυψη ότι περίπου 100 Σουδανοί εξαναγκάστηκαν σε επαναπατρισμό, ενώ ορισμένοι βασανίστηκαν από τους υπαλλήλους που εξέτασαν τις υποθέσεις τους. Για το θέμα κατηγορείται ο υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης, Τέο Φάνκεν, που προέρχεται από το φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα N-VA, ένα από τρία κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ο Φάνκεν δέχεται πιέσεις να παραιτηθεί και το κόμμα του απειλεί να αποχωρήσει από το συνασπισμό αν συμβεί αυτό, κάτι που θα σήμαινε κατάρρευση της κυβέρνησης. Ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, σημείωσε πως «το θέμα της μετανάστευσης, το ζήτημα του ασύλου, αξίζει πολύ περισσότερο από εγωιστικές διαμάχες, μεγάλες ή μικρές» και υπενθύμισε τη δέσμευση του κυβερνητικού συνασπισμού να «προστατεύει τα σύνορά μας (...) με ανθρώπινο τρόπο» και με βάση «τις ευρωπαϊκές και διεθνείς μεταναστευτικές υποχρεώσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ