ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Αναμενόμενες προκρίσεις

Νικώντας για μια ακόμα φορά φέτος τον Παναιτωλικό, η ΑΕΚ εξασφάλισε την παρουσία της στα προημιτελικά του Κυπέλλου

Eurokinissi

Νικώντας για μια ακόμα φορά φέτος τον Παναιτωλικό, η ΑΕΚ εξασφάλισε την παρουσία της στα προημιτελικά του Κυπέλλου
Τα τρία πρώτα «εισιτήρια» για τα προημιτελικά του Κυπέλλου σφραγίστηκαν χτες από ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Πανιώνιο, οι οποίοι στους επαναληπτικούς αγώνες της φάσης των «16» νίκησαν εκ νέου τους αντιπάλους τους και έδωσαν θριαμβευτικές διαστάσεις στην πρόκρισή τους, την οποία εν πολλοίς είχαν εξασφαλίσει ήδη από τους πρώτους αγώνες.

Στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ νίκησε ξανά τον Παναιτωλικό με 1-0, μετά το 4-0 του πρώτου αγώνα στο Αγρίνιο. Η «Ενωση» αγωνίστηκε με αλλαγές στο βασικό της σχήμα, στο οποίο ξεκίνησαν και οι δύο νεοαποκτηθέντες, Μασούντ και Μοράν. Από ενέργεια του πρώτου, μάλιστα, προήλθε και το μοναδικό γκολ του αγώνα, το οποίο σημείωσε στο 66' ο Λόπεζ. Σε γενικές γραμμές οι γηπεδούχοι ήταν καλύτεροι και έχασαν ευκαιρίες για μεγαλύτερο σκορ.

Στην Τούμπα, μετά το 5-1 στα Τρίκαλα, ο ΠΑΟΚ νίκησε και πάλι τη θεσσαλική ομάδα, αυτή τη φορά πιο δύσκολα, με 2-1. Οι γηπεδούχοι είχαν την πρωτοβουλία, αλλά έφτασαν στο 78' για να ανοίξουν το σκορ με τον Πρίγιοβιτς. Τα αξιόμαχα Τρίκαλα κατάφεραν να ισοφαρίσουν στις καθυστερήσεις με τον Μιλοσάβλιεφ, και η νίκη για τον ΠΑΟΚ ήρθε στην τελευταία φάση, πάλι με σκόρερ τον Πρίγιοβιτς, ο οποίος μετέτρεψε σε γκολ το πέναλτι που σφυρίχτηκε για χέρι του Κοτσώνη και το οποίο αμφισβήτησαν οι φιλοξενούμενοι.

Με τον «αέρα» της νίκης του με 2-0 στη Νέα Σμύρνη, ο Πανιώνιος νίκησε και στην Κρήτη τον ΟΦΗ με 1-0, χάρη σε γκολ που σημείωσε στο 28' ο Σπιριντόνοβιτς.

Τρεις άνετοι, ένας ελπίζει

Με τρεις αγώνες να φαντάζουν τυπική διαδικασία μετά τις πρώτες αναμετρήσεις, και έναν τέταρτο όπου τα πράγματα μοιάζουν πιο ρευστά, συνεχίζονται σήμερα οι ρεβάνς για τη φάση των «16». Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Πλατανιά μετά τη νίκη του με 2-0 στην Κρήτη, ενώ η Λαμία με τον «αέρα» του υπέρ της 4-1 δοκιμάζεται στο «Απόστολος Νικολαΐδης» με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΛ αγωνίζεται στην Ξάνθη με «προίκα» το 3-0 του πρώτου αγώνα, ενώ προβάδισμα στα προγνωστικά έχει ο Λεβαδειακός στα Γιάννενα κόντρα στον ΠΑΣ, μετά το υπέρ του 1-0.

  • Το πρόγραμμα: Ολυμπιακός - Πλατανιάς (15.00 - Cosmote Sports 1), Ξάνθη - ΑΕΛ (17.15 - Cosmote Sports 2), ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός (17.15 - Cosmote Sports 3) Παναθηναϊκός-Λαμία (19.30 - Cosmote Sports 1).
ΠΟΛΟ
Κομβικό ντέρμπι στον Λαιμό

Το καθοριστικό ντέρμπι μεταξύ Βουλιαγμένης και Ολυμπιακού στο κολυμβητήριο του Λαιμού μονοπωλεί το ενδιαφέρον στη σημερινή 2η αγωνιστική της 3ης φάσης του πρωταθλήματος της Α1 πόλο γυναικών. Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη βαθμολογία, η σημερινή αναμέτρηση των δύο ομάδων θεωρείται κομβική για το σκηνικό στο φινάλε της κανονικής περιόδου. Ο γηπεδούχος ΝΟΒ, που βρίσκεται στο -3 από τους αντιπάλους του έχει την ευκαιρία σήμερα με νίκη να φέρει το πρωτάθλημα στα ίσια, προκειμένου στην επόμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο Παπαστράτειο να μπορεί να διεκδικήσει μία ακόμη νίκη και το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς. Από την άλλη, οι «ερυθρόλευκες» σε περίπτωση που δεν χάσουν σήμερα (νίκη ή ισοπαλία) «κλειδώνουν» την πρωτιά στον όμιλο και το πλεονέκτημα έδρας στους τελικούς, με το ενδιαφέρον ενόψει του επόμενου αγώνα στην έδρα τους να εστιάζεται μόνο στο γόητρο. Στην άλλη αναμέτρηση για τον πρώτο όμιλο, ο Εθνικός υποδέχεται το Ρέθυμνο. Στον δεύτερο όμιλο, η πρωτοπόρος Γλυφάδα θα δοκιμαστεί στο Χαλάνδρι με αντίπαλο τον Νηρέα.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Α' όμιλος: Βουλιαγμένη - Ολυμπιακός (18.30), Εθνικός - ΝΟ Ρεθύμνου (19.00). Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 9, Βουλιαγμένη 6, Εθνικός 1, Ρέθυμνο 0.

Β' όμιλος: Νηρέας - ΑΝΟ Γλυφάδας (14.00), ΝΕ Πατρών - Τρίτωνας Αμαρουσίου (20.00). Η βαθμολογία: Γλυφάδα 9, Νηρέας 4, ΝΕ Πατρών 3, Τρίτωνας 0.

Α1 ΑΝΔΡΩΝ: Ανοίγει η αυλαία στον Πειραιά

Με τον Ολυμπιακό να φιλοξενεί τη Γλυφάδα στον Πειραιά (20.30) ανοίγει σήμερα η αυλαία της 12ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών, το κυρίως πρόγραμμα της οποίας θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο 13 Γενάρη. Η συγκεκριμένη αναμέτρηση διεξάγεται πρόωρα, λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων των «ερυθρολεύκων» και του αγώνα με το Ανόβερο για το Τσάμπιονς Λιγκ (13/1).

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
«Ζωντανός» ο ΠΑΟΚ, δοκιμασία για την ΑΕΚ

Με «φόρα» από τη νίκη του επί του Ολυμπιακού για το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ επέστρεψε και στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις με επιτυχία, καθώς επικράτησε χτες στην Πυλαία της ιταλικής Ορλαντίνα με 79-61, για τη 10η αγωνιστική του 2ου ομίλου στο FIBA Champions League. Με τη νίκη αυτή ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει περισσότερες ελπίδες πρόκρισης, καθώς με απολογισμό 4 νίκες - 6 ήττες βρίσκεται κοντά στην πρώτη τετράδα, που οδηγεί στην επόμενη φάση. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του αγώνα ανάμεσα στην 5η Βέντσπιλς και την 4η Σαλόν, αλλά και από την επόμενη αναμέτρηση του ΠΑΟΚ, με αντίπαλο τη 2η Τενερίφη.

Στον χτεσινό αγώνα ο ΠΑΟΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ στην πρώτη περίοδο (15-18), από κει και μετά όμως ανέβασε ρυθμούς, απέκτησε τον έλεγχο (41-35 ημίχρονο) και εδραίωσε την κυριαρχία του στην επανάληψη, παίρνοντας διαφορά στο σκορ (62-46 στο τέλος της τρίτης περιόδου) την οποία συντήρησε μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης. Ξεχώρισαν οι Χρυσικόπουλος (13 πόντοι) και Τζόουνς (11 π.).

Δοκιμασία ΑΕΚ στην Τουρκία

Για τον 3ο όμιλο, η ΑΕΚ δοκιμάζεται σήμερα στην Τουρκία απέναντι στην πρωτοπόρο του ομίλου Μπάνβιτ (19.00 - ΕΡΤ3), σε έναν κομβικό αγώνα. Η «Ενωση» καλείται να θυμηθεί τον καλό της ευρωπαϊκό εαυτό, τον οποίο είχε δείξει στα τελευταία παιχνίδια και που την έβαλε σε τροχιά πρόκρισης, φέρνοντάς την στην 3η θέση της βαθμολογίας, με απολογισμό 5 νίκες - 4 ήττες. Η νίκη είναι το ζητούμενο για την ΑΕΚ προκειμένου να παραμείνει μέσα στην πρώτη τετράδα, αλλά και να ανέβει ψυχολογικά μετά το «στραπάτσο» στην Πάτρα από τον Προμηθέα.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ
Τα ψίχουλα παραμένουν ψίχουλα

Ως επί το πλείστον στα ίδια επίπεδα με πέρυσι το ποσό που θα μοιραστεί από τη ΓΓΑ στον αθλητισμό

Στη λογική τα ψίχουλα να παραμένουν ψίχουλα κινούνται και φέτος οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τις αθλητικές επιχορηγήσεις στις Ομοσπονδίες για το 2018, όπως αυτές ανακοινώθηκαν χτες από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Παρά τα πανηγύρια των κυβερνητικών αρμοδίων, που αφορούν είτε την αύξηση σε ορισμένες περιπτώσεις είτε το γεγονός ότι το συνολικό ποσό παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, η πραγματικότητα δείχνει να είναι διαφορετική. Κι αυτό γιατί τα όσα ανακοινώθηκαν κάθε άλλο παρά αλλάζουν τη γενικότερη εικόνα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια και θέλει τις κρατικές επιχορηγήσεις στον αθλητισμό να έχουν μετατραπεί σε ψίχουλα, που σε αρκετές περιπτώσεις δεν φτάνουν ούτε για να καλυφθούν οι ετήσιες πάγιες ανάγκες των Ομοσπονδιών. Κάτι που έχει ως αντίκτυπο την μετακύλιση του κόστους σε σωματεία, αθλούμενους και τους γονείς, καθιστώντας την άθληση απογορευτική.

Και φυσικά το γεγονός ότι και ενόψει της νέας χρονιάς τα δεδομένα, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι τώρα, κάθε άλλο παρά αλλάζουν, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει τις πολιτικές των προηγούμενων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), που μέσω της απαξίωσης του αθλητισμού τον οδηγούν βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα, μετατρέποντάς τον σε πρόσφορο έδαφος για το κυνήγι του κέρδους.

Σύμφωνα με τα ποσά που ανακοινώθηκαν από τη ΓΓΑ, σε 28 Ομοσπονδίες θα μοιραστούν περίπου 17,2 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που παρά τις όποιες ελαφρές αυξήσεις ουσιαστικά παραμένει σχεδόν ίδιο με πέρυσι. Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται από τη ΓΓΑ, στην τελική εκταμίευση και της φετινής χρονιάς οι επιχορηγήσεις ενδέχεται να τροποποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες των Ομοσπονδιών και πάντα μέσα στο πλαίσιο του ετήσιου προϋπολογισμού. Για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη επιχορήγησης των Special Olympics Hellas με το ποσό των 10.000 ευρώ, καθώς και της Αθλητικής Ομοσπονδίας Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων με το ποσό των 5.000 ευρώ.

SUPER LEAGUE
Tρίτωσε με Ιγκόρ για τον Ολυμπιακό

Ολυμπιακός: Με τον Βραζιλιάνο αμυντικό του Αστέρα Τρίπολης, Ιγκόρ Καριόκα Σίλβα ντε Αλμέιδα, συνεχίστηκε χτες το μπαράζ ενίσχυσης του Ολυμπιακού κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Ο 21χρονος δεξιός μπακ πέρασε με επιτυχία τις απαραίτητες εξετάσεις και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους «ερυθρόλευκους» για τα επόμενα 4,5 χρόνια. Τη φετινή σεζόν ο Ιγκόρ έχει παίξει με τον Αστέρα σε 14 ματς, τα 12 στο πρωτάθλημα και τα δύο στο Κύπελλο, ενώ πέρυσι μέτρησε 19 συμμετοχές. Αποτελεί την τρίτη μεταγραφή των Πειραιωτών κατά την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, μετά τους Χατζισαφί και Μιραλάς.

Παναθηναϊκός: Την ώρα που βραζιλιάνικα ΜΜΕ εμφανίζουν τον Ροντρίγκο Μολέντο αποφασισμένο να επιστρέψει στην Ιντερνασιονάλ, ο ΠΑΟΚ δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια απόκτησης του παίκτη του Παναθηναϊκού. Χτεσινές πληροφορίες ήθελαν τον τεχνικό διευθυντή του «Δικεφάλου του Βορρά», Λιούμπος Μίχελ, να μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα σε μια προσπάθεια να μεταπείσει τον Βραζιλιάνο από το να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Απόλλων Σμύρνης: Τον Ενβερ Αλίβοντιτς απέκτησε ο Απόλλων Σμύρνης. Ο 33χρονος Σέρβος εξτρέμ αποτελεί την τέταρτη μεταγραφή της «Ελαφράς Ταξιαρχίας», μετά τους Γιάννη Στάθη, Ντίντακ Ντεβέσα και Φόνσι Ναδάλες.

ΒΟΛΕΪ
Ανετα στους «16» ο Ολυμπιακός

Πανηγυρική πρόκριση στους «16» του Challenge Cup πήρε η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού, που χτες στο δεύτερο παιχνίδι για τη φάση των «32» νίκησε άνετα την ισπανική Λογκρόνιο με 3-0 στο κλειστό του Ρέντη. Με τον «αέρα» και της νίκης τους στον πρώτο αγώνα στην Ισπανία με 3-2 σετ, οι «ερυθρόλευκες» επέβαλαν το ρυθμό τους στο παιχνίδι και δεν συνάντησαν προβλήματα από τις αντιπάλους τους. Ο Ολυμπιακός πήρε εύκολα τα δύο πρώτα σετ, με 25-18 και 25-12. Στο τρίτο η ισπανική ομάδα έδειξε να «ξυπνάει» και το πάλεψε μέχρι περίπου τα μισά (14-14), ωστόσο στη συνέχεια οι παίκτριες του Ολυμπιακού ανέκαμψαν και έφτασαν στην κατάκτησή του με 25-17 και στη νίκη - πρόκριση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ