ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Στα ύψη απειλές και παζάρια για στρατιωτικές επιχειρήσεις

Τουρκικό άρμα περνάει τα τουρκοσυριακά σύνορα

Copyright 2018 The Associated

Τουρκικό άρμα περνάει τα τουρκοσυριακά σύνορα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Μπλέκει» ολοένα και περισσότερο το «κουβάρι» των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στον πόλεμο της Συρίας με τις συγκρούσεις μεταξύ συμμάχων, όπως διαφαίνεται από τις τριβές που αυξάνονται το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερα στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, ενώ δεν αποκλείονται τριβές στις σχέσεις της τελευταίας και με τη Ρωσία ή και το Ιράν. Ιδιαίτερα εφόσον Μόσχα και Τεχεράνη αντιταχθούν στα τουρκικά σχέδια για στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Συρία, σε βάρος Κούρδων που στηρίζονται την τελευταία διετία στρατιωτικά και οικονομικά από τις ΗΠΑ.

Ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Χολούσι Ακάρ, είχε έως αργά χτες βράδυ στη Μόσχα πυρετώδεις διαβουλεύσεις με Ρώσους και Ιρανούς στρατιωτικούς, σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει συναίνεση για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων στους κουρδικούς θύλακες Αφρίν και Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας. Τούρκοι αξιωματούχοι, μιλώντας σε ΜΜΕ, είπαν πως διατηρούσαν το ίδιο διάστημα επαφές και με τις ΗΠΑ, ώστε να εξασφαλίσουν και τη δική τους συναίνεση σε πιθανές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία.

Το ίδιο διάστημα, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση ότι η συριακή πολεμική αεράμυνα «έχει αποκατασταθεί πλήρως» και θα καταρρίψει οποιοδήποτε τουρκικό αεροσκάφος επιχειρήσει να εισέλθει στο συριακό εναέριο χώρο. Τόνισε επίσης πως ο συριακός στρατός θα πολεμήσει όσα τουρκικά στρατεύματα επιχειρήσουν να εισβάλουν στον κουρδικό θύλακα Αφρίν, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που η Τουρκία επέμβει (ξανά) στο συριακό έδαφος, «θα περιπλέξει το ρόλο της στις ειρηνευτικές προσπάθειες και θα μπει στο ίδιο επίπεδο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε για μία ακόμη φορά την έντονη αντίδραση της Συρίας στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο συριακό έδαφος, τονίζοντας ότι παραβιάζουν τα συριακά κυριαρχικά δικαιώματα...

Οι κόντρες Τσαβούσογλου - Τίλερσον

Χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον είπε πως η χώρα του «οφείλει μία εξήγηση στην Τουρκία» για τη συγκρότηση συνοριακών δυνάμεων στα σύνορά της με τη Συρία. Ισχυρίστηκε πως η οργή της Αγκυρας για τη συγκρότηση «συνοριακής δύναμης ασφαλείας» 30.000 Κούρδων οφείλεται σε «κακή παρουσίαση και εσφαλμένη πληροφόρηση», ισχυριζόμενος ότι η στρατιά που ήδη εκπαιδεύουν οι περίπου 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται παράνομα στη Συρία, δεν είναι παρά μία «τοπική δύναμη που επανεκπαιδεύεται» ώστε να μην επανεμφανιστούν οι τζιχαντιστές στην περιοχή. Το ίδιο πρόσχημα χρησιμοποίησε ο Τίλερσον, για να πει πως τα αμερικανικά στρατεύματα στη Συρία σκοπεύουν να μείνουν επ' αόριστον ώστε να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και «να μην επαναληφθούν λάθη που έγιναν στο Ιράκ» με τη δράση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πάντως δεν πείστηκε από τις «εξηγήσεις» του Αμερικανού ομολόγου του, λέγοντας ότι η δυσπιστία στις διμερείς σχέσεις αυξάνεται ενδεχομένως ανεπανόρθωτα, γιατί οι ΗΠΑ δεν τήρησαν προηγούμενες υποσχέσεις τους για απομάκρυνση του εξοπλισμού που έδωσαν στους Κούρδους της Συρίας των δυνάμεων YPG, που για την Αγκυρα είναι παρακλάδι του ΡΚΚ. Επίσης, ο Τσαβούσογλου, μιλώντας στο «CNN Turk», επανέλαβε ότι η χώρα του θα επέμβει σε Αφρίν και Μανμπίτζ.

Οι Κούρδοι στο Αφρίν της Β. Συρίας, πάντως, χτες διαδήλωσαν κατά των τουρκικών απειλών επέμβασης, κρατώντας στα χέρια πλακάτ με συνθήματα κατά της Αγκυρας και φωτογραφίες του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που κρατείται εδώ και χρόνια στις τουρκικές φυλακές.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Διαξιφισμοί για τα όπλα «μαζικής καταστροφής» και το Ιράν

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

«Αν αποτύχει η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα ενεργειών της κυβέρνησης Τραμπ, θα σταλεί ανησυχητικό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα, επηρεάζοντας όλες τις διεθνείς συμφωνίες», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χτες το βράδυ, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα «όπλα μαζικής καταστροφής». Η συνεδρίαση αναπαρήγαγε τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών, την ώρα που όλοι χρησιμοποιούν το οπλοστάσιό τους για να επιβάλουν τα συμφέροντά τους και να κερδίσουν γεωστρατηγικές θέσεις.

Ο Ρώσος διπλωμάτης επισήμανε με νόημα πως «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε ένα αληθινό επίτευγμα της διεθνούς διπλωματίας προς όφελος της πολιτικής ατζέντας συγκεκριμένων χωρών», υπονοώντας τις σχέσεις της κυβέρνησης Τραμπ με το Ισραήλ και την αντίθεσή του στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Επανέφερε στο τραπέζι τον ρωσοκινεζικό «οδικό χάρτη για την αμιγώς ειρηνευτική διευθέτηση» του πυρηνικού προγράμματος στη Βόρεια Κορέα, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» για την «εντεινόμενη απειλή τρομοκρατίας με χημικά όπλα στη Μέση Ανατολή, και δη στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, έσπευσε να κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και τη Συρία πως είναι «οι χώρες που περισσότερο από άλλες δυναστεύουν τους λαούς τους, παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, προωθούν τις συγκρούσεις και την τρομοκρατία». Αναφέρθηκε περισσότερο στο Ιράν, κατηγορώντας το πως είναι «ηγέτιδα δύναμη αστάθειας σε ένα ασταθές μέρος του κόσμου».

Στην ίδια συνεδρίαση τοποθετήθηκε νωρίτερα και ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπαράγοντας τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα. Τόνισε ότι η απειλή των όπλων μαζικής καταστροφής «φαίνεται να ενισχύεται» και κάλεσε σε αύξηση των διπλωματικών προσπαθειών για την αντιμετώπιση «των προκλήσεων ασφάλειας» που θέτουν, όπως είπε, οι «πυρηνικές φιλοδοξίες» της Βόρειας Κορέας. Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι διεθνείς ανησυχίες για τα πυρηνικά όπλα είναι υψηλότερες από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», προειδοποιώντας για «μείωση της εμπιστοσύνης σε θέματα που αφορούν τα πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και τη χρήση χημικών όπλων στον πόλεμο της Συρίας».

Στην ίδια συνεδρίαση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αργότερα χτες βράδυ, αναμενόταν να τοποθετηθούν και οι πρέσβεις άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία). Σήμερα το Συμβούλιο έχει προγραμματίσει νέα συνεδρίαση, με κεντρικό ζήτημα τη μέχρι τώρα έκβαση των στρατιωτικών επιχειρήσεων δυτικών ιμπεριαλιστικών χωρών στο Αφγανιστάν και τις προσπάθειες για «διάλογο» ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις Ιορδανίας - Ισραήλ

ΑΜΜΑΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Συμφωνία για εκτόνωση της πολύμηνης έντασης που επικρατούσε στις σχέσεις Ιορδανίας - Ισραήλ ανακοίνωσαν αξιωματούχοι αμφοτέρων των χωρών, με αφορμή τα προβλήματα που προκάλεσε η περσινή δολοφονία δύο νεαρών εργατών παλαιστινιακής καταγωγής από Ισραηλινό φρουρό ασφαλείας, στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία, για προσωπική υπόθεση του τελευταίου.

Οπως ανακοίνωσαν Ιορδανοί αξιωματούχοι, το Ισραήλ απολογήθηκε ήδη επίσημα για το θάνατο των δύο νεαρών. Ο Ιορδανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμαντ αλ Μομάνι δήλωσε πως το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών με επιστολή χτες εξέφρασε «βαθιά λύπη και απολογία» για το συμβάν, διαβεβαιώνοντας πως οι ισραηλινές αρχές θα πάρουν τα προσήκοντα «νομικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της υπόθεσης. Ο Μομάνι ανακοίνωσε επίσης πως το Ισραήλ θα αντικαταστήσει τον Ισραηλινό πρέσβη Εϊνάτ Σλάιν που παρείχε πλήρη κάλυψη στον φρουρό ασφαλείας που δολοφόνησε τους δύο νεαρούς εργάτες.

Σε κλίμα αυξημένης έντασης στην ευρύτερη περιοχή, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς ξεκίνησε την περιοδεία του σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Ισραήλ, σε μία προσπάθεια να πλασάρει το «ειρηνευτικό σχέδιο» της κυβέρνησης των ΗΠΑ, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην Παλαιστινιακή ηγεσία και πολλές μουσουλμανικές χώρες η απόφαση του Προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Δολοφονία Παλαιστίνιου και εισβολή στην Τζενίν

Νωρίτερα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις δολοφόνησαν σε χωριό της Δυτικής Οχθης χτες ξημερώματα στην Τζενίν τον 22χρονο Παλαιστίνιο Αχμεντ Τζαράρ, κατηγορώντας τον πως ήταν ο δράστης της πρόσφατης δολοφονίας ενός Εβραίου εποίκου ραβίνου. Οι Ισραηλινοί είπαν πως ο νεαρός ήταν μέλος της ισλαμικής «Χαμάς» και καταζητούνταν. Ωστόσο, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το θύμα ήταν ένας 30χρονος εργάτης, ξάδελφος του καταζητούμενου με ίδιο ονοματεπώνυμο. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν επίσης τις κατοχικές αρχές πως εισέβαλαν σε σπίτια στην πόλη Τζενίν, κατεδαφίζοντας τρία που ανήκαν στη μεγαλύτερη οικογένεια των Τζαράρ, με μπουλντόζες του στρατού.

Στην έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων συνελήφθησαν αρκετοί νεαροί.

ΗΠΑ
Ο Τραμπ επιμένει στην ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Αμετάβλητη» παραμένει η πολιτική του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο θέμα της ανέγερσης τείχους στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, με στόχο την αποτροπή νέων κυμάτων μεταναστών, όπως ανακοίνωσε χτες. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι το κόστος των 20 δισ. δολαρίων που εκτιμάται ότι θα κοστίσει το τείχος «είναι ψίχουλα» σε σχέση «με τα όσα χρήματα κερδίζει το Μεξικό από τις ΗΠΑ» εξαιτίας της NAFTA (Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής).

Με φόντο το θέμα του τείχους και τη μετανάστευση, οι ενδοαστικές κόντρες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο συνεχίζονται, σε σημείο που να φαίνεται πιθανή μία νέα αναστολή της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αν μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα δεν ψηφιστούν στο Κογκρέσο σχετικά μέτρα για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης.

Το ίδιο διάστημα, αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η έρευνα του ανεξάρτητου ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ για το ενδεχόμενο εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 δεν θα έχει ολοκληρωθεί ούτε μέχρι την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που έχει προγραμματιστεί για το φετινό Νοέμβρη. Πάντως το νομοσχέδιο για εξαετή παράταση της παρακολούθησης των διαδικτυακών κινήσεων πολιτών στις ΗΠΑ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA), χωρίς εισαγγελικό ένταλμα, ψηφίστηκε χτες το βράδυ στη Γερουσία με διακομματική «σύμπνοια».

Νωρίτερα, ο Τραμπ απένειμε «βραβείο» για «ψευδείς ειδήσεις» σε ΜΜΕ όπως το CNN, οι «New York Times» και η «Washington Post», θεωρώντας ότι το 2017 ήταν «χρονιά ασταμάτητης μεροληψίας, ανέντιμης κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και εντελώς ψευδών ειδήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ