ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τα προβλήματα του προσωπικού αγώνων

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δυναμικό που απασχολείται στη διεξαγωγή αγώνων των τοπικών πρωταθλημάτων ερασιτεχνικών σωματείων (κριτές, διαιτητές, γραμματεία, χρονομέτρες κ.λπ.) από τη νέα αύξηση της φορολογίας ήταν το αντικείμενο Ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, Σάκη Βαρδαλή, Λιάνας Κανέλλη, Νίκου Καραθανασόπουλου, Διαμάντως Μανωλάκου και Μανώλη Συντυχάκη, προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου. Τα προβλήματα εστιάζονται στην εφαρμογή από τις αρχές του χρόνου της διάταξης νόμου η οποία αφενός αυξάνει τη φορολογία στις αμοιβές, οι οποίες παραμένουν όμως στα ίδια επίπεδα, αλλά και ουσιαστικά απαγορεύει σε συνταξιούχους και ανέργους τη συμμετοχή τους ως προσωπικού διεξαγωγής αγώνα.

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Σύμφωνα με τους ανθρώπους των Αθλητικών Ομοσπονδιών, η εφαρμογή από 1/1/2018 του νόμου 4387/2016, που αφορά τους αμειβόμενους με περιστασιακή απασχόληση και με τίτλο κτήσης που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των Αθλητικών Ομοσπονδιών, δημιουργεί εμπόδια στη διεξαγωγή των αγώνων. Πρόκειται για εκείνο το δυναμικό (κριτές, διαιτητές, χρονομέτρες, γραμματεία κ.λπ.) που χωρίς αυτό δεν μπορεί να διεξαχθεί κανένας αγώνας για κανένα άθλημα.

Πιο συγκεκριμένα, πριν την εφαρμογή του νόμου, από την περιστασιακή αυτή απασχόληση υπήρχε ένα 20% που παρακρατούνταν ως φόρος. Δηλαδή, από τα 15 ευρώ κατά μέσο όρο που έπαιρνε, για παράδειγμα, ένας κριτής σε έναν αγώνα, επέστρεφε ως φόρο 3 ευρώ. Με τη νέα διάταξη, στα 20%, προστίθεται άλλο ένα 26,95%, δηλαδή σύνολο 47%, χωρίς παράλληλα να αλλάζει η αμοιβή.

Επιπλέον, χρειάζεται να ειπωθεί ότι σύμφωνα με τους ανθρώπους των Ομοσπονδιών το δυναμικό αυτό αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από συνταξιούχους και ανέργους, που με βάση τη νέα διάταξη είναι απαγορευτικό να συμμετέχουν σε αγώνα, αφού αυτομάτως χάνουν οι μεν το 60% ποσοστό της σύνταξης, οι δε το επίδομα ανεργίας.

Είναι επίσης ζητούμενο το αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τους αγώνες, από τη στιγμή που η τελική αμοιβή, όπως θα διαμορφωθεί, δεν θα καλύπτει σε πολλές περιπτώσεις ούτε τη μετακίνησή τους.

Ερωτάται η κα υπουργός τι μέτρα θα πάρει:

-- Για να λυθεί το πρόβλημα, ώστε να μην διαταραχθεί η διεξαγωγή των αγώνων στα πρωταθλήματα των ερασιτεχνικών σωματείων

-- Για να μη μεταφερθεί το κόστος στα σωματεία και τις Ομοσπονδίες».

ΠΑΟ - ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ
Mε τη δύναμη του ΟΑΚΑ

Με το παράπονο της ήττας στις λεπτομέρειες, αλλά και εκείνα για τη διαιτησία, να έχουν μείνει μετά τον αγώνα με τη Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη, ο Παναθηναϊκός καλείται απόψε να αντεπεξέλθει καλύτερα στο δεύτερο συνεχόμενο δυνατό τεστ, φιλοξενώντας στο ΟΑΚΑ την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (21.15 - Novasports 2) για τη 19η αγωνιστική. Κόντρα στην πρωτοπόρο της βαθμολογίας, οι «πράσινοι» έχουν ως αποκλειστικό σκοπό να διαφυλάξουν το εντός έδρας αήττητο και να πετύχουν μια σπουδαία νίκη που θα τους εδραιώσει στην πρώτη τετράδα η οποία δίνει πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά, και παράλληλα θα τους φέρει πιο κοντά στην κορυφή. Για κόντρα δύο ομάδων με την ίδια επιθετική ταυτότητα έκανε λόγο ο τεχνικός του Παναθηναϊκού Τσάβι Πασκουάλ. Μίλησε για την επιτακτική ανάγκη η ομάδα μετά την ήττα στην Τουρκία να επανέλθει ψυχολογικά και σωματικά στις απαιτήσεις του σημερινού δύσκολου παιχνιδιού, απέναντι σε μια ομάδα που αρέσκεται να παίζει με ψηλά σχήματα. Ο Καταλανός κόουτς έδειξε να ποντάρει πολλά στη δύναμη της έδρας και τους φιλάθλους της ομάδας, που τους χαρακτήρισε παράγοντες που αυξάνουν τις ευκαιρίες για νίκες. Απών από την αποστολή θα είναι και πάλι ο Ματ Λοτζέσκι, που δεν έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό του.

Αλλα σημερινά παιχνίδια: Εφές - Φενέρμπαχτσε (19.30 - Novasports 2), Μπασκόνια - Αρμάνι Μιλάνο (21.30 - Novasports 4), Μάλαγα - Ρεάλ Μαδρίτης (21.45 - Novasports 3).

ΚΙΜΚΙ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 82-54
Ο εφιάλτης ... επέστρεψε στη Μόσχα

Μια βδομάδα μετά τη βαριά ήττα στην Μπασκόνια (86-54), ο εφιάλτης επέστρεψε για τον Ολυμπιακό, αυτήν τη φορά στη Μόσχα, όπου πέρασε μια ακόμη... καταστροφική βραδιά, χάνοντας από την Κίμκι με 82-54 για τη 19η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Ετσι, οι «ερυθρόλευκοι» πέταξαν τα όποια κέρδη πρακτικά (πλέον είναι στο 13-6) και ψυχολογικά είχαν από τη νίκη επί της Μακάμπι στο ΣΕΦ που μεσολάβησε, με τον προβληματισμό να ξανακάνει την εμφάνισή του στις τάξεις της ομάδας. Μάλιστα, ενδεικτικό της νέας άσχημης εμφάνισης των «ερυθρολεύκων» είναι το ότι στο ημίχρονο βρέθηκαν στο -24 (49-25), σε ένα από τα χειρότερα πρώτα μέρη στη διοργάνωση, ενώ αυτή ήταν η τρίτη πιο βαριά ήττα τους φέτος μετά από αυτές από Μπασκόνια και Μπαρτσελόνα (73-51). Επίσης, οι μόλις 54 πόντοι αποτελούν την τρίτη χειρότερη των Πειραιωτών στην Ευρωλίγκα.

Ουσιαστικά, ο Ολυμπιακός δεν... βγήκε ποτέ στο παρκέ της «MYTISHCHI AREN», με τους γηπεδούχους του Γιώργου Μπαρτζώκα, ανεβασμένους από την επιτυχία τους στο Βελιγράδι (νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα), να κυριαρχούν με το «καλημέρα» προηγούμενοι με 21-9 στο 7'. Με κορυφαίο τον Σβεντ και συμπρωταγωνιστές του στην περιφέρεια τους Γκιλ, Τόμας και Τζένικς η Κίμκι παίζοντας με ταχύτητα και βρίσκοντας με άνεση τα περιφερειακά σουτ, την ώρα που ο Τοντόροβιτς κυριαρχούσε εντός ρακέτας, σμπαράλιασε τα όποια αμυντικά πλάνα των φιλοξενούμενων, οι οποίοι έδειχναν ανήμποροι να αντιδράσουν. Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός στερούνταν οποιαδήποτε δημιουργική λογική επιθετικά, με τις ατομικές ενέργειες να προσπαθούν να περισώσουν τα προσχήματα. Με αυτά και με αυτά το +24 των γηπεδούχων στο ημίχρονο αποτέλεσε στέρεη βάση για την τελική επικράτηση. Το σκηνικό δεν άλλαξε καθόλου ούτε στην επανάληψη, με τη ρωσική ομάδα να συνεχίζει την κυριαρχία της και να φθάνει τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της στις αρχές του 4ου δεκαλέπτου προηγούμενη με +32 (72-40).

Eurokinissi Sports

ΚΙΜΚΙ: Σβεντ 19 (2), Χάνεϊκατ 6 (2), Βίαλτσεφ 3 (1), Ζαΐτσεφ, Μάρκοβιτς 7 (1), Μόνια, Γκιλ 7 (1), Τοντόροβιτς 4, Ζούμπκοφ, Αντερσον 8 (6 ριμπάουντ), Τζένκινς 16 (4/5 τρίποντα), Τόμας 12 (2).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τολιόπουλος, Παπαπέτρου 4, Σπανούλης 5 (1/4 τρίποντα, 6 λάθη), Μιλουτίνοφ 6 (6/8 βολές), Στρέλνιεκς 10, Πρίντεζης 7, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 3 (1), Ρόμπερτς 2, Μπόγρης, Ουίλτζερ 11 (3/5 τρίποντα), Τόμπσον 4.

SUPER LEAGUE
Γύρισε ο Βράνιες στην ΑΕΚ

ΑΕΚ: Η επιστροφή του Βράνιες στην προπόνηση ήταν το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον χτες στην ΑΕΚ, κατά την προετοιμασία της ενόψει του αυριανού αγώνα πρωταθλήματος με τη Λαμία. Ο Βόσνιος παίκτης φερόταν το τελευταίο διάστημα να θέλει μεταγραφή και με αφορμή την άρνηση της ΑΕΚ σε πρόταση της Αντερλεχτ για την απόκτησή του υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα, απουσιάζοντας αδικαιολόγητα από την προπόνηση της Τετάρτης, ενώ και όλο το προηγούμενο διάστημα έδειχνε σημάδια αδιαφορίας. Μετά από συνάντηση με τους διοικούντες της ΠΑΕ, ο Βράνιες άλλαξε στάση και χτες έδωσε κανονικά το «παρών», ωστόσο εκκρεμεί το αν θα τιμωρηθεί για το περιστατικό της Τετάρτης. Από την άλλη, για τον τεχνικό της ΑΕΚ Μανόλο Χιμένεθ, απ' ό,τι φαίνεται, το θέμα θεωρείται λήξαν. Παράλληλα, η ΠΑΕ ανακοίνωσε χτες τη λύση της συνεργασίας της με τον Βινίσιους ντε Φρέιτας, ο οποίος δεν βρισκόταν στα βασικά πλάνα.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Ολυμπιακός απέκτησε χτες τον γκολκίπερ Ιβιτσα Ιβουσιτς. Ο 23χρονος Κροάτης αγωνιζόταν στη χώρα του με την Ιστρα, με την οποία το τελευταίο διάστημα είχε οικονομικές διαφορές, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει το Δεκέμβρη.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ενας ακόμη παίκτης αφήνει τον Παναθηναϊκό, αφού από χτες ο Γιώργος Κουτρουμπής είναι και τυπικά ελεύθερος, έπειτα από τη δικαίωση της προσφυγής του στην Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών. Την ίδια στιγμή, το «σίριαλ» Ροντρίγκο Μολέντο συνεχίζεται. Παρότι συζητούσε με τον ΠΑΟΚ για δανεισμό μέχρι το καλοκαίρι, ο παίκτης άλλαξε και πάλι γνώμη και πιέζει να φύγει από τώρα για τη Βραζιλία και την Ιντερσασιονάλ, στην οποία υπέγραψε πρόσφατα.

ΠΑΟΚ: Αφού είδαν ότι δεν μπορούν να βγάλουν άκρη με τα «ήξεις - αφήξεις» του Μολέντο, στον ΠΑΟΚ απέσυραν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του παίκτη και πλέον στρέφονται σε άλλες λύσεις για την ενίσχυση της άμυνας.

ΕΠΟ
Ανοιξε ο δρόμος για το VAR

Η τοποθέτηση στα ελληνικά γήπεδα του περίφημου συστήματος Video Assistant Referee (VAR) - με το οποίο επιστρατεύεται η χρήση βίντεο ως βοήθεια στον διαιτητή για τις αμφισβητούμενες φάσεις - ήταν το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη και του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά. Οπως ειπώθηκε, οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει και στόχος είναι το σύστημα να τοποθετηθεί στα γήπεδα της Super League με την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου. Οσον αφορά το κόστος, διευκρινίστηκε από τους κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα καλυφθεί από κονδύλι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την επόμενη πενταετία, έπειτα από συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών. Πλέον, το επόμενο στάδιο αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού ώστε να προκύψει η ανάδοχος εταιρεία που θα «τρέξει» το πρότζεκτ σε τεχνικό επίπεδο.

Το VAR άρχισε αυτή τη σεζόν να εφαρμόζεται σε μερικά από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπως το γερμανικό, το ιταλικό και το γαλλικό. Και στα τρία όμως έχουν υπάρξει αντιδράσεις και κριτικές, τόσο για τη χρησιμότητά του όσο και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έδωσε τροφή για σχόλια σχετικά με τις αποφάσεις των διαιτητών. Αποτέλεσμα ήταν η γαλλική Ομοσπονδία να αποφασίσει την παύση της χρήσης του, ενώ ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και στην Ιταλία. Στη Γερμανία απολύθηκε πριν από δύο μήνες ο υπεύθυνος του VAR για την Μπουντεσλίγκα, μετά από αντιδράσεις που υπήρξαν κατά τη χρήση του από τους διαιτητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ