ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Νέα στρατηγική στο Ιράκ» με το βλέμμα στη μοιρασιά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την προώθηση του ρόλου και των συμφερόντων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της ΕΕ και άλλων χωρών που συμμετέχουν στο λεγόμενο «Διεθνή Συνασπισμό» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ στη νέα μοιρασιά στο Ιράκ προβλέπει η «νέα στρατηγική» της ΕΕ που δημοσιοποιήθηκε χτες στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Η «νέα στρατηγική» της ΕΕ δεν έχει επί της ουσίας τίποτε καινούριο, αφού οι όλες επιδιώξεις αφορούν στην εξασφάλιση ρόλου και λόγου σε όσα διαδραματίζονται στο Ιράκ και την ευρύτερη περιοχή μετά τον εκτοπισμό των περισσότερων τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» από τη χώρα. Μεγάλο ενδιαφέρον εκφράζεται για τη διεθνή διάσκεψη «δωρητών», που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 14 Φλεβάρη στο Κουβέιτ για την ανοικοδόμηση στο Ιράκ, με στόχο να εξασφαλίσουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια μεγαλύτερο μερίδιο στα τεράστια έργα, κυρίως στο βόρειο, ανατολικό και δυτικό τμήμα της χώρας. Ετσι, το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ εκτιμά ότι οι προσπάθειες των ιρακινών αρχών για ανοικοδόμηση θα πρέπει «να υποστηρίζονται και να συντονίζονται από τον ΟΗΕ και τον Διεθνή Συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους». Σε άλλο σημείο υποστηρίζεται η διεξαγωγή ελεύθερων βουλευτικών και προεδρικών εκλογών στο Ιράκ τον ερχόμενο Μάη, ενώ ενθαρρύνεται ο διάλογος ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την αυτόνομη κυβέρνηση των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ, καθώς οι μεταξύ τους σχέσεις έχουν διαταραχθεί μετά το κουρδικό δημοψήφισμα για ανεξαρτησία τον περασμένο Σεπτέμβρη.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ
Τον φυγά Πρόεδρο προτείνουν οι «αυτονομιστές»

Το «κουβάρι» της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στην Ισπανία, σχετικά με το καταλανικό ζήτημα, δεν φαίνεται να «ξεμπερδεύεται» εύκολα. Χτες, ο πρόσφατα εκλεγείς πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου, Ρότζερ Τόρεντ, ανακοίνωσε ότι ο αποπεφθείς πρώην Πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόντ, που εξελέγη βουλευτής στις 21 Δεκέμβρη - αν και έχει διαφύγει και παραμένει στο Βέλγιο - θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία.

Ο Τόρεντ, που ανήκει στη σοσιαλδημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC), ανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει γύρο επαφών με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι και θα έχει επαφές και με τον ομόσταυλό του, φυλακισμένο πρώην αντιπρόεδρο της καταλανικής κυβέρνησης, Οριόλ Γιουνκέρας, αλλά και τον φυγά Πρόεδρο. Η ERC συγκροτεί, μαζί με το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (PDCat), τη συμμαχία «Μαζί για την Καταλονία» του Πουιτζντεμόντ και την αυτοπαρουσιαζόμενη ως «αντικαπιταλιστική» Λαϊκή Ενότητα (CUP), τον λεγόμενο «αυτονομιστικό» χώρο, με 70 έδρες στις 135 της Βουλής. Ο Τόρεντ κάνει έκκληση για έναν «ειλικρινή διάλογο», ωστόσο δέχεται τα πυρά των λεγόμενων «συνταγματικών» κομμάτων, των Πολιτών και των Σοσιαλιστών, ότι η πρότασή του θα προκαλέσει νέες εντάσεις. Σε ό,τι αφορά το χρόνο της ορκωμοσίας του Προέδρου, αυτός αφήνεται ανοιχτός, κάτι που θα εξαρτηθεί από τα παζάρια που θα γίνουν.

Πάντως, με αφορμή το χτεσινό ταξίδι του Πουιτζντεμόντ στη Δανία, για να μιλήσει σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, η ισπανική εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψή του, με επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψής του, για την οργάνωση του «παράνομου» δημοψηφίσματος της 1η Οκτώβρη 2017, τη «στάση και εξέγερση» και την «κατάχρηση δημοσίου χρήματος». Ωστόσο ο ανώτατος δικαστής Πάμπλο Γιαρένα απέρριψε το αίτημα για διαδικαστικούς λόγους, που δεν θα βοηθούσαν την όλη υπόθεση. Ο ίδιος ο Πουιτζντεμόντ, από το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ζήτησε να γίνει μια νέα διαπραγμάτευση για το βαθμό αυτονομίας της Καταλονίας από την Ισπανία, προτείνοντας και πανισπανικό δημοψήφισμα, και ως υπέρμαχος της «ελεύθερης αγοράς» και της «ανοιχτής κοινωνίας» σημείωσε ότι «τα μικρά έθνη με ανταγωνιστική οικονομία μπορούν να έχουν επιτυχία στη διεθνή σκηνή». Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σαφώς σε ερώτηση Δανέζας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου αν είναι υπέρ της «βαλκανοποίησης» της Ευρώπης. Η ουσία είναι ότι ο συγκεκριμένος αστός πολιτικός εκπροσωπεί ένα σημαντικό τμήμα της καταλανικής αστικής τάξης που βλέπει περισσότερες ευκαιρίες σε μια πιο χαλαρή σχέση με την Ισπανία και καταφέρνει να εγκλωβίζει και λαϊκό κόσμο, που κυνηγάει χίμαιρες περί εθνικών στόχων και δήθεν ανεξαρτησίας, όταν πρέπει να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του βρετανικού στρατού, στρατηγός Νικ Κάρτερ, απαίτησε «περισσότερες επενδύσεις» στις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του για να αντεπεξέλθει, όπως είπε, σε πιθανή έκθεση «σε ανορθόδοξες συγκρούσεις υβριδικού πολέμου» κυρίως έναντι της Ρωσίας. Ο ίδιος επισήμανε μάλιστα τις αυξημένες σύγχρονες δυνατότητες που επιδεικνύουν οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία και απαίτησε, εκτός από αύξηση των πολεμικών δαπανών για τις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, «ταχύτητα στη λήψη και την εφαρμογή αποφάσεων».

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Αστυνομικοί διέλυσαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα, διαδήλωση κατά του Προέδρου της χώρας, Τζόζεφ Καμπίλα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 5 διαδηλωτών και τον τραυματισμό 33 άλλων. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του Προέδρου Καμπίλα και την άμεση διεξαγωγή εκλογών, που καθυστερούν εδώ και χρόνια.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός, Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέγκ, απέρριψε χτες την αιγυπτιακή πρόταση να αναλάβει η Παγκόσμια Τράπεζα ρόλο «μεσολαβητή» στην κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις της χώρας του με την Αίγυπτο και το Σουδάν με αφορμή το γιγαντιαίο «Φράγμα της Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης» που κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια με στόχο τη δημιουργία μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής 6.000 MW.

ΤΟΚΙΟ.-- Πάνω από 65 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες και εκατοντάδες αεροσκάφη έμειναν καθηλωμένα στο έδαφος στο Τόκιο, εξαιτίας σφοδρής χιονοθύελλας που θεωρείται η χειρότερη της τελευταίας τετραετίας.

ΚΙΤΟ.-- Ο Πρόεδρος του Ισημερινού, Λ. Μορένο, δήλωσε ότι το άσυλο που έχει χορηγηθεί στον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή της ιστοσελίδας αποκαλύψεων «WikiLeaks», ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο από το 2012, είναι ένα «πρόβλημα που κληρονόμησε» η κυβέρνησή του και αποτελεί «κάτι παραπάνω από ενόχληση».

ΣΙΑΤΛ.-- Το αμερικανικό πολυεθνικό μονοπώλιο ηλεκτρονικού εμπορίου λιανικής «Amazon» εγκαινίασε χτες στο Σιάτλ των ΗΠΑ το πρώτο πλήρως αυτοματοποιημένο κατάστημα, τύπου σούπερ μάρκετ και γρήγορου φαγητού, στο οποίο οι πελάτες δεν συναντούν ούτε έναν υπάλληλο. Οι αγοραστές ψωνίζουν και πληρώνουν με χρέωση της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας άμεσα ή μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου κατά την έξοδό τους.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Επίσκεψη του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ

Πενήντα χρόνια μετά την ήττα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στο Βιετνάμ, ο υπουργός Aμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις πραγματοποιεί την Τετάρτη επίσκεψη στη χώρα, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί στην περιοχή και η οποία ξεκίνησε την Κυριακή από την Ινδονησία.

Η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί το Βιετνάμ «εταίρο», όπως δηλώνουν ανώτατοι αξιωματούχοι, μια κίνηση που έχει ως άμεσο στόχο να δυναμώσει τον ανταγωνισμό πρωτίστως με την Κίνα, με την οποία το Βιετνάμ έχει διαφορές σε σχέση με τη διεκδίκηση νησιών και χωρικών υδάτων στη Νότια Κινεζική Θάλλασα. Οπως αναφέρουν και ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ, ο στόχος του πρώην στρατηγού Μάτις (που δεν συμμετείχε στον πόλεμο στο Βιετνάμ) είναι να δυναμώσει τη συνεργασία και στο στρατιωτικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη κινεζική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενες τη σταδιακή ενίσχυση των καπιταλιστικών σχέσεων στο Βιετνάμ, αξιοποιούν τις διμερείς σχέσεις για το προχώρημα των γεωστρατηγικών τους συμφερόντων στην κρίσιμη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Καταδίκες για σκάνδαλο διαφθοράς στην πετρελαιοβιομηχανία

Στο ίδιο το Βιετνάμ, δείγμα της ενίσχυσης των εμπορευματικών σχέσεων, στο όνομα του «σοσιαλισμού με αγορά», είναι και τα φαινόμενα εκτεταμένης διαφθοράς, που οδηγούν και σε καταδίκες ανώτατων στελεχών του κράτους. Χτες καταδικάστηκαν από το Δικαστήριο του Ανόι σε ποινές φυλάκισης έως 22 ετών ανώτατοι αξιωματούχοι της κρατικής πετρελαϊκής βιομηχανίας («PetroVietnam») και δεκάδες άλλοι υπάλληλοι, που συμμετείχαν σε κύκλωμα διαφθοράς με υπεξαίρεση τεράστιων ποσών. Ανάμεσά τους και ο πρώην διευθυντής της εταιρείας και πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ, Ντιν Λα Θανγκ, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών, ενώ και ο νυν πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής της εταιρείας καταδικάστηκαν αρχικά σε ισόβια κάθειρξη, αλλά στη συνέχεια περιορίστηκαν οι ποινές τους σε 22 χρόνια, μετά την επιστροφή εκατοντάδων εκατομμυρίων από τις οικογένειες των καταδικασθέντων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση σε ξενοδοχείο στην Καμπούλ

Στόχος ενόπλων που σκόρπισαν το θάνατο έγινε το Σάββατο το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να αναλαμβάνουν την ευθύνη της επίθεσης, που προκάλεσε 18 τουλάχιστον νεκρούς. Στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο διέμεναν αρκετοί Δυτικοί, που ήταν ο στόχος των τουλάχιστον 3 οπλοφόρων οι οποίοι έπεσαν νεκροί μετά από 12ωρη μάχη με τις αρχές ασφαλείας.

Ανάμεσα στους ενοίκους του ξενοδοχείου ήταν και Ελληνες πιλότοι που εργάζονταν για αφγανική εταιρεία, οι οποίοι γλίτωσαν από καθαρή τύχη, καθώς βρέθηκαν εν μέσω των πυρών.

ΗΠΑ
Προσωρινή συμφωνία επαναλειτουργίας του δημόσιου τομέα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι κόντρες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών με αφορμή τις διαφορές τους, μεταξύ άλλων, στο μεταναστευτικό ζήτημα, κουκουλώθηκαν χτες το βράδυ με μία ακόμη «προσωρινή» συμφωνία που προβλέπει επανέναρξη της χρηματοδότησης της λειτουργίας των υπηρεσιών της κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα, τουλάχιστον μέχρι τις 8 Φλεβάρη.

Η χτεσινή συμφωνία, που έρχεται έπειτα από τριήμερη αναστολή των λειτουργιών τμημάτων του δημόσιου τομέα, κατέστη εφικτή έπειτα από διαπραγματευτικό ελιγμό των Δημοκρατικών γερουσιαστών. Τόνισαν ότι έκαναν «πίσω» μετά τη διαβεβαίωση των Ρεπουμπλικάνων πως θα συνεχίσουν έως τις 8 Φλεβάρη τις εντατικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει πρόγραμμα νεαρών μεταναστών, το οποίο ανάβει το «πράσινο φως» για μαζικές απελάσεις.

Αυτά ενώ το Σαββατοκύριακο, η πρώτη επέτειος διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ «γιορτάστηκε» με πλήθος διαδηλώσεων γυναικών με πανσπερμία «αιτημάτων» και συνθημάτων, που περιστράφηκαν κυρίως γύρω από τις κατά καιρούς ακραίες απόψεις του Προέδρου της χώρας και τα σκάνδαλα σεξουαλικών παρενοχλήσεων κ.λπ., αφήνοντας «στην μπάντα» τις ανισότητες, τη φτωχοποίηση των λαϊκών στρωμάτων, την ίδια την καπιταλιστική εκμετάλλευση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ